Να τα πάρουμε λίγο τα πράγματα με σειρά:
Καταρχήν ο Παναθηναϊκός υπερτερεί στη θέση πέντε έναντι όλων των υπολοίπων ομάδων της Ευρωλίγκας έως τώρα το δίδυμο ΛΕΣΟΡΤ -ΓΙΟΥΡΤΣΕΒΕΝ έχει κερδίσει όλες τις μαχες επιθετικά και τις περισσότερες φορές και στα ριμπάουντ έναντι των αντιπάλων σεντερ που έχουν αγωνιστεί στις πρώτες δεκα αγωνιστικές.
Ο ΛΕΣΟΡΤ παροτι δεν είναι στα καλύτερα του εξακολουθεί να είναι μέσα στους τρεις καλύτερους σεντερ της Ευρωλίγκας έχοντας μέσο όρο 14,2π (78,9% δίποντο) και 6,9 ριμπάουντ
Ο δε ΓΙΟΥΡΤΣΕΒΕΝ αποτελεί τεράστια αναβάθμιση σε σχέση με την περσινή ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης.
Στα 11,30 μόλις λεπτά που αγωνίζεται σημειώνει 6,9 π (59,1% δίποντα) έχοντας 3,1ρ και 0,7 μπλοκ
Αξιολογώντας την απόδοση του σε σχέση με το χρόνο που του δίνει έως τώρα ο Αταμαν ,ο Ομέρ ΓΙΟΥΡΤΣΕΒΕΝ είναι
12ος στην Ευρωλίγκα σε πόντους ανα λεπτό συμμετοχής
(Πρώτος στον Παναθηναϊκό στη σχετική λίστα)
13ος στην Ευρωλίγκα σε ριμπάουντ ανα λεπτό συμμετοχής (πρώτος στον Παναθηναϊκό στη σχετική λίστα)
5ος σε μπλοκ στην Ευρωλίγκα (Μακράν πρώτος στην σχετική λίστα στον Παναθηναϊκό)
*Τα επιτεύγματα του στο Ελληνικό πρωτάθλημα δεν τα αναφέρω καν λόγω τεράστιας διαφοράς δυναμικότητας με τους αντιπάλους του.
Κατά προσωπική μου άποψη όχι απλά αποδίδει καλά αλλά αξίζει περισσότερες ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής στο rotation της ομάδας και δεν είναι το τι νομίζω εγώ η ο Τουλουμπας η ο καθένας σε αυτό το φόρουμ αλλά το τι γράφει και αποδίδει εντός αγωνιστικού χώρου ένας παίκτης υπάρχουν διαθεσιμα όλα τα στοιχεία -τώρα επειδή πολλές φορές έχει γίνει η συζήτηση αυτή και περνούμε σαν εκτίμηση την δικιά μας οπτική και όχι τη στατιστική απεικόνιση των αγώνων -ο καθένας μας κρίνεται με βάση τη συλλογιστική του σκέψη και εκτίμηση των πραγμάτων.
Το δίδυμο ΛΕΣΟΡΤ ΓΙΟΥΡΤΣΕΒΕΝ αγωνίζεται κατά μέσο όρο 37,52 λεπτά και σημειώνουν 21,1 πόντους ανα παιχνίδι στην Ευρωλίγκα έχοντας 82/115 δίποντα (71,30%) παράλληλα έχουν 10 ριμπάουντ μέσο όρο 1,5 μπλοκ και 1,2 κλεψίματα.
Αποτελεί το ΚΟΡΥΦΑΙΟ παραγωγικό δίδυμο ψηλών στην Ευρωλίγκα έχοντας ένα ικανοποιητικό αριθμό ριμπάουντ στο χρόνο συμμετοχής τους.
Τώρα όσο αφορά το πρόβλημα του φετινού Παναθηναϊκού εγώ το εντοπίζω κυρίως στα φοοργορντ της ομάδας καθώς δεν υπάρχει σταθερο σκοράρισμα της ομάδας στηριζόμαστε μόνο στα τρίποντα για σκορ από τις θέσεις 3-4 και περνούμε ελάχιστους πόντους μέσα από τη ρακέτα (ίσως από τα χειρότερα στην Ευρωλιγκα στο κάθετο παιχνίδι)
Ο μόνος που ξεχωρίζει είναι ο Χουαντσο οποίος αποδίδει και επιθετικά και αμυντικά και μετά ΜΗΤΟΓΛΟΥ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΟΣΜΑΝ και ΓΚΡΙΓΚΟΝΙΣ για διάφορους λόγους αποδίδουν μέτρια έως και κακά .
Αν στη θέση πέντε έχουμε 0,56 πόντους ανα λεπτό (22,49 στο παιχνίδι)
Στις θέσεις 3-4 το αντίστοιχο ποσοστό της ομάδας μας πέφτει 0,35 ανα λεπτό συμμετοχής και στους 14,3π ανα λεπτά συμμετοχής - ενώ χωρίς τον Χουντσο το αντίστοιχο ποσοστό μας πέφτει ακομα περισσότερο
Έχουν σημειώσει συνολικά 247 πόντους (που αντιστοιχεί μόνο στο 28,55% του συνολικού σκοραρίσματος της ομάδας) και από τους 247 πόντους οι 102 είναι από τρίποντα μονο 92 πόντοι από δίποντα (εκ των οποίων κάποια σουτ είναι πάλι από μακρινή απόσταση βλ.ΜΗΤΟΓΛΟΥ) δεν έχουμε καθόλου ΚΑΘΕΤΟ παιχνίδι δηλαδή είναι τρομακτικά κακό το να περνούμε τόσους λίγους πόντους επιθετικά μέσα από τη ρακέτα και αυτό δεν οφείλεται στη θέση πέντε αλλά στις θέσεις 3-4
Για παράδειγμα αν συγκριθούμε με άλλες ομάδες της Ευρωλίγκας ενώ στα Γκαρντ και στο πέντε είμαστε σε ΚΟΡΥΦΑΙΟ επίπεδο στις θέσεις 3-4 είμαστε αρκετά κατω από τη μέση προς το παρόν και δεν ξέρω κατά ποσό μπορεί να βελτιωθεί αν δεν ανέβουν οι Οσμαν και Μητογλου.