Πολύ περίεργα τα πράγματα. Κοιτάξτε όμως, ο αθλητισμός όπως και τα πάντα στη ζωή μας το γνωρίζουμε όλοι ότι είναι υπερ-εμπορευματοποιημενος. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι ένα ταξίδι στην Αυστραλία φέτος και στη Κίνα του χρόνου που θα εκτοξεύσει το brand και τα έσοδα της ομάδας, προτιμάται συγκριτικά με οποιοδήποτε φιλικό ή super cup. Ακόμα και το όλο θέμα με τους ομογενείς στην Αυστραλία αναμασιέται γιατί κυρίως θέλουμε κι αυτοί να αγοράσουν μπλούζες των παιχτών και το υπόλοιπο merchandise.
Προσοχή, όλα αυτά δεν τα λέω με αρνητική χροιά, οποιαδήποτε ΚΑΕ στη θέση μας είχε τη δυνατότητα να κλείσει τέτοιες συμφωνίες θα το έκανε για πλάκα, γενικα τα θετικά για τον οργανισμό ειναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά. Τα αρνητικά βασικά είναι η μηδαμινή ξεκούραση των διεθνών. Για τους υπόλοιπους δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο θέμα, εν πολλοίς ήταν γνωστό πως το ταξίδι θα γινόταν λίγο πριν την έναρξη της σεζόν. Ναι, πράγματι θα ήταν καλύτερα να το κάναμε του χρόνου, αλλά του χρόνου έχουμε να πάμε στη Κίνα (αλλά έσοδα από εκεί) και μετά δεν ξέρεις ποιο από τα επόμενα καλοκαίρια δεν θα υπάρχει FIBA διοργάνωση.
Θεωρητικά η ομάδα αν ήθελε θα μπορούσε να κόψει κάποιους παίχτες από την αποστολή της εθνικής (δεν λέω τον Σλουκα και τον Ντίνο, αλλά τους υπόλοιπους που κι αυτοί ήταν πολύ χρήσιμοι), προς τιμήν της, δεν το έκανε. Και οκ, μπορεί να υπολογιζαν πως η Ελλάδα θα αποκλειστεί στους "8" και θα είχαν όλοι κάποιες μέρες παραπάνω ξεκούρασης , αλλά με τα ίσως δεν γίνεται προγραμματισμός. Το καλό από όλα αυτά είναι ότι οι διεθνείς θα έχουν σούπερ αγωνιστικό ρυθμό και το ότι έρχονται χωρίς διάλειμμα τους κράτα σε εγρήγορση, ουσιαστικά η σεζόν για αυτούς ξεκίνησε πιο νωρίς, όπως και για πολλούς άλλους (δεν νομίζω ότι ο Larkin θα ναι πιο ξεκούραστος επειδή δεν πήγε στην Αυστραλία). Από την άλλη, όπως βλέπουμε στα φιλικά, οι περισσότεροι παίχτες σέρνονται και παίζουν 2 ταχύτητες πίσω από το κανονικό τους.
Από τους διεθνείς τώρα οι Juancho, Yurtseven, Toliopoulos, Kalaitzakis, Samodurov, Mitoglou δεν νομίζω πως έχουν και καμιά ιδιαίτερη κούραση, 10-15 λεπτά μέσο όρο έπαιζαν στο ευρωμπασκετ και ουτε. Ουσιαστικά αυτοί οι παίχτες θα έχουν 2 μέρες λιγότερες ξεκούρασης λόγω του ταξιδιού από τους διεθνείς του Οσφπ ή της Εφες ας πουμε... για 2 μέρες συζητάμε τώρα. Από εκεί και πέρα για το θέμα του Osman έχει ευθύνη η ομάδα που του επέτρεψε να παίξει σε ημιτελικό και τελικό, αλλά αντε τώρα να του πεις όχι, ετσι κι αλλιώς και να μην έπαιζε για ενα διάστημα θα ήταν εκτός, το θέμα είναι να μην έγινε χειρότερα όπως έγινε ο Lessort με το Final 4. Οκ με τον Shorts μιλάμε για ατυχία, ο Grigonis θα είναι έτοιμος στην αρχή της σεζόν και καλώς δεν πάει στην Αυστραλία. Ενδεχομένως και ο Σλουκας να πηγαίνει περισσότερο για τα αυτόγραφα παρά για να παίξει.
Στο μεταξυ, δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη ομάδα με τόσους πολλούς διεθνείς και επίσης με τόσους πολλούς τραυματιες. Γενικά φέτος η τακτική του Ataman να ξεκινάει άσχημα και αργά τη σεζόν και να φορτσάρει στη συνέχεια δεν μπορεί να λειτουργήσει, η λίγκα είναι τόσο ανταγωνιστικη φέτος που ακόμα κι ένα στραβοπατημα στις πρώτες αγωνιστικές μπορεί να κοστίσει ακριβά.