Επειδή έτσι έχω μάθει (και) από την επιστήμη που εξασκώ, θα προσπαθήσω να βάλω τα πράγματα σε μία βάση. Αρχικά, τι είναι "μπασκετικό κοινό"; Εγώ ας πούμε, δε δέχομαι να χαρακτηρίζονται έτσι όσοι πάνε "συστηματικά" στο γήπεδο. Πολύ καλύτερος ορισμός θα ήταν ο εξής:

Το ότι ανά περιόδους, κάποιες ομάδες γέμισαν περισσότερο το γήπεδο τους, οφείλεται καθαρά και μόνο σε μαζεμένες επιτυχίες! Ερώτηση, για να καταλάβατε τι εννοώ. Ας κάνουμε την υπόθεση ότι η ΚΑΕ Ολυμπιακός, με την ιστορία της από το 2007 και έπειτα, δε λεγόταν ΚΑΕ Ολυμπιακός, αλλά ΚΑΕ Κόκκινη λαίλαπα. Τι "μπασκετικό κοινό" θα είχε αυτή η ομάδα πιστεύετε; Πόσα διάρκειας θα έκοβε; Εγώ λέω ότι ακόμα και τις σούπερ χρονιές θα είχε max 4-5 χιλιάδες μέσο όρο εισητηρίων. Αυτοί που γεμίζουν όλα τα γήπεδα μπάσκετ στη χώρα μας είναι κατά τεράστια πλειοψηφία ποδοσφαιρικοί φίλαθλοι, που πάνε στο μπάσκετ είτε λόγο κάποιων ντέρμπι, είτε λόγο επιτυχιών.
Με τον δικό μου ορισμό, όπως καταλαβαίνετε, το μοναδικό αληθινό μπασκετικό κοινό με μεγάλη βάση φιλάθλων στην Ευρώπη είναι αυτό της Ζαλγκίρις (και των υπολοίπων Λιθουανικών ομάδων). Ούτε του Ερυθρού (και αυτοί κατά βάση Βαλκάνιοι ποδοσφαιρόφιλοι είναι) ούτε της Φενέρ (τα ίδια και χειρότερα) ούτε των Ρεάλ - Μπάρτσα προφανώς. Ούτε του ΠΑΟ ούτε του Ολυμπιακού. Φυσικά υπάρχουμε κάποιοι νοματαίοι σε κάθε ομάδα που έχουμε καψούρα με το μπάσκετ. Αλλά μην τρελαίνεστε, είμαστε οι δόλιοι λιγοστοί (που λέει και ένα παραδοσιακό

Τώρα αν κάποιες χρονιές έκοψε η μία ομάδα παραπάνω εισιτήρια και την επόμενη λιγότερα, παίζουν ρόλο 100 άλλοι παράγοντες που δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με το άθλημα του μπάσκετ. Ο ΠΑΟ για παράδειγμα, κόβει πολλά εισιτήρια τα τελευταία 20 χρόνια για πολλούς λόγους (φοβερή ομάδα για αρκετά χρόνια, ωραίο και σύγχρονο γήπεδο, τρομερές επιτυχίες, και φυσικά σχεδόν ανυποληψία όσον αφορά τους τίτλους στο ποδόσφαιρο). Αν για παράδειγμα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πάρει 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα και κάνει και κάνα δύο πορείες (φρέσκιες όχι του περασμένου αιώνα) στην Ευρώπη, όσο καλά και να πηγαίνει το μπασκετικό τμήμα θα δείτε κατευθείαν τη μείωση των εισιτηρίων στο μπάσκετ.
ΥΓ. Πάντως, ανεξαρτήτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε για το συγκεκριμένο θέμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η κουβέντα έγινε τελείως οπαδική και βαμμένη στα τελευταία σχόλια. Δεν ταιριάζει στο συγκεκριμένο φόρουμ παιδιά. Τσιλαρετε!