Σελίδα 1 από 1

Η ποιότητα της διαφωνίας σε μια κοινότητα

Δημοσιεύτηκε: Δευ Φεβ 23, 2026 9:23 pm
από nikolas_asteri
Ήθελα να γράψω κάτι γενικό για τις συζητήσεις στο φόρουμ που παρατηρώ το εξής παράδοξο. Ενώ έχουμε την πολυτέλεια του “lag” του γραπτού λόγου, η επικοινωνία μας μοιάζει να πάσχει από τις παθογένειες της συζήτησης του καφενείου. Εννοώ πως έχουμε την δυνατότητα να σκεφτούμε, να σβήσουμε, να ξαναγράψουμε και να επεξεργαστούμε τη σκέψη μας, επιλέγουμε να επικοινωνούμε σαν μεθυσμένοι θείοι σε οικογενειακό τραπέζι. Φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο στο μπάσκετ ή μόνο ένα θέμα. Είναι πιο γενική παρατήρηση. Είναι ο εύκολος τρόπος με τον οποίο προσπερνάμε την κριτική μιας θέσης για να πάμε στην ταξινόμηση ενός προσώπου, και το κάνουμε τόσο γρήγορα που στο τέλος δεν θυμόμαστε καν ποιο ήταν το αρχικό επιχείρημα. 


Αστερίσκος: Αυτό το ποστ δεν είναι ερευνητικό σαν άλλα, είναι απλά μερικές σκέψεις στον τρόπο με τον οποίο μιλάμε και να καταθέσω τα 2 σεντς μου. Πασπαλισμένα στο κείμενο θα βρείτε footnotes με μικρούς ορισμούς των φαινομένων που περιγράφω κάπου από ψυχολογία και λογική.

Εικόνα

Περί πληρότητας (και άλλων υπερβολικών απαιτήσεων)

Γράφει, ας πούμε, κάποιος ένα κείμενο για κάτι και αντί να σταθεί κάποιος στο αν αυτά που γράφεις είναι σωστά, υπερβολικά, ατεκμηρίωτα ή εύστοχα, η κουβέντα πάει στο "ναι, γιατί δεν γράφεις τα ίδια και για τους άλλους;" σε νανοδευτερόλεπτα. Ή επισημαίνεις ένα λάθος που είπε κάποιος και δεν συζητιέται το λάθος, αλλά το αν έχεις επισημάνει όλα τα αντίστοιχα λάθη όλων των άλλων ανθρώπων που πέρασαν ποτέ από τη ζωή του φόρουμ 1. Ή λέγεται κάτι για ένα περιστατικό και κάνει την εμφάνιση του από τον υπόνομο της ανθρώπινης λογικής το "α, τότε όμως λέγατε άλλα", λες και αυτό από μόνο του λύνει το θέμα, χωρίς να χρειάζεται να δείξεις ούτε τι ακριβώς λέγαμε, ούτε υπό ποιες συνθήκες, ούτε αν πράγματι πρόκειται για την ίδια περίπτωση.

Εκεί λοιπόν γεννιέται μια απορία για μία φάση που μοιάζουμε να την έχουμε κανονικοποιήσει ενώ είναι εντελώς παράλογη. Γράφω εγώ για το Α, γιατί μου προσάπτεις τη Β και τη Γ γνώμη; Γιατί, αντί να σταθείς σε αυτό που έχεις μπροστά σου και σου θέτω προς κρίση, μου αποδίδεις ολόκληρο πακέτο απόψεων που είτε δεν εξέφρασα είτε απλώς υποθέτεις ότι έχω; Αυτό δεν είναι έλεγχος στο επιχείρημα το οποίο έθεσα αλλά προληπτική δίκη προθέσεων. Είναι άλλο πράγμα να ελέγχεις τη συνέπεια κάποιου και άλλο να απαιτείς από αυτόν μια μόνιμη εγκυκλοπαιδική πληρότητα.

Η συνέπεια έχει να κάνει με το μέτρο κρίσης. Η πληρότητα έχει να κάνει με το πόσα πράγματα πρόλαβες ή επέλεξες να βάλεις σε ένα συγκεκριμένο ποστ. Το ότι δεν έγραψε κάποιος σε ένα κείμενο για όλα τα συναφή κακά του κόσμου δεν σημαίνει ότι αθωώνει όσα δεν ανέφερε. Είναι συνήθως κάτι πολύ πιο πεζό. Πως ένα κείμενο έχει αντικείμενο. Αν χαθεί αυτό, δεν υπάρχει συζήτηση, υπάρχει μόνο μια ακύρωση όπου κανείς δεν δικαιούται να μιλήσει για τίποτα αν δεν μιλήσει ταυτόχρονα για τα πάντα.

Φυσικά, έχει τη χάρη του καμιά φορά να ανοίγει το "τεφτέρι"

Εικόνα

Έχει πλάκα (και μερικές φορές έχει και αξία) να ανασύρεις παλιά κείμενα για να δείξεις την ανακολουθία ορισμένων που νομίζουν ότι όλοι ξεχνάμε εύκολα. Δεν θα κάνω τον αθώο εδώ :D Καμιά φορά είναι και αναγκαίο. Αλλά αυτό είναι εργαλείο που θέλει μέτρο, δεν μπορεί να είναι μόνιμος τρόπος ύπαρξης. Δεν γίνεται να συζητάμε όλοι περιμένοντας με τα receipts στη γωνία. Επειδή ακριβώς δεν γίνεται να είμαστε συνεχώς με το τεφτέρι στο χέρι, είναι καλύτερα να σχολιάζουμε πρώτα το επιχείρημα που έχουμε μπροστά μας. Αν μετά υπάρχει και θέμα ανακολουθίας, το βλέπουμε κι αυτό. Αλλά ως δεύτερο βήμα, όχι ως υποκατάστατο σκέψης.

Know Your Enemy - Rage Against the Machine debate club

Το δεύτερο που θέλω να σχολιάσω είναι λίγο πιο βαθύ, γιατί έχει να κάνει με το πώς κρίνουμε τους ανθρώπους. Στην ζωή (και στο φόρουμ κατ’επέκταση που είναι το αντικείμενο αυτού του κειμένου), πολύ συχνά δεν κρίνεται αυτό που λες, αλλά αυτό που ο άλλος νομίζει ότι είσαι. Δηλαδή δεν διαβάζει την πρόταση, διαβάζει μια ταυτότητα. "Αυτός είναι Παναθηναϊκός", "αυτός είναι Ολυμπιακός", "αυτός είναι αριστερός", "αυτός έχει κόλλημα με τον Μπαρτζώκα", "αυτός έχει κόλλημα με τον Γιουρτσεβέν" wink wink nudge nudge, άρα ό,τι ακολουθεί θα ερμηνευτεί εκ των προτέρων μέσα από αυτό το κουτάκι. Είναι ένας τρόπος ανάγνωσης πολύ βολικός, γιατί σε απαλλάσσει από τον κόπο της σκέψης 2. Δεν χρειάζεται να απαντήσεις στο επιχείρημα, αρκεί να αποδώσεις κίνητρο στον ομιλητή 3. Μόνο που αυτό είναι κουβέντα για τα κίνητρα του άλλου, δεν είναι αντίλογος.

