Δεν έχεις καθόλου άδικο ότι κάθε κοινωνικό κίνημα, από τη στιγμή που αποκτά μια κάποια ορατότητα, δημιουργεί και "παράπλευρα" κίνητρα. Κάποιοι το αξιοποιούν για αυτοπροβολή ή πολιτικό όφελος. Αυτό όμως δεν αναιρεί το περιεχόμενο του ίδιου του κινήματος. Το MeToo για παράδειγμα, δεν γεννήθηκε για να προβληθεί κάποιος αλλά ως απάντηση σε μια συστηματική ασυμμετρία ισχύος ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες στον χώρο της εργασίας. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν αντίθετα ότι οι γυναίκες που μίλησαν δημόσια για σεξουαλική παρενόχληση συχνά υπέστησαν επαγγελματικό και κοινωνικό αντίκτυπο, και όχι προώθηση.steph.larry έγραψε: ↑Τετ Νοέμ 12, 2025 10:27 amΈχει και μια σαφή αντίστροφη ανάγνωση αυτό πιστεύω. Με όχημα τη "θυματοποίηση" μέσω κινημάτων όπως το metoo, μήπως κάποιοι/ες δεν έκαναν τρελό boost στην καριέρα τους (πολιτική, καλλιτεχνική κτλ), προβάλλοντας το cancel culture σαν μορφή επανάστασης; Για μένα το νόμισμα έχει δύο όψεις, ξεκάθαρα.
Διαβάζοντας (λίγο επιφανειακά ομολογώ) έχω δει για την "εμπορευματοποίηση της θυματοποίησης" (Banet-Weiser, Empowered: Popular Feminism and Popular Misogyny) που όντως υπάρχει στα media, αλλά αυτό λαμβάνει χώρα αργότερα, όχι αντί για το κίνημα. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχουν άτομα που κεφαλαιοποίησαν τη συμμετοχή τους, αλλά το κίνημα προέκυψε από την συσσωρευμένη σιωπή, δεν ήταν προιόν δημοσιότητας. Η κατάχρηση δεν αναιρεί την ανάγκη. Όπως και με κάθε πολιτική πράξη, υπάρχουν ατομικά κίνητρα, αλλά το συλλογικό νόημα παραμένει.
Αυτό που υπογράμμισα είναι ότι η "θυματοποίηση ως αφήγημα" είναι στρατηγική των ισχυρών, όχι των αδυνάμων. Όταν κάποιος (δεν θα πούμε ονόματα τώρα) μιλάει για "λογοκρισία", το κάνει ενώ έχει ήδη πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό resources. Σε αυτή την περίπτωση το cancelling δεν σημαίνει επουδενί σιωπή αλλά είναι απλά επανεπένδυση της σύγκρουσης σε πολιτικό κεφάλαιο.
Ε κοίτα τότε νομίζω μπαίνουμε σε μία άλλη διαδικασία να ορίσουμε πολύ συγκεκριμένα, συγκεκριμένες λέξεις. Δεν είναι από μόνο του κακό αυτό αλλά δεν ξέρω πόσο συνεισφέρει σε αυτό που προσπαθώ να πω. Έχεις δίκιο ότι υπάρχει κοινωνική πρακτική που μπορεί να περιγραφεί ως "ακύρωση". Όντως, άνθρωποι χάνουν κάποιες φορές δουλειές, δέχονται οργανωμένα κύματα επιθέσεων ή αποδοκιμασίας, και η συμπεριφορά αυτή έχει κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το cancel culture είναι φαινόμενο με συστημική ισχύ. Για μένα (και έχοντας αναλύσει επαρκώς ελπίζω τη θέση) είναι ρητορικό εργαλείο. Είναι μια αφήγηση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πολύ διαφορετικά πράγματα κάτω από ένα label.steph.larry έγραψε: ↑Τετ Νοέμ 12, 2025 10:27 amΕίναι όντως; Εγώ στην πράξη θα έλεγα πως βλέπουμε ότι έχει στοιχεία κανονικού κοινωνικού φαινομένου. Αποτελεί κοινή τακτική πολλών το να το χρησιμοποιούν, ανεξαρτήτως από το που βρίσκονται στο ιδεολογικό φάσμα, συνεπώς αυτό δε το αναγάγει σε φαινόμενο;
Κάνοντας λίγο τσαπατσούλικες δουλειές, θα αναφέρω κάποια πράγματα που έχω διαβάσει από Pew Research χωρίς να βάλω πηγή. Αν χρειάζεται πες μου και θα κάνω τον κόπο να τις βάλω.
