Ταινίες

Συντονιστής: Captains

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
big_lebowski

Moderator
Reactions:
Αγαπημένη θέση: PG
Αγαπημένος παίκτης: Μποντιρογκα
Αγαπημένη ομάδα: Panathinaikos7star
Προειδοποιήσεις: 0

Σάβ Αύγ 08, 2026 6:40 pm

Οι Λαοί της θάλασσας αναφέρονται ιστορικά στις εισβολές σε μέση ανατολή κ αιγυπτο από τη θάλασσα κατά τον 12ο αιώνα πχ. Αναφέρονται σε αιγυπτιακά κείμενα εκείνης της εποχής και σε χεττιτικα (χετταιων)
Είναι η μία από τις 2 ιστορικές θεωρίες για τη καταστροφή του Βασιλείου των Χετταιων(φυσικές καταστροφές κ λιμος η άλλη) το 12ο πχ αιώνα.
Υπάρχουν 2 θεωρίες για αυτούς,εν τάχει η μία είναι πως πρόκειται για τα ιδια ινδοευρωπαικα φύλα που ίσως εισέβαλαν στα Μυκηναικα βασιλεία τότε και συντελεσαν στη κατάρρευση τους (αν κ αυτό είναι μάλλον συνδυασμός πολλών πραγμάτων, η εισβολή αυτή είναι μια από αυτα) κ η άλλη πως αφορά αχαιους(μυκηναιους) που λόγω της παρακμής κ της κατάρρευσης των μυκηναικων βασιλείαν μεταναστευσαν κ εισβάλλαν.
Στο τελευταίο έχουν αναπτυχθεί κ θεωρίες για το αν υπάρχει ιστορική αλήθεια στο επος του Τρωικου πολεμου(το βασίλειο των Χετταιων ήταν στη Μ.Ασια)

Θέλω να καταλήξω στο ότι η αναφορά για τους Λαούς της θάλασσας στη ταινία δεν είναι κάποια αλληγορία αλλά μάλλον η προσπάθεια του Νολαν να αποδώσει ιστορικό υπόβαθρο στη ταινία.

Εμένα η ταινία μου άρεσε,με απογοήτευσε όμως το ότι δεν είχε τη σκηνή με τον Κανεναν. Αν ειναι ενα κομμάτι που αποτυπώνει στην Οδύσσεια (το εργο) την εξυπνάδα και το πολυμήχανο του Οδυσσέα είναι αυτό

Υγ κανας Μαρβελακιας να πούμε για το Brand new day?

Άβαταρ μέλους
SbioTech

euroleague
Reactions:
Αγαπημένη θέση: SG
Αγαπημένος παίκτης: Ray Allen, Luka Doncic
Αγαπημένη ομάδα: Olympiacos

Σάβ Αύγ 08, 2026 6:53 pm

big_lebowski έγραψε:

Δεν πήγα γιατί τρέχω και δεν φτάνω, αλλα δεν άντεξα και διάβασα την πλοκή και τις κριτικές. Για αλλη μια φορά φαίνεται οτι ο Spidey σώζει την MCU απο τις ατέρμονες μπούρδες που εχουν βγάλει μετα το 2019.

Και ειλικρινά για πρώτη φορά άρχισα να εχω ελπίδα για το doomsday και το secret wars.

Άβαταρ μέλους
Coach Periklis

Moderator
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Σπανούλης , Kobe Bryant

Σάβ Αύγ 08, 2026 6:58 pm

TonyTonyChopper έγραψε:
Σάβ Αύγ 08, 2026 4:56 pm
@ssoulliss Το σκεφτόμουν γενικά το θέμα με τους διαλόγους. Πραγματικά δεν ξέρω ποια επιλογή θα μου άρεσε προσωπικά περισσότερο, να μιλάνε όλοι λίγο πιο "δύσκολα" αγγλικά; Αν μιλούσαν ελληνικά, αν ήταν πάλι απλά καθημερινά ελληνικά μάλλον θα είχα το ίδιο πρόβλημα. Οπότε σίγουρα δεν θεωρώ ότι ήταν κάτι εύκολο να πετύχουν και δεν το έκαναν.
Έχω βαρεθεί γενικά να τρώω spoilers. Μπαίνω twitter μου βγάζει spoilers και με τη μορφή ΑΙ περιλήψεων πλέον, μπαίνω youtube μου βγάζει spoilers στα thumbnails, έχω φάει και από σχόλια σε άσχετα βίντεο. Απλά θεώρησα ότι επειδή δεν είναι spoiler του στυλ ο τάδε πεθαίνει, όσοι δεν θέλουν να το διαβάσουν θα το προσπεράσουν ολόκληρο.
Επίσης, να προσθέσω μιας και το θυμήθηκα ότι η επιλογή της ωραίας Ελένης τελικά ίσως να είχε κάποια σημασία, αφού πραγματικά ξεχώριζε σαν παρουσία απ' όλους τους υπόλοιπους (το άκουσα σαν άποψη από άλλους και συμφωνώ, δεν ξέρω αν έγινε επίτηδες βέβαια).
Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν κάποιες δοκιμασμένες τεχνικές, "good English" με ψευδολατινικο τρόπο γραμματικής

