basket72 έγραψε: ↑Δευ Ιαν 27, 2020 12:34 am
Κοίτα Τζόννι, το ότι παίζει ο Τόμας 30 γεμάτα λεπτά δεν είναι για καλό. (Μου θυμίζει αυτό που έγραφε οΣαίξπηρ με το βασίλειο της Δανιμαρκίας και τα σάπια.... φρούτα).
Ούτε κι ο Μίροτιτς δεν παίζει τόσα στην Μπαρτσελόνα, ούτε κι εκείνος ο Ράντολφ στη Ρεάλ και παίζει ο Ντεσόν;
Βεβαίως κι είναι καλύτερος από τον Ν.Τόμας ο Σίκμα, αλλά δεν κάνει να παίζει πάνω από 25 λεπτά. Όχι μόνο για να μην φραγεί ο δρόμος στον -όντως- ελπιδοφόρο Μήτογλου αλλά και γιατί δεν τα σηκώνουν οι καιροί πια, τόσα λεπτά συμμετοχής.
Να το ξαναδείτε υπό άλλο πρίσμα το θέμα των 3 παικτών σας στους πρώτους 5 της λίγκας, σε λεπτά συμμετοχής.
Καταρχάς να πω ένα rest in peace σε έναν θρύλο του μπάσκετ που χωρίς αυτόν πιθανόν να μην μιλούσαμε όλοι εμείς εδώ πέρα με τόση όρεξη για το μπασκετακι . Εμένα προσωπικά στη ζωή μου με έχει εμπνεύσει πολύ και εκτός μπάσκετ . Συλλυπητήρια λοιπόν και κουράγιο στην οικογένεια του για την απώλεια τόσο του ίδιου όσο και της 13χρονης κόρης του.. Μετά από όλα αυτά δεν ξέρω κατά ποσο είναι θεμιτό να μιλάμε για Παναθηναϊκό και μεταγραφές αλλά θα προσπαθήσω να μιλήσω λίγο για τους ντεσον τομας και λουκ σικμα ώστε να ξεχαστούμε λίγο..
Μια βιαστική σύγκριση λοιπόν μεταξύ των δυο :
Luke Sikma
30 ετών , ύψος 2’03 , 107 κιλά
Deshaun Thomas
28 ετών , ύψος 2’01 , 100 κιλά
Από αυτά τι καταλαβαίνουμε ; Ο σικμα πράγματι είναι πιο «τεσσάρι» από τον τομας και λόγω σωματότυπου πέραν των λοιπών χαρακτηριστικών , ο ντισον 3αριζει λιγάκι. Παρόλα αυτά αυτό το +2 χρόνια στην ηλικία είναι λίγο ανασταλτικό . Ο ντισον μπαίνει στα πιο ώριμα και ίσως πιο ποιοτικά μπασκετικά του χρόνια , ενώ ο σικμα αν και έχει σίγουρα πολλά να δώσει (δεν τον πήραν τα χρόνια) θεωρητικά σιγά σιγά απομακρύνεται από τα πιο ποιοτικά του χρόνια αυτά . Ίσως έπρεπε να αποκτηθεί πέρσι .
Ας πούμε για τις εμπειρίες των δυο :
Deshaun Thomas
Αφού τελείωσε με το κολέγιο και επιλέχθηκε στο νο58 του ντραφτ ήρθε κατευθείαν Ευρώπη κι έκατσε ένα χρόνο στην Ναντερ . Ακολούθησε ένας χρόνος στην μπαρτσελονα (Ευρωλίγκα) επι Πασκουαλ , άλλος ένας χρόνος στην εφες (Ευρωλίγκα) όπου η ομάδα του έφτασε μέχρι το game 5 των πλειοφς με τον Ολυμπιακό και στη συνέχεια άλλον έναν χρόνο στη Μακάμπι (Ευρωλίγκα) . Όλα αυτά πριν έρθει στο Παναθηναϊκό , ένα κλαμπ με πολύ μεγάλες απαιτήσεις , με συνεχείς εμφανίσεις στα πλεϊοφ και πολύ βαριά φανέλα . Σε αυτόν Παναθηναϊκό λοιπόν θα βρίσκεται στο τελος της σεζόν για 2 χρόνια (Ευρωλίγκα*2) . 5 χρόνια εμπειρίας λοιπόν από Ευρωλίγκα ο Τόμας στα 28 του με διάφορους ρόλος , είτε παίζοντας στο 3 είστε στο 4 είτε όντας απειλή από το ποστ είτε από το τρίποντο , ότι χρειαζόταν η κάθε του ομάδα .