Power of the Tribe - Defqon.1 2024

Και υπάρχει κι ένα πιο συγκεκριμένο, "μπασκετοφορουμίστικο" παράδειγμα του ίδιου φαινομένου, που το βλέπουμε συχνά στα topic ομάδων. Το γνωστό "μην έρχεστε εδώ και προκαλείτε". Προφανώς υπάρχουν όντως περιπτώσεις που κάποιος μπαίνει μόνο για να ρίξει λάδι στη φωτιά. Αλλά πολλές άλλες φορές αυτό που βαφτίζεται "πρόκληση" δεν είναι το περιεχόμενο του σχολίου, είναι η ταυτότητα αυτού που το γράφει. Δηλαδή δεν κρίνεται τόσο το τι ειπώθηκε, όσο το ποιος το είπε και σε ποιο "γήπεδο" το είπε. Αν τα ίδια ακριβώς λόγια είχαν γραφτεί από κάποιον "δικό μας", συχνά θα διαβάζονταν ως πείραγμα, παρατήρηση ή και λογική ένσταση. Όταν τα γράφει ο "άλλος", διαβάζονται αυτομάτως ως εχθρική εισβολή 4. Αυτό είναι οπαδικό φίλτρο που αποφασίζει εκ των προτέρων πώς θα ακουστεί η ίδια πρόταση 5.

Η αισθητική του ύφους δεν είναι κριτήριο αλήθειας

Άλλο πράγμα είναι να κρίνω μια πρόταση και άλλο να κρίνω έναν άνθρωπο. Μια πρόταση μπορεί να είναι σωστή ακόμη κι αν ο άνθρωπος που τη λέει είναι επιλεκτικός, αντιπαθής ή υποκριτής. Είναι ο λόγος της ύπαρξης αυτού του σπουδαίου meme:

Εικόνα

Και, αντιστρόφως, ένας άνθρωπος μπορεί να είναι συμπαθής, ήρεμος, "μεστός", να γράφει ωραία, να κρατάει χαμηλούς τόνους, και παρ’ όλα αυτά να λέει ανοησίες, μισές αλήθειες ή πράγματα πρόχειρα ντυμένα με καλό ύφος 6. Δεν είναι όλα τα γραπτά ίδια επειδή έχουν έναν ήρεμο ρυθμό και μια επίφαση σοβαρότητας. Υπάρχουν κείμενα που είναι πραγματικά δουλεμένα και υπάρχουν κείμενα που απλώς ξέρουν να μιμούνται τη δουλεμένη σκέψη. Το ότι κάτι ακούγεται πολιτισμένο δεν σημαίνει ότι είναι και διανοητικά έντιμο. Η νηφαλιότητα είναι αρετή ύφους, δεν αποτελεί εγγύηση αλήθειας.

Ακόμη κι όταν πράγματι υπάρχει αλλαγή γνώμης, δεν είναι αυτονόητο ότι είναι "πρόβλημα". Είναι φυσιολογικό μια γνώμη να αλλάζει όταν μπαίνουν νέα δεδομένα, όταν αλλάζει το πλαίσιο, ή όταν κάποιος απλώς καταλαβαίνει καλύτερα κάτι που πριν έβλεπε πρόχειρα. Το να παριστάνουμε ότι η συνέπεια σημαίνει αγκύλωση είναι μια πολύ παράξενη απαίτηση. Είναι σα να ζητάμε από τους συνομιλητές μας να μη μαθαίνουν, να μη διορθώνονται, να μη ωριμάζουν. Αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά για ασυνέπεια, πρέπει πρώτα να ξεχωρίζουμε τη γνήσια αντίφαση από τη λογική αναθεώρηση.

Το δικαίωμα στο λάθος

Επίσης, ας μη στήνουμε έναν πήχη που ούτε οι ίδιοι μπορούμε να περάσουμε. Είναι φυσιολογικό να κάνουμε λογικά σφάλματα. Είμαστε άνθρωποι, όχι μηχανές που παράγουν θεωρήματα από αξιώματα. Το ζητούμενο δεν είναι να μη γίνει ποτέ λάθος, αλλά να καλλιεργούμε μία κουλτούρα διόρθωσης 7 . Να μπορείς να πεις "είπα μλκια", να μπορείς να ξεχωρίσεις την κριτική από την προσωπική επίθεση, και να δέχεσαι ότι το να σου δείξουν ένα σφάλμα είναι ευκαιρία να καθαρίσει η σκέψη και δεν είναι (απαραίτητα) προσβολή.

Η μνήμη του basketforum

Εδώ κολλάει και το θέμα των παλιών και των νέων χρηστών. Με παλιούς χρήστες είναι όντως πιο εύκολο να υπάρχει καλύτερη έκφραση, όχι επειδή μαγικά ξέρουν να επιχειρηματολογούν, αλλά επειδή υπάρχει μνήμη. Ξέρεις λίγο πολύ πώς σκέφτεται ο άλλος, πού έχει υπάρξει δίκαιος με "δικούς του", πού έχει παραδεχτεί λάθος, πού μιλάει ειρωνικά και πού κυριολεκτικά. Υπάρχει, αν θέλετε, ένα στοιχειώδες ερμηνευτικό πλαίσιο. Με έναν καινούριο χρήστη αυτό λείπει, και εκεί συχνά εμφανίζεται το πιο φτηνό υποκατάστατο κατανόησης που είναι η κατηγοριοποίηση. Δεν ξέρω ποιος είσαι, άρα θα αποφασίσω γρήγορα τι είσαι. Και μόλις αποφασίσω τι είσαι, θα διαβάζω όλα όσα γράφεις ως επιβεβαίωση αυτού που αποφάσισα. Είναι πολύ ανθρώπινο αυτό, δεν το λέω σαν ηθικό αμάρτημα. Αλλά είναι κακός μηχανισμός συζήτησης. Παράγει περισσότερο θόρυβο παρά διάλογο.

Εννοείται φυσικά πως αυτοί που σε βάζουν πιο γρήγορα σε κουτάκι είναι συχνά και αυτοί που θα κάνουν μάθημα περί "πληρότητας" και "επιλεκτικής ευαισθησίας". Θα σου πουν δηλαδή "γιατί δεν λες και για τα άλλα α, β, γ;", ενώ δεν ξέρουν καν αν τα έχεις πει ήδη δέκα φορές σε άλλα threads, σε άλλες περιόδους, σε άλλα contexts. Η μακροχρόνια παρουσία ενός χρήστη είναι μέρος του νοήματος όσων γράφει. Αν δεν τη γνωρίζουμε, καλό είναι να κρατάμε μια μικρή επιφύλαξη πριν βγάλουμε με στόμφο τη διάγνωση χαρακτήρα ή καταλογίσουμε υποκρισία. Η έλλειψη πληροφορίας για το ιστορικό του άλλου δεν είναι τεκμήριο ενοχής του άλλου.

