Κοίτα είπες οτι δεν πιστεύεις οτι υπάρχει μέσος άνθρωπος απο άποψη ορίων κατανόησης. Αυτό είναι λάθος έτσι? Αλλά έστω και να το πιστεύεις, εγώ θα έλεγα, my intuition says that bla bla, και γενικά έτσι κάνω approach αυτά που δεν ξέρω. Πάντα σε αυτά που δεν γνωρίζω απλά ψάχνω το consensus της επιστήμης, όχι επειδή είναι η απόλυτη αλήθεια, αλλά πειδή είναι μάλλον on average η πιο σωστή την στιγμή που μιλάμε πάντα - dynamic ειναι αλλάζει.nikolas_asteri έγραψε: ↑Τετ Απρ 16, 2025 10:08 amΝομίζω κάπου παρεξηγήθηκε το νόημα του κειμένου. Δεν είπα ποτέ ότι «δεν πρέπει να έχουμε γνώμη για πράγματα που δεν ξέρουμε». Όλοι έχουμε γνώμη και καλά κάνουμε. Αυτό που προσπάθησα να θίξω είναι ότι αν θέλουμε μια γνώμη να έχει βαρύτητα στον δημόσιο διάλογο, χρειάζεται να μπορούμε να τη στηρίξουμε. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να μιλήσεις για κάτι αν δεν είσαι ειδικός σημαίνει απλώς ότι δεν είναι όλες οι γνώμες εξίσου τεκμηριωμένες και αυτό καλό είναι να το αναγνωρίζουμε.
Τώρα αν το σχόλιο σου αφορά στην γνώμη μου για την μέτρηση (και χρήση αυτής της μέτρησης) της ανθρώπινης νοημοσύνης τότε η γνώμη μου δεν είναι καθόλου ατεκμηρίωτη. Απλά δεν είμαι ειδικός. Για παράδειγμα πάνε χρόνια που έχω διαβάσει το “The Bell Curve” και τις κριτικές σε αυτό. Αυτό που δεν ήξερα και έπρεπε να ψάξω ήταν πιο πολύ η βιολογική μεριά του θέματος.
Τα inequalities μας μωρέ να τα κάνουμε embrace (να τα αγκαλιάσουμε) αλλά να είναι πραγματικά inequalities και όχι κατασκευασμένα ώστε μια ομάδα ανθρώπων να φαίνεται «καλύτερη» από την άλλη. Σε άλλες απαντήσεις που είδα αναφέρεις πολύ το IQ. Θα απαντήσω σύντομα σε άλλο ποστ για αυτό και αν βρω χρόνο για άλλο μακροσκελές κείμενο (σαν το αρχικό) θα γράψω εκεί την μπούρδα μου αναλυτικά.
Αν πάρεις 1000 ανθρώπους και τους μεγαλώσεις ακριβώς το ίδιο δεν θα κατανοούν με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό, όπως δεν θα έχουν και το ίδιο ύψος. Όποτε πολύ απλά τους sortareis και παίρνεις το median.
Δεν είπα οτι πολλά απο τα inequalities μας δεν είναι induced by the society, ή αποτέλεσμα των διαφορετικών ευκαιριών - ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ. Αυτό το part είναι το environmental factor. Απλά δεν είναι μόνο αυτό έτσι, και είναι λάθος να το βλέπουμε έτσι. Μπορείς μέσω μόρφωσης να κάνεις τους περισσότερους άνθρωπους να σκέφτονται και να πράττουν ορθολογικά στην ζωή τους? Μπορεί ναι να μπορείς, για αυτό είναι essential να υπάρχει σωστή παιδεία και εκπαίδευση όλων σε μια κοινωνία. Μπορείς να κάνεις τους περισσότερους να κατανοήσουν measure theory ξερω γω? Όχι, όσο και να προσπαθήσεις.
Btw, οι επιστήμονες παρατηρουν οτι οι διαφορές σε intelligence are amplified όσο μεγαλώνουμε. Αυτό έχει και environmental component, αλλά υπάρχει και natural tendency των ανθρώπων να καταπιανονται και να τους αρέσουν πράγματα τα οποία καταλαβαίνουν και αντιλαμβάνονται. 'Ενας ο οποίος ασχολείται χρόνια π.χ. με τα μαθηματικά γίνεται πιο έξυπνος σε higher rate απο έναν που δεν κάνει τίποτα και κοιτάει όλη μέρα τηλεόραση (ακυρο παράδειγμα), αλλά για να σαρέσουν τα μαθηματικά, μάλλον ήδη έχεις higher than average specific intelligence. Τώρα κάτι επίσης πολυ ενδιαφέρον, είχα διαβάσει σε ένα άρθρο οτι για το subset των ατόμων που είναι brilliant, το environment δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο καθώς βρίσκουν τρόπο να κάνουν overcome harsh environments.
Δεν λέω οτι το iq είναι robust measure γενικού intelligence. Εγώ κάνω claim συγκεκριμένα πράγματα. Το iq είναι highly correlated με το ΣΑΤ. Τα πανεπιστήμια κάνουν recruit με βάση το SAT επειδή είναι αποδεδειγμένο οτι αυτοί με higher scores κάνουν perform better ακαδημαικά, ωραία?
Επίσης πάρα πολλές επιχειρήσεις στο industry, έχουν μεγάλο range τέτοιων psychometric test στο hiring procedure τους. Δεν τα έχουν τυχαία εκεί, είναι μελετημένο και είναι πιο likely να κάνεις perform καλά σε αυτά που θέλουν αν κάνεις score high σε αυτά.
PS: Να το διαβάσω το bell curve η δεν αξίζει?