- Οι περισσότεροι "ακυρωμένοι" δημόσιοι λόγοι προέρχονται από άτομα με υψηλό επικοινωνιακό κεφάλαιο (δημοσιογράφους, influencers, πολιτικούς),
- Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρξε πραγματική φίμωση. Στην πραγματικότητα το κοινό τους αυξήθηκε μετά την "ακύρωση".
Η κοινωνιολόγος Eve Ng στο άρθρο της "No Grand Pronouncements Herε: Reflections on Cancel Culture and Digital Media Participation" αναλύει πως το "cancel culture" δεν είναι θεσμός αλλά ένας τρόπος να εκφράζεται ποιος θεωρείται θύμα και ποιος κυρίαρχος στον δημόσιο λόγο (συγκεκριμένα αναφέρει "discourse about civility and power online").
Οπότε, όταν γράφω ότι είναι "αφήγημα", δεν εννοώ ότι είναι παραμύθι χωρίς καμία πραγματική συνέπεια. Εννοώ ότι το μέγεθος και η κατεύθυνση του είναι δυσανάλογα της ρητορικής που το συνοδεύει. Δεν έχουμε θεσμικό φαινόμενο καταστολής, αλλά πολιτισμική διαμάχη για το τι θεωρείται επιτρεπτό.
Σαφώς υπάρχει αυτή η πλευρά. Δεν είμαι τυφλός να μην το βλέπωsteph.larry έγραψε: ↑Τετ Νοέμ 12, 2025 10:27 amΕδώ συνεχίζω από αυτό που είπα στο από πάνω σχόλιο. Μήπως όμως τελικά η πολιτική ορθότητα κατάντα υπερβολή και μέσο προβολής ηθικολογίας και ψεύτικης ανωτερότητας, more often than not; Δηλαδή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στην καθημερινότητα.
Όμως πλέον ξεφέυγουμε από την ουσία και εξετάζουμε παρέκκλιση. Ο πυρήνας των επιχειρημάτων μου είναι να αποφεύγεις να αναπαράγεις ανισότητες μέσα από τον λόγο. Η ηθικολογία ξεκινά όταν το κίνητρο αρχίζει να γίνεται "να φαίνομαι σωστός" και όχι να καταλαβαίνουμε γιατί κάτι πληγώνει.
Μπορείς να βρεις παραπομπές για το "left moralism fatigue", δηλαδή αυτή την ταλαίπα από τη συνεχή ηθική παράσταση στα προοδευτικά περιβάλλοντα. Μάλιστα πιστεύω όντως πως υπάρχει "τοξική" πολιτική ορθότητα που λειτουργεί ως εργαλείο αποκλεισμού, όχι συμπερίληψης.
Η διαφορά όμως είναι ότι η ύπαρξη υπερβολών δεν ακυρώνει την ανάγκη του φαινομένου. Όπως η ύπαρξη φαρισαίων δεν ακυρώνει τη θρησκεία, έτσι κι η ύπαρξη αυτοικανοποιημένων προοδευτικών δεν ακυρώνει την ανάγκη να μην προσβάλλεις ευάλωτες ομάδες.
