Ακολουθεί σεντονάκι (πάλι)...
Το μέλλον του μπασκετικού Παναθηναϊκού φαντάζει αυτή τη στιγμή ανέλπιστα αισιόδοξο. Ήταν καιρός νομίζω, μετά από μια καταστροφική 3ετια και συνολικά μια 10ετια (μετά Ζοτς εποχή) όπου η ομάδα είχε αφήσει πολύ πίσω της τα μεγαλεία του παρελθόντος. Το φετινό καλοκαίρι, μετά από αρκετά χρόνια, ο ΔΠΓ αποφάσισε να βάλει σοβαρά λεφτά και αυτό φάνηκε καταρχάς από την έλευση του coach Ataman στην ομαδα, ο οποιος σύμφωνα με τον Becirovic ήταν και η πρώτη επιλογή μας. Νομίζω πως ήταν σωστή αυτή η επιλογή, ο Ataman σαν χαρακτήρας ταιριάζει μάλλον περισσότερο σαν φιλοσοφία με τον πρόεδρο της ομαδας και έτσι μπορεί πιο εύκολα να υπάρξει σύμπλευση στη λήψη αποφάσεων. Εκτός αυτού όμως, και αγωνιστικά, μιλάμε για τον πιο πετυχημένο προπονητή της Ευρώπης τη τελευταία 5ετια. Ο Lasso που πρώτη φορά θα δοκιμαστεί φετος σε διαφορετικό περιβάλλον από αυτό της Ρεάλ Μαδρίτης, πέρα από τα θέματα υγείας του, είναι κι ένας προπονητής που θέλει χρόνο για να αποδείξει πράγματα. Ο Ataman από την άλλη έχει το know how για να φέρει την ομαδα σε win now καταστάσεις, κάτι που έχει τεράστια ανάγκη συνολικά ο οργανισμός του Παναθηναϊκού. Αυτό το έχει αποδείξει άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν, στη Besiktas, στη Galata, στην Efes παλιότερα, στις δύο Ιταλικές ομάδες που πηγε και φυσικά τη τελευταία 5ετια ξανά στην Efes, έχει πάρει τίτλους όπου κι αν πήγε και μάλιστα μέσα σε πολύ λίγο διάστημα (1-2 χρόνια).
Ο Ataman βέβαια δεν θα αρκούσε από μόνος του στον Παναθηναϊκό, έπρεπε να του φέρουν και τους παιχτες που ήθελε, και νομίζω έτσι έγινε τελικά. Η ομάδα που φτιάχτηκε μυρίζει Ataman! Ο Τούρκος coach αναλαμβάνει τον τελευταίο, περσι, Παναθηναϊκό και υπόσχεται να τον κάνει άμεσα εναν από τους πρώτους, όπως ακριβώς έκανε με την Efes, την οποία από τελευταία στην Ευρωλίγκα τη σεζόν 2017-18, την έφτασε στη κορυφή. Συγκεκριμένα :
2018-19 --> τελικός Ευρωλίγκας
Micic - Larkin - Balbay
Beaubois - Tuncer
Simon - Anderson
Moerman - Motum
Dunston - Pleiss - Sanli
2019-20 --> διακόπηκε η σεζόν
Micic - Larkin - Balbay
Beaubois - Tuncer
Simon - Anderson
Singleton - Peters
Dunston - Pleiss - Sanli
2020-21 --> πρωταθλήτρια Ευρωλίγκας
Micic - Larkin - Balbay
Beaubois - Tuncer
Simon - Anderson
Singleton - Moerman
Dunston - Sanli - Pleiss
2021-22 --> back to back πρωτάθλημα Ευρωλίγκας
Micic - Larkin
Beaubois - Bryant - Gazi
Simon - Anderson
Moerman - Singleton
Pleiss - Dunston - Petrusev
2022-23 --> εκτός playoff Ευρωλίγκας
Micic - Larkin
Beaubois - Bryant - Gazi
Clyburn - Tuncer
M'baye - Singleton
Pleiss - Dunston - Zizic
Φαντάζεστε τι θα γίνει αν το ξανακάνει? Τη σεζόν 2022-23 ο Παναθηναϊκός να είναι 17ος και τη σεζόν 2023-24 να φτάνει τελικό Ευρωλίγκας? Για μένα βέβαια οι στόχοι πρέπει να είναι πιο ταπεινοί, δεν χρειάζεται να ράβουμε το 7ο από τον Αύγουστο, είμαστε καινούρια ομάδα και δεν είναι σίγουρο ότι θα βγουν στον Ataman όλες οι επιλογές του, όπως του βγήκαν με την Efes. Νομίζω όμως πως οτιδήποτε κάτω από 8αδα στη euroleague και τουλάχιστον έναν εγχώριο τίτλο θα είναι αποτυχία. Που και η αποτυχία όμως δεν σημαίνει κάτι, θα πρέπει και σε αυτή τη περίπτωση να δείξουμε υπομονή και να δώσουμε χρόνο στον coach και τους παιχτες. Με βάση πάντως τη τελευταία 5ετια του Ataman στην Εφες βλέπω έναν προπονητή που δεν αρέσκεται στις πολλές αλλαγές τα καλοκαίρια, αλλά προτιμάει μικρο-επεμβασεις. Φετος που αναγκάστηκε να κάνει πολλές αλλαγές φάνηκε πως δεν του βγήκε, ο Clyburn λογικά του έκανε μπάχαλο την ομαδα και επίσης υπήρχαν θέματα στους ψηλούς, με τους M'Baye και Dunston, Zizic να μην αποδίδουν όπως θα ήθελε ο κόουτς.
