Τζόγος, Αλκοόλ και άλλοι εθισμοί

Συντονιστής: Captains

BillyPao

champion
Reactions:
Αγαπημένη θέση: PG
Αγαπημένη ομάδα: Panathinaikos7star
Προειδοποιήσεις: 1

Τρί Μάιος 12, 2026 3:15 pm

kite26 έγραψε:
Τρί Μάιος 12, 2026 3:05 pm
Jeight έγραψε:
Τρί Μάιος 12, 2026 3:00 pm

Τα στραπατσα θελουν αυτογνωσια και ταπεινοτητα τια να τα αναγνωρισεις. Η διοικηση του ΠΑΟ δεν εχει τιποτα απο τα δυο. Μιλαω καθαρα για την διοικηση, οχι για ολον τον οργανισμο καθως ειμαι σιγουρος οτι υπςρχουν ψυχραιμοι τεχνοκρατες καπου εκει μεσα.
Ολόσωστος! Βλέπω με λύπη μου κόσμο να παρασέρνεται. Ένας σύλλογος πρωτίστως θα πρέπει να διδάσκει ήθος. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

Παρατηρώ και ένα κοινό γνώρισμα σε όλα τα πάθη, όπως είναι ο αλκοολισμός, ο οπαδισμός, ο τζόγος, κτλ. Προέρχονται όλα από την ίδια μήτρα, το διάβολο. Εθίζουν, μωραίνουν, καταστρέφουν. Βάζω τελεία εδώ, για να μη βγω εκτός θέματος.
Το πρόβλημα δεν είναι ο τζόγος, το αλκοόλ κλπ. Το πρόβλημα είναι ο εθισμός σε όλα τα παραπάνω.

Άβαταρ μέλους
kite26

allstar
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Muggsy Bogues
Προειδοποιήσεις: 0

Τρί Μάιος 12, 2026 4:29 pm

BillyPao έγραψε:
kite26 έγραψε:
Τρί Μάιος 12, 2026 3:05 pm

Ολόσωστος! Βλέπω με λύπη μου κόσμο να παρασέρνεται. Ένας σύλλογος πρωτίστως θα πρέπει να διδάσκει ήθος. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

Παρατηρώ και ένα κοινό γνώρισμα σε όλα τα πάθη, όπως είναι ο αλκοολισμός, ο οπαδισμός, ο τζόγος, κτλ. Προέρχονται όλα από την ίδια μήτρα, το διάβολο. Εθίζουν, μωραίνουν, καταστρέφουν. Βάζω τελεία εδώ, για να μη βγω εκτός θέματος.
Το πρόβλημα δεν είναι ο τζόγος, το αλκοόλ κλπ. Το πρόβλημα είναι ο εθισμός σε όλα τα παραπάνω.
Εν γένει όλα αυτά είναι συνυφασμένα τον εθισμό. Και αυτό έχει βάσεις στη χημεία του εγκεφάλου (παραγωγή ντοπαμίνης aka νευροδιαβιβαστής της προσμονής και της επιβράβευσης).

Απ' όλες τις όμορφες που αγάπησα μια ήταν η πιο ναζιάρα, κάθε μέρα στο παρκέ εχόρευε και τ' ονομά της, πορτοκαλί σπυριάρα!

https://www.youtube.com/@lyricnaut
BillyPao

champion
Reactions:

Τρί Μάιος 12, 2026 10:37 pm

kite26 έγραψε:
BillyPao έγραψε:

Εν γένει όλα αυτά είναι συνυφασμένα τον εθισμό. Και αυτό έχει βάσεις στη χημεία του εγκεφάλου (παραγωγή ντοπαμίνης aka νευροδιαβιβαστής της προσμονής και της επιβράβευσης).
Όχι, το να πιεις μια στο τόσο ένα ουίσκι ή να παίξεις ένα δελτίο στοιχήματος δεν είναι εθισμός. Εθισμός είναι η εμμονή (που οδηγεί σε εξάρτηση) με το αλκοόλ, το στοίχημα κλπ. Δηλαδή το να "κατεβάσεις"μια κάβα ποτά, να παίξεις στο στοίχημα χρήματα που δε σου περισσεύουν και να φτάσεις να χρωστάς κλπ., αυτές είναι συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται ως εθισμός.