Luke Sikma
Με τη σειρά του κι ο λουκ αφού τελείωσε το κολέγιο έμεινε undrafted στο νβα , έπαιξε 1 χρόνο στην λα Πάλμα κι ένα χρόνο στη μπούργος , ενώ ακολούθησαν 2 απαιτητικά χρόνια στα καναρια (ACB , δεν ξέρω αν έπαιζαν γιουροκαπ) και μετέπειτα αλλά 2 στην βαλενθια (ACB , eurocup) , ενώ κι ακόμα 2 στην αλμπα (eurocup) με τη περσινή σεζόν να ήταν ίσως η καλύτερη του καθώς βγήκε mvp του eurocup . Φέτος στον 3ο του χρόνο στην αλμπα παίζει (στα 30 του) για πρώτη φορά Ευρωλίγκα σε μια ομάδα ωστόσο που δεν έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις . Συνεπώς σε σχέση με τον τομας βλέπουμε ότι ο σικμα μένει περισσότερο στις ομάδες του (ο τομας πρώτη φορά σε εμάς κάθεται και 2η χρονιά στην ίδια ομάδα) , κάτι που δείχνει συνέπεια από τη μεριά του παίκτη , ωστόσο αν και πάντα είχε πολύ ωραία χαρακτηριστικά δεν τον είδαμε ποτέ μέχρι τα 30 του να παίζει στο υψηλότερο επίπεδο και ακόμα δεν τον έχουμε δει σε ομάδα με πραγματικές απαιτήσεις στο επίπεδο αυτό . Σε αντίθεση με τον τομας που αν και γυρολόγος έχει βρεθεί σε τοπ ευρωπαικούς συλλόγους με σταθερό ρολο και βρίσκεται ήδη 2 χρόνια στην ομάδα (σίγουρα επιπλέον θετικό αυτό) .
Ας τους συγκρίνουμε τώρα καθαρά μπασκετικά και μεμονωμένα από τα παραπάνω :
Luke Sikma
Έχει αναφερθεί από πολλούς που τον έχουν παρακολουθήσει όπως κι από εμένα . Ικανότατος παίκτης . Καταρχάς ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ πασερ και όχι μόνο για τη θέση του (ένας δεύτερος πόλος δημιουργίας πλην καλαθη και ειδικά μέσα από τη ρακέτα είναι κάτι που λείπει χρόνια από τον παο) . Παράλληλα είναι και πολύ καλός ριμπαουντερ (νομίζω 2ος μεταξύ των υπολοίπων 4αριων της Ευρωλίγκας πίσω μόνο από τον μιροτιτς) . Τέλος είναι πολύ καλός αμυντικός αλλά και ταλαντούχος επιθετικά , είτε από το ποστ , είτε με σουτακι από μέση/μακρινή απόσταση , είτε με κόψιμο και αλεϊ ουπ (κάτι που λογικά θα βλέπουμε όλο και λιγότερο όσο μεγαλώνει) .
Deshaun Thomas
Τον τομας τον ξέρουμε πλέον στην Ελλάδα . Μιλάμε για κοντό 4αρι ή αλλιώς για ένα τεσσαροτριάρι που μπορεί να πάρει χρόνο και στις 2 αυτές θέσεις (περισσότερο στο 4 όμως) . Ξέρουμε όλοι εδώ λοιπόν πως το κύριο χαρακτηριστικό του τομας είναι το ότι αποτελεί έναν απίστευτο σκόρερ . Έχει απίστευτο ταλέντο επιθετικά και μπορεί να σκοράρει με ποικίλους τρόπους . Είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος στο ποστ που πραγματικά απορώ με μερικά από το καλάθια που βάζει , ενώ έχει δείξει στη καριέρα του πως είναι και εξαιρετικός σουτερ 3 πόντων (τους χρειαζόμαστε αυτούς δίπλα στον καλαθη) , βέβαια στα ποσοστά του δεν φαίνεται και τόσο εξαιρετικός φέτος. Παράλληλα είναι πολύ κλατς! Θυμόμαστε πιστεύω ποσα δύσκολα έχει βάλει στα κλεισίματα πραγματικά κρίσιμων αγώνων (ίσως η εμπειρία του απτη διοργάνωση παίζει ρολο εδώ) . Αντιλαμβανόμαστε σίγουρα όμως πως έχει και κάποια εξόφθαλμα αρνητικά . Το κυριότερο για μένα είναι ότι δεν έχει διάθεση να δώσει την έξτρα πάσα όταν έχει τη μπάλα στο ποστ . Αν το έκανε αυτό η επίθεση μας θα ήταν πέντε φορές καλύτερη . Πολλές φορές δηλαδή ακόμα κι αν πάνε 3 παίκτες πάνω του μπορεί και πάλι να σουτάρει αντί να πασάρει (πολύ πιθανό να το βάλει βέβαια αλλά και πάλι αποτελεί κακή επιλογή). Και σίγουρα έχει αδυναμίες στην άμυνα και στο ριμπάουντ ωστόσο έχουμε δει ότι δεν είναι τόσο θέμα ικανότητας αλλά κυρίως διάθεσης , καθώς έχουμε δει στο παρελθόν να κλειδώνει 4αρια όπως ο πριντεζης ή ο σιγκλετον όταν χρειάζεται . Επίσης στα τελευταία ματς είδαμε ότι μπορεί να παίρνει και τα ριμπάουντ αν του δώσεις κίνητρο . Ωστόσο όλα αυτά (πλην του σκοραρίσματος - εδώ υπάρχει του σικμα) δεν τα κάνει σε σταθερή βάση και πολλές φορές αυτό μπορεί να πληγώνει την ομάδα .
