Η αγροφιλία - το αντίθετο της αστυφιλίας - είναι η λύση μια για το μέλλον μας;

Συντονιστής: Captains

Θα φεύγατε από τη μεγάλη πόλη ώστε να ζήσετε σε μια μικρότερη, ανεξαρτήτως κινήτρων;

1. Ναι, χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα δεν αντέχω πλέον τους ρυθμούς της πόλης.
8
42%
2. Όχι δεν την παλεύω σε μικρές πόλεις/χωριά έχω συνηθίσει τον συγκεκριμμένο τρόπο ζωής των πόλεων.
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
3. Ναι, θα αλλάζα μάλιστα και τη ζωή μου. Θα ασχολιόμουν ευχάριστα με π.χ. γεωργικές εργασίες.
4
21%
4. Όχι, διότι εδώ ζω μια χαρά. Τα έχω όλα δε μου λείπει τίποτε.
1
5%
5. Ζω σε μικρή πόλη και θα ήθελα να μεγαλώσει, να αναπτυχθεί. Θα ήθελα να αυξηθεί ο πληθυσμός της.
3
16%
6. Ζω σε μικρή πόλη μ'αρέσει εδώ, δε θα ήθελα όμως να έρθουν "ξένοι" στην κουλτούρα και στα ήθη της περιοχής μας.
3
16%
7. Ζω σε μικρή πόλη και θα ήθελα να πάω σε μεγαλύτερη, δε μ'αρέσει η ζωή εδώ, δεν πιστεύω ότι μπορεί να βελτιωθεί.
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι

Σύνολο ψήφων: 19
Άβαταρ μέλους
Conan1982

Site Admin
Reactions:
Αγαπημένη θέση: PG
Αγαπημένος παίκτης: Ja Morant, Luka Doncic
Αγαπημένη ομάδα: Olympiacos
Mood:
Προειδοποιήσεις: 0

Δευ Φεβ 16, 2026 9:01 am

nikolas_asteri έγραψε:
Κυρ Φεβ 15, 2026 7:49 pm
Δεν έχω κάποια στέρεη επιχειρηματολογία, πρέπει να κάτσω να το σκεφτώ λίγο καλύτερα και να διαβάσω στατιστικές (που δεν ξέρω αν θα το κάνω) αλλά ήθελα λίγο να πω πάνω σε αυτό το κομμάτι (με το οποίο συμφωνώ 100%):
Conan1982 έγραψε:
Κυρ Φεβ 15, 2026 7:29 pm
Για μένα το γεγονός ότι ξυπνάω το πρωί, παίρνω τα παιδιά με τα πόδια αφήνω την μεγαλύτερη λίγο παρακάτω να πάει με την φίλη της στο Δημοτικό, περνάω αφήνω τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο και μετά πάω με τα πόδια στην δουλεια΄μου είνα ανεκτίμητο. Περπατάω και βλέπω γνωστούς, συγγενείς, φίλους, δεν γίνονται αυτά στην Αθήνα νομίζω.
Εξαρτάται. Εννοούμε Αθήνα κέντρο τύπου Ομόνοια; Για μένα που γεννήθηκα και μεγάλωσα στου Παπάγου κάπως έτσι ήταν η ζωή μου. Ναι δεν είναι κέντρο, αλλά είσαι 10 λεπτά από το κέντρο. Με τα πόδια σχολείο, με τα πόδια προπόνηση, με τα πόδια στους φίλους. Μέχρι και Πολυτεχνείο με τα πόδια πήγαινα (όταν πήγαινα :D ).

Έχω μείνει χρόνια σε μεγάλη πόλη (Νέα Υόρκ), σε (σχετικά) μικρή πόλη (Aarhus) και τώρα μένω στο Παρίσι που δεν το λες και μικρή πόλη. Το Ααρχους μου άρεσε πολύ, η ποιότητα ζωής ήταν πολύ καλή αλλά πάντα μου φαινόταν λίγο "μικρό". Ίσως να μου άρεσε να μείνω σε μία τέτοια κατάσταση μακροπρόθεσμα αλλά πάντα λέω πως η ΝΥ είναι το καλύτερο μέρος στη Γη. Παρίσι είναι ένα καλό compromise.

Ειδικά για εμάς που ταξιδεύουμε πολύ συχνά, είναι πίκρα να μην είναι κοντά μεγάλο αεροδρόμιο. Για να πάω να Αμερική από το Aarhus δηλαδή έπρεπε να πάω συνήθως στο Billund που ήταν 1.5 ώρα μακριά (και τα λεωφορεία ήταν μία φορά την ώρα) και από εκεί πάντα με connection κάπου Φρανκφούρτη/Παρίσι/Άμστερνταμ.

Νομίζω πως η ιδανική ζωή για μένα είναι αυτή που περιέγραψα πιο πάνω, ίσως επειδή μεγάλωσα έτσι: στα προάστια μίας πόλης, ώστε να έχεις τα καλά μιας μικρότερης, συνεκτικότερης κοινωνίας, αλλά να είσαι σχετικά δίπλα στα πάντα. Τα πεθερικά μου δηλαδή που μένουν στα προάστια της Νέας Υόρκης αλλά σε 20 λεπτά με το τραίνο είσαι Port Authority έχουν καλή φάση. Βέβαια η Αμερική έχει άλλα προβλήματα με τις τοπικές συγκοινωνίες αλλά είναι άλλη συζήτηση αυτή.