Το ήθος της τριβής

Προσωπικά με ενδιαφέρει να δω αν αυτό που λες στέκει. Αν δεν στέκει, να πω γιατί. Αν στέκει αλλά είσαι επιλεκτικός, να πω κι αυτό, αλλά ως δεύτερο βήμα, όχι ως φτηνό υποκατάστατο απάντησης. Ας ελέγχουμε συνέπεια και ας κάνουμε συγκρίσεις και ας λέμε "εδώ μάλλον σε τραβάει το bias σου" αλλά να το κάνουμε σαν άνθρωποι που θέλουν να καταλάβουν και να απαντήσουν, όχι σαν άνθρωποι που ψάχνουν απλώς το σωστό κουτάκι για να πετάξουν μέσα τον άλλον και να τελειώνουν. Γιατί στο τέλος όταν μείνουν μόνο οι ταμπέλες, η διαφωνία δεν είναι πια διαφωνία και γίνεται απλώς μια πιο καλοντυμένη μορφή προκατάληψης. Σταθείτε λίγο και αναρωτηθείτε με ποιους έχετε μιλήσει/διαφωνήσει και αναρωτηθείτε αν αυτά τα άτομα γράφουν συχνά, αν έχουν καιρό να μπουν, αν πλέον δεν παίρνουν θέση.

Η ποιότητα μιας κοινότητας δεν κρίνεται από την απουσία τριβών, αλλά από το ήθος με το οποίο αυτές αντιμετωπίζονται. Δεν υπάρχει κοινότητα χωρίς συγκρούσεις. Υπάρχουν μόνο κοινότητες που μετατρέπουν τις συγκρούσεις σε ευκαιρίες για μάθηση, και κοινότητες που καταστρέφονται από αυτές.

1 Whataboutism. Μια τεχνική αντιπαράθεσης που επιχειρεί να ακυρώσει μια κριτική στρέφοντας την προσοχή σε ένα άλλο, άσχετο θέμα. Είναι λογική πλάνη γιατί η ύπαρξη ενός άλλου προβλήματος δεν αναιρεί το πρόβλημα που συζητάμε τώρα.

2 Cognitive Ease (Γνωστική ευκολία). Η σκέψη απαιτεί ενέργεια. Η ταξινόμηση σε "κουτάκια" είναι ενεργειακά φτηνή. Είναι πολύ πιο εύκολο να πεις "είναι εμπαθής" παρά να αναλύσεις 500 λέξεις επιχειρημάτων.

3 Principle of Charity (Αρχή της Επιείκειας). Στη φιλοσοφία και τη ρητορική, είναι η μεθοδολογική υπόθεση ότι το επιχείρημα του συνομιλητή μας είναι το καλύτερο δυνατό. Μας καλεί να αντιμετωπίζουμε την πιο ισχυρή εκδοχή της γνώμης του άλλου, όχι την πιο αδύναμη.

4 Εmpathy gap. Εξηγεί γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς νιώθει ο "άλλος" όταν γράφει κάτι. Δηλαδή δεν βλέπουμε ότι μπορεί να το λέει καλοπροαίρετα, γιατί είμαστε σε διαφορετική συναισθηματική κατάσταση από αυτόν.

5 In-group/Out-group Bias (Ενδοομαδική/Εξωομαδική μεροληψία). Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να χωρίζει τον κόσμο σε "δικούς μας" και "άλλους". Όταν ένας "άλλος" γράφει στο δικό μας topic, έχουμε ισχυρή τάση να χωρίζουμε να το εκλαμβάνουμε ως απειλή, ενεργοποιώντας την άμυνα αντί για τη λογική επεξεργασία.

6 Halo Effect vs. Horn Effect. Αν κάποιος θεωρείται "καλό παιδί" (Halo) (insert λαμπρόπουλος.png), του συγχωρούμε λογικά άλματα. Αν θεωρείται "προκλητικός" (Horn), ακόμα και η πιο σωστή του παρατήρηση θα διαβαστεί ως κακοπροαίρετη.



7 Epistemic Humility (Επιστημική ταπεινότητα): η στάση ότι οι κρίσεις μας είναι αναθεωρήσιμες και ότι το λάθος δεν είναι ντροπή αλλά μόνιμη πιθανότητα της ανθρώπινης σκέψης.

Re: Η ποιότητα της διαφωνίας σε μια κοινότητα

Δημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 24, 2026 1:22 am
από Leon Man
nikolas_asteri έγραψε:
Δευ Φεβ 23, 2026 9:23 pm
Ήθελα να γράψω κάτι γενικό για τις συζητήσεις στο φόρουμ που παρατηρώ το εξής παράδοξο. Ενώ έχουμε την πολυτέλεια του “lag” του γραπτού λόγου, η επικοινωνία μας μοιάζει να πάσχει από τις παθογένειες της συζήτησης του καφενείου. Εννοώ πως έχουμε την δυνατότητα να σκεφτούμε, να σβήσουμε, να ξαναγράψουμε και να επεξεργαστούμε τη σκέψη μας, επιλέγουμε να επικοινωνούμε σαν μεθυσμένοι θείοι σε οικογενειακό τραπέζι. Φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο στο μπάσκετ ή μόνο ένα θέμα. Είναι πιο γενική παρατήρηση. Είναι ο εύκολος τρόπος με τον οποίο προσπερνάμε την κριτική μιας θέσης για να πάμε στην ταξινόμηση ενός προσώπου, και το κάνουμε τόσο γρήγορα που στο τέλος δεν θυμόμαστε καν ποιο ήταν το αρχικό επιχείρημα.

Το "lag" του γραπτού λόγου δεν εγγυάται ποιότητα. Το ότι έχουμε χρόνο να σκεφτούμε δεν σημαίνει ότι θα σκεφτούμε καλύτερα. Αυτό το lag, που λες, δίνει δυνατότητα, όχι κίνητρο. Αν ο στόχος του συμμετέχοντα είναι η εκτόνωση, η επίδειξη ή η συσπείρωση μιας ομάδας χρηστών, τότε ο επιπλέον χρόνος απλώς του επιτρέπει να διατυπώσει πιο επιμελημένα την ίδια επιθετικότητα. Με άλλα λόγια, η δυνατότητα χρόνου δεν αλλάζει από μόνη της τις προθέσεις.

