Euroleague Final Four 2024, Panathinaikos AKTOR Athens vs Real Madrid (Final)

Συντονιστής: Captains

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
nikolas_asteri

allstar
Reactions: 2992
Αγαπημένη ομάδα: New-York-Knicks
Προειδοποιήσεις: 0

Πέμ Μάιος 30, 2024 2:41 am

Δεν κατάλαβα γιατί φαγωθήκατε έτσι με τις σχολές του μπάσκετ. Ο Γιώργης απλά είπε ότι προτιμάει το μπάσκετ χωρίς πολύ μπιρι μπιρι αλλά με ξεκάθαρη στόχευση του μισματς σε κάθε φάση. Δεν έχει κάτι εγγενώς κακό αυτό.

Το meta δείχνει να αλλάζει βέβαια και πάει περισσότερο στο ένστικτο των παικτών. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι κάνει ο καθένας ό,τι του κατέβει και φυσικά η άμυνα είναι ακόμα ένα κομμάτι που ο προπονητής βάσει την σφραγίδα του και στο οποίο μεγεθύνεται η ομοιογένεια μιας ομάδας.

Είναι λεπτές οι διάφορες και σε κάποιον που ίσως να μην βλέπει πολύ μπάσκετ να μην ξεχωρίζει το «δίνω στους χειριστές μου το δικαίωμα να αποφασίσουν τι θα κάνουν» από το «νταπα ντουπα».

Το τι μας αρέσει και τι όχι, λίγη σημασία έχει φυσικά. Σημασία έχει το τι κερδίζει, άλλωστε γι’αυτό γίνεται και trend. Προσωπικά εμένα μου αρέσει να βλέπω την εξέλιξη του αθλήματος αλλά εκτιμώ το κάθε trend ξεχωριστά. Άλλωστε επειδή δεν είμαι και Διαμαντόπουλος (παπαγαρα throwback) όταν παίζω μπάσκετ παίζω σαν αυτό «του ζοτς» που λέει ο Γιώργος. Δεν κατάλαβα γιατί προέκυψε τόσο παθιασμένη συζήτηση :P

1
1 Εικόνα
Εικόνα
JohnnyPao

champion
Reactions: 2439
Αγαπημένη θέση: SG
Αγαπημένος παίκτης: Bogdan Bogdanovic
Αγαπημένη ομάδα: Panathinaikos7star
Προειδοποιήσεις: 2

Πέμ Μάιος 30, 2024 3:05 am

Καλησπέρα παίδες, μου πήρε 3-4 μέρες να αποδεχτώ το θαύμα της Κυριακής και ακριβώς επειδή μιλάμε για θαύμα... δεν χωράνε πολλές αναλύσεις. Ακόμα δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πως ομάδα με νέο προπονητή, νέο GM, νέο υπεύθυνο επικοινωνίας, νέα μασκότ, νέους 11 παίχτες κατάφερε να πάρει την Ευρωλίγκα μέσα σε μόλις 1 χρόνο, ενώ μάλιστα πέρσι βρισκόταν στη 17η θέση. Μιλάμε για μπασκετική αδικία. Φανταστείτε ομάδες όπως η Μπαρτσα, η Φενερ, ομάδες με διπλάσιο μπατζετ, αλλάζουν προπονητές επειδή δεν τους αρκούν οι συμμετοχές στο φαιναλ 4 και θέλουν τίτλους. Εμείς καταφέραμε να το σηκώσουμε με το καλημέρα!

Ξεκάθαρα hats off στην μεγάλη αλεπού τον Αταμαν. Στην επίθεση δεν παίζει κάτι εξεζητημένο πράγματι, όμως αν και απλό, δεν νομίζω πως υπάρχει άλλος coach στην Ευρώπη που μπορεί να το παίξει. Το μπάσκετ του Μπαρτζώκα μπορεί να διδαχθεί, το μπάσκετ του Αταμαν όχι. Δίνει τρομερή ελευθερία στους παίχτες του και κατάλληλη αυτοπεποίθηση για να παίζουν μόνιμα στο 100%, δεν είναι τυχαίο που όλοι οι φερέλπεις γκαρντ θέλουν να παίξουν για αυτόν, ώστε να εκτοξεύσουν το παιχνίδι τους.

