gourgou έγραψε: ↑Τετ Οκτ 11, 2023 1:32 am
@Alex
Σου ανέφερα ένα απλό παράδειγμα πως από μία φαινομενικά καλή πράξη μπορεί να δημιουργηθεί παρεξήγηση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους με διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία. Η διαπολιτισμικότητα για να επιτευχθεί προϋποθέτει αλληλοσεβασμό. Δεν αρκεί να σεβαστείς μόνο εσύ τον αλλόν, αλλά θα πρέπει και ο άλλος να σεβαστεί εσένα.Καλώς ή κακώς υπάρχουν στοιχεία της ταυτότητας μας εκατέρωθεν που δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Οπότε θα πρέπει να δούμε κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αλληλοσεβασμός σε αυτά. Και πράγματι υπήρξαν μεταναστευτικές ροές και στο παρελθόν, αλλά θα πρέπει να δούμε τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν, αν οδήγησαν σε διαπολιτισμικές κοινωνίες, και σε πιο βαθμό αυτό το μοντέλο ήταν πετυχημένο ή όχι και αν έχουν εξαλειφθεί φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Η ενσωμάτωση για παράδειγμα ενός μετανάστη μιας Ανατολίτικης κοινωνίας σε μία «Δυτική» χώρα δεν είναι το ίδιο εύκολη όσο ενός μετανάστη μιας Δυτικής κοινωνίας και το αντίθετο.Επίσης η δυναμική του ίδιου του κράτους κατά πόσο μπορεί να παρέχει ευκαιρίες εργασίας, εκπαίδευσης, ιατρικής περίθαλψης κ.α. θα πρέπει να συπεριληφθούν υπόψιν στην ενσωμάτωση ενός μεταναστευτικόυ πληθυσμού. Και τέλος παίζει μεγάλο ρόλο και η αναλογία του μεταναστευτικού πληθυσμού προς τον ντόπιιο.
Επίσης χρησιμοποιούμε την έννοια της διαφορετικότητας τελείως αφηρημένα. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο κάθε άνθρωπος έχει δικαιώματα. Ωστόσο στο σύνολο μιας κοινωνίας τα δικαιώματα του ενός δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τα δικαιώματα του άλλου. Για εσένα μπορεί η σεξουαλικότητα του κάθε ανθρώπου να είναι δικαίωμα και να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα. Μιλαέι όμως κανείς για το δικαιώμα των παιδιών στην παιδικότητα, που καθημερινώς τα βομβαρδίζουμε με εικόνες και συζητήσεις σεξουαλικού περιεχομένου? Και μιας και ξεκίνησε η συζήτηση περι διαπολιτισμικότητας,το πιο σημαντικό στοιχείο ίσως, που στέκεται εμπόδιο είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις. Και ρωτάω, εάν αύριο δημιουργηθεί μία ισχυρή κοινότητα μουσουλμάνων, που όλοι ξέρουμε τις πεποιθήσεις του Ισλαμ περι ομοφυλοφιλίας, εμείς σαν Δυτική χώρα θα τους δώσουμε βήμα να εκφραστούν ελεύθερα? Μπορεί ο Έλληνας, ακόμα και ο άθεος, να δεχτεί την δημιουργία μιναρέδων και τζαμιών και τον μουεζίνη να αναγγέλει την ώρα της προσευχής? Όσο μπορεί βέβαια ένας Ορθόδοξος Χριστιανός να ασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα στο Αφγανιστάν. Και πολλά άλλα παραδείγματα , στοιχεία της ταυτότητάς μας που όπως ανέφερα στην αρχή δεν είναι διαπραγματεύσιμα
Είναι ωραία στην θεωρία να χρησιμοποιούμε έννοιες όπως ο αλληλοσεβασμός, η ισότητα και η διαφορετικότητα αλλά θα πρέπει να δούμε από που αυτές θα εκπορευτούν και θα γίνουν πράξη.
