Ελληνοποίηση ξένων αθλητών

Συντονιστής: Captains

Συμφωνείτε με την ελληνοποίηση ξένων αθλητών?

ΝΑΙ
20
29%
ΟΧΙ
39
57%
ΑΔΙΑΦΟΡΟ
10
14%

Σύνολο ψήφων: 69
germany96

euroleague
Reactions: 192
Προειδοποιήσεις: 0

Παρ Ιουν 21, 2024 11:53 pm

Είχα την εντύπωση ότι η προσμέτρηση των ευρωπαίων αθλητών ως ξένων, αντιτίθεται στην κοινοτική νομοθεσία και για αυτό τον λόγο στην πραγματικότητα εφαρμόζεται στο πλαίσιο μιας "συμφωνίας κυρίων", καθώς αν ο οποιοσδήποτε θιγόμενος προσφύγει στα δικαστήρια κατά του κανονισμού του ΕΣΑΚΕ, αδιαμφισβήτητα θα δικαιωθεί.

Τι εμποδίζει τον ΕΣΑΚΕ πάλι στο ίδιο πλαίσιο να καταρτίσει τον κανονισμό του έτσι ώστε ευρωπαίοι πολίτες ακόμα και νομιμότατα να έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, να συνεχίσουν να λογίζονται ως ξένοι όσον αφορά τις διοργανώσεις του;

Εξίσου αίολο νομικά δεν θα είναι με τον υπάρχοντα κανονισμό για τους ευρωπαίους αθλητές αλλά στην πράξη εφαρμόσιμο εφόσον συμφωνούν όλοι οι σύλλογοι;

Αν κάπου κάνω λάθος, θα χαρώ να με διορθώσει κάποιος που γνωρίζει καλύτερα τις ισχύουσες νομοθεσίες, καθώς είναι ειλικρινείς οι απορίες μου και δεν είμαι καθόλου βέβαιως ότι τα έχω ξεκάθαρα στο μυαλό μου.

4
4 Εικόνα
HackerBaby

euroleague
Reactions: 891
Αγαπημένη θέση: PG
Αγαπημένος παίκτης: Doncic
Προειδοποιήσεις: 5

Παρ Ιουν 21, 2024 11:56 pm

germany96 έγραψε:
Είχα την εντύπωση ότι η προσμέτρηση των ευρωπαίων αθλητών ως ξένων, αντιτίθεται στην κοινοτική νομοθεσία και για αυτό τον λόγο στην πραγματικότητα εφαρμόζεται στο πλαίσιο μιας "συμφωνίας κυρίων", καθώς αν ο οποιοσδήποτε θιγόμενος προσφύγει στα δικαστήρια κατά του κανονισμού του ΕΣΑΚΕ, αδιαμφισβήτητα θα δικαιωθεί.

Τι εμποδίζει τον ΕΣΑΚΕ πάλι στο ίδιο πλαίσιο να καταρτίσει τον κανονισμό του έτσι ώστε ευρωπαίοι πολίτες ακόμα και νομιμότατα να έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, να συνεχίσουν να λογίζονται ως ξένοι όσον αφορά τις διοργανώσεις του;

Εξίσου αίολο νομικά δεν θα είναι με τον υπάρχοντα κανονισμό για τους ευρωπαίους αθλητές αλλά στην πράξη εφαρμόσιμο εφόσον συμφωνούν όλοι οι σύλλογοι;

Αν κάπου κάνω λάθος, θα χαρώ να με διορθώσει κάποιος που γνωρίζει καλύτερα τις ισχύουσες νομοθεσίες, καθώς είναι ειλικρινείς οι απορίες μου και δεν είμαι καθόλου βέβαιως ότι τα έχω ξεκάθαρα στο μυαλό μου.
Εδώ δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο τί ισχύει νομικά στην κοινοτική νομοθεσία φίλε μου περιμένεις να απαντήσει κανείς στο ερώτημα σου ??