Οκ εδώ αρχίζει και φαίνεται λίγο πως είσαι κουρασμένος από κάποιον που σου είπε πως δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς γιατί είσαι άνδρας ή κάτι τέτοιοsteph.larry έγραψε: ↑Τετ Νοέμ 12, 2025 10:27 amΕδώ το πρόβλημα είναι στο τι ορίζουμε όταν λέμε ισχυροί. Αν δένουμε φυλετικά χαρακτηριστικά, φύλο, σεξουαλική προτίμηση με την εξουσία και αγνοούμε συστηματικά ή τεχνηέντως όλες τις άλλες παραμέτρους (χρονικό, κοινωνικό και γεωπολιτικό πλαίσιο), τότε απλώς έχουμε αντίστροφης μορφής διάκριση και ρατσισμό. Για να θέσω ένα παράδειγμα, προφανώς είμαι υπέρμαχος της ισονομίας και των δικαιωμάτων των γυναικών με αξιοκρατικά (το τονίζω) κριτήρια. Δεν είμαι σε θέση όμως να αναλάβω ούτε την ένοχη θέση του "κακού προνομιούχου" ούτε κάποια ιστορική ευθύνη επειδή έτυχε τη δεκαετία του 80 να γεννηθώ cis straight λευκός άνδρας. Ύπαρχει μερίδα των "αδυνάμων" που απαιτεί την εξιλέωση εις βάρος "μου" (εννοώ τα χαρακτηριστικά στα οποία εμπίμπτω, όχι εμένα προσωπικά), ασχέτως με το αν "έγω" ή πολλοί σαν εμένα (με ίδια γενικά χαρακτηριστικά) είχα ποτέ σχέση με ισχύ και εξουσία (οι παράμετροι που αναφέρω πιο πάνω).
Η έννοια αυτή μάλιστα δεν είναι και τίποτα ριζοσπαστικό btw. Τη βρίσκεις στις απαρχές τη πολιτικής φιλοσοφίας. Από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Rawls θα βρεις μια παραλλαγή του "Δεν υπάρχει τίποτα δίκαιο στην ίση μεταχείριση άνισων".
Γι’ αυτό και η πολιτική ορθότητα σε καμία περίπτωση δεν ζητά "εξιλέωση εις βάρος σου". Το μόνο που ζητά απλώς είναι να αναγνωριστεί ότι οι λέξεις και οι κανόνες που φτιάχτηκαν από μια ομάδα (την ιστορικά "ουδέτερη" (δηλαδή λευκή, ανδρική, ετεροφυλόφιλη)), δεν είναι φυσικοί νόμοι, αλλά προιόντα εξουσίας. Δεν σε τιμωρεί κανείς, αλλά γίνεται προσπάθεια ισορροπίας λόγου. Ο "ισχυρός" στην περίπτωση αυτή δεν σημαίνει "ένοχος" σημαίνει "εκείνος του οποίου η φωνή θεωρείται δεδομένη". Το να δίνεις περισσότερο χώρο στον αδύναμο δεν είναι αντίστροφη διάκριση σε καμία περίπτωση. Είναι προσπάθεια δικαιοσύνης.
(Εδώ είναι που είδα ότι επαναλαμβάνω κάποια κομμάτια από πριν).steph.larry έγραψε: ↑Τετ Νοέμ 12, 2025 10:27 amΣυνεχίζοντας από το από πάνω σχόλιο μου, καταλήγω στο ότι σε ένα πραγματικό αξιοκρατικό πλαίσιο δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει το λευκός/μαύρος cis/trans straight/gay διάσημος/άσημος κτλ. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι ο τρόπος χρήσης πολιτικής ορθότητας κάποιων συνόλων αποσκοπεί στην αξιοκρατία εν τέλει.
Το επιχείρημα της "ουδετερότητας" και το ότι δεν πρέπει να μας νοιάζουν οι ταυτότητες είναι όντως μία τέλεια ιδέα, γιατί περιγράφει το ιδανικό τελικό στάδιο μιας δίκαιης κοινωνίας. Έλα όμως που δεν είμαστε ακόμη εκεί. Το να φέρεσαι σε όλους "ίσα" σαν να ήταν ίσοι προυποθέτει ότι έχουν ήδη τις ίδιες αφετηρίες και αυτό απλά δεν υπάρχει. Η ουδετερότητα σε αυτή την περίπτωση καλύπτει τη δομή της ανισότητας. Μπορείς να διαβάσεις αν θέλεις για color-blind ideology (Bonilla-Silva, Racism without Racists, 2003).
Στο θέμα υπάρχει μπόλικη έρευνα (εδώ θα βάλω κάνα δύο ενδειτικτικά αλλά υπάρχουν όντως πολλές) (Plaut et al., Psychological Science, 2009, Neville et al, Journal of Counseling Psychology, 2000) δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι δηλώνουν "δεν βλέπω χρώμα ή φύλο", στην πράξη: (i) τείνουν να υποτιμούν την ύπαρξη διακρίσεων, (ii) μειώνουν την ενσυναίσθηση απέναντι σε μειονότητες, (iii) αντιδρούν αρνητικά σε πολιτικές ισότητας, θεωρώντας τες "προνόμια".