Ναι το διάβασα το παράδειγμα και είναι ένα παράδειγμα που μου έχουν αφηγηθεί ξανά, δεν είσαι ο πρώτος. Πάντα μου φαινόταν περίεργο που τόσοι άνθρωποι είχαν αυτήν την συγκεκριμένη εμπειρία και μάλιστα τους έχει στιγματίσει. Σε όλους την ίδια ερώτηση έκανα: γιατί δεν ρώτησες αν και τι θέλει; και εντάξει, δεν ρώτησες. Τώρα ξέρεις για την επόμενη φορά, που είναι το πρόβλημα;
Απαντάω λοιπόν ξανά, ότι οι αντιφάσεις και άρα οι ευκαιρίες για παρεξηγήσεις ανάμεσα στους ανθρώπους μιας κοινωνίας
δεν περιοριζονται στις πολιτισμικές διαφορές.
Και την ομοφυλοφιλία δυσκολεύεται η ελληνική κοινωνία να δεχτεί, τι θα κάνουμε δηλαδή; θα διώξουμε όσους ζουν έτσι για να μην διαταραξουμε την ψυχική υγεία του κυρ Γιώργη που δεν μπορεί να δεχτεί την ύπαρξη των ή θα τους κλείσουμε και αυτούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης;
Θα μπορούσες στο παράδειγμα σου να μου είχες δώσει εμένα το σάντουιτς και εγώ να μην τρώω χοιρινό, είτε επειδή είμαι και εγώ μουσουλμάνος, είτε επειδή δεν τρώω χοιρινό για λόγους υγείας ή γιατί δεν τρώω κρέας ή γιατί μου φάνηκες ύποπτος και θυμήθηκα την μαμά μου που μου έλεγε ποτέ να μην παίρνω χοιρινό από αγνώστους, είτε για κάποιο λόγο που δεν θα καταλάβεις ποτέ (και δεν χρειάζεται κιόλας απαραίτητα).
Προφανώς και η ενσωμάτωση διαφορετικών ανθρώπων σε μια κοινωνία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και για αυτό άλλωστε πληρώνει η ΕΕ τις χώρες μέλη της για να τρέχουν προγράμματα ενσωμάτωσης. Αρκετά πιο σημαντικά θέματα είναι αυτά που έχουν να κάνουν με τα παιδιά και πως θα πάνε σχολείο κτλ.
Εδώ μερικές πληροφορίες περί του θέματος, ίσως να σε ανακουφίζει το γεγονός πως έχουν ήδη αφιερώσει την ζωή τους άνθρωποι για να μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά με άλλες κουλτούρες όπως συμβαίνει σε τόσα και τόσα μέρη του κόσμου.
https://education.ec.europa.eu/el/focus ... E%AF%CE%B1
Επειδή ανέφερες το θέμα της θρησκείας, ήμασταν μέχρι πρόσφατα η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ακόμα είχε ενστάσεις ως προς αυτά που αναφέρεις. Τελικά το 2019 και αφού είχαμε φάει ένα σωρό πρόστιμα φτιάξαμε επιτέλους το Τζαμί στον Βοτανικό.
https://www.klimaka.org.gr/athina-i-mon ... ris-tzami/
Είναι αυτονοητες οι δυσκολίες που υπάρχουν στο πάντρεμα διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων, το θέμα είναι τι διάθεση έχουμε απέναντι σε αυτό. Οποίος δεν θέλει να ζυμώσει όλο κοσκινίζει λένε.