Η γραπτή επικοινωνία έχει τις δικές της παθογένειες. Η σύγκρισή σου με το "καφενείο" παραγνωρίζει ότι ο γραπτός λόγος στερείται της χρήσης σημείων που έχει ο προφορικός (τόνος, βλέμμα, χαμόγελο κλπ), εντείνει τις παρερμηνείες και αφήνει τα λεγόμενα δίχως πλαίσιο. Σε ένα τραπέζι, ακόμα και καφενείου, πολλές εντάσεις αποσυμπιέζονται από το μη λεκτικό στοιχείο. Στο φόρουμ, μια φράση μπορεί να διαβαστεί με τον χειρότερο δυνατό τόνο. Άρα, το πρόβλημα δεν είναι απαραίτητα ότι "συμπεριφερόμαστε σαν μεθυσμένοι θείοι στο καφενείο", αλλά ότι η γραπτή μορφή αφαιρεί τους μηχανισμούς εξομάλυνσης.

Αυτή η ίδια η μεταφορά που χρησιμοποιείς ("μεθυσμένοι θείοι σε οικογενειακό τραπέζι") είναι πολύ εύστοχη από ρητορική άποψη, αλλά κάνει αυτό ακριβώς που καταγγέλλει: μετατοπίζει τη συζήτηση από το τι λέγεται στο ποιος το λέει, το οποίο αμέσως παραπάνω το έχεις καταγγείλει.

Η "ταξινόμηση ενός προσώπου" είναι συχνά γνωστική συντόμευση. Το "να προσπερνάμε την κριτική μιας θέσης για να πάμε στην ταξινόμηση ενός προσώπου", δηλαδή η μετατόπιση από το επιχείρημα στο πρόσωπο είναι πράγματι προβληματική, αλλά είναι και ανθρώπινη. Οι άνθρωποι (σε αντίθεση π.χ. με το pc) σκέφτονται με ταυτότητες, ομάδες/ομαδοποιήσεις και προθέσεις. Σε ένα περιβάλλον πόλωσης η αξιολόγηση του ποιος μιλάει προηγείται του τι λέει. Εγώ θα έλεγα ότι δεν πρόκειται για εκφυλισμό της γραπτής συζήτησης, αλλά για αντανάκλαση βαθύτερων κοινωνικών μηχανισμών.

Συγκεντρωτικά, λοιπόν: η τεχνική δυνατότητα (lag) δεν συνεπάγεται ποιοτική βελτίωση, η γραπτή επικοινωνία δεν είναι από τη φύση της ανώτερη της προφορικής, η εκτροπή προς το πρόσωπο δεν είναι ιδιαιτερότητα του φόρουμ, αλλά γενικό ανθρώπινο μοτίβο.

Γράφει, ας πούμε, κάποιος ένα κείμενο για κάτι και αντί να σταθεί κάποιος στο αν αυτά που γράφεις είναι σωστά, υπερβολικά, ατεκμηρίωτα ή εύστοχα, η κουβέντα πάει στο "ναι, γιατί δεν γράφεις τα ίδια και για τους άλλους;" σε νανοδευτερόλεπτα. Ή επισημαίνεις ένα λάθος που είπε κάποιος και δεν συζητιέται το λάθος, αλλά το αν έχεις επισημάνει όλα τα αντίστοιχα λάθη όλων των άλλων ανθρώπων που πέρασαν ποτέ από τη ζωή του φόρουμ 1. Ή λέγεται κάτι για ένα περιστατικό και κάνει την εμφάνιση του από τον υπόνομο της ανθρώπινης λογικής το "α, τότε όμως λέγατε άλλα", λες και αυτό από μόνο του λύνει το θέμα, χωρίς να χρειάζεται να δείξεις ούτε τι ακριβώς λέγαμε, ούτε υπό ποιες συνθήκες, ούτε αν πράγματι πρόκειται για την ίδια περίπτωση.
Αυτό που περιγράφεις είναι υπαρκτό φαινόμενο (whataboutism), αλλά το λάθος που κάνεις είναι ότι ταυτίζεις κάθε αναφορά σε "άλλους" με λογική πλάνη. Το "γιατί δεν γράφεις και για τους άλλους" δεν είναι πάντα αποπροσανατολιστικό. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η επισήμανση επιλεκτικής ευαισθησίας είναι ουσιαστική κριτική.

Αν κάποιος παρεμβαίνει μόνο όταν το λάθος προέρχεται από συγκεκριμένη ιδεολογική ή οπαδική ή άλλη πλευρά, όταν αγνοεί παρόμοιες περιπτώσεις, όταν εμφανίζεται ως "αντικειμενικός" αλλά λειτουργεί με εμφανή μεροληψία, τότε η ανάδειξη της ασυμμετρίας δεν είναι whataboutism. Είναι έλεγχος συνέπειας και αξιοπιστίας. Η συνέπεια είναι βασικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας. Αν κάποιος εφαρμόζει διαφορετικά μέτρα και σταθμά, αυτό είναι θεμιτό αντικείμενο συζήτησης και όχι whataboutism.

Η διατύπωσή σου "κάνει την εμφάνισή του από τον υπόνομο της ανθρώπινης λογικής" είναι φορτισμένη και απαξιωτική. Η άποψη που κριτικάρεις παρουσιάζεται ως εκ προοιμίου κακοπροαίρετη και δεν αναγνωρίζεις ότι μπορεί να αποτελεί καλόπιστη ένσταση. Αυτή η απαξιωτική φρασεολογία αποδυναμώνει το επιχείρημά σου, επειδή αντί να αποδείξει γιατί η άλλη άποψη είναι λογικά άκυρη, την γελοιοποιεί και της αποδίδει εκ των προτέρων κακή πρόθεση.

Η θέση σου υπεραπλουστεύει τη διάκριση μεταξύ περιεχομένου και προσώπου. Υπονοείς ότι πρέπει να συζητείται μόνο το "αν αυτό που γράφει κάποιος είναι σωστό". Όμως, στη δημόσια συζήτηση εξετάζονται επίσης και τα κίνητρα, το μοτίβο συμπεριφοράς, η αξιοπιστία του ομιλητή. Αν κάποιος συστηματικά παραποιεί στοιχεία, τότε η αξιοπιστία του (τι έλεγε ή δεν έλεγε σε άλλες περιπτώσεις) είναι σχετική με την παρούσα θέση του.

