ΙΑΠΩΝΙΑ

Σε 7 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1936,1956,1964,1972,1976,2021,2024)
- δεν υπάρχει πρόκριση στο δεύτερο γύρο.
Σε 5 συμμετοχές σε FIBA Basketball World Cup (1963,1967,1998,2006,2019)
- επίσης δεν υπάρχει πρόκριση στο δεύτερο γύρο.
Σε 29 συμμετοχές σε FIBA Asia Cup έχει κατακτήσει:
- 2 χρυσά μετάλλια το 1965 και το 1971,
- 5 ασημένια μετάλλια τα έτη 1969, 1975,1979,1983,1997 και τέλος
- 6 χάλκινα μετάλλια τα έτη 1967,1977,1981,1987,1991,1995.
Πρόγραμμα:
27/07/2023 Γερμανία-Ιαπωνία
30/07/2023 Ιαπωνία-Γαλλία
02/08/2023 Ιαπωνία-Βραζιλία
Η Ιαπωνία προκρίθηκε ως η καλύτερη ασιατική ομάδα από το Παγκόσμιο Κύπελλο κερδίζοντας τότε τη Φινλανδία και έτσι έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε ολυμπιακό τουρνουά. Θεωρητικά όλα δείχνουν ότι ως ομάδα είναι καλύτεροι σε σύγκριση με την ομάδα του 2021.
Έχουμε και λέμε: Ο μεν Hachimura έχει αγωνιστικά επιστρέψει στο NBA ώντας σημαντικός παίκτης στους Lakers, ο δε Watanabe έχει πλέον την εμπειρία των ετών από τη λίγκα και βρίσκεται στην καλύτερη του ηλικία. Ο Togashi που μας είχε κάνει εντύπωση πριν λίγα χρόνια, έχει πλέον κλώνο – καλύτερο μάλιστα – τον θαυματουργό, αρτίστα-κοντορεβιθούλη Yuki Kawamura. Τέλος η επιλογή στη θέση του νατουραλιζέ είναι ο εξαιρετικός Josh Hawkinson που είναι ποιοτική αναβάθμιση σε σχέση με τον Gavin Edwards που συμμετείχε τότε.
Προπονητικά έχουν τον Αμερικανό Tom Hovasse που ως προπονητής της εθνικής γυναικών σόκαρε τον μπασκετικό κόσμο οδηγώντας τους στον τελικό των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Η φιλοσοφία του είναι πιο κοντά στους ασιάτες σε σχέση με τον προκάτοχο του Julio Lamas και το μόνο που μένει είναι να βγει στο παρκέ.
Παρόλ’αυτά το τουρνουά φέτος είναι αρκετά πιο ανεβασμένο, η έδρα αυτή τη φορά δεν υπάρχει – όχι ότι υπήρχε το 2021 λόγω covid-19 – και επίσης οι αδυναμίες των παικτών του δε φαίνεται να έχουν αμβληθεί. Η ελπίδα πάντως πεθαίνει τελευταία.
Ρόστερ:
#2 Yuki Togashi

Ημερομηνία γέννησης: 30/07/1993
Ύψος: 1.70μ.
Θέση: PG
Ομάδα: Chiba Jets
#4 Akira Jacobs

Ημερομηνία γέννησης: 13/04/2004
Ύψος: 2.03μ.
Θέση: SF
Ομάδα: Hawaii Rainbow Warriors (NCAA)
#5 Yuki Kawamura

Ημερομηνία γέννησης: 02/05/2001
Ύψος: 1.72μ.
Θέση: PG
Ομάδα: Yokohama B-Corsairs
#6 Makoto Hiejima

Ημερομηνία γέννησης: 11/08/1990
Ύψος: 1.90μ.
Θέση: SG
Ομάδα: Utsunomiya Brex
#7 Kai Toews

Ημερομηνία γέννησης: 17/09/1998
Ύψος: 1.90μ.
Θέση: PG
Ομάδα: Alvark Tokyo
#8 Rui Hachimura

Ημερομηνία γέννησης: 08/02/1998
Ύψος: 2.03μ.
Θέση: PF
Ομάδα: Los Angeles Lakers (NBA)
#12 Yuta Watanabe

Ημερομηνία γέννησης: 13/10/1994
Ύψος: 2.03μ.
Θέση: SF/PF
Ομάδα: Chiba Jets
#18 Yudai Baba

Ημερομηνία γέννησης: 07/11/1995
Ύψος: 1.93μ.
Θέση: SF/SG
Ομάδα: -
#24 Josh Hawkinson

Ημερομηνία γέννησης: 23/06/1995
Ύψος: 2.08μ.
Θέση: C
Ομάδα: Sun Rockers Shibuya
#30 Keisei Tominaga

