Γιατί να μην μπορείς;
Edit: Έψαχνα να το κάνω για να σου το δείξω αλλά με έβγαλε από τον κόπο: https://www.r-bloggers.com/2020/11/abou ... candidate/
Συντονιστής: Captains
Γιατί να μην μπορείς;
απο αυτα που ακουω/διαβαζω, οταν ενα ατομο εχει αντισωματα (ειτε εχει αναρωσει απο την ασθενεια ειτε εχει κανει το εμβολιο) τοτε δεν νοσει και δεν το μεταδιδει.benchwarmer έγραψε: ↑Δευ Νοέμ 16, 2020 5:48 pmΚάνοντας μία ανακεφαλαίωση στο πολύ ελπιδοφόρο θέμα των εμβολίων, ελπίζοντας να βοηθήσω κάποιους που έχουν χαθεί λίγο στη θάλασσα των πληροφοριών, αλλά και να ζητήσω και ο ίδιος περισσότερες πληροφορίες από όποιον ξέρει.
Η Pfizer ανακοίνωσε αποτελέσματα από δοκιμές σε 43.000 άτομα, και η Moderna σε 30.000. Από αυτούς, σε κάθε περίπτωση, οι μισοί έλαβαν το πραγματικό εμβόλιο και οι άλλοι μισοί το placebo.
Στην Pfizer, νόσησαν τελικά 94 συμμετέχοντες. Από αυτούς, οι 85 είχαν πάρει το placebo και οι 9 το πραγματικό εμβόλιο.
Στην Moderna, νόσησαν τελικά 95 συμμετέχοντες. Από αυτούς, οι 90 είχαν πάρει το placebo και οι 5 το πραγματικό εμβόλιο.
Δηλαδή, αν έχω καταλάβει καλά και εγώ, η αποτελεσματικότητα δεν μετριέται στο πόσοι από αυτούς που πήραν το εμβόλιο νόσησαν, αλλά στο πόσοι νόσησαν σε σχέση με αυτούς που δεν πήραν το εμβόλιο.
Υπάρχουν φυσικά ακόμη ερωτήματα, με το βασικότερο να είναι εάν το εμβόλιο σημαίνει ότι το άτομο δεν είναι και μεταδοτικό, ή αν απλώς δεν νοσεί ο ίδιος (γιατί οι δοκιμές προς το παρόν επικεντρώνονται στο δεύτερο κομμάτι).
Και μια άσχετη δική μου ερώτηση, που δεν έχω δει να απαντηθεί κάπου. Από όσους νόσησαν στην Ελλάδα στο πρώτο κύμα (τον Μάρτιο-Απρίλιο), έχει εξεταστεί κανείς για αντισώματα πρόσφατα? Έχουν περάσει 6-8 μήνες, είναι ένα ικανότατο και πολύ κρίσιμο διάστημα ώστε να μάθουμε (ή να φτάσουμε κοντά στο να μάθουμε) τι ανοσία προσφέρει ο ιός. Μήπως θα ήταν κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει μπει σε κάποιο πρόγραμμα να γίνει, αν δεν έχει γίνει?
Τον θεωρώ εξαιρετικό επιστήμονα, ο οποίος μιλάει τεκμηριωμένα και συμφωνώ απολύτως με τις θέσεις του. Στη συγκεκριμένη εκπομπή έχουν παρευρεθεί και άλλοι εξαιρετικοί επιστήμονες, όπως ένας Έλληνας αιματολόγος από τη Σορβόννη (συνέχεια ξεχνάω το όνομά τουConan1982 έγραψε: ↑Τρί Νοέμ 24, 2020 1:44 pmΠαραθέτω μια εκομπή του ΚΡΗΤΗ ΤV (Αντιθέσεις): http://www.cretetv.gr/antitheseis/shows ... ovid-2019/
Έχουν καλεσμένο τον Γιάννη Ιωαννίδης (όχι τον...ξανθό), είναι ψιλογνωστές οι απόψεις του, μαζικά τεστ, λιγότερα μέτρα, αυστηρότερη προσέλευση στα νοσοκομεία, αποκλεισμός μόνο των ευπαθών ομάδων κλπ. που σηκώνουν αρκετό αντίλογο. Αλλά η συγκεκριμένη εκπομπή είναι κλάσεις ανώτερη ποιοτικά από τις αντίστοιχες των πανελλαδικών καναλιών. Ο Σαχίνης αφήνει τον άλλο να μιλήσει, του λέει αντεπιχειρήματα, ακούγονται διαφορετικές απόψεις από άλλους επιστήμονες πάντα πολιτισμένα. Νομίζω αξίζει να δει κανείς την εκπομπή αν έχει χρόνο.