Εκτός όμως των ελευθεριών που δίνει, κάνει και κάτι ακόμα. Όλη τη σεζόν περνάει τους παίχτες του από συναισθηματικά roller coasters, ώστε όταν έρθει η ώρα να μπορούν να καταπιούν πνευματικά τον αντίπαλο! Για αυτο πιστεύω πως οι ομάδες του Αταμαν στα κρίσιμα ματς καταφέρνουν να σου δίνουν την αίσθηση πως περνάνε πάνω απτον αντίπαλο, δεν τον νικάνε απλά. Όταν όλη τη χρονιά τους πετάει στο πάγκο απ'το πρωτο λάθος, τους κράζει σε κάθε post game interview και στις προπονήσεις... εεε μετα τι άγχος να νιώσουν σε έναν ψωροτελικό Ευρωλίγκας? Βέβαια έτσι προκύπτουν και περιπτώσεις όπως του Vildoza, παιχταράς μεν, χωρίς το απαραίτητο mentality δε.

Το μεγαλύτερο respect όμως το αξίζει ο coach για τους αμυντικούς δείκτες που κατάφερε να πιάσει η ομάδα! Δεν υπάρχει φίλος του ΠΑΟ που να μην αναρωτιόταν το καλοκαίρι ποιος θα παιζει αμυνα, λέγαμε θυμαμαι πως θα χουμε άμυνα - σουρωτήρι και πως η μόνη μας ελπιδα θα ήταν να κάνουμε outscore τον αντίπαλο. Εεε τελικά ο Αταμαν προσεδωσε τέτοιο αμυντικό φίλτρο στην ομαδα, σε αυτούς τους παιχτες, και έβγαλε προς τα έξω ένα απτα καλύτερα performances στα μετόπισθεν που είδαμε από ομάδα της φετινής χρονιάς.

Τέλος, χαίρομαι πολύ που βλέπω επιτέλους έναν κόουτς που παρεμβαίνει τόσο έντονα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, για αυτο και συνήθως η ομάδα του παίρνει μπρος από το ημίχρονο και μετά. Προπονητές όπως ο Τσαβι και ο Μπαρτζώκας προετοιμάζουν άριστα τις ομάδες τους αλλά άμα δεν πάει κάτι καλά κατά τη διάρκεια του ματς, χαώνονται και δυσκολευονται να αλλάξουν το πλάνο. Ο Αταμαν είναι ένας σύγχρονος προπονητής, μαθητής του αθλήματος (ειδικά όπως αυτό παίζεται στις ΗΠΑ) και εξαιρετικός στις αλλαγές handball κατά τη διάρκεια του ματς, ώστε να έχει το μέγιστο two-way χαρακτήρα η ομαδα του.

Πολυ σημαντική ειναι και η τρομερή προσωπικότητα του που δένει άψογα με τα χαρακτηριστικά του Συλλόγου. Έκανε εξίσου καλή αρχή με τη πρώτη χρονιά του Ζοτς στην ομαδα και ελπίζω η συνέχεια του να είναι εξίσου επιτυχημένη. Από τη στιγμή που ήρθε στην ομαδα κρατούσα μικρό καλάθι και δεν έλεγα μεγάλα λόγια, μαλιστα τολμώ να πω πως ήμουν από αυτούς που προτιμούσαν τον Λασο το καλοκαίρι και το μετανιώνω οικτρά. Πλέον πιστεύω πως το ταβάνι μας με τον Τούρκο στο τιμόνι είναι μόνο ο ουρανός! Ερχεται στον Παναθηναϊκό ήδη με δύο κούπες στη τσέπη και τη πρώτη του σεζόν τις κάνει 3 (νομίζω το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και με τον Ζοτς, αλλά ο άρχοντας ήρθε σε μικρότερη ηλικία). Πιστεύω προλαβαίνουμε να πάρουμε άλλες δύο υπο τις οδηγίες του Εργκιν.

