Υπόθεση Γουόκαπ

Συντονιστής: Captains

Άβαταρ μέλους
Καρβουνιάρης

a1greece
Reactions:
Αγαπημένη ομάδα: Olympiacos
Αγαπημένη ομάδα: Boston Celtics
Προειδοποιήσεις: 1

Τετ Αύγ 19, 2026 2:15 pm

Conan1982 έγραψε:
Τετ Αύγ 19, 2026 1:44 pm

Συνεχίζοντας το ψάξιμο βρήκα και ένα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι στους κανονισμούς του ΒΑΤ:
https://assets.fiba.basketball/image/up ... s-2026.pdf

Law Applicable to the Merits

15.1 The Arbitrator shall decide the dispute ex aequo et bono, applying general considerations of justice and fairness without reference to any particular national or international law. Basketball Arbitral Tribunal - Arbitration Rules

15.2 If, according to an express and specific agreement of the parties, the Arbitrator is not authorised to decide ex aequo et bono, he/she shall decide the dispute according to the rules of law chosen by the parties or, in the absence of such a choice, according to such rules of law he/she deems appropriate. In both cases, the parties shall establish the contents of such rules of law. If the contents of the applicable rules of law have not been established, Swiss law shall apply instead.

Δεν θέλω να μπω σε νομικά μονοπάτια που δεν κατανοώ πλήρως για την συγκεκριμένη αρχή "ex aequo et bono" ή "γενικές αρχές δικαιοσύνης και επιείκειας" όπως το αντιλαμβάνομαι δεν καταργεί τις συμβάσεις και τις συμφωνίες, μπορεί όμως να κρίνει ότι μια απαίτηση είναι δυσανάλογη. (τα 3 Μ που ζητάει π.χ ο Ολυμπιακός για να τον αποδεσμεύσει), απ' ότι έχω καταλάβει έχουμε αρκετούς νομικούς στο φόρουμ αν θέλουν να μας το διευκρινήσουν.
Το ωραίο όμως είναι ότι στο συμβόλαιο ακόμα και αν έχει οριστεί το ΒΑΤ ως αρμόδιο δικαστήριο μπορεί να υπάρχει όρος ότι δεν θα κρίνει βάσει αυτής της αρχής αλλά με ένα συγκεκριμένο δίκαιο. Αν π.χ στο συμβόλαιο έχει οριστεί το αγγλικό δίκαιο την έκατσε ο Γουόκαπ. Και αν δεν έχει οριστεί δίκαιο αλλά έχει οριστεί ότι δεν θα κρίνει βάσει αυτής της αρχής θα κριθεί βάσει του Ελβετικού Δίκαιου.
Εδώ θα δούμε πόσο καλή δουλειά έχει κάνει στα συμβόλαια το νομικό τμήμα του Ολυμπιακού ή ο ατζέντης του Γουόκαπ.
Άρα και βλέπουμε και πως ότι υποθέσεις και να κάνουμε μπορεί να είναι τελείως άστοχες καθώς δεν έχουμε κανένα στοιχείο στην πραγματικότητα.
Καλή δουλειά, φίλε Κόναν! :)
Η αρχή "ex aequo et bono" είναι περίπου αυτό που στα ελληνικά δικαστήρια το λένε "αρχή της επιείκειας". Δηλαδή, ο διαιτητής αποφασίζει όχι αποκλειστικά με βάση τους αυστηρούς κανόνες του εφαρμοστέου δικαίου, αλλά σύμφωνα με αυτό που θεωρεί δίκαιο και εύλογο κατά την προσωπική του συνείδηση.
Όπως βλέπεις, η κατάσταση είναι ρευστή έως ρευστότατη!!!
Κι όπως σωστά λες, αν τα μέρη έχουν ρητά προβλέψει κάποιο εφαρμοστέο δίκαιο, τότε ο διαιτητής πρέπει να εφαρμόσει αυτό το δίκαιο, ή ελλείψει τούτου το Ελβετικό.
Πράγματι, δεν έχουμε κανένα στοιχείο. Περιμένουμε...

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Καρβουνιάρης την Τετ Αύγ 19, 2026 2:20 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
basilis_.kts

a1greece
Reactions:
Αγαπημένη ομάδα: Mykonos
Προειδοποιήσεις: 4

Τετ Αύγ 19, 2026 2:19 pm

μηπως θα επρεπε να παρουμε τα 1-1.5 που μας εδινε η ντουμπαι και να τελειωνει η υποθεση?μπας και τα τσονταραμε να φερναμε κανα καλυτερο 4αρι.γιατι στο τελος βλεπω να μας μενει ο εντζαι και απο τον θωμα να παιρνουμε αερα κοπανιστο και να φευγει...