Γιατί το λες; Εγώ είχα ένα φίλο (πολύ έμπιστο πρόσωπο) που έχει ένα φίλο (και αυτός αξιολογότατος άνθρωπος) που ο ξάδελφος του (πολύ καλό παιδί) είχε ένα φίλο (πολύ καλός και αυτός) που ο Μπατζανάκης του (εξαιρετικός) έχασε τον θείο του πατέρα του από καρδιά (δεν έχει σημασία αν ήταν καλός ή όχι) και ο γιατρός (που ήταν και γνωστός τους) πρώτον τον "έφαγε" με ένα φάρμακο που του έδωσε και προκάλεσε την ανακοπή και δεύτερον τον δήλωσε και ότι πέθανε από covid.benchwarmer έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 18, 2021 12:30 pmΤο πρόβλημα με τις απόψεις Ιωαννίδη δεν είναι κατά βάση ο ίδιος ή οι απόψεις του αυτές καθαυτές, αλλά το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που τις αναπαράγουν (όχι βέβαια ο Σαχίνης που συμφωνώ ότι κάνει μία από τις 3-4 κορυφαίες εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση), αναπαράγουν επίσης οποιαδήποτε θεωρία συνωμοσίας βρουν, από Παϊσιο μέχρι τσιπάκι στα εμβόλια και γιατρούς που πληρώνονται για να μετράνε άσχετους θανάτους ως κορονοϊό...
Kαι οι ίδιες οι απόψεις του Ιωαννίδη προβληματικές είναι, γι αυτό και τις αλλάζει κάθε λίγους μήνες. Θυμίζω το Μάρτιο επέμενε με στόμφο ότι η ετκίμηση ο κορωνοιός να επιφέρει μόνο 10.000 θανάτους ήταν "ρεαλιστική", συμπέρασμα το οποίο είχε βγάλει κάνοντας αναγωγή των επιβατών του Diamond Princess σε όλες τις ΗΠΑ παρά το προφανές λογικό άλμα. Είναι ήδη υπό έρευνα από το πανεπιστήμιό του για τη φανταστική έρευνα για τον κορωνοιό που έκανε όπου το "τυχαίο και αντιπροσωπευτικό" δείγμα ήταν... οι φίλες της γυναίκας του από το Facebook (με αντάλλαγμα κιόλας!), τον έχω δει σε ομιλίες να βγάζει το Νανόπουλο άσχετο και υπερεκτιμημένο (με παράλληλη αγανάκτηση γιατί δεν αναγνωρίζεται η δική του ιδιοφυία), γενικά μου δίνει την εντύπωση ενός κλασικού υπερφίαλου Έλληνα ακαδημαϊκού που ψοφάει για δημοσιότητα, κατά προτίμηση σε τηλεοπτικά παράθυρα και για κάποιο λόγο ντυμένος ως παγωτατζής. Για να μην αναφέρουμε το σκανδαλάκι με την έρευνα για τον κορωνοιό που χρηματοδοτήθηκε από ιδιοκτήτη αερογραμμών, πράγμα το οποίο ο Ιωαννίδης αρχικά αρνήθηκε, μετά είπε πως δε γνώριζε κι εν τέλει αποδείχθηκε πως απέκρυψε. Η μεθοδολογία του για όσους το θυμάται είχε προκαλέσει όχι οργή αλλά σκωπτικά σχόλια από άπειρους πανεπιστημιακούς των ΗΠΑ, ειδικά επειδή προερχόταν από έναν άνθρωπο που έχτισε την καριέρα του σε μελέτες για το πόσο "αντιεπιστημονικές" είναι γενικώς οι μελέτες των άλλων. Στο αξιοπιστόμετρο το δικό μου είναι πολύ χαμηλά.benchwarmer έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 18, 2021 12:30 pmΤο πρόβλημα με τις απόψεις Ιωαννίδη δεν είναι κατά βάση ο ίδιος ή οι απόψεις του αυτές καθαυτές, αλλά το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που τις αναπαράγουν (όχι βέβαια ο Σαχίνης που συμφωνώ ότι κάνει μία από τις 3-4 κορυφαίες εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση), αναπαράγουν επίσης οποιαδήποτε θεωρία συνωμοσίας βρουν, από Παϊσιο μέχρι τσιπάκι στα εμβόλια και γιατρούς που πληρώνονται για να μετράνε άσχετους θανάτους ως κορονοϊό...
Ποιος κρίνει αν είναι λάθος; Ποιον έχεις εξουσιοδοτήσει να λογοκρίνει αν θα μάθεις καν αν υπάρχει άλλη άποψη;nikolas_asteri έγραψε: ↑Σάβ Φεβ 20, 2021 12:58 amΔεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη λατρεία στο να ακούγεται η άλλη άποψη όταν είναι λάθος.