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η τηλεοπτική σειρά Σπάρτακος που ήταν ο ορισμός του ωμή βία και graphic sex και παρολα αυτά είχαν το μεράκι να προσέξουν το πώς μιλάνε για να δίνει το κάτι παραπάνω

Εγώ την Οδύσσεια δεν την έχω δει. Δεν έχω σκοπό να κραξω για όλα τα κακώς κείμενα αλλά σε τέτοιες λεπτομέρειες δεν μπορώ να τον δικαιολογήσω τον Νόλαν. Το θεωρώ τεμπελιά

Σε ταινίες εποχής και όταν έχεις να κάνεις με βασιλείς, Ε βάλε good English τουλάχιστον, δεν γίνεται στο τρέιλερ να μου λες my dad is coming home. Στον βασιλιά της Ιθάκης αναφέρεσαι κι ας είσαι ο διάδοχος του

"ο Ολυμπιακός δεν αγοράζεται, είναι κάτι τεράστιο, είναι μία ιδέα"
Άβαταρ μέλους
τουλουμπα

champion
Reactions:
Mood:

Σάβ Αύγ 08, 2026 7:06 pm

TonyTonyChopper έγραψε:
Σάβ Αύγ 08, 2026 4:56 pm
@ssoulliss Το σκεφτόμουν γενικά το θέμα με τους διαλόγους. Πραγματικά δεν ξέρω ποια επιλογή θα μου άρεσε προσωπικά περισσότερο, να μιλάνε όλοι λίγο πιο "δύσκολα" αγγλικά; Αν μιλούσαν ελληνικά, αν ήταν πάλι απλά καθημερινά ελληνικά μάλλον θα είχα το ίδιο πρόβλημα. Οπότε σίγουρα δεν θεωρώ ότι ήταν κάτι εύκολο να πετύχουν και δεν το έκαναν.
Έχω βαρεθεί γενικά να τρώω spoilers. Μπαίνω twitter μου βγάζει spoilers και με τη μορφή ΑΙ περιλήψεων πλέον, μπαίνω youtube μου βγάζει spoilers στα thumbnails, έχω φάει και από σχόλια σε άσχετα βίντεο. Απλά θεώρησα ότι επειδή δεν είναι spoiler του στυλ ο τάδε πεθαίνει, όσοι δεν θέλουν να το διαβάσουν θα το προσπεράσουν ολόκληρο.
Επίσης, να προσθέσω μιας και το θυμήθηκα ότι η επιλογή της ωραίας Ελένης τελικά ίσως να είχε κάποια σημασία, αφού πραγματικά ξεχώριζε σαν παρουσία απ' όλους τους υπόλοιπους (το άκουσα σαν άποψη από άλλους και συμφωνώ, δεν ξέρω αν έγινε επίτηδες βέβαια).
στην σειρα ζηνα μιλουσαν σωστα ελληνικα :hoho:

Άβαταρ μέλους
Coach Periklis

Moderator
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Σπανούλης , Kobe Bryant

Σάβ Αύγ 08, 2026 7:46 pm

big_lebowski έγραψε:

Εννοείται :welcome:

"ο Ολυμπιακός δεν αγοράζεται, είναι κάτι τεράστιο, είναι μία ιδέα"
Άβαταρ μέλους
shaq7

champion
Reactions:
Αγαπημένη θέση: SG, C

Σάβ Αύγ 08, 2026 8:11 pm

αξιζει το σπαιντερ μαν?εγω ενω ημουν φαν αποταν βαλανε τον χολαντ και την ζενταγια και το καναν για 12χρονα ξενερωσα..τωρα ακουσα οτι αυτο ειναι πιο βαρυ και οτι και με τον ντουμς ντει θα αναγεννηθει η μαρβελ.

