benchwarmer έγραψε: ↑Κυρ Ιούλ 24, 2022 2:05 pm
Hipster έγραψε: ↑Κυρ Ιούλ 24, 2022 5:02 am
Οποιος δεν γουσταρει τους ελληνες παιχτες και θελει να παιζει με ξενους να παρει την ομαδα του και να παιζει μονο στην Γιουρολιγκα. Δεν μας κανουν χαρη.
Εξακολουθείς να μπερδεύεις τα πράγματα και να στρέφεις τα βέλη σου για τους λάθος λόγους. Το μεγάλο κακό είναι ότι παιδιά όπως ο Μαντζούκας βιάζονται πολύ να πάνε στους δύο μεγάλους, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο "παιγμένα" όσο άλλα. Μια χαρά χρόνο βρήκε ο Κολοβέρος στον Ιωνικό, ο Νικολαϊδης στο Λαύριο, ο Νετζήπογλου στον Άρη. Δεν νομίζω ότι οι αντίστοιχοι Σλοβένοι ή Βέλγοι ή οτιδήποτε να είναι περισσότερο "παιγμένοι" βέβαια και να είναι αυτός ο λόγος της ήττας. Αν λοιπόν μειωθούν οι ξένοι στην Α1, αμέσως οι δύο μεγάλοι θα πάρουν και άλλους από τους μικρούς (και γενικά όποιους μπορούν) ακόμα πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος συμμετοχής τους να μειωθεί ακόμα λιγότερο. Αν δηλαδή πέρυσι επιτρεπόντουσαν πχ μόνο 4 ξένοι, τότε ούτε ο Νικολαϊδης ούτε ο Κολοβέρος θα έπαιζαν 20 λεπτά ο καθένας στην Α1, αλλά θα έπαιζαν 10 λεπτά ο καθένας στον Ολυμπιακό (στην Α1, στην Ευρωλίγκα μηδέν).
Εξάλλου, όπως συζητήσαμε και αλλού, όλα τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη αντίστοιχο αριθμό ξένων με τον δικό μας έχουν. Μέχρι και το ισλανδικό πχ (που παρακολουθώ λόγω λόξας με την χώρα) επιτρέπει 4 ολόκληρους ξένους (από εκεί που μέχρι πριν 4-5 χρόνια επέτρεπε 2). Και η Εθνική τους όπως ίσως βλέπεις μάλλον έχει πάρει τα πάνω της. Μέχρι και η ΦΙΜΠΑ πχ (επειδή αναφέρεις την Ευρωλίγκα) στο BCL επιτρέπει 7 ξένους, περισσότερους δηλαδή από τον ΕΣΑΚΕ
Τέλος, το όλο θέμα με τους ξένους στην Α1 και την σύνδεση του με την έλλειψη παικτών στη χώρα θα είχε μία βάση αν μιλούσαμε για την ένδεια παικτών στις ηλικίες 20-25 πχ, τις ηλικίες δηλαδή που θα είναι "ριγμένες" υπέρ των ξένων. Αλλά στην περίπτωση της χώρας μας, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στα U18 και στα U16, τις ηλικίες δηλαδή που ούτως ή άλλως δεν νομίζω ότι θα έπαιζαν Α1 ακόμα και με κανέναν ξένο. Άρα, το βασικό, βασικότατο πρόβλημα είναι ο τρόπος της παραγωγικής διαδικασίας πιο κάτω, όχι οι 6 ξένοι στην Α1.
ΥΓ: Θα βγούμε τελείως εκτός θέματος, αλλά ναι, ακριβώς "χάρη" κάνουν στις υπόλοιπες ομάδες της Α1 οι δύο μεγάλοι, άθελά τους βέβαια. Το γνωστό "μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα". Το ξέρω πως με το "μας" εννοείς βέβαια εσάς τους ρομαντικούς φιλάθλους της άλλης εποχής

Απλά το αναφέρω κι αυτό, γιατί αν δεν ίσχυε, τότε τίποτα δεν εμποδίζει τους υπόλοιπους προέδρους των ομάδων της Α1 (εδώ γελάμε) να ψηφίσουν στον ΕΣΑΚΕ ακόμα και για την πλήρη κατάργηση των ξένων.
Δεν με πολυ νοιαζει τι κανουν οι αλλες χωρες γιατι βλεπω το φερνεις συνεχεια στην κουβεντα . Ολες οι χωρες που αναφερεις λειτουργουν με ενα οικονομικο κεντρικο μοντελο που οχι μονο στον αθλητισμο , αλλα και σε αλλους τομεις της κοινωνικης ζωης τα εχουν κανει... μην πω.