0
germany96

euroleague

Σάβ Ιουν 22, 2024 12:01 am

HackerBaby έγραψε:
Παρ Ιουν 21, 2024 11:56 pm
...
Εδώ δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο τί ισχύει νομικά στην κοινοτική νομοθεσία φίλε μου περιμένεις να απαντήσει κανείς στο ερώτημα σου ??
Προφανώς απευθύνομαι σε χρήστες του forum που είναι νομικοί ή έχει τύχει να ασχοληθούν επαγγελματικά με το συγκεριμένο θέμα και το γνωρίζουν :)

0
Άβαταρ μέλους
SteveNashidis

Site Admin
Reactions: 3273
Αγαπημένος παίκτης: Steve Nash, Devin Booker
Αγαπημένη ομάδα: Phoenix-Suns

Σάβ Ιουν 22, 2024 12:14 am

germany96 έγραψε:

Το boldαρισμένο θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα. Υπάρχει ΕΣΑΚΕ να το ψηφίσει;; Η μάλλον οι υπόλοιπες ομάδες εκτός των αιωνίων έχουν το σθένος να ψηφίσουν με κοινή γραμμή μια παρόμοια διάταξη; Ρητορικές ερωτήσεις.

1
1 Εικόνα
Steve Nash. 2× NBA ΜVP (2005, 2006)SSOL- Seven Second or Less Len - 2006-07 : True champions
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
τουλουμπα

champion
Reactions: 4414
Αγαπημένη ομάδα: Panathinaikos7star
Προειδοποιήσεις: 3

Σάβ Ιουν 22, 2024 12:15 am

germany96 έγραψε:

οτι ο εσακε θα παει κοντρα στον οσφπ

Εικόνα

4
2 Εικόνα 2 Εικόνα
Άβαταρ μέλους
pan24

Moderator
Reactions: 2536
Αγαπημένη ομάδα: Milwaukee-Bucks

Σάβ Ιουν 22, 2024 12:19 am

germany96 έγραψε:

Μεγάλη κουβέντα αυτό.

Στο ποδόσφαιρο αυτό λύθηκε το 1995 με την υπόθεση Μπόσμαν όπου το ευρωπαϊκό δικαστήριο μεταξύ άλλων αποφάσισε ότι δεν μπορεί χώρες της ΕΕ να βάζουν περιορισμόυς όπως συγκεκριμένο αριθμό ξενων περιορίζοντας την ελευθερία των ευρωπαίων πολιτών να εργαστούν σε όποια ευρωπαϊκή χώρα θέλουν.

Από τότε όλοι οι περιορισμοί ξένων σχετικά με παίκτες υπηκόους χώρας της ΕΕ καταργήθηκαν στο ποδόσφαιρο,και έμειναν περιορισμοί μόνο για παίκτες εκτός ΕΕ.

Η λογική λέει ότι αν υπήρχε μια αντίστοιχη υπόθεση για το μπάσκετ θα έβγαινε το ίδιο αποτέλεσμα. Αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλές και δεν έχει βρεθεί κάποιος με συμφέρον να το κυνηγήσει μέχρι το ευρωπαϊκό δικαστήριο για να γίνει κάτι αντίστοιχο.

1
1 Εικόνα
germany96

euroleague

Σάβ Ιουν 22, 2024 12:20 am

Ο κανονισμός για τους Ευρωπαίους σίγουρα δεν εξυπηρετεί ούτε τον Ολυμπιακό, ούτε τον Πσναθηναϊκό, παρ' όλα αυτά τον εφαρμόζουν, το αντίστοιχο δεν μπορεί να γίνει και για τις περιπτώσεις που συζητάμε;

Δεν το ρωτάω τόσο στο πλαίσιο του κουβέντα να κάνουμε (που φυσικά καλοδεχούμενο είναι) αλλά κυρίως να δω αν καταλαβαίνω σωστά το νομικό πλαίσιο :)

