Θεωρω οτι τα εσοδα θα αυξηθουν μονο αν αυξηθεί ο εγχωριος ανταγωνισμος, αν δηλαδη εχουν πολλες ομαδες την δυνατοτητα να παρουν εθνικα πρωταθληματα και τιτλους και να παιξουν Ευρωλιγκα. Ετσι το κινητρο των φιλάθλων θα αυξηθει κατακορυφα, τα γηπεδα θα γεμισουν οποτε πολλα παραπανω εσοδα απο εισιτήρια, χορηγους και τηλεοπτικα. Περα απο αυτο ομως, εγω θεωρω οτι ο καθε φιλαθλος πηγαινει στο γηπεδο και αν υπαρχει και τοπικο στοιχειο, δηλαδη για εμας αν παιζουν πολλοι Ελληνες που μπορει να βγαινουν και απο την πολη του καθενος, γιατι ετσι ταυτιζονται περισσοτερο με την ομαδα, απο το να εχουν 6 ξενους που παιζουν και 1-2 ρολιστες ελληνες που κανει την ομαδα πιο απρόσωπη.
Πως θα γινει αυτο ομως?
Αρχικα θα πρεπει να δημιουργηθει ενα συστημα στο οποιο θα ειναι περισσοτερες διαθεσιμες θεσεις για ομαδες στην Ευρωλιγκα. Δεν χρειαζεται να εχουμε τοσες ομαδες δεμενες και με δεδομενες θεσεις (περα απο 5-6 ωστε να υπαρχουν στανταρ εσοδα λογο κυρος ομαδων), ας βγαινουν διαφορετικα ολες οι υπολοιπες.
Επισης, θα πρεπει να γινει αποαμερικανοποιηση του αθληματος. Back to basics που λενε και στο χωριο μου. Ας υπαρχουν αρκετοι ξενοι στις ομαδες, αλλα ας ειναι Ευρωπαιοι-Κοινοτικοι (οχι αμερικανοι με ευρωπαικο διαβατηριο) και ας βαλουμε ενα οριο ξενων στην Ευρωλιγκα οχι απεριοριστο. Ετσι θα παιζουν πολλοι γηγενης παικτες και θα εξελισσονται. Ναι θα μου πεις γιατι να δινω μεγαλο συμβολαιο σε καθε γηγενη παικτη ενω μπορω να φερω εναν καλυτερο αμερικανο, και γω σου λεω μετα μην διαμαρτυρεσαι που ο Αμερικανος σε λιγους μηνες θα παει σε αλλη ομαδα για το συμβολαιο και μετα ΝΒΑ αν ειναι καλος κλπ κλπ.
Βεβαια ερχομαι εγω και λεω, αν αλλαξουμε το στυλ παιχνιδιου μας, δηλαδη δεν κοιταζουμε μονο να βγαλουμε αθλητικους παικτες και ρολιστες, αλλα παικτες που πραγματικα ξερουν μπασκετ και μπορουν να βάλουν την μπαλα στο καλαθι (θυμηθειτε τι παικταραδες υπηρχαν ευρωπη μεχρι και πριν 10 χρονια) τοτε δεν θα βγαζουμε Καλαιτζακηδες που θα τους κανουν πλακα οι πολυ πιο αθλητικοι Αμερικανοι, αλλα παικτες με ταλεντο οπως παλια.
Αλλιως ετσι οπως παει το πραγμα, οποιοι Ευρωπαιοι βγαινουν θα φευγουν για ΝΒΑ, οσοι μισθοφοροι αμερικανοι απο ΝΒΑ ερχονται και πανε καλα θα ξαναγυριζουν και οσοι κανουν το μπαμ απο μικρες ομαδες θα πηγαινουν μονο στο μεγαλυτερο συμβολαιο καθε φορα (στυλ Παντερ).
Ειτε θα εχουμε αυτον τον ρολο στο μπασκετ σαν Ευρωπη ειτε back to basics στο fundamental basketball και στο εγχωριο προιον.