Μου αρέσει η φύση, πάντα μου άρεσε, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορούσα να ζήσω μακροπρόθεσμα σε χωριό.
Δεν υπάρχει σωστό και λάθος προφανώς, είναι τι γεμίζει τον καθένα ή τι τον βολεύει.
Για τα προάστια δεν έχω ιδιαίτερη άποψη πως είναι η ζωή, πήγαινα σε γνωστούς, συγγενείς αλλά δεν έμενα μόνιμα. αλλά στην Αθήνα είτε κέντρο είτε προάστια δεν είμαι σίγουρος, θέλω να πω μένεις εκεί μεγαλώνεις πας σχολείο, οκ είναι όλα κοντά, μετά θέλεις να πας να δεις έναν φίλο σου και αυτός πάει και μένει Πειραιά ένα παράδειγμα, η δουλειά σου ξαφνικά βρίσκεται στο κέντρο, δεν βλέπω δηλαδή πως μπορείς να γλυτώσεις όλο αυτό με τις μετακινήσεις. Για μένα μου φαίνεται βουνό πλέον κάτι τέτοιο.
Όπως απολαμβάνω να περιποιούμαι τα δέντρα, τον κήπο, να κόβω το ρόγδι από το δέντρο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μούσμουλα τα σύκα και μην απαριθμήσω τώρα τα πάντα (μέχρι να ερημοποιηθούμε όπως πάει) και από την άλλη μας λείπουν πράγματα, δεν έχει θέατρο δίπλα σου ή σινεμά πρέπει να το κανονίσεις), δεν έχεις να πας στο τάδε εστιατόριο που άνοιξε, τα παιδιά σου δεν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε 20 διαφορετικές δραστηριότητες και πάει λέγοντας, κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις. Πολλοί βρίσκουν την ζωή εδώ έως και ανυπόφοροι, ή κι εγώ κατά διαστήματα.
Στην Αθήνα επίσης θυμάμαι με αποστροφή σχεδόν την ταλαιπωρία για να πάμε να κάνουμε κάνα μπάνιο και τον κόσμο που είχε και κυρίως την επιστροφή. Εντάξει δεν σημαίνει ότι στα χωριά έχουν όλοι πρόσβαση σε θάλασσες και ωραίες παραλίες αυτό είναι και που μένεις προφανώς.
Το σίγουρο για μένα είναι ότι δεν μετάνιωσα για τα χρόνια που πέρασα στην Αθήνα, πέρασα ωραία ως φοιτητής και στην συνέχεια ως εργαζόμενος, αλλά επίσης δεν θα γύριζα εύκολα εκεί πλέον.

Redoctor_33

a1greece
Reactions:

Δευ Φεβ 16, 2026 10:30 am

Παιδι προαστίων και γω. Έχει γράψει καποια ενδιαφέροντα ο Lasch σχετικά με την κυριαρχία των προαστίων και τις επιπτώσεις τους

https://www.google.com/search?q=lasch+s ... fId=ChxjMe

Χάνεται τελείως η αίσθηση της γειτονιάς δυστυχώς. Ο καθένας με την οικογένειά του ή με τον εαυτό του.

Στο φαντασιακό μου , τώρα που μεγαλώνω κιόλας θα προτιμούσα πιθανώς κάτι όπως αυτό που περιγράφει ο Κόναν ο βάρβαρος.

Στο αγροτικό είχα περάσει 1+ χρόνο στο Λεωνίδιο. Γενικά ήταν πολύ ωραία χρονιά. Φαγητο-φυση-οκ δουλειά. Έπαιζα και μπάσκετ στην τοπική ομάδα. Ποδήλατο για μετακινήσεις κατά βάση.

Και εκεί είχε αρχίσει να εμφανίζεται η υπογεννητικότητα ενώ ένα κύριο θέμα νομίζω στην επαρχία είναι ότι κυρίως φεύγουν οι νέες γυναίκες.
+ Ότι τα επόμενα χρόνια που κατέβαινα ήταν κάπως έντονη μια στασιμότητα στις ζωές των γνωστών μου. Που δεν είναι και αρνητική απαραίτητα αλλά ίσως όχι τόσο επιθυμητή ανάλογα και με την ηλικία.

Οπότε το να έχεις σύντροφο όταν αποφασίσεις την αποκέντρωση ίσως είναι κι αυτός ένας σημαντικός παράγοντας.