Η αξιοκρατία, αν δεν λογαριάζει τα εμπόδια που αποκλείουν κάποιους από την αφετηρία, γίνεται απλώς ένας τρόπος να θεωρούνται φυσικά τα αποτελέσματα του προνομίου. Μία μικρή παραλλαγή αυτού που είχα γράψει πιο πάνω αναφέρει η Iris Marion Young στο Justice and the Politics of Difference: "Η ίση μεταχείριση υπό συνθήκες ανισότητας καταλήγει να υπερασπίζεται τους ήδη ισχυρούς". Είχα γράψει για την αξιοκρατία εδώ πιο αναλυτικά viewtopic.php?p=256137#p256137
Η πολιτική ορθότητα δεν είναι πόλεμος στην αξιοκρατία. Θα έλεγα πως την διορθώνει. Αν κάποιος έχει το ίδιο ταλέντο, αλλά χρειάζεται να δώσει τριπλάσιο αγώνα για να ακουστεί λόγω προκατάληψης, τότε δεν θα έλεγα την ουδέτερη κρίση δίκαιη.
Εδώ θα συμφωνήσω στο πρώτο σκέλος καθώς κι εγώ πιστεύω πως κανένα ιδεολογικό στρατόπεδο δεν έχει αποκλειστικότητα στο φανατισμό. Η ανθρώπινη τάση να μετατρέπουμε μια αξία σε απόλυτη αλήθεια είναι διαχρονική.steph.larry έγραψε: ↑Τετ Νοέμ 12, 2025 10:27 amΑκριβώς, απλώς εδώ σημειώνω πως το φάουλ της απόλυτης έκφρασης μέσω της δήθεν ελευθερίας του λόγου το διαπράττουν και άτομα που καπηλεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τον ίδιο τρόπο που ακροδεξιοί καπηλεύονται τα θετικά συναισθήματα που μπορεί να έχει κάποιος απέναντι στην πατρίδα του κ.ο.κ. Τα μονοπάτια προς την ανελευθερία και την απολυταρχία είναι πολλά, δεν αποτελούν αποκλειστικότητα καμίας ιδεολογίας.
Όμως νομίζω πως μπερδεύουμε λίγο τις έννοιες. Η πολιτική ορθότητα, όπως τη συζητάμε, δεν είναι οργανωμένη εξουσία δεν έχει μηχανισμούς επιβολής, πρόστιμα, ή νόμους. Είναι περισσότερο μια κοινωνική απαίτηση λογοδοσίας (όπως έγραψα στο αρχικό κείμενο). Είναι μια άτυπη πίεση να σκεφτείς τι σημαίνουν οι λέξεις σου για όσους τις ακούν. Το να ζητάς υπευθυνότητα δεν είναι να ασκείς εξουσία.
Αν εξισώσουμε αυτή την κοινωνική διαπραγμάτευση με απολυταρχία, τότε πρέπει να πούμε ότι κάθε κοινωνικός κανόνας είναι μορφή καταπίεσης. Ε και τότε απλά θα έχουμε ηθική ισοπέδωση. Αν σου ζητήσω να μην πετάς σκουπίδια στον δρόμο" και το θεωρείς ώς απλά άλλη εκδοχή του φαινομένου της λογοκρισίας...ε δεν είναι. Η διαφορά είναι πάντα ποιος έχει τη δύναμη να επιβάλλει σιωπή σε ποιον.
Επίσης, δεν είναι συμμετρικό το "καπηλεύομαι τα ανθρώπινα δικαιώματα" με το "καπηλεύομαι την πατρίδα". Το πρώτο, ακόμη κι αν γίνεται επιπόλαια, προσπαθεί να επεκτείνει χώρο σε όσους δεν τον είχαν. Το δεύτερο, σχεδόν πάντα, προσπαθεί να τον περιορίσει.
Αν λοιπόν δεχτούμε ότι όλοι μπορούν να φανατιστούν, το επόμενο βήμα είναι να ξεχωρίζουμε ποιοι φανατισμοί στερούν φωνές και ποιοι γεννήθηκαν για να τις αποκαταστήσουν. Για μένα αυτό είναι το μόνο κριτήριο που έχει σημασία σε μια συζήτηση για την ελευθερία του λόγου.