Και υπάρχει κι ένα πιο συγκεκριμένο, "μπασκετοφορουμίστικο" παράδειγμα του ίδιου φαινομένου, που το βλέπουμε συχνά στα topic ομάδων. Το γνωστό "μην έρχεστε εδώ και προκαλείτε". Προφανώς υπάρχουν όντως περιπτώσεις που κάποιος μπαίνει μόνο για να ρίξει λάδι στη φωτιά. Αλλά πολλές άλλες φορές αυτό που βαφτίζεται "πρόκληση" δεν είναι το περιεχόμενο του σχολίου, είναι η ταυτότητα αυτού που το γράφει. Δηλαδή δεν κρίνεται τόσο το τι ειπώθηκε, όσο το ποιος το είπε και σε ποιο "γήπεδο" το είπε. Αν τα ίδια ακριβώς λόγια είχαν γραφτεί από κάποιον "δικό μας", συχνά θα διαβάζονταν ως πείραγμα, παρατήρηση ή και λογική ένσταση. Όταν τα γράφει ο "άλλος", διαβάζονται αυτομάτως ως εχθρική εισβολή 4. Αυτό είναι οπαδικό φίλτρο που αποφασίζει εκ των προτέρων πώς θα ακουστεί η ίδια πρόταση 5.
Αυτό που παραθέτεις περιγράφει ένα υπαρκτό φαινόμενο, αλλά δεν είναι αυτονόητο ότι ερμηνεύει σωστά κάθε περίπτωση "μην έρχεστε εδώ και προκαλείτε".

Κατ' αρχάς, υποτιμά τον ρόλο του συμφραζόμενου. Η ίδια πρόταση που γράφει κάποιος δεν είναι ποτέ ακριβώς η ίδια, όταν αλλάζει ο χώρος (τόπικ ομάδας - ουδέτερο νήμα), η χρονική στιγμή (π.χ. μετά από ήττα που φορτίζει συναισθηματικά τους φίλους μιας ομάδας), το ιστορικό του χρήστη (εξακολουθητική πρακτική).

Ιδιαίτερα σε ένα φόρουμ, η πρόθεση δεν κρίνεται μόνο από το περιεχόμενο αλλά και από το μοτίβο συμπεριφοράς, την επιλογή timing, την επιμονή σε ευαίσθητα σημεία. Αν κάποιος εμφανίζεται μόνο μετά από ήττες για να κάνει "λογικές παρατηρήσεις", η πρόκληση δεν προκύπτει απλώς από το ότι είναι "άλλος", αλλά από το συνολικό pattern.

Επίσης, τα τόπικ ομάδων δεν είναι ουδέτεροι δημόσιοι χώροι. Είναι χώροι με δηλωμένη ταυτότητα. Όπως σε ένα σπίτι ή σε μια λέσχη, υπάρχουν άτυποι κανόνες φιλοξενίας και στοιχειώδους "τακτ".

Λάθος, ακόμα, είναι και η θέση "αν τα έγραφε δικός μας θα διαβάζονταν αλλιώς". Αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Συχνά οι "δικοί μας" που ασκούν σκληρή κριτική δέχονται χαρακτηρισμούς τύπου "γκρινιάρης", "μηδενιστής" κλπ (τους έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ ο ίδιος). Άρα το θέμα δεν είναι απλώς "ο άλλος = κακός", αλλά ότι κάποιος διαταράσσει τη συναισθηματική συνοχή και εμφανίζεται ως απειλή. Το φαινόμενο είναι πιο σύνθετο από απλή οπαδική προκατάληψη.

Τέλος, με αυτό που ισχυρίζεσαι, παραβλέπει ότι η γλώσσα κουβαλάει κοινωνικό ρόλο. Η ίδια πρόταση από διαφορετικό πρόσωπο δεν είναι η ίδια κοινωνική πράξη. Αν ειπωθεί από "δικό μας", θα μπορούσε να ονομαστεί αυτοκριτική. Αν ειπωθεί από "άλλον", θα μπορούσε να ονομαστεί διεκδίκηση ηθικής ανωτερότητας. Το νόημα μιας πράξης δεν εξαντλείται στο λεκτικό περιεχόμενο. Ο ρόλος του ομιλητή είναι μέρος του νοήματος.

Σωστά, αναγνωρίζεις ότι προφανώς υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος μπαίνει μόνο για να ρίξει λάδι στη φωτιά. Όμως, πώς ξεχωρίζουμε τις περιπτώσεις;


Υ.Γ. Γράφεις: "στο τέλος όταν μείνουν μόνο οι ταμπέλες, η διαφωνία δεν είναι πια διαφωνία και γίνεται απλώς μια πιο καλοντυμένη μορφή προκατάληψης".
Ερώτηση: Το να βγαίνει κάποιος και να ταυτίζει ένα άλλο μέλος με κάποιο πρώην μέλος, χωρίς να υπάρχει καν διατύπωση της οποιασδήποτε άποψης ή έκφραση συμπεριφοράς, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια πιο καλοντυμένη μορφή προκατάληψης;

Re: Η ποιότητα της διαφωνίας σε μια κοινότητα

Δημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 24, 2026 1:24 am
από SteveNashidis
Αν και περίμενα κάτι για το φαινόμενο της πολεμικής του Τραμπ που είχες τάξει....

Αν και περίμενα σεντόνι για τα λάθη του Σίλβερ και της μασονίας του Λεμπρον ....

Αν και περίμενα κάποια ανάλυση για τα ακυρωθεν τρειντ του φανταζι και πως κατάφερες να μας ξεγελάσεις...

Άλλο ένα εκπληκτικό κείμενο που εξηγεί με μιας τι συμβαίνει στα φόρουμ. Θα περίμενε κανείς ότι θα πεθάνουν κάποια στιγμή αλλά αυτά αντιστέκονται κόντρα στον απολυταρχισμο του δημοσίου διαλόγου στο ίντερνετ. Εκεί που όλοι αφοριζουν τους πάντες, πολλές φορές με την ανωνυμία ή μέσω οργανωμένων bots ή ΑΙ.

Ευχαριστούμε Νικόλα. :peace:

Re: Η ποιότητα της διαφωνίας σε μια κοινότητα

Δημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 24, 2026 1:29 am
από SteveNashidis
+1 φάουλ και μια εβδομάδα εκτός για το υστερόγραφο του Leon Man καθώς συνεχίζει την χθεσινή διαμάχη.

Υπάρχει και ένα όριο. Έλεος.

Re: Η ποιότητα της διαφωνίας σε μια κοινότητα

Δημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 24, 2026 7:38 pm
από nikolas_asteri
Να προσθέσω και κάτι που ξέχασα.

Δεν χρειάζεται να απαντάμε στα πάντα.

"You don’t have to show up to every argument you’re invited to" – Mandy Hale

Επειδή το φόρουμ είναι γραπτός λόγος και όλα "μένουν", δημιουργείται εύκολα η αίσθηση ότι κάθε μπηχτή, κάθε αναφορά, κάθε μισόλογο είναι "πρόσκληση" που πρέπει να την αποδεχτείς. Δεν είναι. Δεν υπάρχει κανένα καθήκον να εμφανιστείς σε κάθε καβγά που σου πετάνε στα πόδια. Μπορείς να αφήσεις κάτι να πέσει κάτω και να ξεχαστεί. Δεν είναι αδυναμία, ούτε θα χαρακτηριστείς σαν να μην έχεις τι να πεις. Είναι απλώς ένδειξη ότι ξέρεις πού αξίζει να δώσεις χρόνο και ψυχική ενέργεια.