Άβαταρ μέλους
ggr

allstar
Reactions:
Αγαπημένη θέση: SF, PF
Αγαπημένος παίκτης: Φ.Χριστοδούλου
Αγαπημένη ομάδα: Panionios
Αγαπημένη ομάδα: Πανιώνιος, Detroit Pistons

Δευ Φεβ 16, 2026 1:03 pm

Redoctor_33 έγραψε:

Και εκεί είχε αρχίσει να εμφανίζεται η υπογεννητικότητα ενώ ένα κύριο θέμα νομίζω στην επαρχία είναι ότι κυρίως φεύγουν οι νέες γυναίκες.
Ισχύει. Πολλοι στην ηλικία μου είναι ανύπαντροι εδώ που μένω. Οι περισσότεροι θέλουν οικογένεια αλλά δεν βρίσκουν εύκολα γυναίκα. Πάντως, μία επέστρεψε φέτος, παντρεύτηκε και δουλεύει μέσω υπολογιστή. Κι αυτό μπορεί να γίνει. Ο κολλητός μου , που δουλεύει στον ΟΤΕ, παρακαλούσε για μετάθεση τρία χρόνια και στο τέλος του παραδέχτηκαν ότι δεν είναι ευέλικτοι με την κινητικότητα των υπαλλήλων. Κυριολεκτικά, το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα γραφείο και ο φορητός υπολογιστής του, τίποτα άλλο, για να κάνει τη δουλειά του.

Redoctor_33

a1greece
Reactions:

Δευ Φεβ 16, 2026 2:48 pm

Γενικά το work from home θα ήταν μια λύση. Αλλά ήδη έχει μειωθεί πολύ.
Και πολλές δουλειές που μπορούν να γίνουν απτό σπίτι ανήκουν σε κατηγορίες που μπορεί να χαθούν συντομα

Άβαταρ μέλους
ssoulliss

champion
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Φάνης Χριστοδούλου
Αγαπημένη ομάδα: Detroit-Pistons
Mood:

Δευ Φεβ 16, 2026 4:43 pm

Μ'αρέσουν οι απαντήσεις που έχετε δώσει, θα το πάω όμως πάλι στην αρχή. Ωραία είναι να λέμε (που είναι εν τέλει) τι ωραία είναι στην ύπαιθρο από πλευράς ποιότητας ωστόσο το να φύγει κόσμος μαζικά ή σταδιακά προς αυτήν προϋποθέτει και ορισμένες "υποχρεώσεις". Δηλαδή συμφωνώ απόλυτα πως η οδήγηση στην πόλη είναι ανυπόφορη και για αυτό τον λόγο θα έπρεπε οι συγκοινωνίες και το ποδήλατο να ήταν αυτονόητο - δεν είναι δυστυχώς κανένα από τα δύο - από την άλλη θα πρέπει να "συμβιβαστούμε" ότι στην ύπαιθρο η τοπική συγκοινωνία θα είναι μερική και η οδήγηση απαραίτητη. Στο χωριό π.χ. όταν πάω θα αλλάξω ταχύτητες μία φορά μέχρι να σταματήσω εκεί που θέλω :P . Αυτό στην πόλη δεν μπορεί να γίνει ακόμη και αν μένεις π.χ. στην Πεύκη (εκεί που καβαλάς το αμάξι για να πας να πάρεις ψωμί από το φούρνο).

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι η δουλειά από το σπίτι που έχετε θίξει. Αυτό το κάνεις σε μεγαλοπούλεις για να αποφύγεις (βασικά όχι εμείς οι εταιρείες) ορισμένες συνθήκες π.χ. τη μετακίνηση που είναι χρονοβόρα. Η ύπαιθρος επιβάλλεται να έχει πιο προσωπικές σχέσεις, μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση κλπ για να μπορέσει να έχει διάρκεια αυτή η συνοχή. Δεν ισχυρίζομαι ότι στην ύπαιθρο θα πρέπει να ζουν σε συνθήκες εκτός εποχής ή τεχνολογίας αλλά κάπού να υπάρχει ένα μέτρο.

Τρίτο και τελευταίο αφορά τη γη. Είναι μια υποχρέωση για όσους έχουν έστω ένα κομμάτι γης, να το φροντίζουν και να μην το αφήνουν να ρημάξει. Αν συμβεί το τελευταίο είναι σχεδόν σίγουρο ότι το παιδί της οικογένειας που θα έχει αφήσει την πόλη θα έχει ένα λόγο λιγότερο να συνεχίσει να μείνει στην ύπαιθρο, πιθανότατα η σημασία της γης θα του είναι άγνωστη - δε λέω να πας να μείνεις κάπου ώστε να γίνεις αγρότης. Π.χ. από τη Θεσσαλία και κάτω, όπως και στα μεγάλα νησία σχεδόν κάθε οικογένεια έχει ένα χωράφι (μικρό/μεγάλο δεν έχει σημασία) με ελιές. Δε γίνεται να μην τις μαζεύεις και να το αφήνεις να ρημάζει. Σας το λέω από προσωπική εμπειρία ότι στο χωριό μας όλο και λιγότεροι φροντίζουν/μαζεύουν τις ελιές τους.

