Το σχέδιο της Fiba-NBA από την συνέντευξη στο Gazzetta του Αϊβαζόγλου με έφριξε λίγο και κινείται πολύ λίγο στην λογική που θα έπρεπε να έχει η Fiba.GK_23 έγραψε: ↑Τρί Απρ 29, 2025 11:16 am
Είναι λίγο προώρο να μιλάμε για "διαρροή" της Ρεάλ, αν και προφανώς η απουσία της από την συνέλευση δείχνει ότι δεν συντάσσεται, για την ώρα τουλάχιστον, με τους υπόλοιπους μετόχους. Η Μπαρτσελόνα, αν και συμμετείχε διαδικτυακά στη συνέλευση, ακολουθεί κοινή γραμμή με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Για να αιτιολογηθεί η στάση των ισπανικών ομάδων έχουν αναπτυχθεί οι εξής θεωρίες:
1. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα κάνουν "ναζάκια" διότι ήταν αντίθετες με την αποπομπή του Μπερτομέου από τη θέση του CEO της λίγκας και θέλουν να δείξουν ότι η ικανότητα της λίγκας να λαμβάνει αποφάσεις ήταν καλύτερη την εποχή που ηγείτο ο Ισπανός παράγοντας.
2. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα βρίσκονται σε αναμονή του πλάνου της FIBA και του NBA, κάτι που σίγουρα ισχύει για τη Βιλερμπάν. Αυτή τη στιγμή βέβαια, το "ΝΒΑ Europe" ή όπως αλλιώς θα λέγεται η νέα λίγκα, δεν είναι παρά μια ιδέα στο μυαλό του Silver και του Ζαγκλή. Δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό παρά μόνο θεωρητικά σχέδια. Θα χρειαστούν 1-2 χρόνια το λιγότερο μέχρι να μετουσιωθούν τα σχέδια αυτά σε μια πραγματικότητα. Επίσης, τα όσα έχουν ακουστεί για τον αριθμό των ομάδων που θα συμμετέχουν στη νέα λίγκα ("12+4" με παράλληλη ίδρυση νέων clubs σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές) σημαίνει πως ακόμα και αν οι "13" συμφωνούσαν με τη FIBA και το NBA, κάποιοι εξ αυτών, όπως και άλλες ομάδες που βρίσκονται στις "παρυφές" των 13, θα έμεναν εκτός της νέας λίγκας. Φαίνεται μάλλον ότι το NBA δεν ενδιαφέρεται για όλες τις αγορές που εκπροσωπούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρωλίγκα.
3. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα είναι τα clubs που ηγούνται του ποδοσφαιρικού "αντάρτικου" κατά της UEFA και η μη-υπογραφή νέου συμβολαίου με την Ευρωλίγκα (για την ώρα) σχετίζεται με τη στάση τους και την πολιτική που θα ακολουθήσουν στην αντίστοιχη ποδοσφαιρική διαμάχη. Το έχει αναφέρει και ο Βετάκης ως επιχείρημα αυτό αλλά προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω πως τα δύο ζητήματα συνδέονται μεταξύ τους.
Θέλει στην ουσία ομάδες από τις δυνατά οικονομικά πόλεις της Αγλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας και να βάλει και μερικές από Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Βελιγράδι, Ισραήλ η τέλοσπάντων από κάποια άλλη πόλη με μπασκετικη΄παράδοση.
Αντιγράφω και πως αντιλαμβάνονται το μπάσκετ ως προϊόν:
"Αυτό σημαίνει ότι έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε φιλάθλους που δεν είναι αμιγώς μπασκετικοί, αλλά που συνδέονται με άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος όπως το πάθος που υπάρχει, η μόδα ή η μουσική και αυτή η παράμετρος μεγαλώνει την έκταση της διείσδυσής του στις αγορές και καθιστά την πρότασή μας πολύ πιο ενδιαφέρουσα για τους διαφημιστές ή προς την οποιαδήποτε εμπορική εκμετάλλευση."