Άβαταρ μέλους
kite26

allstar
Reactions:

Τρί Μάιος 12, 2026 11:12 pm

BillyPao έγραψε:
kite26 έγραψε:

Όχι, το να πιεις μια στο τόσο ένα ουίσκι ή να παίξεις ένα δελτίο στοιχήματος δεν είναι εθισμός. Εθισμός είναι η εμμονή (που οδηγεί σε εξάρτηση) με το αλκοόλ, το στοίχημα κλπ. Δηλαδή το να "κατεβάσεις"μια κάβα ποτά, να παίξεις στο στοίχημα χρήματα που δε σου περισσεύουν και να φτάσεις να χρωστάς κλπ., αυτές είναι συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται ως εθισμός.
Στους εθισμούς παίζουν ρόλο δύο πράγματα. Η συνήθεια που σου γίνεται κάτι, το έχεις ως κομμάτι της καθημερινότητάς σου και η χημεία. Στο κάπνισμα πχ το πιο ισχυρό πράγμα που σε τραβάει να καπνίσεις είναι η κίνηση/τελετουργία και δευτερευόντως η νικοτίνη. Άλλωστε και ετυμολογικά να το δούμε εθισμός<έθος<συνήθεια. Να προσθέσω και το κοινωνικό παράγοντα, π.χ. στον χουλιγκανισμό νιώθεις αδύναμος και ξαφνικά αποτελείς μέρος μιας ομάδας. Ό,τι και να είναι αυτή, σε κάνει και νιώθεις ωραία, χωρίς να καταλαβαίνεις ότι έχεις κυλήσει στο βούρκο.

Απ' όλες τις όμορφες που αγάπησα μια ήταν η πιο ναζιάρα, κάθε μέρα στο παρκέ εχόρευε και τ' ονομά της, πορτοκαλί σπυριάρα!

BillyPao

champion
Reactions:

Τρί Μάιος 12, 2026 11:18 pm

kite26 έγραψε:
BillyPao έγραψε:

Στους εθισμούς παίζουν ρόλο δύο πράγματα. Η συνήθεια που σου γίνεται κάτι, το έχεις ως κομμάτι της καθημερινότητάς σου και η χημεία. Στο κάπνισμα πχ το πιο ισχυρό πράγμα που σε τραβάει να καπνίσεις είναι η κίνηση/τελετουργία και δευτερευόντως η νικοτίνη. Άλλωστε και ετυμολογικά να το δούμε εθισμός<έθος<συνήθεια. Να προσθέσω και το κοινωνικό παράγοντα, π.χ. στον χουλιγκανισμό νιώθεις αδύναμος και ξαφνικά αποτελείς μέρος μιας ομάδας. Ό,τι και να είναι αυτή, σε κάνει και νιώθεις ωραία, χωρίς να καταλαβαίνεις ότι έχεις κυλήσει στο βούρκο.
Θέλω να πω ότι εθισμός = κατάχρηση. Δηλαδή αν εγώ π.χ. παίζω στοίχημα 1-2 φορές τον μήνα, δεν είναι εθισμός. Αν όμως ξημεροβραδιάζομαι στο πρακτορείο και "ρίχνω" το ένα δελτίο μετά το άλλο, εκεί μιλάμε για εθισμό.

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος BillyPao την Τρί Μάιος 12, 2026 11:23 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
kite26

allstar
Reactions:

Τρί Μάιος 12, 2026 11:22 pm

BillyPao έγραψε:
kite26 έγραψε:

Θέλω να πω ότι εθισμός = κατάχρηση. Δηλαδή αν εγώ π.χ. παίζω στοίχημα 1-2 φορές τον μήνα, δεν είναι εθισμός.
Σωστά, εάν είσαι αδύναμος χαρακτήρας, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος να το δεις σαν διέξοδο από τα προβλήματά σου και μετά μπορεί να μετατραπεί σε συνήθεια. Από το να παίζεις με τη φωτιά, είναι καλύτερα να μείνεις μακριά από τη φωτιά.

BillyPao

champion
Reactions:

Τρί Μάιος 12, 2026 11:25 pm

kite26 έγραψε:
BillyPao έγραψε:

Θέλω να πω ότι εθισμός = κατάχρηση. Δηλαδή αν εγώ π.χ. παίζω στοίχημα 1-2 φορές τον μήνα, δεν είναι εθισμός.
Σωστά, εάν είσαι αδύναμος χαρακτήρας, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος να το δεις σαν διέξοδο από τα προβλήματά σου και μετά μπορεί να μετατραπεί σε συνήθεια. Από το να παίζεις με τη φωτιά, είναι καλύτερα να μείνεις μακριά από τη φωτιά.
Εντάξει, εγώ π.χ. παίζω αραιά και που στοίχημα,
και μιλάμε για λίγες φορές το χρόνο και μικροποσά. Αλλά αν δεν ήξερα πότε να σταματήσω, θα ίσχυε αυτό που γράφεις. Όντως δηλαδή αν δεν ξέρεις μέχρι που πρέπει να το πας, καλύτερα να μην ασχολείσαι καθόλου.

