lefpan έγραψε: ↑Τετ Μάιος 08, 2024 12:47 pm
Sharp Shooter έγραψε: ↑Τετ Μάιος 08, 2024 10:11 am
Έστω ότι τα ματς είναι 55-45 υπέρ των γηπεδούχων μιας κι έχουν την έδρα.
Η πιθανότητα να κερδίσουν και οι δυο γηπεδούχοι απόψε είναι:
0.55x0.55 = 0.3025 ή 30%
Άρα οι πιθανότητες να βγει η πρόβλεψη είναι 70%
Αν πάρουμε ως δεδομένο το 55-45 υπέρ των γηπεδούχων, νομίζω πως η πιθανότητα να κερδίσουν και οι δύο γηπεδούχοι είναι 55% και όχι 30%.
Το κάθε ματς είναι ξεχωριστό από το άλλο.
Δεν είμαι μαθηματικός, αλλά έτσι κάθεται πιό σωστά στη λογική μου.
Είμαστε λίγο (πολύ) off topic αλλά μια και έχουμε όλη την μέρα μέχρι να ξεκινήσει ο αγώνας βοηθάει.
Δεν πάει έτσι. Φαντάσου ότι η πιθανότητα να συμβούν όλα τα ενδεχόμενα είναι 100%
Και ποια είναι τα ενδεχόμενα;
α) να νικήσουν και οι 2 γηπεδούχοι
β) να νικήσουν και οι 2 φιλεξενούμενοι
γ) να νικήσει η Φενέρ και να χάσει ο Ολυμπιακός
δ) να νικήσει ο Ολυμπιακός και να χάσει η Φενέρ.
Βάσει αυτού που λες η πιθανότητα να κερδίσουν οι 2 γηπεδούχοι είναι 55 % και η πιθανότητα να χάσουν οι 2 γηπεδούχοι 45% σωστά; Άρα ποια θεωρείς ότι είναι η πιθανότητα να συμβεί το γ ή το δ καθώς έχουμε φτάσει ήδη στο 100% των πιθανοτήτων;
Σε τέτοιες περίπτώσεις (πιθανότητα να συμβεί ένα, δυο τρία διαφορετικά ενδεχόμενα) πολλαπλασιάζουμε απλώς τις πιθανότητες του κάθε γεγονότος, νίκη και των δυο γηπεδούχων; 0,55*0,55, νίκη του Ολυμπιακού και νίκη της Μονακό 0,45*0,55 και ούτο καθεξής. το σύνολο αν δεν τα έχουμε κάνει...σαλάτα θα πρέπει να βγαίνει 100% διαφορετικά κάτι έχουμε ξεχάσει ή κάτι έχουμε υπολογίσει πολλαπλές φορές.
lefpan έγραψε: ↑Τετ Μάιος 08, 2024 1:04 pm
Αλλιώς το βλέπω.
Στο παράδειγμα του Sharp Shooter:
Έστω ότι γίνεται το πρώτο παιχνίδι και κερδίζει ο γηπεδούχος.
Γίνεται μετά το δεύτερο. Τι πιθανότητες θα πούμε πως έχει τότε ο γηπεδούχος: 55% της αρχικής μας παραδοχής ή 30% βάσει του πολλαπλασιασμού των ποσοστών;
Δεν έχει σημασία τι έχει γίνει σε κάθε αγώνα, οι 2 αγώνες είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους, δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα του ενούς το αποτέλεσμα του άλλου.
Αυτό ισχύει σε πολλά πράγματα, μια γυναίκα μπορεί να έχει γεννήσει 5 αγόρια, η πιθανότητα παραμένει κάπου στο 50% να είναι και το 6ο αγόρι π.χ.
Αλλά μπορεί να μην ισχύει στις βολές π.χ. ένας παίκτης που σουτάρει με 80% βολές μπορεί αν χάσει την πρώτη βολή ή την βάλει να επηρεάζεται η ψυχολογία του και να χαμηλώνει ή να μεγαλώνει η πιθανότητα να βάλει την επόμενη.