τωρα που εβαλα το τρειλερ φαινεται υποσχομενο..με σπαιντερμαν χαλκ και πανισερ πρεπει να το λουσουν αγρια για να μην βλεπεται

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος shaq7 την Σάβ Αύγ 08, 2026 8:17 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Καρβουνιάρης

a1greece
Reactions:
Αγαπημένη ομάδα: Boston Celtics

Σάβ Αύγ 08, 2026 8:16 pm

Επανέρχομαι στην ταινία του Νόλαν:
Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας ξεκινάει ήδη από τον πρώτο στίχο της μετάφρασης της Έμιλι Γουίλσον, που πάνω της βασίζεται η ταινία του Νόλαν.
Το "πολύτροπος" ως χαρακτηρισμός του Οδυσσέα από τον Όμηρο, μεταφράστηκε ως "περίπλοκος".
Το πολύτροπος, όμως, δεν σημαίνει απλώς περίπλοκος. Κυριολεκτικά δείχνει άνθρωπο με πολλούς τρόπους, όπως μαθαίναμε και στο σχολείο, με πολλές στροφές, πολυμήχανο, ευέλικτο, επινοητικό, προσαρμοστικό. Ο Όμηρος ήδη από τον πρώτο στίχο δηλώνει τον Οδυσσέα ως άνθρωπο που αλλάζει τρόπο ανάλογα με την περίσταση. Μπορεί να είναι πολεμιστής, διπλωμάτης, ψεύτης, μασκαράς, ρήτορας, ζητιάνος, στρατηγός κλπ. Μπορεί να επινοεί λύσεις, να εξαπατά και να κοροϊδεύει, να πείθει και να χειρίζεται ανθρώπους και καταστάσεις. Έχει μια σχεδόν απεριόριστη ικανότητα να ελίσσεται.
Η διάκριση είναι σημαντική: ο περίπλοκος δεν ταυτίζεται εννοιολογικά με τον πολύτροπο.
Το "complicated man", όπως έχει μεταφράσει η Γουίλσον και ακολουθεί και υποστηρίζει και η ταινία, αποδίδει την ιδέα ενός ανθρώπου με αντιφατική και δύσκολη ψυχολογία, που είναι δύσκολο να τον καταλάβεις. Και σίγουρα, ο Οδυσσέας μπορεί να ήταν και αυτό, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, που είναι μόνο μια διάσταση του πολύτροπου.
Για μένα, ο Οδυσσέας του Νόλαν δεν είναι ο Οδυσσέας του Ομήρου. Είναι ένα μέρος του, αλλά όχι ολόκληρος.

Η ταινία μου άρεσε από τεχνική άποψη, αφού ο Νόλαν είναι μάστορας. Η μαύρη Ελένη/Κλυταιμνήστρα και τα υπόλοιπα που έχουν αναφερθεί, δεν με ενόχλησε. Αν και θα προτιμούσα, τότε, η ταινία να είχε άλλο τίτλο. Περιμένω να δω και κινηματογραφική απόδοση του Μπέογουλφ με τον Ντένζελ Ουάσιγκτον, ή τον Ανάνσι (όποιος ενδιαφέρεται ας το ψάξει) με κάποιον ξανθό Σκανδιναβό ηθοποιό.

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Καρβουνιάρης την Σάβ Αύγ 08, 2026 8:25 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
mixalisgate7

champion
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Michael Jordan

Σάβ Αύγ 08, 2026 8:23 pm

big_lebowski έγραψε:
Εμένα η ταινία μου άρεσε,με απογοήτευσε όμως το ότι δεν είχε τη σκηνή με τον Κανεναν. Αν ειναι ενα κομμάτι που αποτυπώνει στην Οδύσσεια (το εργο) την εξυπνάδα και το πολυμήχανο του Οδυσσέα είναι αυτό

Εννοείς το λογοπαίγνιο; Ο Νόλαν είπε σε συνέντευξη του αν δεν κάνω λάθος στον Jon Stewart πως δεν το έβαλε επειδή είναι δύσκολο μεταφερθεί στα Αγγλικά και να καταλάβουν το αστείο.