Έψαξα να βρω μία τύπου αναλογία για δύο τύπους που τσακώνονται για το τι φαγητό θέλει ο καθένας και η κουβέντα πάει σε στυλ "όχι, εσύ" αλλά ειλικρινά ήταν τόσο προφανές που αποφάσισα να μην την βάλω καθόλου.

Το ίδιο ισχύει και για τους συνομιλητές. Δεν είναι υποχρεωτικό να συνομιλείς με όλους. Με τον καιρό, σε κάθε φόρουμ, αναγνωρίζεις ανθρώπους με τους οποίους είτε δεν ταιριάζεις καθόλου στον τρόπο συζήτησης, είτε διαφωνείς σε τόσο θεμελιώδη επίπεδα που η κουβέντα καταλήγει πάντα σε τοίχο, είτε η σχέση έχει ήδη "μολυνθεί" (τρόπον τινά) από προηγούμενες κακές αλληλεπιδράσεις. Αυτό συμβαίνει. Δεν είναι ντροπή και δεν χρειάζεται να το ντύνεται με ψευτοευγένειες.

Re: Η ποιότητα της διαφωνίας σε μια κοινότητα

Δημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 24, 2026 9:31 pm
από kein
nikolas_asteri έγραψε:
Τρί Φεβ 24, 2026 7:38 pm
Να προσθέσω και κάτι που ξέχασα.

Δεν χρειάζεται να απαντάμε στα πάντα.

Αυτό. :+1:

Re: Η ποιότητα της διαφωνίας σε μια κοινότητα

Δημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 24, 2026 9:38 pm
από shaq7
kein έγραψε:
Τρί Φεβ 24, 2026 9:31 pm
nikolas_asteri έγραψε:
Τρί Φεβ 24, 2026 7:38 pm
Να προσθέσω και κάτι που ξέχασα.

Δεν χρειάζεται να απαντάμε στα πάντα.

Αυτό. :+1:
εγω παντως δυσκολευομαι να μην απαντησω αν εχουν πει κατι προς εμενα..και ας ξερω οτι τσαμπα απανταω :cry:

Re: Η ποιότητα της διαφωνίας σε μια κοινότητα

Δημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 24, 2026 9:39 pm
από BillyPao
shaq7 έγραψε:
Τρί Φεβ 24, 2026 9:38 pm
kein έγραψε:
Τρί Φεβ 24, 2026 9:31 pm


Αυτό. :+1:
εγω παντως δυσκολευομαι να μην απαντησω αν εχουν πει κατι προς εμενα..και ας ξερω οτι τσαμπα απανταω :cry:
Και εγώ το ίδιο.

Re: Η ποιότητα της διαφωνίας σε μια κοινότητα

Δημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 24, 2026 9:40 pm
από kein
shaq7 έγραψε:
Τρί Φεβ 24, 2026 9:38 pm
kein έγραψε:
Τρί Φεβ 24, 2026 9:31 pm


Αυτό. :+1:
εγω παντως δυσκολευομαι να μην απαντησω αν εχουν πει κατι προς εμενα..και ας ξερω οτι τσαμπα απανταω :cry:
Είναι όντως μερικές φορές που δύσκολα μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό.

Re: Η ποιότητα της διαφωνίας σε μια κοινότητα

Δημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 25, 2026 4:14 pm
από ssoulliss
nikolas_asteri έγραψε:
Δευ Φεβ 23, 2026 9:23 pm
Ήθελα να γράψω κάτι γενικό για τις συζητήσεις στο φόρουμ που παρατηρώ το εξής παράδοξο. Ενώ έχουμε την πολυτέλεια του “lag” του γραπτού λόγου, η επικοινωνία μας μοιάζει να πάσχει από τις παθογένειες της συζήτησης του καφενείου. Εννοώ πως έχουμε την δυνατότητα να σκεφτούμε, να σβήσουμε, να ξαναγράψουμε και να επεξεργαστούμε τη σκέψη μας, επιλέγουμε να επικοινωνούμε σαν μεθυσμένοι θείοι σε οικογενειακό τραπέζι. Φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο στο μπάσκετ ή μόνο ένα θέμα. Είναι πιο γενική παρατήρηση. Είναι ο εύκολος τρόπος με τον οποίο προσπερνάμε την κριτική μιας θέσης για να πάμε στην ταξινόμηση ενός προσώπου, και το κάνουμε τόσο γρήγορα που στο τέλος δεν θυμόμαστε καν ποιο ήταν το αρχικό επιχείρημα.
Βλέπεις κάτι που διαφωνείς, το διαβάζεις μία, το διαβάζεις δύο, το διαβάζεις τρεις - δεκατρείς - και αποφασίζεις να απαντήσεις ως εξής: π.χ. "Άκου να σου πω ...άκο" ή "σε εμένα αυτά δεν περνούν" ή "δεν μπορώ να εξηγώ τα αυτονήτα" κλπ. Το τελευταίο ειδικά είναι και σουρεαλιστικό αφού ναι μεν μπαίνεις στη λογική να απαντήσεις γραπτώς σε κάποιον αλλά ουσιαστικά δεν παραθέτεις τίποτε απλά σε ενδιαφέρει (εννίοτε μέσω της μάζας) να τον προγγίξουν και οι επόμενοι (όπως πολύ σωστά αναφέρεις πιο κάτω).

Διαπιστώνω ότι υπάρχει πολύ θυμός στον κόσμο (στο φόρουμ κατ'επέκταση) και ειδικά για τα αθλητικά οι περισσότεροι δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Δεν μπορεί δηλαδή να είσαι π.χ. ΑΟ Ταταύλων και ταυτόχρονα να ασκείς κριτική στην ομάδα, τον πρόεδρο ή τον προπονητή. Θα πρέπει να είσαι σε μια οσφυοκαμψία :P :mrgreen: με ό,τι και αν λέγετε, ακούγετε ή γράφετε από τους "δεσποτάδες" της ομάδας σου.



Και ένα δεύτερο ως επιχείρημα - ίσως άσχετο λίγο - είναι ότι πλέον έχουμε σταματήσει να γράφουμε, να αποτυπώνουμε αυτό που σκεπτόμαστε στο χαρτί και αυτό με ό,τι συνεπάγεται μας έχει περιορίσει την κρίση.

