Κοίτα θα συμφωνήσω οτι αν έβαζα το κυρίως θα ήταν πιο σαφές, αλλά πάλι κάνεις λάθος. Απο την άλλη δεν γράφω πουθενά θα βρείς τέτοια άτομα να κάνουν μόνο χειρονακτικές εργασίες. Δεν ήταν σαφής ο προσδιορισμός μου όπως ισχυρίζεσαι, εσύ απλά έβγαλες το συμπέρασμα που θες. Λέγοντας θα βρείς τέτοια άτομα να κάνουν χειρονακτικές εργασίες, δεν σημαίνει οτι όλα τα άτομα που κάνουν χειρονακτικές εργασίες είναι τέτοια, ούτε οτι μόνο άτομα που κάνουν χειρονακτικές εργασίες έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Και εγώ εξυπηρετώ την κοινωνία και εσυ και όλοι μας btw. Ναι δεν πιάνεις συνήθως συζητήσεις με τον ταμία στο σουπερ μαρκετ, ούτε με τον κηπουρό, ούτε με τον οδηγό του φορτηγού, κτλπ.Conan1982 έγραψε: ↑Πέμ Απρ 10, 2025 11:43 amΔεν παραποίησα κανένα λεγόμενο, είπες ότι θα βρεις τέτοια άτομα να κάνουν χειρονακτικές εργασίες.Elvetos έγραψε: ↑Πέμ Απρ 10, 2025 11:12 am
Δεν βρήκα χρόνο να απαντήσω στα υπόλοιπα εχθές. Ούτε σήμερα υπάρχει, αλλά σου απαντάω σε αυτό γιατί αλλάζεις τα λεγόμενα μου. Εγώ είπα θα βρεις τέτοια άτομα, όχι οτι όλα τα άτομα αυτά ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Το ότι όλοι κάνετε induction στο σύνολο απο αυτά που γράφω δεν το αντιλαμβάνομαι αλλά anyway. Θέλεις να σου δώσω έρευνες με βάση τις οποίες το intelligence των ανθρώπων που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες ( με βάση κάποια definitions που χρησιμοποιούν τα οποία είναι semi-robust) είναι χαμηλότερο απο ενός γιατρού η ενός επιστήμονα για παράδειγμα?
Υπάρχουν άπειρα, και ας είναι ευαίσθητο θέμα.Πάντα μιλάμε για distributions και means εδώ.
Απο την στιγμή που το κείμενο του Νίκου δεν είναι mainstream, θα χάσεις λοιπόν αυτές τις ομάδες που αναφέρομαι παραπάνω. Αν χάσεις αυτές τις ομάδες, μετά χάνεται ο σκοπός για μένα, γιατί αυτές οι ομάδες είναι και αυτές που χειραγωγούνται περισσότερο. Οπότε πρέπει να βρεις τρόπος να επηρεάσεις και να γίνεις αρεστός σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες.
Και όσο για τον average άνθρωπο, λέω σε άτομα με πτυχία και μεταπτυχιακά σε quant fields (way above average), οτι το ποτό και το τσιγάρο μειώνει το προσδόκιμο ζωής σου, ο παππούς μου κάπνιζε και έζησες μέχρι τα 90, άρα οτι είναι γραφτό του καθενός... Αρχίζεις τους εξηγείς για distributions κτλπ, και σε σταματάνε και λένε άντε στην υγειά μας. Το παράδειγμα μου είναι straight analogous της συζήτησης που έχουμε εδώ. Πως θα εξηγήσεις κατανοητά το τοπικ στον average άνθρωπο όταν δεν μπορούν να το αντιληφθούν σωστά ούτε άτομα με ανώτατη μόρφωση?
Δεν είπες ούτε ότι θα βρεις τέτοια άτομα "κυρίως να κάνουν χειρονακτικές εργασίες", ούτε να κάνουν "και χειρονακτικές εργασίες", ούτε κάτι παρόμοιο, ήταν σαφής ο προσδιορισμός σου, δεν φταίω εγώ για την δική σου διατύπωση και την διάσταση μεταξύ του τι εννοείς και θέλεις να καταλάβουμε και τι τελικά λες. Και το συνέχισες με το να εξυπηρετούν την κοινωνία, δεν πιάνεις συζητήσεις μαζί τους.
Δεν φτάνει να ξέρεις εσύ τι θέλεις να πεις, πρέπει και να το διατυπώνεις σωστά.
Για τις κατανομές και του μέσους δεν έχω λόγο να σε αμφισβητήσω και δεν το έχω ψάξει γιατί δεν με ενδιαφέρει σαν θέμα, μου φαίνεται όμως λογικό να ισχύει (η γνώμη που λέγαμε). Ξέρω πολλούς χειρονάκτες με ευφυία και κατανόηση και πολλά άτομα με μεταπτυχιακά ή και διδακτορικά με ελλειπή κατανόηση (κατ' αντιστοιχία το παππού που κάπνιζε και έπινε και πέθανε στα 100 κάνοντας ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο), κάτι που θα με εμπόδιζε να κάνω τέτοιο διαχωρισμό στα λεγόμενα μου. Δεν είναι θέμα παραμορφωτικών φακών, εσύ πιάνεις ένα σύνολο και το αναγάγεις στο μέσο όρο.
Ξαναλέω, δεν το διατύπωσα βέλτιστα, αλλά έχεις λάθος και εσύ, και πρέπει να το καταλάβεις.
"Ξέρω πολλούς χειρονάκτες με ευφυία και κατανόηση και πολλά άτομα με μεταπτυχιακά ή και διδακτορικά με ελλειπή κατανόηση". Αυτό πάλι είναι δικό σου υποκειμενικό συμπέρασμα. Ο μόνος τρόπος να κρίνεις κάτι τέτοιο είναι να κάνεις ενα standardised test, που θα κάνεις assess κάποια συγκεκριμένα skills όπως convergent and divergent thinking. Σε παρόμοια τεστ βάζουν και τα Large Language Models (e.g. ChatGPT), για να κάνουν assess αν είναι intelligent.
"κάτι που θα με εμπόδιζε να κάνω τέτοιο διαχωρισμό στα λεγόμενα μου. Δεν είναι θέμα παραμορφωτικών φακών, εσύ πιάνεις ένα σύνολο και το αναγάγεις στο μέσο όρο."
Αγαπητέ Κοναν, αν ήθελα να βρω ένα ψηλό άνθρωπο για να μου κάνει μια δουλειά, δεν θα πήγαινα σε γυμναστήριο ενόργανης, αλλά σε ομάδα μπάσκετ. Έτσι λειτουργεί η στατιστική επιστήμη, και έτσι βγάζουμε συμπεράσματα στην επιστήμη. Απλοικό παράδειγμα:
Αν μου δώσεις 30 άτομα και τις ηλικίες που πέθαναν, και με ρωτήσεις, κάπνιζαν? Θα υπολογίσω με κάποιες μαθηματικές μεθόδους την πιθανότητα αυτό το δείγμα να είναι δείγμα που κάπνιζε, και με βάση ένα threshold (arbitrary τις περισσότερες φορές) θα σου πω ναι η όχι. Μπορεί τα 30 άτομα να έχουν μέσο όρο θανάτου 80 και να κάπνιζαν? Μπορεί. Είναι πιθανό? Όχι.
Με την ίδια λογική, είναι πιθανό να βρώ έναν highly inteligent individual (με κάποιο συγκεκριμένο definition) αν πάρω δείγμα ενός χειρανακτικού occupation? Όχι. Μπορώ να βρω κάποιον? Ναι.