Σε όλα τα παραπάνω, όπως επίσης στο θέμα δημοσίων υπηρεσιών, σχολικών εγκαταστάσεων και προσωπικού, σε πρωτοβαθμια και δευτεροβαθμια υγεια, σε αστυνομία να έχουμε επιστέψει στο 1950. Δε γίνεται να υπάρχει μέρη με επάρκεια σε παπάδες και όχι σε γιατρούς ή δασκάλους ή δημόσιους λειτουργούς! Για αυτό λοιπόν πιστεύω ότι το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο και ουσιαστικά δεν ενδιαφέρει κανέναν να προσπαθήσει να δώσει μια λύση στο θέμα αυτό. Πιστεύω ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ερήμωση περιοχών (ειδικά ορεινών περιοχών), σε ερήμωση νησιών ή σε νησιά φαντάσματα (50-100 κάτοικοι το χειμώνα και 5000 το καλοκαίρι) κάτι που το βλέπουμε όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Άβαταρ μέλους
nikolas_asteri

champion
Reactions:
Αγαπημένη ομάδα: New-York-Knicks

Δευ Φεβ 16, 2026 5:12 pm

ssoulliss έγραψε:
Δε γίνεται να υπάρχει μέρη με επάρκεια σε παπάδες και όχι σε γιατρούς ή δασκάλους ή δημόσιους λειτουργούς!
Πως δε γίνεται; Πως θα διατηρήσουμε τις αξίες απέναντι στις ορδές των κακών μουσουλμάνων που έρχονται και κάνουν 1500 παιδιά ο καθένας ε; :lol:

Πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους πρόγραμμα για να βρεθούν περισσότεροι άνθρωποι έξω από τις πόλεις. Για να αλλάξεις κάτι, για να παλέψεις απέναντι στην αδράνεια, χρειάζεται κάποια εξωτερική δύναμη.

Πχ ακούμε (δεν έχω κάποια προσωπική μαρτυρία) ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για δασκάλους και γιατρούς να βρουν σπίτι σε νησιά γιατί όλοι τους τα δίνουν μόνο για 9 μήνες. Δεν πρέπει να υπάρξει κάποια παρέμβαση γι'αυτό;

Ας πούμε ότι λαμβάνεται η απόφαση ότι είναι "καλύτερο" (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) για τη χώρα να υπάρχει αποκέντρωση. Δεν πρέπει αν δοθούν έξτρα κίνητρα σε δασκάλους/γιατρούς/λειτουργούς να φύγουν από τις πόλεις; Δεν γίνεται να είναι μόνο προσωπική η απόφαση "α δεν μπορώ άλλο στην πόλη, θέλω να πάω στο χωριό", πρέπει να πιέσεις λίγο τη ζυγαριά με το δάχτυλο (δεν ξέρω αν υπάρχει αυτή η φράση στα ελληνικά για να πω την αλήθεια) ώστε να ωθήσεις τον κόσμο και μακροπρόθεσμα να αρχίζει να δημιουργείται ένα ρεύμα.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
ggr

allstar
Reactions:

Δευ Φεβ 16, 2026 6:11 pm

ssoulliss έγραψε:

Τρίτο και τελευταίο αφορά τη γη. Είναι μια υποχρέωση για όσους έχουν έστω ένα κομμάτι γης, να το φροντίζουν και να μην το αφήνουν να ρημάξει. Αν συμβεί το τελευταίο είναι σχεδόν σίγουρο ότι το παιδί της οικογένειας που θα έχει αφήσει την πόλη θα έχει ένα λόγο λιγότερο να συνεχίσει να μείνει στην ύπαιθρο, πιθανότατα η σημασία της γης θα του είναι άγνωστη - δε λέω να πας να μείνεις κάπου ώστε να γίνεις αγρότης. Π.χ. από τη Θεσσαλία και κάτω, όπως και στα μεγάλα νησία σχεδόν κάθε οικογένεια έχει ένα χωράφι (μικρό/μεγάλο δεν έχει σημασία) με ελιές. Δε γίνεται να μην τις μαζεύεις και να το αφήνεις να ρημάζει. Σας το λέω από προσωπική εμπειρία ότι στο χωριό μας όλο και λιγότεροι φροντίζουν/μαζεύουν τις ελιές τους.

Σε όλα τα παραπάνω, όπως επίσης στο θέμα δημοσίων υπηρεσιών, σχολικών εγκαταστάσεων και προσωπικού, σε πρωτοβαθμια και δευτεροβαθμια υγεια, σε αστυνομία να έχουμε επιστέψει στο 1950. Δε γίνεται να υπάρχει μέρη με επάρκεια σε παπάδες και όχι σε γιατρούς ή δασκάλους ή δημόσιους λειτουργούς! Για αυτό λοιπόν πιστεύω ότι το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο και ουσιαστικά δεν ενδιαφέρει κανέναν να προσπαθήσει να δώσει μια λύση στο θέμα αυτό.
Θα σου απαντήσω επειδή έχω τρία χωράφια με ελιές. Τα περιποιούμαστε και τις μαζεύουμε για το λάδι αλλά να ξέρεις πως ουσιαστικά το χρυσοπληρωνουμε. Δεν έχω τρακτέρ και βάζω άνθρωπο να οργώσει ή να ραντίσει. Στο μάζεμα και στο κλάδεμα πηγαίνω κι εγώ, όπως και στο καθάρισμα γύρω από τις ρίζες. Κοστίζουν όμως πολύ όπως σου είπα, ενώ και η επιδότηση που παίρνουμε είναι αστεία, 300 ευρώ και κάτι. Ούτε για τα μεροκάματα της συγκομιδής δε φτάνουν. Δεν μου πάει όμως η καρδιά να τα αφήσω, πηγαίνω από μικρό παιδί εκεί.