ΥΓ. Περιμένω να τους συμμαζέψει άμεσα από τα πανηγύρια του τίτλου, έχουμε και ένα πρωτάθλημα να πάρουμε, δεν είναι για χάρισμα!

ΥΓ1. Ούτε που θυμάμαι πόσες φορές έχω γράψει εδώ, αλλά και σε άλλα σάιτ, σε διάφορους σχολιαστές να μην γράφουν για το 7ο, κλπ, γιατί μετά η απογοήτευση θα είναι βαριά. Κι όμως το 7ο ράφτηκε και με πάσα βεβαιότητα μπορώ πλέον να πω... Αντε και για το 8ο! ☘️☘️☘️☘️☘️

2
2 Εικόνα
theodots

Reactions: 47

Πέμ Μάιος 30, 2024 12:02 pm

Γεια χαρά σε όλα τα μέλη του φόρουμ και από εμένα.
Διαβάζω για πολύ καιρό το φόρουμ, αλλά είναι η πρώτη φορά που κάνω post.

Σχετικά με την κατάκτηση του 7ου από την ομάδα , ήθελα να δώσω μια άλλη διάσταση, πέρα από το καθαρά αγωνιστικό.

Το βράδυ της Κυριακής έκατσα και είδα τον τελικό με τον μεγάλο μου γιο ο οποίος είναι 9 χρονών ( τον μικρό τον πήρε ο ύπνος στο πρώτο δεκάλεπτο :lol: ).
Το ζήσαμε το ματς όσο δεν πάει και στο τέλος το πανηγύρισα και εγώ σαν μικρό παιδί μαζί του.
Η συγκίνηση που ένιωσα στο τέλος δεν περιγράφεται και η αλήθεια είναι πως βούρκωσα.
Όταν με είδε ο μικρός και με ρώτησε, του απάντησα πως συγκινήθηκα γιατί το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό πανηγυρίζοντας μαζί του, είναι η πρώτη κούπα του Παναθηναϊκού το 96.
Τότε 13χρονο πιτσιρίκι και εγώ, έβλεπα τον τελικό με τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου και μου έχει μείνει χαραγμένη η ανάμνηση να πανηγυρίζουμε σαν παιδιά και οι δύο μετά το τέλος του αγώνα.
Το ότι το ξαναέζησα και εγώ λοιπόν 28 χρόνια μετά με τον δικό μου γιο, από την θέση του πατέρα αυτή την φορά, ήταν κάτι το μοναδικό.
Και το ότι αυτός ο πιτσιρίκος θα έχει αυτή την ανάμνηση όταν φτάσει και εκείνος 40 χρονών, είναι και η ουσία.

Στο τέλος της ημέρας λοιπόν, ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι η ουσία όλης αυτής της ενασχόλησης μας ως φίλαθλοι με τις ομάδες μας, είναι οι στιγμές που ζούμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και οι δυνατές αναμνήσεις που δημιουργούμε μαζί τους και θα μας ακολουθούν σε όλη μας την ζωή, ακόμα και όταν αυτά τα πρόσωπα δεν είναι πια κοντά μας.
Τα παιδιά, τα αδέρφια, τους πατεράδες και του κολλητούς μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι μας, τα μεγάλα ματς, θέλουμε να τα παρακολουθούμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και όχι μόνοι μας στον καναπέ.

Αυτά για αρχή και για τα αγωνιστικά θα τα πούμε σε επόμενο post.

5
2 Εικόνα 3 Εικόνα
Άβαταρ μέλους
brandon_roy

a1greece
Reactions: 571
Προειδοποιήσεις: 1

Πέμ Μάιος 30, 2024 12:06 pm

nikolas_asteri έγραψε:
Πέμ Μάιος 30, 2024 2:41 am
Δεν κατάλαβα γιατί φαγωθήκατε έτσι με τις σχολές του μπάσκετ. Ο Γιώργης απλά είπε ότι προτιμάει το μπάσκετ χωρίς πολύ μπιρι μπιρι αλλά με ξεκάθαρη στόχευση του μισματς σε κάθε φάση. Δεν έχει κάτι εγγενώς κακό αυτό.

