Βλέπω πάλι να πέφτουμε στην παγίδα σύγκρισης των γκάρντ των δυο αιώνιων. Εντελώς ανούσια κατά την άποψη μου, γιατί οι ομάδες παίζουν τελείως διαφορετικό μπάσκετ. Ούτε ποιος είναι καλύτερος, ούτε ποιος την έχει ποιο μεγάλη έχει σημασία.
Η μόνη σύγκριση που έχει νόημα είναι η σύγκριση των γκάρντ του Ολυμπιακού το 22´ με αυτούς που έχει σήμερα. Σαφώς, η περιφέρεια μας είναι πολύ πιο ποιοτική από αυτή του 22. Όπως έχουμε πει σε προηγούμενα post ο shaq και εγώ, ο Βιλτόζα φαίνεται να έχει το potential να πάρει τον ρόλο του Σλούκα του Ολυμπιακού (και οχι τον Σλούκα του ΠΑΟ). Ίσως να μην μπορεί να πάρει τα clutch σουτ του Σλούκα του Ολυμπιακού (με Φενερ), αλλά δεν χρειάζεται κιόλας, αν και το έχει κάνει και αυτό με την Μπασκόνια.
Ούτε θα δεχτώ την καραμέλα ότι τις κούπες τις παίρνουν τα γκάρντ, όταν η ομάδα έχει χάσει έναν ημιτελικό και έναν τελικό στο σουτ. Βολεύει κάποιους να το λένε αυτό, ας όψεται η κακή στιγμή που λέμε.
Η ομάδα μας, είτε αρέσει είτε όχι, νε προπονητή των Μπραρτζώκα δεν βασίζεται στην επιδραστικοτητα των γκάρντ. Έχει αλλά όπλα στην φαρέτρα της. Κατά πόσο αυτό είναι σωστό ή όχι θα κριθεί σφαιρικά όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και αποχωρήσει ο coach από την ομαδα. Σε όποιον οπαδό μας δεν αρέσει αυτό, μπορεί να παρακολουθήσει άλλες ομάδες που έχουν elite γκάρντ (ΠΑΟ, Ρεάλ, Μονακό κτλ).
Επαλαμβάνω ότι κοιτώντας τους παίκτες μεμονωμένα κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Μια χαρά είναι η ποιότητα του ρόστερ. Η ομάδα δεν αποδίδει το μπάσκετ που θέλουμε για άλλους λόγους. Εμένα αυτό που με ανησυχεί είναι ότι βλέπω τους παίκτες επηρεασμένους και ψυχολογικά. Επικρατεί μια ανησυχία, ένας εκνευρισμός διότι υπάρχει μεγάλη πίεση φέτος. Μακάρι το κλίμα να φτιάξει και να δούμε τους παίκτες ενωμένους.
Μια σύγκριση που ίσως έχει κάποιο νόημα είναι αυτή του Ντόρσει με τον Κάνααν. Βέβαια και εκεί δεν είχες επιλογή λόγω διαβατηρίου. Θέλω να δω πως θα αποδώσει ο Κάνααν στον ερυθρό για να καταλάβω αν πράγματι ο coach τραβάει πολύ το χαλινάρι και δυνητικά περιορίζει τους παίκτες.