Στο τέταρτο λεπτό το λέει.

Btw είναι ταινιάρα είναι το Spider-Man: Brand New Day. Είναι σοβαρή και ώριμη, ενώ επέστρεψε στο street-level στοιχείο.

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος mixalisgate7 την Σάβ Αύγ 08, 2026 8:28 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
coach blue

allstar
Reactions:

Σάβ Αύγ 08, 2026 8:25 pm

Ολη η ταινια ειναι θυμα της μεταφρασης . Εδω ο ανθρωπος διαβασε οτι αδελφοι της ωραιας ελενης ηταν οι διοσκουροι .

Εβαλε στο τρανσλειτ τι σημαινει διοσκουροι και του απαντησε two blacks .Σου λεει τα αδελφια της ελενης ειναι μαυρα . Αρα κι αυτη ειναι μαυρη .

Χιουμορ κανω αλλα μπορει και οχι :P

Άβαταρ μέλους
TonyTonyChopper

junior
Reactions:

Σάβ Αύγ 08, 2026 9:32 pm

big_lebowski έγραψε:
Θέλω να καταλήξω στο ότι η αναφορά για τους Λαούς της θάλασσας στη ταινία δεν είναι κάποια αλληγορία αλλά μάλλον η προσπάθεια του Νολαν να αποδώσει ιστορικό υπόβαθρο στη ταινία.
Ξέρω ότι υπάρχει κάποια ιστορική ακρίβεια αν και οι συνεχείς αναφορές σε αυτούς με ξένισαν λίγο, όπως και άλλα πράγματα δηλαδή που ειπώθηκαν 2-3 φορές.
Εγώ αναφέρθηκα στον διάλογο στο τέλος που είναι πιο αλληγορικός και εξήγησα πώς τον εξέλαβα (για να μην το ξαναγράψω πάλι αφού είναι και spoiler).

Ελπίζω να έχει τελειώσει το one piece μέχρι να πεθάνω. :bblove:
Άβαταρ μέλους
ssoulliss

champion
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Φάνης Χριστοδούλου
Αγαπημένη ομάδα: Detroit-Pistons
Mood:

Κυρ Αύγ 09, 2026 9:09 pm

Καρβουνιάρης έγραψε:
Σάβ Αύγ 08, 2026 8:16 pm
Επανέρχομαι στην ταινία του Νόλαν:
Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας ξεκινάει ήδη από τον πρώτο στίχο της μετάφρασης της Έμιλι Γουίλσον, που πάνω της βασίζεται η ταινία του Νόλαν.
Το "πολύτροπος" ως χαρακτηρισμός του Οδυσσέα από τον Όμηρο, μεταφράστηκε ως "περίπλοκος".
Το πολύτροπος, όμως, δεν σημαίνει απλώς περίπλοκος. Κυριολεκτικά δείχνει άνθρωπο με πολλούς τρόπους, όπως μαθαίναμε και στο σχολείο, με πολλές στροφές, πολυμήχανο, ευέλικτο, επινοητικό, προσαρμοστικό. Ο Όμηρος ήδη από τον πρώτο στίχο δηλώνει τον Οδυσσέα ως άνθρωπο που αλλάζει τρόπο ανάλογα με την περίσταση. Μπορεί να είναι πολεμιστής, διπλωμάτης, ψεύτης, μασκαράς, ρήτορας, ζητιάνος, στρατηγός κλπ. Μπορεί να επινοεί λύσεις, να εξαπατά και να κοροϊδεύει, να πείθει και να χειρίζεται ανθρώπους και καταστάσεις. Έχει μια σχεδόν απεριόριστη ικανότητα να ελίσσεται.
Η διάκριση είναι σημαντική: ο περίπλοκος δεν ταυτίζεται εννοιολογικά με τον πολύτροπο.
Το "complicated man", όπως έχει μεταφράσει η Γουίλσον και ακολουθεί και υποστηρίζει και η ταινία, αποδίδει την ιδέα ενός ανθρώπου με αντιφατική και δύσκολη ψυχολογία, που είναι δύσκολο να τον καταλάβεις. Και σίγουρα, ο Οδυσσέας μπορεί να ήταν και αυτό, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, που είναι μόνο μια διάσταση του πολύτροπου.
Για μένα, ο Οδυσσέας του Νόλαν δεν είναι ο Οδυσσέας του Ομήρου. Είναι ένα μέρος του, αλλά όχι ολόκληρος.