0
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος germany96 την Σάβ Ιουν 22, 2024 12:22 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
nikolas_asteri

allstar
Reactions: 2984
Αγαπημένη ομάδα: New-York-Knicks

Σάβ Ιουν 22, 2024 12:21 am

germany96 έγραψε:

Νομικός δεν είμαι οπότε αυτό που θα πω είναι καθαρά άποψη. Καταλαβαίνω τι λες και το έχω αναρωτηθεί κι εγώ αρκετές φορές. Από την άλλη, ένας τέτοιος κανόνας δημιουργεί Έλληνες πολίτες «2 κατηγοριών» κάτι που πιστεύω πως σίγουρα θα αντιβαίνει κάποιους νόμους. Επαναλαμβάνω πως καταλαβαίνω τι λες σχετικά με τους «ευρωπαίους πολίτες» απλά στα μάτια μου κάτι τέτοιο αμβλύνεται όταν μιλάμε για πολίτες της ίδιας χώρας.

1
1 Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
pan24

Moderator
Reactions: 2536
Αγαπημένη ομάδα: Milwaukee-Bucks

Σάβ Ιουν 22, 2024 12:35 am

germany96 έγραψε:
Τον ΕΣΑΚΕ συγκεκριμένα τίποτα δεν τον εμποδίζει ούτε να κάνει αυτό,ούτε να καταργήσει εντελώς τον περιορισμό των ξένων ούτε να μπει ότι ως γηγενείς πιάνονται μόνο όσοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική ή ότι άλλο.

Είναι ανεξάρτητος από την ΕΟΚ, για κάθε απόφαση ψηφίζουν οι ομάδες της Α1.

Το θέμα είναι περισσότερο στο που θέλει να πάει.
Η μια προσέγγιση είναι απελευθέρωση όλων των ξένων,κανένας περιορισμός.

Η άλλη προσέγγιση είναι ελάχιστοι ξένοι.

Στο πρωτάθλημα της Σερβίας επιτρέπονται μέχρι 4 ξένοι. Παρτίζαν και Ερυθρός Αστέρας σε Αδριατική λίγκα και Ευρωλίγκα αν θέλουν έχουν και 12 ξένους αλλά στους τελικούς του Σερβικού πρωταθλήματος παίζουν ο καθένας με 4.

Μια χαρά έχει βγει στους Σέρβους όλο αυτό.

Αλλά στον ΕΣΑΚΕ προσπαθούν να βρουν μια μέση λύση ανάμεσα σε αυτό που θέλουν Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός,σε αυτό που θέλουν οι άλλες ομάδες,σε αυτό που θέλει η ΕΟΚ και αυτό που θέλει ο ΠΣΑΚ.
Οπότε κάνουν μεσοβέζικες λύσεις που τελικά δεν εξυπηρετούν ιδιαίτερα κανέναν σκοπό.