Μα γιατί τώρα μου βάζεις λόγια χωρίς λόγο;yorgos έγραψε: ↑Σάβ Φεβ 20, 2021 1:03 amΠοιος κρίνει αν είναι λάθος; Ποιον έχεις εξουσιοδοτήσει να λογοκρίνει αν θα μάθεις καν αν υπάρχει άλλη άποψη;nikolas_asteri έγραψε: ↑Σάβ Φεβ 20, 2021 12:58 amΔεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη λατρεία στο να ακούγεται η άλλη άποψη όταν είναι λάθος.
Και στο Μεσαίωνα κάποιοι έλεγαν ότι η γη δεν είναι επίπεδη αλλά δεν το έμαθε κανείς διότι κάποιοι λογοκριτές έκριναν ότι είναι λάθος κι άρα δε θα πρέπει να ακούγεται η άποψη.
Διαφωνούμε, για μένα χρειάζεται.Δεν είπα να απαγορεύεται, είπα δεν χρειάζεται.
Βάλε όποιο παράδειγμα θες εσύ, όπου κάποιος αποφασίζει για σένα αν μια άποψη είναι λάθος, κι ας μην έχει επιπτώσεις αυτός που την εκφέρει.Το παράδειγμα σου είναι ατυχές γιατί η αντίθετη άποψη είχε bbq για τον επιστήμονα.
Δεν υπάρχουν εκατομμύρια απόψεις για τα θέματα, συγκεκριμένες είναι. Για τον κορωνοιό πχ οι απόψεις είναι ότι υπάρχει, ότι δεν υπάρχει, ότι υπάρχει και καλώς παίρνουμε μέτρα, ότι υπάρχει και τα μέτρα που παίρνουμε είναι υπερβολικά. Όλες χωράνε σε μια εφημερίδα, ένα δελτίο ειδήσεων, ένα ειδησεογραφικό σάιτ, δεν είναι εκατομμύρια. Ας ακουστούν οι απόψεις και μετά ο πολίτης ας διαλέξει αν θέλει να διαβάσει ένα, τριάντα, διακόσια ή κανένα paper. Εδώ λέμε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη άποψη για το θέμα της διετίας από επιστήμονες η οποία δεν ακούγεται πουθενά, δε βρίσκεται ένα πεντάλεπτο σε εκατομμύρια λεπτά τηλεοπτικών δελτίων, δεν είναι η έλλειψη χρόνου το θέμα.Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα μπορούσαμε όλοι να διαβάζαμε 300 papers, να ακούμε 200 podcasts, και να βλέπουμε 100 εκπομπές ώστε να τα ακούμε ΟΛΑ. Επειδή όμως αυτό είναι πρακτικά ανέφτικο, σιγα σιγα χτίζουμε σχέση με τις πηγές από τις οποίες λαμβάνουμε τις πληροφορίες μας.
Εμένα με προβληματίζει η πιθανότητα να μην κάνουν κανένα λάθος κι επίτηδες να αποκρύπτουν τις απόψεις που δε συμφωνούν με τα συμφέροντά τους. Οπότε προτιμώ να τις προβάλλουν όλες, μη σου πω ότι προτιμώ να τους ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να τις προβάλλουν όλες.Η πιθανότητα να κάνουν λάθος όλοι μαζι ταυτόχρονα είναι μη μηδενική, αλλά μικρή.
Με προβληματίζει το ποιος αποφασίζει τι θα προβάλλεται και τι όχι στο δελτίο ειδήσεων. Ειδικά αν κάποιος αποφασίζει για ΟΛΑ τα δελτία ειδήσεων ή ΟΛΑ τα δελτία ειδήσεων έχουν ακριβώς την ίδια θεματολογία.Δεν είπα να μην έχει εφημερίδα ο κύριος Χίος. Λέω ότι δεν χρειάζεται να παίζει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Συγγνώμη αν δεν ήμουν αρκετά σαφής.
Ο μόνος τρόπος να ξεμρποστιάζονται τα fake news είναι να συζητιούνται ανοικτά. Όταν δε συζητιούνται γίνονται 2 πράγματα:irving έγραψε: ↑Σάβ Φεβ 20, 2021 1:55 amη αληθεια ειναι οτι εχει παραγινει το κακο με τα fake news. δεν γινεται να υπαρξει το τελειο φιλτρο αλλα δεν ειναι κατασταση και αυτη να λεει ο καθενας οτι του κατεβει.
θα ηταν καλυτερα να μην δημοσιευεται οτι ειναι κοντρα στην επιστημη αλλα οι αποψεις, οι εκτιμησεις και το παραδειγμα του γαλιλαιου το καθιστουν μη εφαρμοσιμο