Άβαταρ μέλους
kite26

allstar
Reactions:

Τρί Μάιος 12, 2026 11:28 pm

BillyPao έγραψε:
kite26 έγραψε:

και μιλάμε για λίγες φορές το χρόνο και μικροποσά. Αλλά αν δεν ήξερα πότε να σταματήσω, θα ίσχυε αυτό που γράφεις. Όντως δηλαδή αν δεν ξέρεις μέχρι που πρέπει να το πας, καλύτερα να μην ασχολείσαι καθόλου.
Και εκεί να μείνεις. Έχω φίλο που έχει καταστραφεί, μακριά.

BillyPao

champion
Reactions:

Τρί Μάιος 12, 2026 11:32 pm

kite26 έγραψε:
Τρί Μάιος 12, 2026 11:28 pm
BillyPao έγραψε:

Και εκεί να μείνεις. Έχω φίλο που έχει καταστραφεί, μακριά.
Εγώ ευτυχώς δεν έχω τέτοιες περιπτώσεις στον περίγυρο μου.

Άβαταρ μέλους
τουλουμπα

champion
Reactions:
Mood:

Τρί Μάιος 12, 2026 11:53 pm

BillyPao έγραψε:

Θέλω να πω ότι εθισμός = κατάχρηση. Δηλαδή αν εγώ π.χ. παίζω στοίχημα 1-2 φορές τον μήνα, δεν είναι εθισμός. Αν όμως ξημεροβραδιάζομαι στο πρακτορείο και "ρίχνω" το ένα δελτίο μετά το άλλο, εκεί μιλάμε για εθισμό.
αν ξημερωβραδιαδεσαι στι πρακτορειο αλλα ξοδευεις 1 ευρω την μερα? :hoho:

Άβαταρ μέλους
shaq7

champion
Reactions:
Αγαπημένη θέση: SG, C
Αγαπημένη ομάδα: Olympiacos

Τρί Μάιος 12, 2026 11:58 pm

γιατι αν παιζεις μια φορα τον μηνα και ειναι ολος ο μισθος

ασχετο αλλα εμενα μου κλεισανε τον λογαριασμο στην νοβιμπετ γιατι κερδιζα και ειχα κανει πολλες αναληψεις..απο κει καταλαβαινεις τα παντα για τις στοιχηματικες..

Άβαταρ μέλους
τουλουμπα

champion
Reactions:
Mood:

Τετ Μάιος 13, 2026 12:32 am

shaq7 έγραψε:
Τρί Μάιος 12, 2026 11:58 pm
γιατι αν παιζεις μια φορα τον μηνα και ειναι ολος ο μισθος

ασχετο αλλα εμενα μου κλεισανε τον λογαριασμο στην νοβιμπετ γιατι κερδιζα και ειχα κανει πολλες αναληψεις..απο κει καταλαβαινεις τα παντα για τις στοιχηματικες..
εισαι ο τζων ταραμας του διαδικτυου :welcome:

Άβαταρ μέλους
SbioTech

a1greece
Reactions:
Αγαπημένη θέση: SG
Αγαπημένος παίκτης: Ray Allen, Luka Doncic

Τετ Μάιος 13, 2026 8:30 am

τουλουμπα έγραψε:
Τρί Μάιος 12, 2026 11:53 pm
BillyPao έγραψε:

αν ξημερωβραδιαδεσαι στι πρακτορειο αλλα ξοδευεις 1 ευρω την μερα? :hoho:
Το κυριο χαρακτηριστικό του εθισμού είναι η (μη) δυνατότητα διακοπής και όχι η συχνότητα ή το αρνητικό αντίκτυπο τα οποία σαφώς και παίζουν ρολο στον ορισμό μιας συνήθειας ως εθισμό.

Ο εθισμός που είναι νευροφυσιολογικη διαταραχη οπως σωστά έγραψε φίλος πριν βασίζεται στη βιοχημεία και στην έκκριση ορμονώνεπι ραβευσης που μαθαίνει ο οργανισμός να εγκρίνονται μετα απο την εθιστική πράξη.

Άτομα ευαίσθητα στον εθισμός συνήθως κρύβουν ψυχολογικά τραύματα τα οποία δεν χρειάζεται να είναι βαριά, αλλα τα καθιστούν πιο "ευαισθητα" στην εξη.