Άβαταρ μέλους
steph.larry

euroleague
Reactions:
Αγαπημένη θέση: PG, PF
Mood:
Προειδοποιήσεις: 0

Τετ Αύγ 19, 2026 2:20 pm

yawn.brigade έγραψε:
Τετ Αύγ 19, 2026 2:00 pm
ανέβασε και ο Μπούκουρας άρθρο με τίτλο "Διαφορετικοί χειρισμοί, διαφορετικοί οργανισμοί, διαφορετικοί κόσμοι".

θα μπω να το διαβάσω το απόγευμα ώστε να είμαι προετοιμασμένος για αυτά που θα γραφτούν εδώ μέσα :lol:
Καλά, ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε σε τέτοια "συμπεράσματα" από τύπους σαν αυτόν. Παραθέτω και εγώ προτάσεις:

Ο Ολυμπιακός είναι πειρατική γαλέρα που έχει τους παίχτες του με κουπί-μαστίγιο, ο Παναθηναϊκός είναι κρουαζιερόπλοιο υπερ λουξ και τους έχει στα ώπα-ώπα.

Ο Ολυμπιακός είναι μικρομεσαιά αποτυχημένη ταβέρνα που έχει τους παίχτες του να δουλεύουν ως ανασφάλιστοι ψήστες και ζητάει βοήθεια από τον Μποτρίνι, ο Παναθηναϊκός είναι κυρηλάτο εστιατόριο με αστέρι μισελέν που οι παίχτες του τρώνε τζάμπα.

Ο Ολυμπιακός είναι αμάλγαμα γαλαξιακής αυτοκρατορίας Star wars με στρατιές ορκ που υπηρετούν τον Σαουρον, μια απόλυτη δυστοπία για τους παίχτες του. Ο Παναθηναϊκός είναι οι καλοί jedi μαζί με τη συντροφιά του δαχτυλιδιού, ένας ουτοπικός συντροφικός παράδεισος για τους παίχτες.

Τώρα κάτι δεκάδες σελίδες με εκατέρωθεν επιχειρηματολογία περι συμβολαίων και έννομων δικαιωμάτων που έχουν γραφτεί τις τελευταίες ώρες στο φόρουμ, χάσιμο χρόνου. Ρώτηστε ρε παιδιά τους έγκριτους να σας πουν κατευθείαν το μπουκουροσυμπέρασμα:

ερυθρόλευκο = φτου, τζιζ, κακό
πράσινο = άλλο επίπεδο , αλλος κόσμος, άλλη ποιότητα

μη κουραζόμεθα και τζάμπα δηλαδή

Άβαταρ μέλους
kein

allstar
Reactions:
Twitter: Δεν έχω τέτοιο μάνα μου
Αγαπημένη ομάδα: Panathinaikos7star
Αγαπημένη ομάδα: Η καλύτερη της Ελλάδας
Mood:
Προειδοποιήσεις: 3

Τετ Αύγ 19, 2026 2:20 pm

yawn.brigade έγραψε:
Τετ Αύγ 19, 2026 2:00 pm
ανέβασε και ο Μπούκουρας άρθρο με τίτλο "Διαφορετικοί χειρισμοί, διαφορετικοί οργανισμοί, διαφορετικοί κόσμοι".

θα μπω να το διαβάσω το απόγευμα ώστε να είμαι προετοιμασμένος για αυτά που θα γραφτούν εδώ μέσα :lol:
Ο μπούκουρας γράφει οπαδικά παραληρήματα, όπως κάθε άλλος (άλλης ομάδας) τέτοιου επιπέδου "δημοσιογράφος" που προπαγανδίζει. Το πρόβλημα δεν είναι αυτός αλλά αυτοί που τον διαβάζουν και τον μεταφέρουν εδώ μέσα. Αν θες να βάλεις τον εαυτό σου σε αυτή την κατηγορία, μετά όταν θα κριθείς ανάλογα, μην παραπονιέσαι. Γιατί τον μπούμπουρα, όποιος Παναθηναϊκός σέβεται τον εαυτό του δεν του δίνει κλικ, είναι φερέφωνο.