Το meta δείχνει να αλλάζει βέβαια και πάει περισσότερο στο ένστικτο των παικτών. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι κάνει ο καθένας ό,τι του κατέβει και φυσικά η άμυνα είναι ακόμα ένα κομμάτι που ο προπονητής βάσει την σφραγίδα του και στο οποίο μεγεθύνεται η ομοιογένεια μιας ομάδας.

Είναι λεπτές οι διάφορες και σε κάποιον που ίσως να μην βλέπει πολύ μπάσκετ να μην ξεχωρίζει το «δίνω στους χειριστές μου το δικαίωμα να αποφασίσουν τι θα κάνουν» από το «νταπα ντουπα».

Το τι μας αρέσει και τι όχι, λίγη σημασία έχει φυσικά. Σημασία έχει το τι κερδίζει, άλλωστε γι’αυτό γίνεται και trend. Προσωπικά εμένα μου αρέσει να βλέπω την εξέλιξη του αθλήματος αλλά εκτιμώ το κάθε trend ξεχωριστά. Άλλωστε επειδή δεν είμαι και Διαμαντόπουλος (παπαγαρα throwback) όταν παίζω μπάσκετ παίζω σαν αυτό «του ζοτς» που λέει ο Γιώργος. Δεν κατάλαβα γιατί προέκυψε τόσο παθιασμένη συζήτηση :P
Η δική μου αντίρρηση είναι σε μηδενιστικές απόψεις του τύπου οτι ο Αταμάν έχει μηδέν παρεμβατικότητα κατα τη διάρκεια του ματς. Νόμιζα και οι τυφλοί είδαν σε αυτό το F4 που πήρε και τα σώβρακα του "πολύ" τακτικά Σάρας και του coach of the year Ματεο μέσα στα παιχνίδια, αλλά δεν. Μιλάμε για διαζύγιο με την πραγματικότητα η συγκεκριμένη φράση, μετά από προπονητικό masterclass να λες τέτοια μπαρούφα.

Εν τω μεταξύ αν ένας κόουτς έχει πολύ χαμηλή παρεμβατικότητα στο παιχνίδι και αν του στραβώσει γίνονται δύσκολα τα πράγματα, ή δε παρεκλίνει καθόλου από το εξελόφυλλο, αυτός είναι ο Μπαρτζώκας - όχι ο Αταμάν.

2
2 Εικόνα
Άβαταρ μέλους
nikolas_asteri

allstar
Reactions: 2992
Αγαπημένη ομάδα: New-York-Knicks

Πέμ Μάιος 30, 2024 12:22 pm

brandon_roy έγραψε:
Πέμ Μάιος 30, 2024 12:06 pm
Η δική μου αντίρρηση είναι σε μηδενιστικές απόψεις του τύπου οτι ο Αταμάν έχει μηδέν παρεμβατικότητα κατα τη διάρκεια του ματς. Νόμιζα και οι τυφλοί είδαν σε αυτό το F4 που πήρε και τα σώβρακα του "πολύ" τακτικά Σάρας και του coach of the year Ματεο μέσα στα παιχνίδια, αλλά δεν. Μιλάμε για διαζύγιο με την πραγματικότητα η συγκεκριμένη φράση, μετά από προπονητικό masterclass να λες τέτοια μπαρούφα.

Εν τω μεταξύ αν ένας κόουτς έχει πολύ χαμηλή παρεμβατικότητα στο παιχνίδι και αν του στραβώσει γίνονται δύσκολα τα πράγματα, ή δε παρεκλίνει καθόλου από το εξελόφυλλο, αυτός είναι ο Μπαρτζώκας - όχι ο Αταμάν.
Σε αυτό το επίπεδο δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κρίνουμε τους προπονητές ως προς το τι κάνουν/δε κάνουν. Εννοώ ότι σίγουρα ξέρουν παραπάνω από εμάς γι’αυτό και καμία φορά που στα μάτια μου τρώνε σκαλώματα ή «τους παίρνει ο ύπνος» μου κάνει τρομερή εντύπωση γιατί το πρώτο μου ένστικτο είναι να σκεφτώ ότι «κάτι έχει στο μυαλό του».