Μπράβο φίλε nikolas_asteri, εξαιρετικό το ποστ σου όπως πάντα!! goodpost.gif

Re: Η ποιότητα της διαφωνίας σε μια κοινότητα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 26, 2026 10:51 pm
από nikolas_asteri
nikolas_asteri έγραψε:
Δευ Φεβ 23, 2026 9:23 pm
Εδώ κολλάει και το θέμα των παλιών και των νέων χρηστών. Με παλιούς χρήστες είναι όντως πιο εύκολο να υπάρχει καλύτερη έκφραση, όχι επειδή μαγικά ξέρουν να επιχειρηματολογούν, αλλά επειδή υπάρχει μνήμη. Ξέρεις λίγο πολύ πώς σκέφτεται ο άλλος, πού έχει υπάρξει δίκαιος με "δικούς του", πού έχει παραδεχτεί λάθος, πού μιλάει ειρωνικά και πού κυριολεκτικά. Υπάρχει, αν θέλετε, ένα στοιχειώδες ερμηνευτικό πλαίσιο.
KAI ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ (ξέχασα και αυτό να το γράψω) είναι έξτρα σπαστικό αυτό που γίνεται με αυτούς που μπαίνουν με καινούρια account, γιατί έχεις ξοδέψει χρόνο να καταλάβεις τι και πως σκέφτεται ο καθένας και τι μπορείς να πεις και αν αξίζει να το πεις και μετά νιώθεις μλκς που γράφεις σε κάποιον με τον οποίο δεν γουστάρεις να συνομιλείς. :argument:

Re: Η ποιότητα της διαφωνίας σε μια κοινότητα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 19, 2026 12:50 pm
από nikolas_asteri
Συνεχίζοντας το μονόπρακτο, να συμπληρώσω κάτι ακόμη που νομίζω μας λείπει συχνά.

Είμαστε υπερβολικά γρήγοροι στο να θεωρούμε ότι αυτό που λέμε είναι "αυτονόητο". Στην πράξη, όταν προσπαθείς να εξηγήσεις κάτι σε κάποιον άλλον, είναι σαν να έχεις μια εικόνα στο κεφάλι σου και να περιμένεις από τον άλλο να τη ζωγραφίσει σωστά μόνο από τις οδηγίες που του δίνεις. Πιστεύω όλοι κάποια στιγμή θα έχουμε χάσει την υπομονή μας σε παιχνίδια τύπου Taboo. Το πόσο καλά εξηγούμε δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο έξυπνοι είμαστε ή πόσο καλά ξέρουμε να μιλάμε. Είναι θέμα επίγνωσης ότι ο άλλος δεν μπορεί να δει μέσα στο κεφάλι μας και γι'αυτό θέλει υπομονή. Πριν εκνευριστούμε και παραδώσουμε τα όπλα "μα είναι προφανές", ας δοκιμάσουμε άλλη μία φορά. Πχ με άλλο παράδειγμα ή με άλλη διατύπωση. Φυσικά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γίνουμε δάσκαλοι κανενός, αλλά αλλιώς γιατί συνομιλούμε; Αν η ιδέα είναι "θα τα πω μία φορά και όποιος κατάλαβε κατάλαβε", τότε ας έχουμε όλοι από ένα blog και να γράφουμε αερολογίες χωρίς αντίλογο.

Κάτι άλλο. Η διάδραση με το (ξεκάθαρο) ragebait. Υπάρχουν ποστ που είναι τόσο καθαρά προβοκατόρικα, που δεν έχουν κανένα σκοπό συνομιλίας. Και το κακό είναι ότι τέτοια ποστ είναι συχνά και εύκολα να απαντηθούν, γιατί η αρχική θέση είναι είτε πρόχειρη είτε επίτηδες ακραία. Έτσι γεννιέται σε κάποιους η ψευδαίσθηση ότι θα απαντήσουν και θα έχουν όλο το φόρουμ πίσω τους να τους στηρίξει. Το αποτέλεσμα είναι να μαζεύονται δέκα άνθρωποι να απαντούν σε κάτι που δεν ήταν ποτέ λογικό εξαρχής, και η κουβέντα να γίνεται σπασμένη, επιθετική, χωρίς δομή, χωρίς σκοπό, γιατί απλά δεν υπήρχε ποτέ καλή πίστη στην αρχική πρόθεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το πιο σοφό είναι απλά να το αγνοήσουμε. Ξέρω ότι βράζει το αίμα μας εδώ και δεν μπορούμε να αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω όταν έχει να κάνει με την τιμή της ομαδάρας μας αλλά ας προσπαθήσουμε, ξέρω γω;

Και τελευταίο (για τώρα :D ). Είναι λίγο κατάντια να τα ρίχνουμε διαρκώς στο "επίπεδο του φόρουμ" και στους διαχειριστές για μεροληψία, ειδικά όταν έχουμε δει να το λένε όλες οι μεριές μέσα στα χρόνια. Οι διαχειριστές δεν μπορούν να διορθώσουν την πνευματική τεμπελιά, ούτε να μετατρέψουν μια κακή ιδέα σε καλή. Αν η θέση σου είναι χαζή ή βλαπτική, θα αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Δεν φταίει ο mod που δεν έστρωσε το κόκκινο χαλί για να περπατήσει η ανοησία σου άνετα κι ωραία. Άνοιξε κάνα βιβλίο και δοκίμασε ξανά.

Re: Η ποιότητα της διαφωνίας σε μια κοινότητα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 19, 2026 3:42 pm
από nikolas_asteri
@mods γίνεται να μεταφερθεί εδώ μετα υπόλοιπα πλιζ: viewforum.php?f=143 ;

Re: Η ποιότητα της διαφωνίας σε μια κοινότητα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 19, 2026 5:22 pm
από Leon Man
nikolas_asteri έγραψε:
Πέμ Μαρ 19, 2026 12:50 pm
Συνεχίζοντας το μονόπρακτο, να συμπληρώσω κάτι ακόμη που νομίζω μας λείπει συχνά.

Είμαστε υπερβολικά γρήγοροι στο να θεωρούμε ότι αυτό που λέμε είναι "αυτονόητο". Στην πράξη, όταν προσπαθείς να εξηγήσεις κάτι σε κάποιον άλλον, είναι σαν να έχεις μια εικόνα στο κεφάλι σου και να περιμένεις από τον άλλο να τη ζωγραφίσει σωστά μόνο από τις οδηγίες που του δίνεις. Πιστεύω όλοι κάποια στιγμή θα έχουμε χάσει την υπομονή μας σε παιχνίδια τύπου Taboo. Το πόσο καλά εξηγούμε δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο έξυπνοι είμαστε ή πόσο καλά ξέρουμε να μιλάμε. Είναι θέμα επίγνωσης ότι ο άλλος δεν μπορεί να δει μέσα στο κεφάλι μας και γι'αυτό θέλει υπομονή. Πριν εκνευριστούμε και παραδώσουμε τα όπλα "μα είναι προφανές", ας δοκιμάσουμε άλλη μία φορά. Πχ με άλλο παράδειγμα ή με άλλη διατύπωση. Φυσικά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γίνουμε δάσκαλοι κανενός, αλλά αλλιώς γιατί συνομιλούμε; Αν η ιδέα είναι "θα τα πω μία φορά και όποιος κατάλαβε κατάλαβε", τότε ας έχουμε όλοι από ένα blog και να γράφουμε αερολογίες χωρίς αντίλογο.