:bball: :bball: :bball: :bball: :bball: :bball: :bball:
11/4/1996 : Paris - 20/4/2000 : Thessaloniki
5/5/2002 : Bologna - 6/5/2007 : Athens - 3/5/2009 : Berlin
8/5/2011 : Barcelona - 26/5/2024 : Berlin
Άβαταρ μέλους
kein

allstar
Reactions:
Mood:

Τετ Αύγ 19, 2026 2:23 pm

basilis_.kts έγραψε:
μηπως θα επρεπε να παρουμε τα 1-1.5 που μας εδινε η ντουμπαι και να τελειωνει η υποθεση?μπας και τα τσονταραμε να φερναμε κανα καλυτερο 4αρι.γιατι στο τελος βλεπω να μας μενει ο εντζαι και απο τον θωμα να παιρνουμε αερα κοπανιστο και να φευγει...
Νομίζω μια λύση win-win (ένα λογικό ποσό να ικανοποιεί και τους δύο) θα ήταν το καλύτερο για όλους. Αυτή η κατάσταση περισσότερο βλάπτει παρά αποφέρει στην ομάδα.

Kwstantino

junior
Reactions:

Τετ Αύγ 19, 2026 2:25 pm

Διαβασα Μπουκουρα και αποδειχθηκε οτι ειναι ενα προσγειωμένο αρθρο με αληθειες.Μπειτε να δειτε πριν καταδικασετε

Rivers15

nba
Reactions:
Αγαπημένη θέση: PG
Αγαπημένος παίκτης: David Rivers
Προειδοποιήσεις: 1

Τετ Αύγ 19, 2026 2:28 pm

kein έγραψε:
basilis_.kts έγραψε:
Νομίζω μια λύση win-win (ένα λογικό ποσό να ικανοποιεί και τους δύο) θα ήταν το καλύτερο για όλους. Αυτή η κατάσταση περισσότερο βλάπτει παρά αποφέρει στην ομάδα.
ΑΝ ο Ολυμπιακος εχει δικιο συμφωνα με τη συμβαση, καλα εκανε και δεν τον εδωσε στα 1-1.50 μυρια. Πιστευω δε η απαιτηση για 3εκ buyout ηταν αρκετα ψαγμενη και δεν βγηκε ετσι για να πεταξουν καποιο νουμερο.

Δεν παιζεις με τους αφους νομικα... :mrgreen:

Άβαταρ μέλους
kein

allstar
Reactions:
Mood:

Τετ Αύγ 19, 2026 2:36 pm

Rivers15 έγραψε:
Τετ Αύγ 19, 2026 2:28 pm
kein έγραψε:

ΑΝ ο Ολυμπιακος εχει δικιο συμφωνα με τη συμβαση, καλα εκανε και δεν τον εδωσε στα 1-1.50 μυρια. Πιστευω δε η απαιτηση για 3εκ buyout ηταν αρκετα ψαγμενη και δεν βγηκε ετσι για να πεταξουν καποιο νουμερο.

Δεν παιζεις με τους αφους νομικα... :mrgreen:
Νομικά δεν ξέρουμε τι ισχύει και τι χαρτιά έχει ο καθένας. Εγώ στάθηκα περισσότερο τι θα ήταν κάλο για να μην υπάρχει όλη αυτή η ιστορία που μπορεί να κάνει και κακό στην προετοιμασία

Άβαταρ μέλους
big_lebowski

Moderator
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Μποντιρογκα

Τετ Αύγ 19, 2026 2:36 pm

Διεγράφησαν ποστ άσχετα ,οφτοπικ με χαρακτηρισμους και πιθανώς flame

@yawn.brigade Ποιος ο λογος να γράψεις για ένα άρθρο, χωρίς να βάλεις το λινκ του,με μόνο σκοπό να καταλήξεις να πεις στο τι θα γράψουν οι παναθηναικοο εδώ αφού το έχουν διαβάσει?Πολλω δε μάλλον όταν μερικές σελίδες πισω έχεις εκφρασει τον προβληματισμό σου για το ότι η κουβέντα τείνει στο "εμείς οι ολυμπιακοί κι εσείς οι παναθηναικοι" κλπ.Θεωρησε το αυτό το ποστ παρατήρηση

Σβηστηκαν διαφορά ποστ εκατέρωθεν.