Μπορεις αν θες να με λες και λαικιστη που ειναι και η μοδα τα τελευταια 6-7 χρονια, αλλα δεν ζω με προτυπο της "προηγμενες κοινωνιες της δυσης" , αλλα με αυτο που θεωρω σωστο και δικαιο, οσο μου επιτρεπεται τουλαχιστον.
Δεν περιμενω πως οι αποψεις μου, θα γινουν κρατουσες , αλλα αυτο δεν σημαινει πως δεν μπορω να τις εχω. Αυτο αλλωστε λενε και οι "δημοκρατες" της οικονομιας. Μπορει ο καθενας σε μια δημοκρατια να εχει τις αποψεις του, αλλα στο τελος θα επικρατησουν αυτες που συμφερουν τους οικονομικα ισχυρους.
Βαρεθηκα πραγματικα να τα βαζω με τις "δυναμεις της αγορας" του μπασκετ εδω μεσα, αλλα θα κανω μια μικρη συνοψη.
Επαγγελματικο πρωταθλημα στην Ελλαδα δεν μπορει να υπαρχει και αυτο αποδεικνυεται καθε χρονο με τα χαλια της Ελληνικης Λιγκας.
Ειναι ζητημα αν αυτη την στιγμη μπορουν 3-4 σωματεια να αντεπεξελθουν σ αυτο το μοντελο. Ολυμπιακος, Παναθηναικος, Προμηθεας βαζω και μια τεταρτη που δεν ξερω ποια ειναι και αυτοι οχι με την λογικη της αγορας , γιατι και αυτοι μεσα μπαινουν στο τελος.
Γι αυτο εχω πει πως η λυση ειναι ενα ημιεπαγγελματικο πρωταθλημα στα παλια μοντελα του Ελληνικου πρωταθληματος με το πολυ 3 ξενους οπως τοτε. Ολη η παρελκυστικη κουβεντα για ξενους, ξεκιναει απο την λογικη των επαγγελματικων ομαδων, ομαδων προιοντων, μπασκετ σαν προιον και αλλες οικονομικο φιλελευθερες μπουρδες κατα την γνωμη μου. Δεν υπαρχουν αυτα τα πραγματα στην Ελλαδα, παρα μονο στην ατζεντα καποιων που ονειρευονται τετοιου ειδους ονειρα, σε εξελιξη απο αμερικαν ντριμ σε γιουροπιαν ντριμ.
Μια ημιαεπαγγελματικη λιγκ λοιπον με τις ομαδες που ακομα κι αυτη δυσκολα θα μπορεσουν να την στηριξουν. (Προσωπικα ειμαι φαν του ερασιτεχνικου αθλητισμου, αλλα ξερω που βρισκομαι και δεν βολταρω στα συννεφα)
Ετσι κι αλλιως η Ελληνικη λιγκα δεν εχει καμια συνδεση με τις επαγγελματικες Ευρωπαικες, ιδιωτικες ή της Φιμπα.
Οποιος θελει συμμετεχει οπου θελει, απλα αν μπορει να στηριξει οικονομικα την συυμετοχη του. Μονο Ολυμπιακος και Παναθηναικος στην Γιουρολιγκ για την ωρα σαν βασικη μετοχοι της εταιριας.Ακομα και ο Προμηθες για να παει πρεπει να κερδισει την Προλιγκα και να παει για μια χρονια ή να πληρωσε αδρα και να παρει αγρια καρτα.
Αν θελουν λοιπον αυτες οι ομαδες να συμμετεχουν σ αυτες τις λιγκες ειναι δικαιωμα τους με τους κανονες που εχουν οι λιγκες αυτες( απεριοριστοι ξενοι πχ)
Αν θα ηθελε να εχει και μια θυγατρικη που να συμμετεχει και στην ελληνικο ημιεπαγγελματικο πρωταθλημα, με τους διαφορετικους κανονες που θα μπορουν να στηριξουν και υπολοιπες ομαδες μπορει να την εχει. Οπως ειδαμε ο Ολυμπιακος συνεχιζε να παιζει στην Γιουρολιγκ με θυγατρικη ομαδα στην Α2 χωρις κανεναν ξενο την μια και εναν την αλλη (Ποκου). Οποτε μπορει να γινει
Σε μια ημιεπαγγλματικη λιγκα λοιπον, οι Μαντζουκας, Νικολαιδης, Κολοβερος, Τανουλης, Ζουγρης, Κορκοτζελος, Σαμοντουροφ, ακομα και Λιοτοπουλος (βαζω απο 16-20) θα μπορουν να παιξουν με σημαντικοτερο ρολο απ αυτον που εχουν τωρα ισως , χωρις να εχουν και 6 ξενους μπροστα τους.Οπως θα μπορουν και καποιοι που ηδη μπορουν στην Α1 αλλα προτιμουν την Α2 με περισσοτερα λεφτα. Θα ειναι ψηλοτερο το επιπεδου του πρωταθληματος; Ποιοτικα οχι πιθανον χωρις πολλους ξενους. Αγωνιστικα σιγουρα θα ειναι γιατι θα κλεισει το γκαπ αναμεσα στις ομαδες, ειδικα αν αποφασισουν οι "μεγαλοι" να παιζουν οχι με ομαδες Γιουρολιγκ. Ας μην ξεχναμε πως ο Ολυμπιακος τη πρωτη χρονια στην Α2 ακομα και τους -6 να ειχε πρωτος δεν θα εβγαινε . Μπορει να φτανουμε πχ πλει οφ χωρις να ξερουμε ηδη τους 2 του τελικου. Δεν θα ηταν ωραιο αυτο για ολους;
Τωρα για την παραγωγη μπασκετ στην Ελλαδα, ξαναλεω με πληρη γνωση πως υπαρχει και ειναι αρκετα μεγαλη, λιγοτερη ισως απο το πριν πανδημειας αλλα πολυ μεγαλυτερη απο τις δεκαετιες 80 και 90.