Ο εθισμός μπορεί να έχει πολλές μορφές, και οχι μονο αυτές που έχουμε συνηθίσει (τζόγος, ποτό, τσιγάρο, ναρκωτικά). Ιδιαιτέρως βλαβερές οι τροφικές έξεις (που συνήθως χαρακτηρίζεται και ως τροφικές διαταραχές αλλα κατηγοριοποιουνται στους εθισμους) αλλα και αλλοι συμπεριφορικοί εθισμός (στο σεξ, την πορνογραφία, το gaming, ακόμα και τη γυμναστική - που όταν χαρακτηριστεί ως εθισμός παρουσιάζει αυξημένη θνησιμότητα και συνήθως συνοδεύεται και απο τροφική διαταραχη).

Μεγάλη κουβέντα και εντελώς off topic, οπότε καλή επιτυχία στον παο σήμερα, τον θέλω αντίπαλο στον τελικό

Άβαταρ μέλους
Conan1982

Site Admin
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Ja Morant, Luka Doncic
Mood:

Τετ Μάιος 13, 2026 8:32 am

Νομίζω πως όλοι έχουμε τους εθισμους μας μικρούς ή μεγάλους, να τον κάνω λίγο πιο ελαστικό τον ορισμό, είναι κάτι που δεν μπορούμε να διακόψουμε εύκολα.
Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στον νου είναι ο καφές. Πόσοι από εμάς μπορούμε έτσι απλά μια μέρα να πούμε ότι σταματάμε τον καφε; Είναι μια απόλαυση, αν ωστόσο παραστεί λόγος θα το κάνουμε ευκολότερα απ' ότι π.χ αν ήμασταν αλκοολικοί, θα έχουμε 1-2 μέρες πονοκέφαλο απλώς και θα μας λείπει στην συνέχεια. Τα γλυκά με την ζάχαρη είναι κάτι άλλο συνηθισμένο, το ...basketforum επίσης. :D

Καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά, στοίχημα, δεν είναι δύσκολο αν κάτι γίνεται συνεχώς να γίνει εθισμός χωρίς να το καταλάβουμε. Έχω δει άτομα να χάνουν τον εαυτό τους και την προσωπικότητα τους στο αλκοόλ, στον τζόγο και στα ναρκωτικά δυστυχώς. Δεν ξέρω τι απ' όλα ήταν πιο θλιβερό. Έχω δει άτομα να βρίζουν που κάπνιζαν για τόσα χρόνια όταν ήταν πλέον πολύ αργά.
Δεν είναι μόνο η θέληση από κάποια στιγμή και μετά, αλλάζει η ίδια η προσωπικότητα του ατόμου μέσα από αυτές τις εξαρτήσεις,

Άβαταρ μέλους
reignman

Honorary
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: delete me
Αγαπημένη ομάδα: Chicago-Bulls

Τετ Μάιος 13, 2026 8:57 am

Conan1982 έγραψε:
Τετ Μάιος 13, 2026 8:32 am
Νομίζω πως όλοι έχουμε τους εθισμους μας μικρούς ή μεγάλους, να τον κάνω λίγο πιο ελαστικό τον ορισμό, είναι κάτι που δεν μπορούμε να διακόψουμε εύκολα.
Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στον νου είναι ο καφές. Πόσοι από εμάς μπορούμε έτσι απλά μια μέρα να πούμε ότι σταματάμε τον καφε; Είναι μια απόλαυση, αν ωστόσο παραστεί λόγος θα το κάνουμε ευκολότερα απ' ότι π.χ αν ήμασταν αλκοολικοί, θα έχουμε 1-2 μέρες πονοκέφαλο απλώς και θα μας λείπει στην συνέχεια. Τα γλυκά με την ζάχαρη είναι κάτι άλλο συνηθισμένο, το ...basketforum επίσης. :D
Ειμαι απο αυτους τους περιεργους που αν πραγματικα αποφασισω κατι το κοβω μαχαιρι την ιδια στιγμη.
Επινα at least 3-4 καφεδες την ημερα για χρονια, καπνιζα 1-2 πακετα τσιγαρα και ετρωγα χωρις αυριο.

Μια μερα, χωρις λογο, πριν 9 χρονια ειπα τελος και απλα σταματησα να πινω καφε και να καπνιζω.
Να τρωω δεν σταματησα, δυστυχως δεν ζουμε χωρις φαγητο :P

Απάντηση

Επιστροφή στο “Pop Culture”