Είναι λίγο δύσκολο αυτό που κάνουμε τώρα γιατί έχουμε πιάσει ένα σωρό πράγματα που θέλουν ώρες συζήτησης το κάθε ένα, αλλά έχει σημασία νομίζω, οπότε συνεχίζω...eddiedimitris έγραψε: ↑Τετ Σεπ 13, 2023 10:04 pm1)Όταν λέω πριν κάνα μήνα ότι γουσταρω πολύ το Θανάση και όλη την ενέργεια που βγάζει αλλά και το πάθος του και την αγάπη για την ομάδα και θα τον ήθελα στον Ολυμπιακό σαν τρελός εκεί δεν είμαι ρατσιστής ε;AlexD έγραψε: ↑Τετ Σεπ 13, 2023 9:00 pm
Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα φίλε και βάση ορισμών είσαι απλά λάθος.
Πως ορίζουμε τι είναι ρατσιστικό ή δεν είναι;
Ας πάμε στο παράδειγμα μας.
Ο DPG είναι ένα πρόσωπο το οποίο κράζεις για συγκεκριμένη συμπεριφορά που ο ίδιος επιδεικνύει και κρίνεται βάση αυτής, η εθνικότητα του δεν παίζει κανένα ρόλο σε αυτήν την κρίση. Δεν λες "βρωμοελληνας, πως αλλιώς θα ταν αφού έτσι είναι οι Έλληνες", δεν δίνεις καμία βαρύτητα στην εθνικότητα, δεν υπάρχει καν στην εξίσωση.
Το να πεις ότι οι κάτοικοι μιας χώρας είναι έτσι ή αλλιώς, είναι απλώς μια γενίκευση εντελώς δικιά σου βασισμένη απλώς στο έθνος και είναι στο τέλος κάτι ρατσιστικό όπως και να το δεις. Εδώ δηλαδή κάνεις μια κρίση βασιζόμενος στην εθνικότητα.
Όπως κάνεις και μετά λέγοντας ότι "οι Έλληνες" δεν είναι ρατσιστές με τους μαύρους επειδή δεν είχαμε αποικίες, που εντάξει.
Μας λες δηλαδή ότι "οι Ελληνες" δεν είχαν πολύ τριβή με μαύρους ανθρώπους, όχι ότι "οι Ελληνες" δεν είναι ρατσιστές.
Όπως είδαμε από τους χρυσαυγητες που στην τριβή με μαύρο τους βγήκε το χούι, άμα είσαι ρατσιστής δεν έχει σημασία η απόχρωση... μαϊμού τον αποκαλούσαν τον Γιάννη.
Σε άλλο παράδειγμα, όταν για να περάσουν τα μνημόνια έγραφαν ξένες εφημερίδες ότι "οι Έλληνες" είναι τεμπέληδες και λαμογια, ήταν απλώς ρατσιστικό και λάθος.
Έλεγαν στην ουσία ότι είναι ας πούμε ο Βασίλης Σπανούλης τεμπέλης. Να τρελαθούμε τελείως δηλαδή.
Προσοχή: Δεν χρησιμοποιείς κάποιο αντικειμενικό επιστημονικό εύρημα κάποιας έρευνας που χωρίζει τα υποκείμενα με βάση την εθνικότητα, όπως θα ήταν αν έλεγες πχ έχει μετρηθεί ότι ο μέσος Νιγηριανός έχει πέος 16 εκ, ενώ ο μέσος Έλληνας 13.
Που και αυτό δεν λέει και πολλά, αλλά για την καζούρα ας πούμε διαλέξαμε να δούμε τους μ.ο. βάση εθνικότητας και υπάρχει κάτι μετρήσιμο σαν στοιχείο, χωρίς περαιτέρω ερμηνείες....