2
2 Εικόνα
Άβαταρ μέλους
kein

a1greece
Reactions: 796

Σάβ Ιουν 22, 2024 8:08 pm

Conan1982 έγραψε:
Παρ Ιουν 21, 2024 10:38 pm
Για το τώρα επίσης είναι ξεκάθαρο τι γίνεται, ο Ολυμπιακός θέλει να ελληνοποιήσει τον Φαλ, προφανώς παρασκηνιακά κάτι θα έχει κάνει, όμως όχι σε σχέση με την ΕΟΚ, ο Γιαννακόπουλος θέλει να το προλάβει και κάνει αυτό που κάνει ως συνήθως ανεβάζει την ένταση για να μην περάσει. Δεν έχει άδικο ως προς το ότι δεν πρέπει να γίνει η Ελληνοποίηση έχει για άλλη μια φορά άδικό ως προς τον τρόπο.
Αυτό λέω ότι γίνονται προσπάθειες (όπως και συ ο ίδιος αναφέρεις και συμφωνείς) παρασκηνιακές, αυτό και μόνο είναι σκάνδαλο, αλλά ας περιμένουμε να ΞΑΝΑγίνει για αν το καταδικάσουμε. Εκεί που πιστεύω ότι η ΕΟΚ είναι "λίγη" και ολυμπιακών φρονημάτων , είναι γιατί όλοι καταβάθος ξέρουμε ότι αν περάσει καμιά νέα ελληνοποίηση μέσω πολιτείας η ΕΟΚ θα κάνει την πάπια , δηλαδή τίποτα, άντε να δώσει κανα πρόστιμο στον ΔΠΓ που δικαίως θα βγει και θα λέει είσαστε .... μπλα μπλα.
Τώρα αν θες να δηλώσω ότι η ΕΟΚ είναι αμερόληπτη και δεν κλέινει το μάτι στα ολυμπιακά της αισθήματα, ε τότε φίλε μου σόρυ δεν θα το κάνω, κι ας μου ρίξεις φαουλ , μπαν και κατάρα μαζι :Amen:

0
:bball: :bball: :bball: :bball: :bball: :bball: :bball:
11/4/1996 : Paris - 20/4/2000 : Thessaloniki
5/5/2002 : Bologna - 6/5/2007 : Athens - 3/5/2009 : Berlin
8/5/2011 : Barcelona - 26/5/2024 : Berlin
Άβαταρ μέλους
Conan1982

Site Admin
Reactions: 3551
Αγαπημένος παίκτης: JO Morant, Luka Doncic
Αγαπημένη ομάδα: Olympiacos

Σάβ Ιουν 22, 2024 10:19 pm

kein έγραψε:
Σάβ Ιουν 22, 2024 8:08 pm
Αυτό λέω ότι γίνονται προσπάθειες (όπως και συ ο ίδιος αναφέρεις και συμφωνείς) παρασκηνιακές, αυτό και μόνο είναι σκάνδαλο, αλλά ας περιμένουμε να ΞΑΝΑγίνει για αν το καταδικάσουμε. Εκεί που πιστεύω ότι η ΕΟΚ είναι "λίγη" και ολυμπιακών φρονημάτων , είναι γιατί όλοι καταβάθος ξέρουμε ότι αν περάσει καμιά νέα ελληνοποίηση μέσω πολιτείας η ΕΟΚ θα κάνει την πάπια , δηλαδή τίποτα, άντε να δώσει κανα πρόστιμο στον ΔΠΓ που δικαίως θα βγει και θα λέει είσαστε .... μπλα μπλα.
Τώρα αν θες να δηλώσω ότι η ΕΟΚ είναι αμερόληπτη και δεν κλέινει το μάτι στα ολυμπιακά της αισθήματα, ε τότε φίλε μου σόρυ δεν θα το κάνω, κι ας μου ρίξεις φαουλ , μπαν και κατάρα μαζι :Amen:
Αυτό που είπες και σχολίασες είναι το ότι ο Ολυμπακός προσπαθεί να Ελληνοποιήσει τον Φαλ και τον βοηθά η ΕΟΚ.
Εγώ σου έδειξα ότι άσχετα με το τι μπορεί να πιστεύεις ή να πιστεύω πάνω σ' αυτό το θέμα της εύνοιας της ΕΟΚ δηλαδή ότι αυτό είναι άσχετο με το θέμα μας και είναι θέμα της πολιτείας. Νομίζω το κατάλαβες κι εσύ ότι δεν είχες δίκιο.
Τώρα θέτεις μια καινούρια διάσταση ότι η ΕΟΚ δεν θα κάνει τίποτα αν ελληνοποιηθεί ο Φαλ, και έχεις δίκιο, γιατί δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα καθώς ο Φαλ θα έχει πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις του Ελληνα Πολίτη, δεν θα έχει να κάνει κάτι η ΕΟΚ πάνω σ' αυτό.
Μπορούμε να συμφωνήσουμε πάνω σ' αυτό;
Ξέρεις γιατί επιμένω πάνω στο θέμα; Γιατί στο φόρουμ εδώ γίνεται αυτό ακριβώς, ένα μεγάλο μέρος οπαδών του Παναθηναϊκού θεωρούν δεδομένο και αληθές αυτά που υποστηρίζει ο Γιαννακόπουλος, εμείς σβήνουμε τις προφανείς αναφορές και καταλήγετε στο συμπέρασμα, ότι ναι δεν επιτρέπεται να μιλάμε αλλά να η ΕΟΚ υποστηρίζει τον Ολυμπιακό, η Διαιτησία είναι 80-20 ή βάλε όποιον αριθμό θέλεις και αυτό το παρουσιάζετε σαν ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Αυτό ακριβώς έγινε και τώρα, το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός θέλει να καταφέρει να ελληνοποιήσει τον Φαλ, (που αν τα καταφέρει χωρίς ο Φαλ να μιλάει και να κατανοεί την Ελληνική γλώσσα, θα είναι παράτυπο, να είμαι ξεκάθαρος ως προς αυτό) πάς να το μπερδέψεις με την ΕΟΚ για να δείξεις ως αυτονόητο γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχει την εύνοια της.
Έχω κάποιο λάθος στην συλλογιστική μου ή έχω κάνει τόσο λάθος πάνω στην δική σου;
Υ.Γ και σε παρακαλώ σταμάτα το αυτό ότι θα σου ρίξω φάουλ αν δεν συμφωνούμε ή αν δεν υπογράψεις ...δήλωση φρονημάτων.

