Κατά τη γνώμη μου η επικαιρότητα του μπασκετικού Παναθηναϊκού θα έπρεπε να μονοπωλείται απο την διαφαινόμενη -μάλλον οριστική- φυγή του Νικ Καλάθη.
Προσωπικά δεν πίστευα οτι θα τον άφηνε ο Γιαννακόπουλος να φύγει τόσο εύκολα, θεωρούσα οτι σχεδίαζε τελευταία στιγμή να τον ανανεώσει και να ακολουθήσει η ανάλογη μηντιακή φιέστα. Λάθος τελικά, ο Γιαννακόπουλος για άγνωστους λόγους επέλεξε να στερήσει απο την ομάδα του το σημείο αναφοράς της.
Οι επιπτώσεις σε επίπεδο αγωνιστικό είναι τεράστιες. Πρόκειται για συνολική αλλαγή αγωνιστικού προφιλ, διότι με τα σημερινά δεδομένα και με τα οικονομικά των ελληνικών ομάδων δεν πρόκειται ο Καλάθης να αντικατασταθεί απο παίχτη που θα έρθει και θα γίνει ηγέτης απο την πρώτη μέρα. Διότι τέτοιον παίχτη θα χρειαστεί ο Παναθηναικός την επόμενη μέρα. Παίχτη που θα ηγηθεί στα αποδυτήρια, στο παρκέ, παίχτη που θα δώσει φυσιογνωμία στον Παναθηναικό του 2021. Γιατί αλλιώς, ποιός θα αναλάβει αυτό τον ρόλο; Ο Παπαγιάννης; Ο Παπαπέτρου; Ο Βουγιούκας; Ή μήπως ο Παππάς;
Γράφω μόνο για τις ηγετικές ικανότητες του Καλάθη και την ευχέρεια του να προσδίδει συγκεκριμένη φιλοσοφία στο αγωνιστικό προφίλ μιας ομάδας και όχι για τα ποσοστά του στο τρίποντο, την αδυναμία στις βολές και παρόμοια σημεία που αρκετοί φίλοι του Παναθηναικού τόσα χρόνια έβαζαν (μυωπικά σχεδόν) μπροστά απο την συνολική προσφορά του παίχτη. Νομίζω οτι μια συζήτηση για το αν βάζει τις βολές ο Καλάθης ή αν αξίζει τα εκατομμύρια που παίρνει θα προκαλούσε ανούσιες αντιπαραθέσεις. Ότι και να αποφασίσουμε εμείς εδώ, γεγονός είναι οτι είναι ένα απο τα καλύτερα ποιντ γκαρντ της διοργάνωσης και μετακομίζει σε μια ομάδα που χτυπάει το τρόπαιο με τις καλύτερες προυποθέσεις απο άποψη μπάτζετ και μεταγραφικών κινήσεων. Οπότε ας μείνουμε μόνο στις ηγετικές του ικανότητες και στον ρόλο του ως floor manager.
Όποιοι φίλοι του Παναθηναικού (οχι πολλοί φαντάζομαι) νομίζουν οτι θα ξεπεράσει η ομάδα τους την φυγή του Καλάθη αβρόχοις ποσίν, τους περιμένει μια μεγάλη έκπληξη. Πραγματικά θα ήθελα να ήμουν στο μυαλό του Βόβορα ο οποίος στην πρώτη χρονιά που ξεκινά επιτέλους ως head coach θα πρέπει να ζήσει χωρίς τον ηγέτη της ομάδας του.
Ακατανόητα πράγματα κατ' εμέ. Δεν με καλύπτουν λόγοι οικονομικοί, μείωσης μπάτζετ, κτλ κτλ.