2)Ότι είπα για τον DPG αν το ίδιο το πω για κάποια και καλά ευαίσθητη κοινωνική ομάδα αμέσως γίνομαι ρατσιστής
3)Φίλε γνωρίζεις τι ήταν οι αποικίες με μαύρους;;Τους ανθρώπους τους έλιωναν στη δουλειά και στην τελική τους σκότωναν άμα λαχει…Αυτό δημιουργούσε ολόκληρη κουλτούρα στην εκάστοτε χώρα ότι οι μαύροι δεν είναι άνθρωποι…Ε ναι εμείς και όταν λέω εμείς δεν εννοώ ζώα σε στυλ Χρυσαυγίτες που ήταν 100κ το πολύ οι υπόλοιποι δεν έχουμε τέτοια θέματα με τους μαύρους….Κανένα λόγω δεν έχουμε ιστορικά είτε πρακτικά….Τώρα αν τραγικές εξαιρέσεις ορίζουν έτσι αόριστα ολόκληρο λαό τι να σου πω
4)Δυστυχώς στο Ελληνικό dna πέρα από πολλά θετικά είναι και πολλά αρνητικά ….και ναι και το εύκολο χρήμα γουστάρουμε και τον πολιτικό που θα μας διορίσει στο δημόσιο και γενικά αν είναι δυνατόν να πετυχαίνουμε πράγματα χωρίς κόπο….Έτσι φτάσαμε και στα μνημόνια….Τώρα είμαι ρατσιστής με τους Έλληνες;;;Τώρα αν ο Σπανουλης θεωρείς ότι η προσπάθεια που έχει καταβάλει στη ζωη του είναι όσο του μέσου Έλληνα τι να σου πω….Ο Σπανουλης και πολλοί ακόμα είναι φωτεινές εξαιρέσεις
5)Ότι στη Νιγηρία ανθεί έντονα η εγκληματικότητα ,ότι οι άνθρωποι σε μεγάλο βαθμό δε λαμβάνουν μόρφωση,ότι και διεθνώς μένουν εκτός Ιντερπόλ ώστε να μην είναι εύκολο να πιαστούν,ότι πεινούν και οτι τελικά ποτέ ιστορικά δεν άνθισε ο πολιτισμός και η οικονομία στη Νιγηρία πόσες έρευνες πρέπει να σου φέρω γιατί έχω την αίσθηση οτι είναι γνωστά θέματα αυτά….Δηλαδή οτι οι χώρες μεταξύ τους και οι άνθρωποι διαφέρουν αν τυχόν το πεις γίνεσαι ρατσιστής;;;Και δεν μιλάω εκ γενετής αλλά στην πορεία της ζωής τους….
Υ.Γ.Αν πούμε οτι οι μαύροι πλεονεκτούν σωματικά σε όλα σε σχέση με μας που είναι και γεγονός είναι όλα ένταξη αν τυχόν όμως πω ότι πιθανώς επειδή οι λευκοί δεν είμαστε σωματικά τόσο καλοί έχουμε πιο ανεπτυγμένο το νου εκεί γίνομαι ρατσιστής….Τι να πω ρε παιδιά
1) Εκεί δεν είσαι, όχι. Ούτε τώρα "είσαι ρατσιστής" απαραίτητα, απλώς αυτό που λες είναι ρατσιστικό. Έχει διαφορά. Δεν σε κρίνω ως άτομο, κρίνω κάθε φορά αυτό που λες. Εντάξει έχεις ένα καλό σερί αυτήν την στιγμή, αλλά δεν έχει σημασία, ρόδα είναι και γυρίζει. Μπορεί κάποιος που κατά γενική ομολογία δεν είναι ρατσιστής να πει κάτι ρατσιστικό, συμβαίνει συχνά. Και εγώ έχω κάνει πολλές φορές στην ζωή μου σχόλια που τελικά όταν τα σκέφτηκα καλύτερα ήταν ρατσιστικά ή ομοφοβικα. Το θέμα είναι να εξετάζουμε κάθε φορά τι λέμε και όταν κάτι είναι φάουλ να προσπαθούμε να το αλλάζουμε, το αν μετά θα πούμε ότι κάποιος είναι ρατσιστής ή όχι, μικρή σημασία έχει. Δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα αν εσύ συγκεκριμένα είσαι ή όχι, εξετάζω αυτά που είπες αυτή τη φορά.
2) Νομίζω στο εξήγησα επαρκώς αυτό το σημείο, δεν έχω να προσθέσω κάτι. Άλλο να κρίνεις έναν άνθρωπο με βάση την συμπεριφορά ΤΟΥ και άλλο να κρίνεις μια ΟΜΑΔΑ ανθρώπων με βάση ένα κοινό της χαρακτηριστικό, όπως η εθνικότητα, κάτι δηλαδή με το οποίο γεννήθηκαν και όχι κάτι που διάλεξαν και έκαναν οι ίδιοι στην πορεία της ζωής τους. Ειλικρινά δεν ξέρω πως αλλιώς να το θέσω. Α! Άλλο να πεις για τον DPG ότι είναι ας πούμε λαμογιο και άλλο να πεις "οι Έλληνες είναι λαμογια".
3) Και ξανά λέω, το δεν έχουμε θέμα συγκεκριμένα με τους μαύρους τι σημαίνει; ότι έχουμε πρόβλημα με άλλους, όπως ας πούμε τους "καφέ", τους οποίους τους λιώνουμε στην δουλειά, και άμα ζητήσουν και μισθό τους σκοτώνουμε κιόλας άμα λάχει όπως έκαναν στις αποικίες; ή μήπως ο μέσος Άγγλος είναι εξ' ορισμού σήμερα ρατσιστής επειδή παλιά είχαν αποικίες;
Δεν είναι έτσι. Δεν ισχυρίζομαι ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές, ούτε ότι δεν είναι έτσι γενικά και αόριστα, θα ήταν τσουβάλιασμα άλλωστε και ακριβώς αυτό υπερασπιζομαι.