Όποιος θέλει να ποσταρει λινκ το κάνει.Τα σχόλια και οι ειρωνείες περιττεύουν

Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions:
Αγαπημένη θέση: Bench

Τετ Αύγ 19, 2026 2:37 pm

Το τι θεωρεί ο καθένας είναι μια κουβέντα που επαφίεται στην κρίση του καθενός. Εγώ θεωρώ πως με κάποιο ποσό μεταξύ 1 και 1.5 θα έπρεπ να ήταν όλοι ευχαριστημένοι.

Από εκεί και πέρα όμως περνάμε πολύ απλά στο τι είναι νόμιμο.

Ο Ολυμπιακός ισχυρίζεται ότι με βάση το συμβόλαιο του παίκτη δεν υπάρχει το οτιδήποτε να συζητηθεί. Ζήτησε 3, δεν τα πήρε, τέλος. Θα μπορούσε να είχε ζητήσει 13 ή και να πει εξαρχής "δεν τον πουλάω". Ή "τον πουλάω αλλού τζάμπα, δεν τον πουλάω σε εσάς γιατί δεν μου αρέσει η μούρη σας". Δικαίωμά του (σύμφωνα με την άποψη του Ολυμπιακού) να πει ό,τι θέλει.

Και αυτή η άποψη είναι αυτή που η γνωστή σε εμένα κοινή λογική έχει το δίκιο.

Ο Γουόκαπ τι ισχυρίζεται? Ότι θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί κάποια συγκεκριμένη ρήτρα βάση της πρότασης που είχε? Αν είχε πρόταση 3 εκατομμύρια τότε ας ορίσουμε την ρήτρα στο 1? Και αν είχε πρόταση 5 εκατομμύρια η ρήτρα να ήταν στα 2 πχ? Δεν το καταλαβαίνω.
Αν δεν μπορέσει να αποδείξει κάποια άλλη αθέτηση ή παρατυπία του Ολυμπιακού (πχ να μην έχει πληρωθεί στην ώρα του, ή να αποδειχτεί νομικά ότι δεν ισχύει αυτό το +1 όπως λέει ο φίλος pan24), τότε δεν βλέπω τον τρόπο να έχει η υπόθεση αίσιο τέλος για αυτόν. Ειδικά από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός θα περάσει στην αντεπίθεση με δικιά του καταγγελία όταν ο Γουόκαπ αύριο δεν εμφανιστεί στην υποχρεωτική του παρουσία στην πρώτη προπόνηση της ομάδας.

Άβαταρ μέλους
Rolf

Reactions:
Mood:

Τετ Αύγ 19, 2026 3:00 pm

benchwarmer έγραψε:

Ο Ολυμπιακός ισχυρίζεται ότι με βάση το συμβόλαιο του παίκτη δεν υπάρχει το οτιδήποτε να συζητηθεί. Ζήτησε 3, δεν τα πήρε, τέλος. Θα μπορούσε να είχε ζητήσει 13 ή και να πει εξαρχής "δεν τον πουλάω". Ή "τον πουλάω αλλού τζάμπα, δεν τον πουλάω σε εσάς γιατί δεν μου αρέσει η μούρη σας". Δικαίωμά του (σύμφωνα με την άποψη του Ολυμπιακού) να πει ό,τι θέλει.
Δε βγαίνει από πουθενά ότι ο Ουόκαπ ζήτησε 3 εκατομμύρια από τον Ολυμπιακό. Η ομάδα μπορούσε να τον είχε ανανεώσει νωρίτερα ή, έστω, να τον είχε καλέσει εγκαίρως για μια αναπροσαρμογή και πιθανότατα τώρα να μην υπήρχε καν θέμα. Γιατί κανένας παίκτης δε θα έκανε όλα αυτά λίγο καιρό αφού είχε ανανεώσει με όρους που τον κάλυπταν.

Από τη στιγμή που έχεις πρόταση 3 εκατομμύρια από αλλού, προφανώς αποκτάς και διαπραγματευτική δύναμη. Τα 3 μπορεί να ήταν υπερβολικά για τον Ολυμπιακό, αλλά ένα ποσό κοντά εκεί ή έστω στα λεφτά του Μίλερ μπορούσε άνετα να το ζητήσει. Και, αν θεωρούμε ότι τα αξίζει ο Μίλερ, τότε ο Ουόκαπ γιατί να μην τα αξίζει;