Όσο για τις υποδομές, μακάρι σε κάποια πράγματα να ήμασταν στο 1950. Τότε η κωμόπολη που μένω είχε δική της χωροφυλακή, αγροφύλακες, καθώς και περισσότερα παιδιά στα σχολεία. Δυστυχώς, στο τέλος θα μείνουν τα κτίρια με την υπογεννητικότητα που υπάρχει. Το έγραψα και παραπάνω, ο Καλλικράτης μας αφάνισε. Όσο για τις γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, αυτό είναι ανέκδοτο. Εδώ κοιτούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα εις βάρος της προόδου του τόπου. Το θέμα είναι πόσο το καταλαβαίνει και ο κόσμος...

gourgou

a1greece
Reactions:

Δευ Φεβ 16, 2026 7:40 pm

ssoulliss έγραψε:
. Δε γίνεται να υπάρχει μέρη με επάρκεια σε παπάδες και όχι σε γιατρούς ή δασκάλους ή δημόσιους λειτουργούς! Για αυτό λοιπόν πιστεύω ότι το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο και ουσιαστικά δεν ενδιαφέρει κανέναν να προσπαθήσει να δώσει μια λύση στο θέμα αυτό.
Τέτοια γράφεις και σκανδαλίζεις τον Νικόλα.
Δυστυχώς η πραγματικότητα στην επαρχία και ειδικά στις ακριτικές περιοχές είναι ότι ένας ιερέας τρέχει να καλύψει 3 ή 4 ενορίες. Αλλά πέρα από την πραγματικότητα η φαινομενική επάρκεια εξηγείται από τα εξής. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ντόπιοι αγρότες που επέλεξαν να τελούν ταυτόχρονα και το λειτούργημα του ιερέα. Ένα μεγάλο ποσοστό επίσης είναι συνταξιούχοι ιερείς οι οποίοι συνεχίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες της ενορίας τους. Και ένα μικρότερο ποσοστό είναι παράλληλα εκπαιδευτικοί, γιατροί ή αλλοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Άβαταρ μέλους
ggr

allstar
Reactions:

Δευ Φεβ 16, 2026 9:02 pm

gourgou έγραψε:
Δευ Φεβ 16, 2026 7:40 pm
ssoulliss έγραψε:
. Δε γίνεται να υπάρχει μέρη με επάρκεια σε παπάδες και όχι σε γιατρούς ή δασκάλους ή δημόσιους λειτουργούς! Για αυτό λοιπόν πιστεύω ότι το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο και ουσιαστικά δεν ενδιαφέρει κανέναν να προσπαθήσει να δώσει μια λύση στο θέμα αυτό.
Τέτοια γράφεις και σκανδαλίζεις τον Νικόλα.
Δυστυχώς η πραγματικότητα στην επαρχία και ειδικά στις ακριτικές περιοχές είναι ότι ένας ιερέας τρέχει να καλύψει 3 ή 4 ενορίες. Αλλά πέρα από την πραγματικότητα η φαινομενική επάρκεια εξηγείται από τα εξής. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ντόπιοι αγρότες που επέλεξαν να τελούν ταυτόχρονα και το λειτούργημα του ιερέα. Ένα μεγάλο ποσοστό επίσης είναι συνταξιούχοι ιερείς οι οποίοι συνεχίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες της ενορίας τους. Και ένα μικρότερο ποσοστό είναι παράλληλα εκπαιδευτικοί, γιατροί ή αλλοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Πληθώρα ιερέων υπάρχει στις πόλεις και στους μεγάλους ναούς. Σε μικρά χωριά στέλνουν κάποιον από αλλού να τελέσει τις λειτουργίες, π.χ. η Μεγάλη Εβδομάδα για τον παπά της κωμόπολης που μένω είναι όντως των Παθών.

Redoctor_33

a1greece
Reactions:

Τρί Φεβ 17, 2026 1:08 am

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oiko ... -000-evro/

Ορίστε επιδοτεί ο Αναξ

Σε άλλα νέα μου είπαν πάντως ότι και για να δουλέψεις στα τοπικά εργοστάσια και σούπερ μάρκετ πρέπει να μιλήσεις με τον τοπικό κομματάρχη... Στην πυρά

Άβαταρ μέλους
ggr

allstar
Reactions:

Τρί Φεβ 17, 2026 7:14 am

Redoctor_33 έγραψε:
Τρί Φεβ 17, 2026 1:08 am
https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oiko ... -000-evro/

Ορίστε επιδοτεί ο Αναξ

Σε άλλα νέα μου είπαν πάντως ότι και για να δουλέψεις στα τοπικά εργοστάσια και σούπερ μάρκετ πρέπει να μιλήσεις με τον τοπικό κομματάρχη... Στην πυρά
Εννοείται. Σούπερ μάρκετ, διόδια κλπ, όλα περνούν από συγκεκριμένο γραφείο. Πάνω απ'όλα ενδιαφέρον για την πρόοδο του τόπου...