Κάτι άλλο. Η διάδραση με το (ξεκάθαρο) ragebait. Υπάρχουν ποστ που είναι τόσο καθαρά προβοκατόρικα, που δεν έχουν κανένα σκοπό συνομιλίας. Και το κακό είναι ότι τέτοια ποστ είναι συχνά και εύκολα να απαντηθούν, γιατί η αρχική θέση είναι είτε πρόχειρη είτε επίτηδες ακραία. Έτσι γεννιέται σε κάποιους η ψευδαίσθηση ότι θα απαντήσουν και θα έχουν όλο το φόρουμ πίσω τους να τους στηρίξει. Το αποτέλεσμα είναι να μαζεύονται δέκα άνθρωποι να απαντούν σε κάτι που δεν ήταν ποτέ λογικό εξαρχής, και η κουβέντα να γίνεται σπασμένη, επιθετική, χωρίς δομή, χωρίς σκοπό, γιατί απλά δεν υπήρχε ποτέ καλή πίστη στην αρχική πρόθεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το πιο σοφό είναι απλά να το αγνοήσουμε. Ξέρω ότι βράζει το αίμα μας εδώ και δεν μπορούμε να αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω όταν έχει να κάνει με την τιμή της ομαδάρας μας αλλά ας προσπαθήσουμε, ξέρω γω;

Και τελευταίο (για τώρα :D ). Είναι λίγο κατάντια να τα ρίχνουμε διαρκώς στο "επίπεδο του φόρουμ" και στους διαχειριστές για μεροληψία, ειδικά όταν έχουμε δει να το λένε όλες οι μεριές μέσα στα χρόνια. Οι διαχειριστές δεν μπορούν να διορθώσουν την πνευματική τεμπελιά, ούτε να μετατρέψουν μια κακή ιδέα σε καλή. Αν η θέση σου είναι χαζή ή βλαπτική, θα αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Δεν φταίει ο mod που δεν έστρωσε το κόκκινο χαλί για να περπατήσει η ανοησία σου άνετα κι ωραία. Άνοιξε κάνα βιβλίο και δοκίμασε ξανά.

Αυτά που λέω στα λέω φιλικά, γιατί βλέπω ότι προσπαθείς να το παίξεις φωνή λογικής, αλλά κάπου το χάνεις και ακούγεται λίγο ελιτίστικο το πράγμα.

1. Ενώ ξεκινάς κηρύσσοντας την κατανόηση και την υπομονή (το παράδειγμα με το Taboo), στο τέλος καταλήγεις να μιλάς για "πνευματική τεμπελιά", "χαζές θέσεις" και "ανοησίες". Μα, αν εγώ είμαι "πνευματικά τεμπέλης", τότε η υπομονή που ζητάς στην αρχή πάει περίπατο.

2. Ενώ συμβουλεύεις να αγνοούμε το ragebait για να μη χαλάει η δομή της κουβέντας, την ίδια στιγμή χρησιμοποιείς ο ίδιος επιθετικούς χαρακτηρισμούς ("άνοιξε κάνα βιβλίο"), που είναι οι ίδιοι ορισμός του ragebait.
Επιπλέον, σε ένα φόρουμ σαν αυτό, ο ορισμός του ragebait είναι υποκειμενικός. Συχνά βαφτίζουμε ragebait οποιαδήποτε άποψη μάς εκνευρίζει. Το να ζητάς σιωπητήριο είναι ένας έμμεσος τρόπος λογοκρισίας της όποιας διαφωνίας.

3. Στην αρχή παρουσιάζεσαι ως οπαδός του διαλόγου και κατηγορείς τα blogs ως χώρους "αερολογίας χωρίς αντίλογο", υπονοώντας ότι το φόρουμ είναι ανώτερος χώρος, επειδή επιτρέπει τη σύγκρουση ιδεών.
Μόλις, όμως, φτάνεις στο θέμα των mods, αναιρείς όλη την προηγούμενη δημοκρατικότητά σου. Ενώ πριν ζητούσες υπομονή για να εξηγήσουμε το αυτονόητο, τώρα αποφασίζεις αυθαίρετα ότι κάποιες απόψεις είναι απλώς "χαζές" ή "βλαπτικές" και δεν αξίζουν καν συζήτηση. Όμως, χρησιμοποιώντας τη λέξη "ανοησία" κλείνεις την πόρτα στον αντίλογο, που ο ίδιος υποστήριζες. Αν θεωρώ την άποψη του άλλου ανοησία, τότε δεν χρειάζεται να του εξηγήσω τίποτα (αντίθεση με το Taboo), ούτε χρειάζεται να τον σεβαστώ.
Αυτό το βλέπω σαν μετατόπιση ευθύνης: ενώ ξεκινάς λέγοντας ότι η επικοινωνία είναι ευθύνη αυτού που εξηγεί ("θέλει υπομονή"), καταλήγεις να λες ότι αν κάποιος δεν καταλαβαίνει ή αν λέει κάτι "χαζό", φταίει αυτός ("άνοιξε κάνα βιβλίο").
Πιο πολύ μου φαίνεται ότι δεν θέλεις πραγματικό διάλογο. Θέλεις ένα διάλογο με τους δικούς σου όρους, όπου ο ίδιος (ή οι mods, αφού αναφέρθηκες σε αυτούς) θα ορίζουν ποια ιδέα είναι "καλή" και ποια "ανοησία". Μου φαίνεται κλασική περίπτωση του "είμαι υπέρ της ελευθερίας του λόγου, αρκεί αυτά που λες να μη τα θεωρώ εγώ χαζά".

Ιδιαίτερα αυτό το "άνοιξε κάνα βιβλίο" μού κάθισε στο λαιμό. Είναι λίγο ειρωνικό να ζητάς καλή πίστη και διάλογο, όταν η δική σου λύση για όποιον διαφωνεί είναι το "άνοιξε κάνα βιβλίο".
Επίσης, η φράση "δεν φταίει ο mod που δεν έστρωσε κόκκινο χαλί για την ανοησία σου" ακυρώνει ευθέως το ξεκίνημα της ανάρτησής σου. Αν ο διάλογος απαιτεί υπομονή επειδή ο άλλος δεν καταλαβαίνει το αυτονόητο, τότε η απόρριψη μιας άποψης ως ανοησίας είναι η απόλυτη παραδοχή αποτυχίας του μοντέλου που ο ίδιος πρότεινες.

Με δυό λόγια:
Παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα με διδαχές περί υπομονής, καταλήγεις σαν Διευθυντής Λυκείου που κουνάει το δάχτυλο.