Θα γράψω my 3 cents onthe matter.
Είναι ντροπή να σχολιαζουμε ως ελληνοποίηση τον Ντορσει απλώς και μόνο γιατι ειναι μαύρος και λέγεται Ντορσει, ενω η μητέρα του ειναι Ελληνίδα. Αν η μητέρα του ηταν λιθουανη, ηταν ξανθός, ο πατέρας του ο Μπάμπης απο την Αστορια, και τον έλεγαν Γιάννη Πελεκάνο, κανεις δεν θα τολμούσε να μιλήσει. Παίζει απο τα 19 του στην εθνική, και ο Τ' άκουσες αρετούσα μου Τα θλιβερά μαντάτα Ο κύρησ σου μ' εξόρισε Εισ την ξενιτιά στη στράτα κανονισμός της Fiba τον κάνει νατουραλιζέ.
Ο Σάσα ζει στην Ελλάδα απο τα 14 του, ενω μιλάει ελληνικά απο τα γεννοφάσκια του. Αν ήθελε ο ίδιος μπορούσε να παίζει στην Εθνική ως κανονικός, αλλα ήθελε να τιμησει τον του πατερα του, οχι τη χώρα του. Εδω έμαθε μπασκετ. Δικό μας προϊόν είναι.
Για το Γουοκαπ θα συμφωνήσω οτι δεν μου άρεσε ως προσέγγιση της ΕΟΚ κατά πρώτο λόγο και της ομαδας μου κατά δεύτερον, διότι μπήκαμε σε ενα γαϊτανάκι που ήλπιζα η Ελλάδα να μην μπει, άσε που αν ηταν να ελληνοποιουμε είχε καλύτερους παίκτες για αυτή τη δουλειά. Παρόλα αυτα θα πω οτι ο Θωμάς το τίμησε το διαβατήριο του παραπάνω απο κάποιους που γεννήθηκαν με αυτό.
Για εμένα περιορισμός στα δηλωμένα συμβόλαια ειναι χαζός. Θα έπρεπε να υπάρχει ελάχιστος αριθμός Ελλήνων στο παρκέ (λχ 2 ή 3) και τελος.
Όλη αυτή η τακτική σίγουρα δεν έχει βελτιώσει τον Έλληνα μπασκεμπολιστα. Τον έχει συντεχνιακα προστατέψει με το να μην εξαφανιστεί
Όμως το πρόβλημα έγκειται στο πως πρωτογενώς αντιμετωπίζεται ο αθλητισμός σήμερα.
Η x Καρδίτσα-Κολοσσος (ή άλλη περιφερειακή πολη) θα έπρεπε να κατεβαίνει στο πρωτάθλημα με 2-3 δικα της παιδιά. Έτσι θα έδινε στην τοπική κοινωνία έναυσμα δεσίματα, με τα παιδιά να ονειρεύονται μέσω αυτής της ομάδας να παίξουν με τους μεγάλους κοκ.
Το ίδιο και τα συνοικιακά σωματεία, να έχουν τους τοπικούς ήρωες που "ανεβηκαν" μαζί με την ομάδα. Θυμίζω Αμπελόκηπους, Δάφνη των 90ς. Ωραίες ιστορίες.
Αλλα η δουλειά είναι άρρωστη απο τα αναπτυξιακά. Τα παιδιά δεν δουλεύονται σωστά στα βασικά, με συνέπεια στα 18-19 να μην μπορούν να σταθούν στην Α1, και να μένουν στάσιμα η να τα παρατάνε.
Θα έπρεπε οι μισές ομάδες της Α1 να έχει η κάθε μία 2-3 18χρονα που να έχουν ρόλο στην ομάδα. Αλλα δείτε την Εθνική u19. Ποια παιδιά μπορούν να σταθούν εκεί.
Και για να επανέλθω στο θέμα. Οι ελληνοποιησεις δεν μου αρέσουν. Του Γουοκαπ δηλαδή γιατι ό,τι γίνεται μέσω νόμιμης οδού του ελληνικού κράτους δεν με ενοχλεί. Δηλαδή αν ο Φαλ μετα απο 5 χρονια στην Ελλάδα, ήξερε (που δεν ξέρει) ελληνικά και έδινε εξετάσεις δεν θα με πείραζε.