Γιατι δεν βγαινουν καλοι παιχτες που λενε οι ειδικοι της Γιουρολιγκ που αντε να εχουν δει στην καλυτερη κανα τελικο πανελληνιου εφηβων και κανα παιχνιδι των αντερ τα καλοκαιρια;
Γιατι το μοντελο στις ακαδημιες προσπαθει να ακολουθησει το επαγγελματικο μοντελο, των ομαδων εταιριων της Α1 και πλεον εκει σπρωχνει και η νεα Αυγενακεια διοικηση της ΕΟΚ.
Οι παιχτες -παιδια μεγαλωνοντας σ αυτο το περιβαλλον μεσα και εξω απο τις ακαδημιες, προσπαθουν να γινουν επαγγελματιες απο τα 13-14 (οχι στις υποχρωσεις, αλλα στο ιματζ και στην λογικη παιζω για να τα κονομησω) Μαθαινουν στην λογικη της ατομικοτητας που ειναι πληγη για το μπασκετ λεω εγω , που ειναι ενα ομαδικο απο την γεννηση του και οχι αρθροισμα ατομικοτητων. Οπως λεμε καποιοι "ρομαντικοι" που μας λενε και καποιοι "μοντερνοι" το αθλημα εχει γινει σαν το Τενις και εχουμε γεμισει Τσιτσιπαδες
Αυτο φερνει την κακη νοοτροπια και τις κακες εμφανισεις στις εθνικες ομαδες και τα ψηλα συμβολια που ζητανε και και και
Θελουν καποιοι δηλαδη το οικονομικο συστημα να λειτουργει για το συμφερον των ομαδων και οχι των παιχτω. Ε δεν γινεται αυτο, και ο σκυλος χορτατος και η πιτα ολακερη δεν γιενται, πως να το κανουμε.
Το ταλεντο υπαρχει και ειναι και περισσοτερο απο πριν 10 και 20 χρονια και τωρα εχουμε και υψη που καποτε ουτε καν ονειρευομαστε. Καποιοι με 190 υψος παιζαμε ψηλοι και τωρα θεωρουνται κοντοι για την περιφερεια. Δεν ειναι στο αν βγαζει παιχτες λοιπον το ελληνικο μπασκετ, αλλα γιατι βγαζει παιχτες προβληματικους.
Ξαναλεω λοιπον οι πολλοι ξενοι δεν ειναι η βαση του προβληματος, αλλα ενα κομματι του και μαλλον καπου προς το τελος της διαδρομης.
Τωρα ποσο απαραιτητοι ειναι Ολυμπιακος και Παναθηναικος; Για την δικη σου οπτικη του αθληματος μπιζνα ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ για την δικη μου οπτικη ειναι προβλημα.
Ελπιζω να στα εξηγησα καλα στα περιορισμενα ορια ενος ποστ και ανα καταλαβες πως μπορεις να εχεις την αποψη σου,και εγω την δικη μου και μπορουμε να συνεχισουμε να το κανουμε. Αλλα η επιχειρηματολογια σου αφορα ενα αλλο μπασκετ απο το δικο μου. Αυτο που ειναι σιγουροκαι στοδινω ειναι πως τοδικο σου ειναι η πραγματικοτητα και το δικο μου ονειρο καλοκαιρινης νυχτας (μεσημεριου για σημερα) .
Οπως θα εχεις ισως προσεξει λεω την γνωμη μου και στα περι γιουρολιγκ μπασκετικα και παρακολουθω και ΝΒΑ. Ολα μπασκετ ειναι, αλλα δεν ειναι ολα τα ιδια οπως ισως καποιοι νομιζουν.