Οκ εκ του αποτελέσματος δεν γίνεται να είναι όλοι νικητές οπότε κάποιος θα φαίνεται καλύτερος από τους υπόλοιπους αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια να μην υποστηρίζουμε απλά τον προπονητή της ομάδας μας. Το αν είναι παρεμβατικός ο Αταμαν δεν μπορώ να το ξέρω γιατί για παράδειγμα όλα αυτά που κάνει μπορεί να είναι αναλυμένα στο game plan. Σε φάση «Αν γίνει αυτό -> κάνουμε αυτό». Αν είναι από πριν αποφασισμένο και ντετερμινιστικα υιοθετείται στο παιχνίδι, είναι δείγμα παρεμβατικότητας; Ειλικρινά δεν ξέρω.

Στην τελική βέβαια, μετράει και τι ομάδα έχεις. Αν βάλεις τον Φερσταπεν σε μια Haas, μάλλον δεν θα είναι κοντά στην κορυφή. Ο μάγειρας με τα υλικά και το φτιάχνει είναι μια άλλη αναλογία κλπ κλπ. Ο Μπαρτζωκας είναι τοπ προπονητής, όπως είναι και ο Αταμαν. Σε αυτό το επίπεδο γνώμη μου είναι πως οι διάφορες είναι μικροσκοπικές.

1
1 Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
qspock

allstar
Reactions: 568

Παρ Μάιος 31, 2024 12:37 am

JohnnyPao έγραψε:
Ακόμα δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πως ομάδα με νέο προπονητή, νέο GM, νέο υπεύθυνο επικοινωνίας, νέα μασκότ, νέους 11 παίχτες κατάφερε να πάρει την Ευρωλίγκα μέσα σε μόλις 1 χρόνο, ενώ μάλιστα πέρσι βρισκόταν στη 17η θέση.
Ποσο ακυρη φαινεται η φραση "πρεπει να εμπιστευτει μια ομαδα τον προπονητη της 2--3 χρονια να χτισει ομαδα για να φερει αποτελεσματα... Παραμυθια της χαλιμας, η μαλλον των ελληνων δημοσιογραφων. Αν ηταν στο χερι τους, τις ομαδες μας θα τις προπονουσαν ο Κατσικαρης, ο Ζουρος και παλιοτερα ο Ευθυμης ο Κιουμουρτζογλου. Ευτυχως δεν ειναι...
JohnnyPao έγραψε:

Το μεγαλύτερο respect όμως το αξίζει ο coach για τους αμυντικούς δείκτες που κατάφερε να πιάσει η ομάδα! Δεν υπάρχει φίλος του ΠΑΟ που να μην αναρωτιόταν το καλοκαίρι ποιος θα παιζει αμυνα, λέγαμε θυμαμαι πως θα χουμε άμυνα - σουρωτήρι και πως η μόνη μας ελπιδα θα ήταν να κάνουμε outscore τον αντίπαλο. Εεε τελικά ο Αταμαν προσεδωσε τέτοιο αμυντικό φίλτρο στην ομαδα, σε αυτούς τους παιχτες, και έβγαλε προς τα έξω ένα απτα καλύτερα performances στα μετόπισθεν που είδαμε από ομάδα της φετινής χρονιάς.
Βασικα αλλαγες συνεχεια παιζανε, ομως ηταν μελετημενη η κατασταση με Ταβαρες οπου εβγαινε βοηθεια, και υπηρχε ενας Γκραντ πανω σε καθε σουτ, σαν να επαιζαν 2- Γκραντ ενα πραμα... Οι παιχτες του ΠΑΟ εχουν υψηλο μπασκετικο IQ και αυτο σημαινει οτι μπορουν να παιξουν ΣΩΣΤΗ αμυνα οταν θελουν. Ειναι μια πολυ ουσιωδης διαφορα στην οποια κανεις δεν εχει αναφερθει οταν συγκρινει ας πουμε τον ΠΑΟ με τον Ολυμπιακο. Γι αυτο ο Ολυμπιακος ουδεποτε ανεκαμψε με Ρεαλ Δε μπορεσε να τη φοβησει ποτε. Ουτε αμυντικα, ουτε φυσικα και επιθετικα.
JohnnyPao έγραψε:

Τέλος, χαίρομαι πολύ που βλέπω επιτέλους έναν κόουτς που παρεμβαίνει τόσο έντονα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, για αυτο και συνήθως η ομάδα του παίρνει μπρος από το ημίχρονο και μετά. Προπονητές όπως ο Τσαβι και ο Μπαρτζώκας προετοιμάζουν άριστα τις ομάδες τους αλλά άμα δεν πάει κάτι καλά κατά τη διάρκεια του ματς, χαώνονται και δυσκολευονται να αλλάξουν το πλάνο. Ο Αταμαν είναι ένας σύγχρονος προπονητής, μαθητής του αθλήματος (ειδικά όπως αυτό παίζεται στις ΗΠΑ) και εξαιρετικός στις αλλαγές handball κατά τη διάρκεια του ματς, ώστε να έχει το μέγιστο two-way χαρακτήρα η ομαδα του.
Χαιρομαι που το παρατηρησες. Ειναι γεγονος πως ο Αταμαν ειναι πολυ παρεμβατικος και μαλιστα ευστοχα! Οταν δει εναν παιχτη να κανει βλακεια δε τον αφηνει μεσα. Οταν δει τον αντιπαλο να κανει κατι για να ξεφυγει δε τον αφηνει. Και οι αλλαγες που κανει ειναι πανεξυπνες.
Οπως πχ 9.20 πριν το τελος του τελικου, ο Λεσορ κανει το 4ο φαουλ στον Ταβαρες που μπηκε δυναμικα να κανει μπασιμο. Σηκωνεται ο Κωστας. Κι αλλαζει γνωμη ο Αταμαν και περναει τον Μητογλου στο 5! Και λες εκει: Μα καλα, ο Ταβαρες κανει την αντεπιθεση του και εσυ πας να τον μαρκαρεις με το τεσσαρι κι οχι με τον πλυ καλο αμυντικο σου?

Ομως, ο Αταμαν ειχε αλλο στο μυαλο του: Δεν ηθελε να χτυπησει τον Ταβαρες στην αμυνα αλλα στην επιθεση! Τραβιεται εξω με ποπ αουτ λοιπον ο Μητογλου και με τον Ταβαρες να απεχει μερικα μετρα κοπαναει ενα τριποντο! Του βγηκε του Αταμαν ακριβως αυτο που ηθελε. Μετα ο Ντινος εβαλε αλλο ενα και ηταν καθοριστικα τα σουτ του.
Κατι τετοια ωραια ειναι που πρεπει να παρατηρει κανεις προπονητικα.

Τωρα το να εχεις μπλοκακι η γραφικη παρασταση και να μην παρεκλινεις απο αυτην ενω βλεπεις πως ο αντιπαλος σε εχει μελετησει και σε γνωριζει, σε εχει παρει παραμαζωμα και δε σου βγαινει ρε παιδι το ματς, ε ειναι καπως χαζο κι εμμονικο... Δεν διορθωνεις τιποτα στο παιχνιδι ετσι, τι επιδραση εχεις?

Μαλλον αρνητικη για την ομαδα σου. Ειμαι τελειως αντιθετος σε αυτη τη λογικη του κουτς Μπαρτσωκα. Ο Αταμαν εχει τελειως διαφορετικη λογικη, το εχει δηλωσει αλλωστε σε προφανη αντιπαραθεση με τον τροπο που προπονει ο Μπαρτσωκας...
Βεβαια, διαλεγει και διαφορετικο υλικο απο αυτο που διαλεγει ο Μπαρτσωκας. Ο ενας θελει προσωπικοτητες ο αλλος θελει εργαλεια. Νομιζω ομως οτι για να φτασεις ψηλα χρειαζονται και τα 2.

0
Απάντηση

Επιστροφή στο “Euroleague Season 2023-2024”