1
1 Εικόνα
McRae

Reactions: 64

Σάβ Ιουν 22, 2024 10:59 pm

germany96 έγραψε:

Απολυτο δικαιο εχεις.Συμφωνια κυριων οπως λες ειναι οι περιορισμοι των ξενων στην Α1.Αμα ο προεδρος της οποιαδηποτε ομαδας θελησει να τη σπασει και να φερει 12...Ιταλους δεν θα μπορει να κανει κανενας κατι αφου προκειται περι ελευθερης μετακινησης εργαζομενων εντος ΕΕ.Ολα θεμα του Εσακε ειναι,μπορει επισης να ορισει ως Ελληνες μονο οσους εχουν δικαιωμα συμμετοχης στην εθνικη Ελλαδος.Ο Φαλ ακομα και να παρει το διαβατηριο δεν θα μπορει να παιξει στην εθνικη,θα ειναι λιγο φωτογραφικη διαταξη βεβαια αλλα οτι θελουν κανουν πανω σε αυτο.

0
Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions: 1548
Αγαπημένη θέση: Bench

Σάβ Ιουν 22, 2024 11:02 pm

Να κάνουμε ένα sum up ορισμένων θεμάτων, για να ξεκαθαριστούν για όσους ίσως τα έχουν λίγο μπερδεμένα.

1) Για το θέμα Γουόκαπ, η απόκτηση διαβατηρίου έγινε (με απόφαση του κράτους φυσικά) κατόπιν αιτήματος της ΕΟΚ, μετά από επιθυμία του παίκτη να αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδος. Το αν ευνοήθηκε από αυτό ο Ολυμπιακός είναι πολύ σαφές ότι ισχύει, το αν το υποκίνησε κιόλας είναι στην κρίση του καθενός να έχει την γνώμη του. Η διαδικασία της ελληνοποίησης που χρησιμοποιήθηκε εδώ είναι η "τιμητική πολιτογράφηση", χωρίς να χρειάζεται να τηρείται κανένα κριτήριο ή κανένας γενικός νόμος. Πρακτικά είναι ακριβώς ότι έχουν κάνει όλες οι υπόλοιπες χώρες με τα διαβατήρια σε μία νύκτα (πιο πρόσφατο Josh Nebo Σλοβένος).
Όπως ξαναέγραψα και πιο πάνω, η περίπτωση που θα είχε κι άλλο ενδιαφέρον και ίντριγκα θα ήταν αύριο το πρωί να δηλώσει ο Ναν (ή έστω ο Γκραντ) ότι θέλει κι αυτός να παίξει στην Εθνική μας.