Μερικές σκόρπιες σημειώσεις:
Α) Αφού δίνουμε βήμα σε πολιτικούς, δημοσιογράφους και παπάδες που μιλάνε ανοιχτά με κηρύγματα μίσους κατά της LGBTQ κοινότητας, γιατί μας απασχολεί το αν ίσως προστεθούν στην λίστα και μουσουλμάνοι; Μήπως να κοιτάξουμε να φτιάξουμε πρώτα μια κοινωνία που εμείς οι ίδιοι θα έχουμε σεβασμό απέναντι στην διαφορετικότητα και μετά να μας απασχολήσει το αν θα μας χαλάσει την μανέστρα κάποια ομάδα ανθρώπων που ενσωματώνεται σιγά σιγά;
Β) Δεν είναι "για μένα" δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ζει όπως θέλει την ζωή ΤΟΥ, υπάρχει μια παρανόηση εκεί νομίζω. Είναι βασική αρχή του συντάγματος, των δικαιωμάτων του ανθρώπου όπως τα έχουμε συμφωνήσει από χρόνια. Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις με την αναφορά σου στην σεξουαλικοτητα σε σχέση με τα παιδιά. Πας να βάλεις την διεκδίκηση για αποδοχή και ορατότητα των ανθρώπων που έχουν διαφορετικές προτιμήσεις απέναντι "στα παιδιά";
Πως σχετίζεται το ένα με το άλλο;
Θέλεις να πεις ότι δεν πρέπει να συζητάμε για θέματα σεξουαλικοτητας ως κοινωνία επειδή υπάρχουν παιδιά ή ότι υπάρχουν ενήλικες που υπέρ προβάλλουν θέματα σεξουαλικού περιεχομένου; και αν εννοείς το δεύτερο, θεωρείς όντως ότι οι άνθρωποι της κοινότητας είναι πιο ορατοί στην κοινωνία από την βιομηχανία του πορνό ή της σόου μπιζ σε όλες της τις εκφάνσεις; είναι πιο ορατοί από όλες τις αισθησιακές φωτογραφίσεις των σελέμπριτιζ που νομίζεις ότι θέλουν τα παιδιά σου ενώ... θέλουν να σου πουλήσουν αμάξι πχ;
Σε κάθε περίπτωση ωραίο θα ήταν να το ξεκαθαρίσεις λίγο αυτό το σημείο, έτσι για αλλαγή να απαντήσεις σε κάτι συγκεκριμένο
Γ) Για το Αφγανιστάν δεν ξέρω, το έχουν ισοπεδώσει άλλωστε αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες ώστε φαντάζομαι θα είναι δύσκολο να διεκδικήσεις τα ίδια πράγματα, όταν τους λείπουν άλλα και άλλα βασικά.
Αυτό το πισωγύρισμα που μάλλον έχει αρκετά να κάνει με την γεωπολιτική και τους πολέμους στην περιοχή βέβαια ισχύει για μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου, δες φωτογραφίες από το Ιράν του 60 πχ.
Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με το πως θέλουμε να ζούμε εμείς εδώ. Εμείς εδώ θέλουμε να ζούμε αρμονικά όλοι μαζί πάρα τις διαφορές που κουβαλάμε.
Εδώ λοιπόν, είναι στο χέρι μας να αρχίσουμε πρώτα από τους εαυτούς μας, να σεβαστούμε το κάθε τι διαφορετικό. Εφόσον το κάνουμε αυτό και τους ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς θα βρεθούν εδώ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τους ενσωματώσουμε ομαλά, δεν κινδυνεύουμε να μην μας σεβαστεί κάποιος που έρχεται να ενσωματωθεί στο όλο.
Εάν πάλι βυθιστουμε σε ανησυχίες για πράγματα που άλλοι έχουν λύσει ήδη εδώ και χρόνια, απλώς θα έρχονται άνθρωποι και θα τους πετάμε σε γωνίες, κάτι που αναπόφευκτα θα δημιουργήσει γκέτο και θα έρχονται οι ίδιοι που προτίμησαν τα γκέτο και θα μας λένε "σας τα λεγα".
Αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Για να το κλείσω επιτέλους,
το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν σεβόμαστε ούτε τους εαυτούς μας τους ίδιους. Και δεν μιλάω για ομάδες ανθρώπων όπως οι άνθρωποι με αναπηρία πχ, δεν σεβόμαστε καν την κοινωνία σαν σύνολο. Μετά από τόσα χρόνια διαπλοκής και μια δεκαετία μνημόνια στο κεφάλι έχουν σαπίσει όλα και ζούμε κάθε μέρα από τύχη και οι μόνοι ορατοί είναι οι διαπλεκόμενοι και οι κάθε λογής τραμπούκοι. Έχουμε ας πούμε την εντύπωση ότι τα τρένα είναι πλέον ασφαλή; Δεν είναι. Όπως δεν ήταν και το ΟΑΚΑ τόσο καιρό και ένα σωρό άλλα κτήρια, οχήματα, δίκτυα. Και το μόνο που "φαίνεται" και ορίζει το τι θα συμβεί με όλα τα παραπάνω είναι εκείνο το 1/3 ή 1/4 του κόσμου που στηρίζει τους προβεβλημενους διαπλεκόμενους. Σαν να μην μας αφορά. Πως λέμε για τον μουσουλμανικό κόσμο ότι έκανε πισωγύρισμα και βυθίστηκε στην εσωστρέφεια και την βία; Ε εκεί βαδίζουμε, ολοταχώς.