Άβαταρ μέλους
Conan1982

Site Admin
Reactions:
Mood:

Τρί Φεβ 17, 2026 8:49 am

nikolas_asteri έγραψε:

Ας πούμε ότι λαμβάνεται η απόφαση ότι είναι "καλύτερο" (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) για τη χώρα να υπάρχει αποκέντρωση. Δεν πρέπει αν δοθούν έξτρα κίνητρα σε δασκάλους/γιατρούς/λειτουργούς να φύγουν από τις πόλεις; Δεν γίνεται να είναι μόνο προσωπική η απόφαση "α δεν μπορώ άλλο στην πόλη, θέλω να πάω στο χωριό", πρέπει να πιέσεις λίγο τη ζυγαριά με το δάχτυλο (δεν ξέρω αν υπάρχει αυτή η φράση στα ελληνικά για να πω την αλήθεια) ώστε να ωθήσεις τον κόσμο και μακροπρόθεσμα να αρχίζει να δημιουργείται ένα ρεύμα.
Θα ξεφύγω από το θέμα λίγο όπως συνήθως.

Συμφωνώ κατ' αρχήν με την παρατήρηση σου. Πρέπει να πηγαίνεις επειδή το θέλεις και όχι επειδή δεν έχεις άλλη επιλογή.
Και θα συνεχίσω αυτό που γίνεται με τους δασκάλους κάθε Σεπτέμβρη που πηγαίνουν με την ψυχή στο στόμα να παρουσιαστούν και ψάχνουν σπίτια και τα βρίσκουν σε εξωφρενικές τιμές για λίγους μήνες είναι το λιγότερο ντροπή.
Και θα το πιάσω από εδώ για να συνεχίσω, χρόνια τώρα ακολουθείται μια επιδοματική και όχι μόνο πολιτική που έχει διαστρέψει την αγορά προς όφελος όχι αυτών που ψάχνουν στέγη αλλά αυτών που νοικιάζουν ή πωλούν. Δεν τα βάζω μαζί τους, ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί σε μια από τις 2 μεριές αλλά αν θέλει το κράτος να στηρίξει την στέγαση των πολιτών είναι λάθος.
Τι κατάφερε το επίδομα στέγασης; Έδωσε μερικές ανάσες σε κάποιους και την πήρε πίσω απ 'όλους γιατί αυξήθηκε η ζήτηση και συνεπώς οι τιμές των ενοικίων. Τι κάνουν αυτά τα επιδοτούμενα προγράμματα στέγη 1 και στέγη 2; Αύξησαν την ζήτηση για παλιές κατοικίες, ανέβασε τις τιμές τους και κατά συνέπεια τις τιμές και των υπολοίπων. Όλα αυτά τα χρήματα πόσο αποτελεσματικότερα θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί στην δημιουργία σε πρώτη φάση ενός αποθέματος κοινωνικών κατοικιών που θα έμεναν Δάσκαλοι, γιατροί, αστυνομικοί κλπ που αναγκάζονται να μετακινηθούν προσωρινά σε περιοχές για να καλύψουν κενά που υπάρχουν, φοιτητικών εστιών στην συνέχεια για να μπορούν οι φοιτητές να πάνε να σπουδάσουν χωρίς να είναι το ενοίκιο ένας τεράστιος βραχνάς και στην συνέχεια κατοικιών που θα δινόταν με χαμηλό αντίτιμο σε όσους έχουν χαμηλά εισοδηματα για να αποσυμφορήσουν την ζήτηση;.
Πόσο απλά τα προγράμματα στέγη 1 και 2 θα μπορούσαν να διατεθούν και για να χτίζεις το δικό σου σπίτι που θα έριχνε και εδώ τις τιμές των πωλούμενων κατοικιών.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι το κράτος δεν θέλει την μείωση των τιμών πώλησης κατοικιών ούτε την πτώση των ενοικίων (που δεν δηλώνονται και στην πλειοψηφία τους στο σύνολο αν είναι το θέμα ο φόρος)
Για τους ιερείς να πω ότι κι εδώ που είμαι αρκετά χωριά δεν έχουν μόνιμο ή έχουν άμισθους.
Πάντως για να μείνει κάποιος οπουδήποτε το ζητούμενο είναι να μπορεί να έχει δουλειά, δεν είμαι σίγουρος τι είδους αποκέντρωση θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό, όταν η αγροτική παραγωγή αποφέρει όλο και λιγότερο εισόδημα, όταν ένα μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας στηρίζεται στον εποχικό τουρισμό, δεν βλέπω εύκολες λύσεις.

tarp7

champion
Reactions:

Τρί Φεβ 17, 2026 9:20 am

Πολύ ωραίο τοπικ. . Μένω κι εγώ σε κωμόπολη στη Δυτική Ελλάδα.´Εχω μείνει στη. Αθήνα 15 χρόνια από 1994έως το 2010( μέχρι το 2012 πηγαινοέρχονταν αρκετά συχνά), 5 χρόνια στου Ζωγράφου στη Πολυτεχνειούπολη και τα υπόλοιπα στην Άνω Κυψέλη με στρατιωτική θητεία ενδιάμεσα εκτός Αθηνών το μεγαλύτερο μέρος.. Έζησα στην Αθήνα και την εποχή της αφθονίας και της κρίσης. Η κρίση στην Αθήνα είχε ήδη αρχίσει από το 2007 στις επιχειρήσεις. Υπάρχει ακόμη μια στρεβλή εικόνα από τους Αθηναίους για την επαρχία. Νομίζουν ότι η επαρχία είναι ακόμη όπως ήταν το 1970-80 κι όλοι έχουν ένα κηπο. Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι αν και πανάκριβοι έχουν αλλάξει τις μετακινήσεις και αρκετές συνήθειες. Τώρα θεωρώ ότι η ποιότητα ζωής στην επαρχία είναι αρκετά καλή για κάποιον που έχει σταθερή εργασία , ιδίως αν δουλεύει στο δημόσιο τομέα. Η εκπαίδευση είναι ακόμη σε καλό επίπεδο και τα δημόσια σχολεία και τα φροντιστήρια, σε αθλητικά Κέντρα επίσης καλά και φθηνά, δεν υπάρχει κόσμος να αθληθη πια όμως. Δημόσια υγεία όντως είναι σε κακό χάλι, από την άλλη ανθεί η ιδιωτική υγεία. Έχουμε σε κοντινό μεγάλο αστικό κέντρο την "ιδιομορφία" να μην λειτουργεί ο μαγνητικός τομογράφος η ο αξονικός η να μην υπάρχει προσωπικό να τον λειτουργήσει στο καινούργιο νοσοκομείου του νομού, αλλά λειτουργούν μια χαρά οι αντίστοιχοι στο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο τωρινού υπουργού της κυβέρνησης steamingears.gif . Η δημοσιονομική κρίση το 2010 γενικά το νομό δεν τον πολύ επηρέασε λόγω κυρίως της μεγάλης αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Από τον Κορονοιο και μετά ζούμε την καταστροφή της ελληνικής επαρχίας και της χώρας λέω εγω. Ερημοποιηση, μεγάλο κόστος παραγωγής για τον αγροτοκτηνοτροφικο τομέα, τα μαγαζιά υποφέρουν κυριολεκτικά. Ο τουρισμός δεν είναι το φάρμακο για όλα όπως μας πουλάνε στα μμμε και σοσιαλ. Η Λευκάδα από τα νησιά με πολύ ανεπτυγμένο τουρισμό είναι από τους πιο γηρασμενους νόμους στην χώρα .
https://www.ygeiamou.gr/idisis/513398/i ... -gennisis/
Είμαστε στην Ευρώπη η χώρα με το μικρότερο σιδηροδρομικό Δίκτυο και όχι και πολύ ασφαλές . Τα ΚΤΕΛ έχουν μειώσει παντού τα δρομολόγια. Το κόστος ζωής είναι μικρότερο από την Αθήνα στην παροχή υπηρεσιών, αλλά αν μετακίνησε σε άλλη πόλη για δουλειά έχεις ένα κόστος τουλάχιστον 200 ευρώ/μήνα.
Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα στην επαρχία είναι οι πολλοί διάσπαρτοι οικισμοί και άναρχη η δόμηση που έχουν μεγάλο κόστος σε συντήρηση για το κράτος.

tarp7

champion
Reactions:

Τρί Φεβ 17, 2026 9:28 am

Conan1982 έγραψε:
Τρί Φεβ 17, 2026 8:49 am
nikolas_asteri έγραψε:

Θα ξεφύγω από το θέμα λίγο όπως συνήθως.