Η ταινία μου άρεσε από τεχνική άποψη, αφού ο Νόλαν είναι μάστορας. Η μαύρη Ελένη/Κλυταιμνήστρα και τα υπόλοιπα που έχουν αναφερθεί, δεν με ενόχλησε. Αν και θα προτιμούσα, τότε, η ταινία να είχε άλλο τίτλο. Περιμένω να δω και κινηματογραφική απόδοση του Μπέογουλφ με τον Ντένζελ Ουάσιγκτον, ή τον Ανάνσι (όποιος ενδιαφέρεται ας το ψάξει) με κάποιον ξανθό Σκανδιναβό ηθοποιό.
Η άλλη σκέψη θα ήταν η ταινία να παιζόταν σε 2 μέρη και να χωρούσαν περισσότερα πράγματα, όμως το κόστος θα ανέβαινε υπερβολικά, ο Nolan δεν είναι Jackson να πάρει το ρίσκο μιας συνέχειας και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα πήγαινε καλά. Π.χ. το Χομπιτ που το τράβηξαν από τα μαλλιά με 3 ταινίες από 1 βιβλίο θα μπορούσε να πήγαινε καλύτερα.

Γενικά από όσες ταινίες έχουν γυριστεί με θέμα την Ελλάδα, την ιστορία μας ή τη μυθολογία μας, νομίζω ότι είναι η πιο πλήρης και η μόνη που αφορά την Ελλάδα και γυρίστηκε στην Ελλάδα.

Άβαταρ μέλους
Καρβουνιάρης

a1greece
Reactions:
Αγαπημένη ομάδα: Boston Celtics

Κυρ Αύγ 09, 2026 9:28 pm

@ssoulliss
Από ταινίες που έχουν θέμα στην ελληνική ιστορία ή μυθολογία και έχουν γυριστεί στην Ελλάδα, όσον αφορά στα τελευταία 50 χρόνια, ναι, έχεις δίκιο.
Αν πάμε, όμως, πιο παλιά ξεχωρίζουν οι Ηλέκτρα, Τρωάδες και Ιφιγένεια του Κακογιάννη (όλες με Ειρήνη Παππά, και οι Τρωάδες με Κατρίν Ντενέβ και Ζενεβιέβ Μπυζόλντ) και Οιδίπους Τύραννος και Μήδεια του Παζολίνι. Όλες γυρισμένες στην Ελλάδα.
Δεν βασίζονται στα τεχνικά εφέ και στη δράση, αλλά θεωρούνται κορυφαίες στο είδος τους και καλλιτεχνικά ανώτερες (όσο κι αν αυτό είναι σχετικό) από την ταινία του Νόλαν.

Άβαταρ μέλους
ggr

allstar
Reactions:
Αγαπημένη θέση: SF, PF
Αγαπημένος παίκτης: Φ.Χριστοδούλου
Αγαπημένη ομάδα: Panionios
Αγαπημένη ομάδα: Πανιώνιος, Detroit Pistons

Κυρ Αύγ 09, 2026 9:58 pm

Καρβουνιάρης έγραψε:
Κυρ Αύγ 09, 2026 9:28 pm
@ssoulliss
Από ταινίες που έχουν θέμα στην ελληνική ιστορία ή μυθολογία και έχουν γυριστεί στην Ελλάδα, όσον αφορά στα τελευταία 50 χρόνια, ναι, έχεις δίκιο.
Αν πάμε, όμως, πιο παλιά ξεχωρίζουν οι Ηλέκτρα, Τρωάδες και Ιφιγένεια του Κακογιάννη (όλες με Ειρήνη Παππά, και οι Τρωάδες με Κατρίν Ντενέβ και Ζενεβιέβ Μπυζόλντ) και Οιδίπους Τύραννος και Μήδεια του Παζολίνι. Όλες γυρισμένες στην Ελλάδα.
Δεν βασίζονται στα τεχνικά εφέ και στη δράση, αλλά θεωρούνται κορυφαίες στο είδος τους και καλλιτεχνικά ανώτερες (όσο κι αν αυτό είναι σχετικό) από την ταινία του Νόλαν.
Θα συμφωνήσω επειδή κάποιες από αυτές τις έχω δει στην Cosmote

Απάντηση

Επιστροφή στο “Pop Culture”