2) Το νέο θέμα Φαλ που έχει προκύψει, έγκειται σε έναν γενικό νόμο του κράτους που ψηφίστηκε το 2021. Αυτός αναφέρει ότι αν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις τότε μπορεί να γίνει Έλληνας πολίτης κάποιος ξένος. Δηλαδή, δεν εμπλέκεται κάπου η ΕΟΚ και βέβαια θα έχει νομικές επιπτώσεις αν αρνηθεί ότι κάποιος που από το κράτος λογίζεται ως Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να αγωνιστεί ως Έλληνας. Οι προυποθέσεις αυτές πάνω κάτω είναι:
α. Ο ενδιαφέρομενος να είναι ενήλικος
β. Να έχει λευκό ποινικό μητρώο.
γ. Να διαμένει επί 7 χρόνια στην Ελλάδα (ή 3 χρόνια αν είναι υπήκοος της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Θυμίζω ο νόμος ψηφίστηκε το 2021, αν ίσχυε και νωρίτερα θα είχαν καλυφθεί (θεωρητικά πάντα) και οι περιπτώσεις Αντετοκούνμπο.
δ. Να μην συντρέχει κάποιος λόγος εθνικής ασφάλειας.
ε. Να γνωρίζει επαρκώς την ελληνική γλώσσα, ελληνική ιστορία και γεωγραφία, τον ελληνικό πολιτισμό και τους θεσμούς της χώρας
στ. Να συμμετέχει ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας

Από τα παραπάνω, αυτό που (φαινομενικά έστω) δεν καλύπτει ο Φαλ είναι το (ε), το οποίο χρειάζεται εξετάσεις για να αποδειχθεί αν καλύπτεται. Δεν γνωρίζω το επίπεδο των εξετάσεων για να έχω άποψη. Αν πάντως κάποιος θεωρεί ότι μπορεί ο Ολυμπιακός να "παρέμβει" σε αυτό, μιλάμε για παρέμβαση απευθείας στο ίδιο το κράτος, χωρίς καμία σχέση με την ΕΟΚ (η οποία δεν έχει κανένα λόγο ούτως ή άλλως, μιας που ο συγκεκριμένος παίκτης και Έλληνας να γίνει δεν μπορεί να παίξει στην Εθνική).

Αυτά προς το παρόν. :peace:

0
Άβαταρ μέλους
ssoulliss

champion
Reactions: 667
Αγαπημένος παίκτης: Φάνης Χριστοδούλου
Αγαπημένη ομάδα: Detroit-Pistons

Κυρ Ιουν 23, 2024 12:31 am

benchwarmer έγραψε:
Από τα παραπάνω, αυτό που (φαινομενικά έστω) δεν καλύπτει ο Φαλ είναι το (ε), το οποίο χρειάζεται εξετάσεις για να αποδειχθεί αν καλύπτεται. Δεν γνωρίζω το επίπεδο των εξετάσεων για να έχω άποψη. Αν πάντως κάποιος θεωρεί ότι μπορεί ο Ολυμπιακός να "παρέμβει" σε αυτό, μιλάμε για παρέμβαση απευθείας στο ίδιο το κράτος, χωρίς καμία σχέση με την ΕΟΚ (η οποία δεν έχει κανένα λόγο ούτως ή άλλως, μιας που ο συγκεκριμένος παίκτης και Έλληνας να γίνει δεν μπορεί να παίξει στην Εθνική).