Συμφωνώ κατ' αρχήν με την παρατήρηση σου. Πρέπει να πηγαίνεις επειδή το θέλεις και όχι επειδή δεν έχεις άλλη επιλογή.
Και θα συνεχίσω αυτό που γίνεται με τους δασκάλους κάθε Σεπτέμβρη που πηγαίνουν με την ψυχή στο στόμα να παρουσιαστούν και ψάχνουν σπίτια και τα βρίσκουν σε εξωφρενικές τιμές για λίγους μήνες είναι το λιγότερο ντροπή.
Και θα το πιάσω από εδώ για να συνεχίσω, χρόνια τώρα ακολουθείται μια επιδοματική και όχι μόνο πολιτική που έχει διαστρέψει την αγορά προς όφελος όχι αυτών που ψάχνουν στέγη αλλά αυτών που νοικιάζουν ή πωλούν. Δεν τα βάζω μαζί τους, ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί σε μια από τις 2 μεριές αλλά αν θέλει το κράτος να στηρίξει την στέγαση των πολιτών είναι λάθος.
Τι κατάφερε το επίδομα στέγασης; Έδωσε μερικές ανάσες σε κάποιους και την πήρε πίσω απ 'όλους γιατί αυξήθηκε η ζήτηση και συνεπώς οι τιμές των ενοικίων. Τι κάνουν αυτά τα επιδοτούμενα προγράμματα στέγη 1 και στέγη 2; Αύξησαν την ζήτηση για παλιές κατοικίες, ανέβασε τις τιμές τους και κατά συνέπεια τις τιμές και των υπολοίπων. Όλα αυτά τα χρήματα πόσο αποτελεσματικότερα θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί στην δημιουργία σε πρώτη φάση ενός αποθέματος κοινωνικών κατοικιών που θα έμεναν Δάσκαλοι, γιατροί, αστυνομικοί κλπ που αναγκάζονται να μετακινηθούν προσωρινά σε περιοχές για να καλύψουν κενά που υπάρχουν, φοιτητικών εστιών στην συνέχεια για να μπορούν οι φοιτητές να πάνε να σπουδάσουν χωρίς να είναι το ενοίκιο ένας τεράστιος βραχνάς και στην συνέχεια κατοικιών που θα δινόταν με χαμηλό αντίτιμο σε όσους έχουν χαμηλά εισοδηματα για να αποσυμφορήσουν την ζήτηση;.
Πόσο απλά τα προγράμματα στέγη 1 και 2 θα μπορούσαν να διατεθούν και για να χτίζεις το δικό σου σπίτι που θα έριχνε και εδώ τις τιμές των πωλούμενων κατοικιών.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι το κράτος δεν θέλει την μείωση των τιμών πώλησης κατοικιών ούτε την πτώση των ενοικίων (που δεν δηλώνονται και στην πλειοψηφία τους στο σύνολο αν είναι το θέμα ο φόρος)
Για τους ιερείς να πω ότι κι εδώ που είμαι αρκετά χωριά δεν έχουν μόνιμο ή έχουν άμισθους.
Πάντως για να μείνει κάποιος οπουδήποτε το ζητούμενο είναι να μπορεί να έχει δουλειά, δεν είμαι σίγουρος τι είδους αποκέντρωση θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό, όταν η αγροτική παραγωγή αποφέρει όλο και λιγότερο εισόδημα, όταν ένα μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας στηρίζεται στον εποχικό τουρισμό, δεν βλέπω εύκολες λύσεις.
Το μεγάλο πρόβλημα για μένα δεν είναι η επιδότηση ενοικιου, αλλά το arbnb. Όταν ο άλλος βγάζει σε 2 μήνες, όσα θα βγάλει αν νοικιάσει το σπίτι του όλο το χρόνο λογικό είναι να μειωθούν οι κατοικίες προς ενοικίαση. Επίσης η Χρυσή βίζα έχει δημιουργήσει πολλά προβληματα, έχουμε πολλά σπίτια, στη Ισπανία την κατάργησαν. Συμφωνώ κι εγώ ότι θα πρέπει να φτιαχτεί ένα απόθεμα κοινωνικών κατοικιών

Άβαταρ μέλους
Conan1982

Site Admin
Reactions:
Mood:

Τρί Φεβ 17, 2026 11:01 am

tarp7 έγραψε:
Τρί Φεβ 17, 2026 9:28 am
Το μεγάλο πρόβλημα για μένα δεν είναι η επιδότηση ενοικιου, αλλά το arbnb. Όταν ο άλλος βγάζει σε 2 μήνες, όσα θα βγάλει αν νοικιάσει το σπίτι του όλο το χρόνο λογικό είναι να μειωθούν οι κατοικίες προς ενοικίαση. Επίσης η Χρυσή βίζα έχει δημιουργήσει πολλά προβληματα, έχουμε πολλά σπίτια, στη Ισπανία την κατάργησαν. Συμφωνώ κι εγώ ότι θα πρέπει να φτιαχτεί ένα απόθεμα κοινωνικών κατοικιών
Και τα 2 είναι πρόβλημα, η βραχυχρόνια γιατί αφαίρεσε ακίνητα από την μακροχρόνια μίσθωση και δεν νομίζω ότι βγάζουν και τόσο πολλά πλέον τα περισσότερα ακίνητα που έχουν μπει στην βραχυχρόνια. Η επιδοματική πολιτική γιατί τα χρήματα δεν διατέθηκαν σωστά. Η Χρυσή Βίζα ήταν μια αποτυχία, διαστρεβλώσεις τιμών, μηδενικές υποχρεώσεις μετά οπότε τα χρησιμοποιήσαν στην συνέχεια για να βγάλουν και κέρδος.

Redoctor_33 έγραψε:
Παιδι προαστίων και γω. Έχει γράψει καποια ενδιαφέροντα ο Lasch σχετικά με την κυριαρχία των προαστίων και τις επιπτώσεις τους

Πιο πολύ όμως αναφερόταν στα προάστια με τις μονοκατοικίες, τους κήπους απομωνομένα από άλλες χρήσεις γής και κοινόχρηστους χώρους παρά στο στυλ Παπάγου.

Και εδώ που είμαι βλέπω μια τάση όχι προαστίων αλλά να χτίζουν σε αγροτεμάχια που υπάρχει χώρος ακόμα και εκτός χωριών, μικρών, μεγάλων πόλεων και ας μένουν εκτός οικιστικού ιστού.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κόσμος, εξελίξεις”