Τι θα αλλάζατε για να γίνει το μπάσκετ το πρώτο άθλημα σε δημοτικότητα;
Δημοσιεύτηκε: Τετ Ιούλ 23, 2025 9:01 pm
Δεν το έχω ψάξει οπότε μπορεί να λέω μπαρούφα τώρα αλλά το γεγονός ότι είναι 3ο άθλημα στην Αμερική δεν λέει πολλά. Δηλαδή σημασία έχει πιο πολύ να μιλάμε με απόλυτα νούμερα παρά με σχετική κατάταξη.JohnnyPao έγραψε: ↑Τετ Ιούλ 23, 2025 8:23 pmΕε άρα τι συζητάμε ότι τι ευρωπαϊκό μπάσκετ αργοπεθαίνει και θα μας αφήσουν οι δυτικοί εμάς τους Βαλκάνιους να τσακωνομαστε για το ποιος εχει το καλύτερο πλυντήριο? Γενικά το μπάσκετ δεν έχει την ίδια δημοτικότητα με άλλα αθλήματα, δεν πειράζει, για αυτο είμαστε εμείς οι ρομαντικοί να το κρατάμε ψηλά.
Δεν είναι όμως ότι στην Ευρώπη το σνομπαρουν και αλλου τρελαίνονται.
Έχει ένα δίκιο σε αυτό που λέει ο ssoulliss γιατί 1. Τα Βαλκάνια είναι γενικά φτωχότερες χώρες 2. Υπάρχει ένας "ιδιαίτερος τρόπος" σε αυτή τη μεριά κόσμου σχετικά με το πως γίνονται τα πράγματα που δεν ωφελεί γενικά την ανάπτυξη αλλά τσέπη λίγων.
Για τους Άραβες δεν νομίζω πως μπαίνουν γιατί μυρίζονται λεφτά αλλά γιατί πιστεύω ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο (ο αθλητισμός είναι ένας από αυτούς) να νομιμοποιήσουν(;)/δικαιολογήσουν(;) (έψαχνα να βρω ελληνική λέξη για το legitimize) την εικόνα τους ως σύγχρονες, προοδευτικές χώρες, να αποσπάσουν την προσοχή από την καταστολή στο εσωτερικό τους, να αποκτήσουν soft power συνδέοντας την εικόνα τους με παγκόσμια αναγνωρισμένες φιγούρες. Επίσης όντας "αφεντικά" στα ευρωπαικά σπορ έχουν πρόσβαση στις ελίτ που μπορείς να το δεις σαν μια μορφή επιρροής που παρακάμπτει την παραδοσιακή διπλωματία. Δηλαδή φαντάσου τη Μάντσεστερ Σίτι ή τη Νιούκαστλ σαν διπλωματικά μεγάφωνα.
Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ιδέα πως ένα σπορ εξαπλώνεται και αναπτύσσεται. Θα ήθελα κάποια φορά κάποια από τα μέλη με γνώση και εμπειρία να καταθέσουν την γνώμη τους. Ξέρουμε τα κακά και τα στραβά, αλλά πραγματικά δεν έχω ιδέα ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθηθεί. Πες για παράδειγμα ότι αύριο γίνομαι βασιλιάς της Ευρώπης και ο μόνος μου στόχος είναι να μεγιστοποιήσω τη απήχηση του μπάσκετ από τη βάση (δηλαδή δεν μπορώ να φέρω τον Γιόκιτς και τον Γιάννη αύριο σε ομάδα). Τι θα μου προτείνατε να κάνω και γιατί;