nikolas_asteri έγραψε: ↑Σάβ Σεπ 23, 2023 4:56 pm
Μακάρι να πετύχει ο Σπανούλης αλλά εμένα μου φαίνεται αρκετά άπειρος. Και δεν εννοώ ότι χρειάζεται εμπειρία για να προπονήσει την Εθνική 40 λεπτά στο παιχνίδι. Εννοώ ότι μόλις ξεκίνησε να προπονεί ομάδα επιπέδου, πως θα καταφέρει να βάλει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη (σχεδιασμός, προετοιμασίες κλπ);
Μάλιστα, αν όλα πάνε καλά και ο άνθρωπος καταξιωθεί και πάει για "Ευρωλιγκάτες" δουλειές, δεν το βλέπω να ψήνεται να είναι *και* στην Εθνική. Τότε θα λέμε ότι την είδε σαν σκαλοπάτι για να ανεβάσει τις μετοχές του
Το πρόβλημα που θα βρει ο επόμενος προπονητής (ο Σπανούλης από ότι φαίνεται), θα είναι η έλλειψη ποιότητας παικτών. Ας δούμε μια αντίστοιχη περίπτωση για να καταλάβουμε το πρόβλημα που υπάρχει. Ο Γιαννάκης ουσιαστικά ανέλεβε ως πρώτος προπονητής της εθνικής το 1997 στο EuroBasket, όπου εδραίωσε κάποια νέα/ταλαντούχα παιδιά που είχαμε (οι Ρεντζιάς-Παπανικολάου έπαιζαν από την προηγούμενη χρονιά) συν τον Κορωνιό. Από τις τότε παλιοσειρές σταμάτησαν σχεδόν όλοι εκτός του Φάνη και του Παταβούκα που έπαιξαν όμως για τελευταία φορά. Όμως οι παίκτες που μπήκαν νομίζω ότι ήταν αφενώς πιο ταλαντούχοι από τους σημερινούς μικρούς μας (Ρεντζιάς, Παπανικολάου, Γιαννούλης, Καλαϊτζής κλπ) αφετέρου έπαιζαν κανονικά στο ελληνικό πρωτάθλημα, έστω ως ρολίστες.
Τώρα αν υποθέσουμε ότι ο Σπανούλης έχει στο μυαλό του, τους Αβδάλα, Ζούγρη, Μαντζούκα, Τανούλη κλπ για να τους ρίξει στα βαθυά έχει τρία προβλήματα να λύσει: Πρώτον είναι παίκτες χωρίς παιχνίδια γενικά, δεύτερον είναι λιγότερο ταλαντούχοι από τους αντίστοιχους του 1997 και τρίτον θα έχει το βραχνά του προολυμπιακού και της διόργανωσης του, που κάνει σχεδόν απαγορευτικές τέτοιες σκέψεις. Η ματαιοδοξία της ΕΟΚ, ειδικά από τη στιγμή που θα διοργανώσουμε ένα τέτοιο τουρνουά θα σημάνει ότι πάμε με τους "καλούς" μας ή τέλως πάντων με όσους είναι διαθέσιμοι.
Ο Γιαννάκης επίσης στη δεύτερη του θητεία το 2004, τελειώσε αυτούς που έβαλε στα βαθυά το 1997, όχι επειδή ήταν μεγάλοι αλλά έβλεπε την επόμενη ημέρα με την επόμενη γεννιά. Αυτό όμως έγινε γιατί το εκτόπισμα του Γιαννάκη στην εθνική ήταν τέτοιο που δεν το έχει κανείς προπονητής αυτή τη στιγμή στη χώρα και επίσης σαν παίκτης είχε ταυτιστεί με την εθνική και ως αρχηγός της. Από τους σημερινούς διαθέσιμους προπονητές ούτε υπάρχει κάποιος με αντίστοιχο εκτόπισμα ούτε κάποιος έχει συνδυαστεί με την εθνική ομάδα, περισσότερο ήταν/είναι ταυτισμένοι με τους συλλόγους τους.
Εμένα η πρόταση μου ήταν/είναι να βάλουμε μακροπρόθεσμο στόχο με μόνιμο προπονητή, να μη διοργάνωσουμε το προολυμπιακό και να φτιάξουμε μια ομάδα (μέτρια θα είναι αγωνιστικά) χωρίς τους παλιούς. Αν ο Γιάννης είναι διαθέσιμος και έρχεται να παίξει καλώς, αν όχι συνεχίζουμε με αυτούς που έχουμε.