Η περίπτωση του Fall, αν τελεσφορήσει μπορεί να παραλληλιστεί μόνο με τις αντίστοιχες περιπτώσεις του 1992 των Sokk και Kuusmaa. Ο πρώτος είχε συμμετοχές με τη Σοβιετική Ένωση ενώ ο δεύτερος είχε με τη νεοσύστατη τότε Εσθονία. Βρήκα αυτή την περιγραφή στο διαδίκτυο και μου ταιριάζει αρκετά σε αυτά που θυμάμαι από τότε.

0
nikkal

euroleague
Reactions: 482
Αγαπημένη θέση: C
Αγαπημένος παίκτης: Stojan Vrankovic

Κυρ Ιουν 23, 2024 1:01 am

benchwarmer έγραψε:
Να κάνουμε ένα sum up ορισμένων θεμάτων, για να ξεκαθαριστούν για όσους ίσως τα έχουν λίγο μπερδεμένα.

1) Για το θέμα Γουόκαπ, η απόκτηση διαβατηρίου έγινε (με απόφαση του κράτους φυσικά) κατόπιν αιτήματος της ΕΟΚ, μετά από επιθυμία του παίκτη να αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδος. Το αν ευνοήθηκε από αυτό ο Ολυμπιακός είναι πολύ σαφές ότι ισχύει, το αν το υποκίνησε κιόλας είναι στην κρίση του καθενός να έχει την γνώμη του. Η διαδικασία της ελληνοποίησης που χρησιμοποιήθηκε εδώ είναι η "τιμητική πολιτογράφηση", χωρίς να χρειάζεται να τηρείται κανένα κριτήριο ή κανένας γενικός νόμος. Πρακτικά είναι ακριβώς ότι έχουν κάνει όλες οι υπόλοιπες χώρες με τα διαβατήρια σε μία νύκτα (πιο πρόσφατο Josh Nebo Σλοβένος).
Όπως ξαναέγραψα και πιο πάνω, η περίπτωση που θα είχε κι άλλο ενδιαφέρον και ίντριγκα θα ήταν αύριο το πρωί να δηλώσει ο Ναν (ή έστω ο Γκραντ) ότι θέλει κι αυτός να παίξει στην Εθνική μας.

2) Το νέο θέμα Φαλ που έχει προκύψει, έγκειται σε έναν γενικό νόμο του κράτους που ψηφίστηκε το 2021. Αυτός αναφέρει ότι αν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις τότε μπορεί να γίνει Έλληνας πολίτης κάποιος ξένος. Δηλαδή, δεν εμπλέκεται κάπου η ΕΟΚ και βέβαια θα έχει νομικές επιπτώσεις αν αρνηθεί ότι κάποιος που από το κράτος λογίζεται ως Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να αγωνιστεί ως Έλληνας. Οι προυποθέσεις αυτές πάνω κάτω είναι:
α. Ο ενδιαφέρομενος να είναι ενήλικος
β. Να έχει λευκό ποινικό μητρώο.
γ. Να διαμένει επί 7 χρόνια στην Ελλάδα (ή 3 χρόνια αν είναι υπήκοος της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Θυμίζω ο νόμος ψηφίστηκε το 2021, αν ίσχυε και νωρίτερα θα είχαν καλυφθεί (θεωρητικά πάντα) και οι περιπτώσεις Αντετοκούνμπο.
δ. Να μην συντρέχει κάποιος λόγος εθνικής ασφάλειας.
ε. Να γνωρίζει επαρκώς την ελληνική γλώσσα, ελληνική ιστορία και γεωγραφία, τον ελληνικό πολιτισμό και τους θεσμούς της χώρας
στ. Να συμμετέχει ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας

Και στην τιμητική πολιτογράφηση υπάρχουν προϋποθέσεις.
Ερμηνευομενες μεν κατά το δοκούν, αλλά προϋποθέσεις:
"Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μπορεί να πολιτογραφηθεί Έλληνας, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 5 και των άρθρων 6, 7 και 8, αλλοδαπός που προσέφερε στην Ελλάδα εξαιρετικές υπηρεσίες ή του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας."

0
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εθνική Ανδρών”