Πάμε όμως πιο πίσω, νομίζω βλέπουμε στο σημερινό ροστερ του Παναθηναϊκού τρελές ομοιότητες με αυτό της Efes κατά τη πρώτη 3ετια του Ataman εκεί. Το διδυμο Micic-Larkin στα γκαρντ έχει γίνει Sloukas-Vildoza, έχουμε μέχρι και τον δικό μας Balbay στο πρόσωπο του Μωραΐτη και το μονο που λείπει είναι ένας δικός μας Beaubois. Εδώ βλέπω ένα κενό, ο Beaubois στην Efes έδινε την άμυνα του Grant και την επίθεση του Guy ταυτόχρονα, όσο ήταν στο παρκέ. Το 22λεπτο του Beaubois λοιπόν θα το μοιράζονται φετος οι δυο Αμερικανοί μας, που όμως κανένας τους δεν ειναι 3&D, όπως ο Γάλλος. Από τον έναν λείπει το τρίποντο (Grant) και από τον άλλον λείπει η άμυνα (Guy), εμείς θέλαμε ένα υβρίδιο των δύο αυτών παικτών.
Στη συνέχεια στα forward βλέπουμε επίσης πολλές ομοιότητες με τον Παπαπέτρου να έχει τον ρόλο του μπακαπ αμυντικογενη 3αριου, σε μια πιο φουσκωμένη έκδοση του Anderson και ψάχνουμε τον δικό μας Simon στο πρόσωπο του Mykhailiuk, όπως καταλαβαίνουμε η προσθήκη του Ουκρανου είναι κομβικης σημασίας. Ετσι και στο "4" το διδυμο Juancho-Mitoglou φέρνει πολύ στο Moerman-Motum, ακόμη και στο Singleton-Moerman, εμείς βέβαια έχουμε και τον Μαντζούκα εκεί ως 5ο forward που μπορει να βοηθήσει, αν και μάλλον υποτιμάται. Τέλος, το διδυμο Lessort-Balcerowski είναι το πλέον κλασσικό δίδυμο στα σεντερ για τον Ataman, ενας mobile ψηλός δηλαδή κι ένας stretch 7-footer. Το είδαμε στη Galatasaray με Tyus & Pleiss, το ειδαμε μαι στην Efes με Dunston & Pleiss ή Sanli. Μην μου πείτε πως δεν βλέπετε τον Πολωνο ως μια μετεξέλιξη του Γερμανού Pleiss, θεωρώ πως ο Balce θα κάνει θαύματα στα χέρια του Ataman, άλλωστε έχει και περισσότερο ταλέντο από τον Pleiss. Αν δεν πάει ΝΒΑ ο 23χρονος προβλέπω να θέλει να τον κρατήσει για χρόνια στην ομαδα ο κοουτς, ΑΝ είναι να πάει βέβαια, ελπίζω να πάει το επόμενο καλοκαίρι για να πάρουμε το buy-out και να μην τον χάσουμε τσάμπα το μεθεπόμενο.
Sloukas - Vildoza - Moraitis
Grant - Guy
Mykhailiuk - Papapetrou
Juancho - Mitoglou - Mantzoukas
Lessort - Balcerowski - Adetokubo
Συνοψίζω λέγοντας πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε να απολαύσουμε σπουδαίο μπάσκετ από την Πανάθα μας φέτος. O Ataman το χει ξανακανει, έχει τους παιχτες που θέλει, αρκεί να δεσουν μεταξύ τους και φυσικά να μείνουν υγιείς. Μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν ίσως στην πιο ανταγωνιστική Ευρωλίγκα των τελευταίων πολλών χρόνων και φυσικά σε μια Α1, όπου ο βασικός μας αντίπαλος είναι στα καλύτερα του. Είμαι πολύ αισιόδοξος όμως, ξαναλέω πως οι μόνοι προβληματισμοι μου είναι πως θα ήθελα εναν παιχτη υβρίδιο των Grant/Guy στη περιφερεια, αντί για τους συγκεκριμένους δύο, πως είναι πολύ σημαντικό να ρθει ενας παιχτης σαν τον Mykhailiuk ή ο ίδιος ο Svi και τέλος πως θα ήθελα λίγο καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του Μαντζούκα. Κατά τα άλλα είμαστε σούπερ, υπομονή και στήριξη στον Ataman και την ομάδα, τίποτα άλλο!