Και πάλι, ρατσιστικές συμπεριφορές ή απόψεις κρίνουμε και έχουμε αρκετές πια στην χώρα, δεν είναι 100.000 φασίστες (που στα ντουζενια της η χ.α. έπαιρνε πάνω από 400.000 ψήφους έτσι και αλλιώς).
Και σε εμάς χτίζεται πια η κουλτούρα ότι "οι άλλοι", που έρχονται από την Αφρική και την Ασία δεν είναι άνθρωποι, λέει ας πούμε δημοσιογράφος στις ειδήσεις "ευτυχώς δεν πέθανε κάνεις" στις φωτιές και μετά λέει "Ε ε εκτός από εκείνους τους μετανάστες". Γιατί δεν λέει απλά πέθαναν τόσοι αν δεν τους έχει σε άλλη κατηγορία;
Αν οι άνθρωποι που είχαν πνίγει στο ναυάγιο της Πύλου ήταν Έλληνες, θα το παίρναμε τόσο χαλαρά ή θα ήταν "Τέμπη" η φάση; Όταν τα τάγματα εφόδου σκότωσαν "καφέ" ανθρώπους δεν κουνήθηκε φύλλο. Μόλις όμως σκότωσαν τον Παύλο έγινε χαμός, μέχρι και ο Σαμαράς αναγκάστηκε να τους συλλάβει.
Ρατσιστικές συμπεριφορές στην Ελλάδα πάμπολλες και χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να πούμε ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές.
4) Δεν υπάρχει "Ελληνικό DNA", υπάρχει ιστορία και επανάληψη που ορίζει κοινωνικές συμπεριφορές. Ναι, η λαμογιά, ο ραγιαδισμός και το να γίνουν όλα με την χάρη ή την κατάρα του εκάστοτε άρχοντα αντί να έχουμε θεσμούς και κανόνες που λειτουργούν προς όφελος μας, είναι μια αλήθεια που έρχεται από τότε που ανήκουμε (με δανεικά) και εμείς ως αποικία σε μεγάλες δυνάμεις. Από Αμερική στην Αγγλία και πάλι πίσω, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν μοιραστεί κομμάτια μας και σε Γερμανία/Γαλλία/Ιταλία/Ολλανδία. Αλλά επειδή εδώ η συζήτηση πάει αλλού, ας μείνω στο ότι αυτό ακριβώς λέω και εγώ. Οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους, για αυτό δεν μπορείς να λες ότι "οι Έλληνες είναι τεμπέληδες", είναι κενό νοήματος και ρατσιστικό. Δηλαδή ναι, αν πιστεύεις ότι ως Έλληνες είμαστε τεμπέληδες και λαμογια οπότε αυτό φταίει που μας φόρεσαν τα μνημόνια, πέραν των άλλων είναι και ρατσιστικό.
5) Επειδή έχω κουραστεί, θα σου πω απλά ότι είναι διαφορετικό να λες "στην Νιγηρία η κατάσταση είναι Χ" από το να λες "οι Νιγηριανοι είναι Χ". Έφερες τους γονείς του Γιάννη ως αντιπαράδειγμα και εξαίρεση σε σχέση με τους υπόλοιπους Νιγηριανους. Η χώρα τώρα, προφανώς και θα έχει αρχές και αξίες που η κοινωνία αγκαλιάζει στην πλειοψηφία της, ασχέτως αποτελεσμάτων κάθε φορά.
Το ότι αυτές οι αξίες δεν είναι η κινητήρια δύναμη τις περισσότερες φορές στην Νιγηρία μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλά πράγματα, ας μην μπούμε τώρα στο πως οι μεγάλες δυνάμεις επεμβαινουν με καταστροφικό τρόπο σε χώρες τόσο πλούσιες όσο η Νιγηρία.
Και στην Ελλάδα έχουμε αξίες ΠΟΥ συχνά πάνε κουβά. Θεωρούμε ότι είμαστε η χώρα της φιλοξενίας επειδή έχουμε κείμενα από τους ανθρώπους που ζούσαν στον ίδιο τόπο κάποτε που λένε ότι ήταν φιλόξενοι και έχουμε τουρισμό.
Στην πραγματικότητα βέβαια σήμερα στην Ελλάδα πληρώνονται αυτοί που έχουν ήδη το χρήμα και τα κονε για να φιλοξενούν όσους έχουν χρήμα, τσακιζοντας τους (Έλληνες και ξένους) εποχικούς υπαλλήλους και πληρώνονται πάλι οι ίδιοι για να πνίγουν/φυλακίζουν εκείνους που δεν έχουν χρήμα μη και φτάσουν να ενοχλήσουν την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο ορισμός της φιλοξενίας, λογικά μας βλέπουν και μας θαυμάζουν.