Μετά από ολαα αυτά ρωτάω εγώ..
Μεταξύ των δυο επιλέγουμε τον ντισον παίκτη με πολλά παιχνίδια και μεγάλη εμπειρία τόσο συνολικά από την Ευρωλίγκα όσο και συγκεκριμένα από την ομάδα μας (αν μείνει και του χρόνου θα είναι 3ο χρόνο στην ομάδα και θα είναι κομμάτι του κορμού της ουσιαστικά) . Συνεπώς , ξέρεις τι μπορεί να δώσει και τι όχι . Σε σώζει όταν κολλάς επιθετικά με ακραία καλάθια αλλά όταν δεν έχει όρεξη μπορεί να φάει περισσότερα από όσα βάζει πίσω .
Από την άλλη έχεις τον σικμα που πρώτη φορά δοκιμάστηκε σε επίπεδο Ευρωλίγκας (με θετικό πρόσημο) ωστόσο έχουμε δει πάμπολλους παίκτες που κάνουν παπάδες σε ομάδες χωρίς απαιτήσεις και αφού φορέσουν την βαριά φανέλα του παο να τους φάει το άγχος τους και να σκαλωνουν . Εννοείται πως αν καποοος μου υπέγραφε ότι ο σικμα θα προσφέρει στον παο του χρόνου όλα όσα προσφέρει στην αλμπα φέτος τότε ναι θα τον επέλεγα αλλά ποσο σίγουρο είναι αυτό ; Το ρισκάρουμε ; Δεν είναι και κανα πρότζεκτ 30 έφτασε .
Συνεπώς καταλήγω στο ότι εγώ θα κρατούσα τον τομας για σιγουριά εκτός αν μου έσκαγε περιπτωσαρα (πχ ανθονι γκιλ , 15 λεβελ ανώτερος ή Τζονα Μπολντεν κλπ) . Ή αυτό ή αν επέλεγα να πάω σε έναν νέο και εξελίξιμο παίκτη όπως ο Greg Whittington που είναι μόνο 24 και έχει περιθώρια να κάνει όσα κάνουν οι σικμα και τομας μαζί . Ναι για αυτόν πχ θα το ρίσκαρα . Τρομερός πασερ , ριμπάουντερ , αμυντικός και σκόρερ αλλά και πάλι στοίχημα (που θα ρίσκαρα όμως λόγω ηλικίας κυρίως) .
Τα ίδια και με πειτον Σίβα που αν και θα ήταν μπομπα για μπακαπ άσος ξέρει τον πιτινο έχει καλά χαρακτηριστικά είναι ήδη 29 και αν δεν σου βγει δεν μπορείς να κανεις υπομονή για να επενδύσεις . Θα προτιμούσα δηλαδή τον 25χρονο χερμανσον .
Ξαναλέω δεν είναι πως ΔΕΝ μαρεσει ο σικμα . Μαρεσει πολύ , πέρσι έλεγα να τον πάρουμε αντί του τομας μάλιστα . Αλλά πλέον δεν ξέρω αν θα έπαιρνα το ρίσκο . Για τη θέση 4 τον βάζω 3ο-4ο στις προτεραιότητες της ομάδας .
*για ογκουστ συμφωνώ !!