nikolas_asteri έγραψε: ↑Παρ Ιουν 20, 2025 4:31 pm
ggr έγραψε: ↑Παρ Ιουν 20, 2025 4:12 pm
Δεν αντιλέγω, ίσα ίσα, θεωρώ ότι έχει μεγάλη αξία σαν σουτ, απλά το ανέφερα, γιατί οι ειδήμονες των analytics το έχουν βγάλει άχρηστο.
Βρε συ ggr νομίζω υπάρχει μια παρανόηση στον πόλεμο που έχεις ανοίξει με τα analytics
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το τρίποντο είναι πολύτιμο σουτ διότι απλά έχει περισσότερους πόντους ανα προσπάθεια. Όμως η στατιστική θα σου δώσει κάποιον μέσο όρο, δεν θα σου πει "αυτό είναι νόμος, τέλος". Η στατιστική βγάζει συμπέρασμα σε επίπεδο πληθυσμού, όχι ατόμων. Όταν οι περισσότεροι παίκτες από το midrange κυμαίνονται 40%, ε τότε λογικά θα πεις "τρίποντο ή όρμα". Αν ο SGA σουτάρει 60% από το midrange τότε αντίστοιχα θα έπρεπε να σουτάρει 40% από το τρίποντο για να έχουν την ίδια αξία τα σουτ του. Αν ο SGA έχει 60% στα floaters, τότε το "analytics friendly" σουτ γι’ αυτόν είναι στα 4 μέτρα όχι τρίποντο από την κορυφή.
Ακόμη, μας ενδιαφέρει και τι κάνουν οι υπόλοιποι παίκτες, όχι μόνο οι σουπερσταρς. Ουσιαστικά θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε το άθροισμα των πόντων όλων των κατοχών. Αν ο μέσος παγκίτης (7ος/8ος) παίκτης είναι 35% από midrange και 36% από τρίποντο, τότε το τρίποντο δίνει λίγο παραπάνω σκορ που τελικά συσσωρεύεται. Σειρές στα playoff μπορεί να επιτεθούν πιο πολύ στα τρίποντα με επιθετικα closeouts. Τότε το midrange αποκτά μεγαλύτερη αξία. Η ίδια στατιστική οδηγία μπορεί να αλλάξει όταν αλλάζει το περιβάλλον.
Αν έπρεπε να το πω πιο σωστά ώστε να μην σου ακούγεται τόσο άσχημο θα έλεγα ότι τα analytics δεν σου λένε "μην σουτάρεις δίποντο" αλλά "σκέψου καλύτερα πόσα δίποντα σε ποιους παίκτες αυξάνουν τη συνολική σου απόδοση".
Φίλε μου δεν είναι θέμα"πολέμου ", είναι διαπίστωση. Η στατιστική έχει σημασία στον σχεδιασμό αλλά όχι να καταργείται ο ορθολογισμός. Αν ο παγκιτης που λες έχει 35% στο mid range και 36% στο τρίποντο, τότε κάτι πάει λάθος στο παιχνίδι του. Δεν μπορεί να σουτάρεις καλύτερα από μακριά σε σχέση με κοντά. Έχεις προπονηθεί λανθασμένα. Επιπλέον, το μπάσκετ δεν κερδίζεται μόνο με μαθηματικά μοντέλα. Είναι ένα σπορ, το οποίο έχει συνεχόμενη εναλλαγή καταστάσεων και απαιτείται από τον παίχτη, πέρα από την τεχνική κατάρτιση, ανάλογη πνευματική ετοιμότητα, ώστε να διαβάζει τις φάσεις και να επιλέγει σωστά. Όταν μια ομάδα βασίζεται απόλυτα στα analytics, τότε το τελευταίο στοιχείο καταργείται σε μεγάλο βαθμό, ο παίκτης αρχίζει να λειτουργεί σαν ρομπότ και το αποτέλεσμα δεν είναι νικηφόρο, ειδικά σε μια σειρά αγώνων.
Το έχω ξαναγράψει, δεν είναι όλοι Curry για να σουτάρουν από παντού. Ο κάθε παίκτης πρέπει να γνωρίζει τα δυνατά του σημεία και να εκμεταλλεύεται αυτό που του δίνει η άμυνα, παίρνοντας το ΣΩΣΤΟ σουτ και όχι αυτό που μπορεί να έχει προσχεδιάσει ή να του υπαγορεύει η στατιστική. Με λίγα λόγια, δεν είμαι ούτε κατά του τριποντου, ούτε μόνο υπέρ του mid range, ούτε υπέρ της μονοτονίας. Όλα χρειάζονται σε μια επίθεση. Είμαι υπέρ της ισορροπίας και των ορθών επιλογών. Δεν μπορεί να εξαφανίζονται σχεδόν από το παιχνίδι κάποιες επιθετικές επιλογές (mid range, post) , επειδή έτσι υπολόγισε κάποιος.
Οι δύο ομάδες των τελικών έχουν διαφορές αλλά παίζουν σωστά ως επί το πλείστον και προσαρμόζονται σε καταστάσεις. Τελειότητα δεν υπάρχει, άνθρωποι είναι άλλωστε, αλλά τουλάχιστον απέτυχαν οι ομάδες που έπαιζαν μονοδιάστατα, π.χ. Βοστώνη. Αυτό είναι καλό για το άθλημα.