Και κάτι που ξεχνάνε ξαφνικά όλοι αυτοί που τώρα τον κράζουν: τόσα χρόνια “στρατιώτη” τον ανέβαζαν, “στρατιώτη” τον κατέβαζαν. Ότι είναι πάντα εκεί στα δύσκολα, ότι βάζει πλάτη, ότι είναι μετρημένος χαρακτήρας και καλό παιδί στα αποδυτήρια. Τώρα τι έγινε δηλαδή; Επειδή για πρώτη φορά έκανε κάτι που δε μας άρεσε, διαγράφηκαν όλα και έγινε ξαφνικά ο κακός της υπόθεσης;

Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions:
Αγαπημένη θέση: Bench

Τετ Αύγ 19, 2026 3:13 pm

Rolf έγραψε:
Τετ Αύγ 19, 2026 3:00 pm
benchwarmer έγραψε:

Δε βγαίνει από πουθενά ότι ο Ουόκαπ ζήτησε 3 εκατομμύρια από τον Ολυμπιακό. Η ομάδα μπορούσε να τον είχε ανανεώσει νωρίτερα ή, έστω, να τον είχε καλέσει εγκαίρως για μια αναπροσαρμογή και πιθανότατα τώρα να μην υπήρχε καν θέμα. Γιατί κανένας παίκτης δε θα έκανε όλα αυτά λίγο καιρό αφού είχε ανανεώσει με όρους που τον κάλυπταν.

Από τη στιγμή που έχεις πρόταση 3 εκατομμύρια από αλλού, προφανώς αποκτάς και διαπραγματευτική δύναμη. Τα 3 μπορεί να ήταν υπερβολικά για τον Ολυμπιακό, αλλά ένα ποσό κοντά εκεί ή έστω στα λεφτά του Μίλερ μπορούσε άνετα να το ζητήσει. Και, αν θεωρούμε ότι τα αξίζει ο Μίλερ, τότε ο Ουόκαπ γιατί να μην τα αξίζει;

Και κάτι που ξεχνάνε ξαφνικά όλοι αυτοί που τώρα τον κράζουν: τόσα χρόνια “στρατιώτη” τον ανέβαζαν, “στρατιώτη” τον κατέβαζαν. Ότι είναι πάντα εκεί στα δύσκολα, ότι βάζει πλάτη, ότι είναι μετρημένος χαρακτήρας και καλό παιδί στα αποδυτήρια. Τώρα τι έγινε δηλαδή; Επειδή για πρώτη φορά έκανε κάτι που δε μας άρεσε, διαγράφηκαν όλα και έγινε ξαφνικά ο κακός της υπόθεσης;
Εννοώ ότι ο Ολυμπιακός ζήτησε 3 εκατομμύρια από την Ντουμπάι.

Dimmitz

allstar
Reactions:

Τετ Αύγ 19, 2026 3:15 pm

Παιδιά νομίζω χάνουμε την ουσία και δεν βρίσκω εγώ προσωπικά νόημα να το κάνουμε όπως με τον Σλούκα και να γράψουμε 50 σελίδες:

1. Ο Ουόκαπ όσο καιρό ήταν στην ομάδα ήταν κύριος, τα έδωσε όλα και βοήθησε την ομάδα να πάρει τίτλους (ασχέτως αν μερικοί δεν θέλατε να τον βλέπετε).
2. Ο Ουόκαπ δεν θα ξαναπαίξει μπάσκετ με την φανέλα του Ολυμπιακού.
3. Ο Ουόκαπ του χρόνου θα παίζει μπάσκετ στην Ντουμπάϊ στην Ευρωλίγκα.

Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι να είχαμε να λέγαμε. Αν θα πάρουμε 3,3.5 ή 5.5 για μένα μικρή σημασία έχει.

Αυτό που αποκλείω είναι να κρεμαστεί το δελτίο του όπως επιθυμείτε μερικοί και να να βγάλει την επόμενη σεζόν στην κερκίδα (ή στην Νέα Υόρκη).

Άβαταρ μέλους
prime7

euroleague
Reactions:

Τετ Αύγ 19, 2026 3:16 pm

Αν όντως ισχύει το 1.5 της Ντουμπάι είναι στο χέρι του Walkup πλέον. Να δώσει και ο ίδιος 1.5 και να φύγει όπως τόσοι και τόσοι.

Άβαταρ μέλους
tokalytero3d

allstar
Reactions:
Προειδοποιήσεις: 2

Τετ Αύγ 19, 2026 3:18 pm

Τόσα φόργουορντ δεν έχουν αυτοί; :D
IMG_20260819_151709.jpg

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ολυμπιακός”