Ημερομηνία γέννησης: 01/02/2001
Ύψος: 1.88μ.
Θέση: SG/PG
Ομάδα: Indiana Pacers (NBA) - Exhibit 10 contract
#34 Hugh Watanabe

Ημερομηνία γέννησης: 23/12/1998
Ύψος: 2.07μ.
Θέση: C
Ομάδα: Shinshu Brave Warriors
#91 Hirotaka Yoshi

Ημερομηνία γέννησης: 04/06/1998
Ύψος: 1.95μ.
Θέση: SF/SG
Ομάδα: San-en NeoPhoenix
Coach: Tom Hovasse

Ημερομηνία Γέννησης: 31/01/1967
Εθνικότητα: USA
Πλεονεκτήματα:
1. Η Ιαπωνία επιλέγει το υψηλό τέμπο ανεξαρτήτου αντιπάλου, μάλιστα αρέσκεται στο να παίζει με πολύ κίνηση στην επίθεση, ώσπου να βρεθεί η καλύτερη τελική επιλογή. Σε αυτό συμβάλλουν οι δύο άριστοι PG που διαθέτει ( Kawamura και Togashi) όπως και οι σουτέρ που υπάρχουν στο ρόστερ.
2. Η παρουσία του Josh Hawkinson ενός παίκτη που είναι καλός και στις δύο πλευρές του παρκέ, δεν είναι κοντός, ούτε αργός και σίγουρα θα αναβαθμίσει τη θέση 5.
3. Τα δύο κοντά (Togashi-Kawamura) που έχουν στη θέση 1 είναι αρκετά αποτελεσματικά ειδικά στην επίθεση και μπορούν να κάνουν άνετα παιχνίδι ανεξαρτήτως αντιπάλου. Ο Togashi έχει πλέον την εμπειρία τέτοιων αγώνων μπορεί να αλλάξει το ρυθμό είτε με σκορ, είτε με τις κοφτερές του πάσες. Ο δε Kawamura αν τον υποτιμήσεις θα σου βάλει 25 πόντους με 8-9 ασιστς.
4. Η πρώτη πεντάδα είναι αρκετά ποιοτική με 5 παίκτες που μπορούν να ανοίξουν το γήπεδο και να βάλουν προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα.
Μειονεκτήματα:
1. Δυστυχώς για αυτούς το τουρνουά φέτος είναι αναβαθμιισμένο και η πρόκριση στους προημιτελικούς – που είναι ο απώτερος στόχος – είναι εξαιρετικά δύσκολη.
2. Όπως σε όλες τις ομάδες της νοτιοανατολικής Ασίας έτσι και εδώ υπάρχει πρόβλημα στο ύψος. Παρατηρούμε ότι υπάρχει απουσία forward αλλά και αξιόπιστης εναλλακτικής στη θέση 5.
3. Όπως προαναφέραμε η ομάδα υστερεί σε λύσεις και το κουπί θα το τραβήξουν 6-7 παίκτες και αυτό γιατί οι υπόλοιποι είτε είναι ανέτοιμοι για αυτό το τουρνουά (Jacobs) είτε απλά είναι χαμηλότερου επίπεδου.
4. Ο τραυματισμός του Yuta Watanabe έχει αφήσει ένα πολύ σημαντικό γρανάζι εκτός ρυθμού αγώνων και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές

5. Τέλος η αμυντική λειτουργία της ομάδας ή σωστότερα η φιλοσοφία του Hovasse είναι τέτοια που συνιστά απαγορευτικό τη διάκριση στο συγκεκριμμένο τουρνουά. Γενικά από το ιαπωνικό μπάσκετ λείπουν οι “blue collar” παίκτες που θα δώσουν το ξύλο που πρέπει, όταν πρέπει.

Αστέρια:
1. Ο Yuta Watanabe, ο άσος των Phoenix Suns είναι εκ των συνεπέστερων NBAers όταν υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις της πατρίδας του. Η ταχύτητα του, το πολύ καλό του σουτ και το μάκρος του μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Τον βάζω πιο πάνω από τον Hachimura διότι η στάση του για το μπάσκετ ήταν σωστή δηλώνοντας “έχω χάσει τη χαρά του παιχνιδιού κυνηγώντας συνεχώς το συμβόλαιο στο ΝΒΑ” στα μάτια μου λοιπόν, του δίνει περισσότερους πόντους.

2. Ο Hachimura πάντα σε FIBA μπάσκετ θα είναι άρχοντας, διότι είναι πολύ δύσκολο να ανακόψεις τον τρόπο που επιτίθεται στο αντίπαλο καλάθι.
Πρόβλεψη:
Η μαγική σφαίρα της κυρά-Γεωργίας, την οποία και αυτή ρώτησα