Papp δεν με ταλαιπωρείς καθώς θεωρώ δική μου ευθύνη το να γίνομαι κατανοητός. Αν δεν το πέτυχα τότε πρέπει να ξαναδοκιμάσω
Ναι μεν σχετικό αλλά διορθωτικό. Εδώ επίσης έχει κάποια πράγματα που έγραψα στον steph πιο πάνω. Θα έλεγα πως η πολιτική ορθότητα δεν είναι νόμος που εφαρμόζεται συμμετρικά, αλλά θεραπεία για ασύμμετρα φαινόμενα. Δεν υπάρχει λόγος να προστατέψεις εξίσου αυτόν που έχει ιστορικά το μεγάφωνο και εκείνον που για πρώτη φορά παίρνει μικρόφωνο.papp7 έγραψε: ↑Τετ Νοέμ 12, 2025 1:41 pmΣτο κείμενο που μας έγραψες κατάλαβα (μπορεί να κατάλαβα λάθος) οτι η πολιτική ορθότητα πρέπει να χρησιμοποιείται οριζόντια σε όλους, με την επεξήγηση σου όμως τώρα καταλαβαίνω οτι πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάποιους. Συνεπώς οι ομάδες 1,2,3 μπαίνουν στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας αλλά οι ομάδες 4,5,6 δεν μπαίνουν. Αυτό δεν το κάνει λίγο σχετικό;
Η οριζόντια εφαρμογή της πολιτικής ορθότητας θα είχε νόημα σε κοινωνία που ξεκίνησε από μηδενική ανισότητα. Στον πραγματικό κόσμο όμως, όπου η δημόσια σφαίρα έχει χτιστεί με προκαταλήψεις μέσα της, χρειάζεται μια μεροληψία υπέρ του αδύναμου ως ισορροπία λόγου.
Η δημοκρατία είναι καθολικό δικαίωμα, η πολιτική ορθότητα είναι ο τρόπος να μη μετατρέπεται η δημοκρατία σε βήμα για να προσβάλλεις χωρίς κόστος.
Νομίζω κερδίζει πρώτα το benefit of the doubt που λέμε στο χωριό (τεμκήριο καλής πίστης;). Δηλαδή ότι μιλάμε με ειλικρινή διάθεση. Η πολιτική ορθότητα δεν είναι δικαστήριο προθέσεων. Αν κάποιος εκφράζει άποψη καλοπροαίρετα, χωρίς να αρνείται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κανενός, τότε είναι μέσα στο πλαίσιο. Όταν όμως ο λόγος του, έστω καμουφλαρισμένα, βασίζεται σε "φυσικές" ιεραρχίες ή στο ότι "κάποιοι αξίζουν λιγότερα δικαιώματα", τότε δεν μιλάμε για άποψη αλλά για απάνθρωπη ιδεολογία.papp7 έγραψε: ↑Τετ Νοέμ 12, 2025 1:41 pmΚαι πες στην περίπτωση Σαπίρο είναι εμφανές γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί, σε κάποιον που είναι πιο προσεχτικός/πιο καμουφλαρισμένος ''Σαπίρο όποιας ιδεολογίας'', ξεκινά να απολαμβάνει το ''προνόμιο'' της πολιτικής ορθότητας μέχρι να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο ή το κερδίζει στην αρχή και το χάνει στην πορεία;
Άρα οκ, μπορεί κάποιος να απολαμβάνει αρχικά την ίδια ανοχή που απολαμβάνουμε όλοι, αλλά να τη χάνει αν αποδειχθεί ότι χρησιμοποιεί το διάλογο σαν βιτρίνα για μισαλλοδοξία. Εκεί τελειώνει η ευγένεια και αρχίζει η ηθική υποχρέωση να πεις "φτάνει".
Μιας και αναφέρθηκες στον Bolzano θα κάνω και μία τραγική προσπάθεια παραλληλισμού:
Αν δεχθούμε ότι η πολιτική ορθότητα είναι μία συνεχής συνάρτηση τότε μόλις αλλάξει πρόσημο και αρχίσει να αφαιρεί αξία από ανθρώπους, σημαίνει ότι πέρασε από το μηδέν και άρα εφαρμόζεις τα γαλλικά

BasketForum – Ιστορικό Αρχείο