Conan1982 έγραψε: ↑Τετ Σεπ 18, 2024 8:44 am
Μεταφέρω εδώ την συζήτηση, όλο και κάτι θα μάθουμε για την Κύπρο:
Christofis έγραψε: ↑Τρί Σεπ 17, 2024 5:58 pm
Μα δεν δικαιολογω τον Αταμαν και τον οποιονδηποτε Αταμαν. Αυτος αυτο που εκανε ειναι καραγκιοζολικιγια μενα. Εγω τα χω με τους δικους μου που 1ον καλεσανε τον Παο ενω ξερανε ποιος ειναι προπονητης , επιτρεψανε να περασει ενα πανο που προσβαλλει εναν καλεσμενο τους, που θυμουνται την εισβολη μονο οταν τους συμφερει αλλα θα πανε να βαλουν βενζινη στα κατεχομενα γιατι ειναι φθηνοτερα ή θα πανε να φανε σε ψαροταβερνα στην Κερυνεια γιατι ειναι φθηνοτερα.
Το λαθος δεν ειναι του Αταμαν εκεινος καλεσμενος ηταν και ως ετσι επρεπε να αντιμετωπιστει. Το λαθος ειναι οταν θυμομαστε το κυπριακο για τους λαθος μονο λογους
Παρ' όλο που είμαστε κοντα΄δεν είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα για εμάς για το τι συμβαίνει τώρα εκεί, η΄και τι συνέβει, διαβάζουμε όλα αυτά τα χρόνια για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, για τις λύσεις, τα σχέδια κλπ, αλλά δεν νομίζω να έχουμε την εικόνα πως το βλέπει κάποιος από εκεί.
Δεν σου κρύβω ότι η σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό, 50 χρόνια μετά το 1974 είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ένα ενιαίο κράτος και ότι η λύση είναι δυο ξεχωριστά. Όμως οι Κύπριοι, οι νεώτεροι, οι γεννημένοι κάπου από το 1970 και μετά πως το αντιμετωπίζουν; Θεωρούν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι ότι είναι ένα έθνος; Θέλουν να είναι μαζί; Αισθάνονται μίσος ο ένας για τον άλλο, αισθήματα ανωτερώτητας, κατωτερότητας τι;
Φοβούνται οι 2 μεριές ότι η άλλη μεριά θα τους ρίξει αν γίνει ένα κράτος; Το θέλουν αυτό;
Μπορείς να μας διαφωτίσεις λίγο;
Λιγο καποια ιστορικα στοιχεια:! Όπως και στο Παλαιστινιακο το θεμα το ξεκινησαν οι Αγγλοι. Δεν υπηρχε ο ορος Τουρκοκυπριος και ελληνοκυπριος. Δεν αναγνωριζονταν δηλαδη ως δυο ξεχωριστες φυλες. Υπηρχαν οι Χριστιανοι και οι Μουσουλμανοι. Το 1950 ειχε πραγματοποιηθει δημοψήφισμα με σκοπο την ενωση με την ελλαδα οπου και ειχε υπογραφει θετικη απαντηση στο 97% των Κυπριων. Τοννορο Τουρκοκυπριος και Εληνοκυπριος των εθεσαν στρατηγικά οι Αγγλοι ωστε να δημιουργησουν ενα δικοινοτικο προβλημα εκεινπου δεν υπηρχε. Ξεκινησαν εκεινη την περιοδο να τοποθετουν Μουσουλμανους(Τουρκοκυπριους) σε κρατικες θεσεις που ειχαν σχεση με τη συλλογη φορων αλλα και σε θεσεις οπως φυλακες και αστυνομικοι για να δημιουργησουν ενα προβλημα που δεν υπηρχε. Ο απελευθερωτικος αγωνας εγινε το 55-59 με σκοπο την ενωση για την Ελλαδα και οχι την ανεξαρτησια την οποια ουσιαστικα μας επεβαλαν. Το 60 οταν δημιουργηθηκε το κρατος υπηρχε αναλογικη συμμετοχη των δυο νεοσυσταθησων κοινοτητων στην βουλη με τον προεδρο να ειναι παντα ελληνοκυπριος και τον αντιπροεδρο να ειναι τουρκοκυπριος ο οποιος και ειχε και το δικαιωμα του βετο( να αρνηθει με δικη του αποφαση κατι που θα ψηφιζουαν στην βουλη). Επισης ως εγγυητριες δυναμεις τεθησαν η Ελλαδα η Τουρκια και η Αγγλια με δικαιωμα να παρεμβουν εφοσον κατι πηγαινε στραβα. Το 63 ο Μακαριος ζητησε να αλλαξει το συνταγμα σε 13 σημείο οπως και το βέτο του αντιπροεδρου γιατι δεν ηταν λειτουργικο. Αυτο απο την Τουρκικη πλευρα δεν εγινε δεκτο και ξεσπασε ενας εμφυλιος πολεμος με διωγμος Τουρκοκυπριων και μετακινησεις πληθθσμων οπου οι Τουρκοκυπριοι πλεον δημιουργησαν περιοχες γκετο. Το προβλημα προφανως και δεν λυθηκε αλλα εγιναν καποιες τρόοποιησεις.
Σημερα το Κυπριακο εχει ξεθυμανει. Εως και το 2004 πριν να ανοιξουν τα οδοφραγματα τον κοσμο τον ενοιαζε. Πλεον οσο οι προσφυγες μεγαλωνουν και πεθαινουν τοσο οι νεες γενιες δεν επιθυμουν την λυση. Καθως αυτο που τους εχει μεινει ειναι το μισος που τους μεταδιδουν οι γονεις και οι παππουδες. Θα ρωτησεις εναν νεο και θα σου πει αυτοι απο εκει και εμεις απο εδω. Δεν ηταν εται παλαιοτερα. Ο γειτονας του πατερα μου ο Νουρι δεν ειχε παιδια και βοηθησε τον καλο του φιλο του Παππου μου που ειχε 9 παιδια να σπουδασει τα 2 με εξοδα αποκλειστικα δικα του γιατι ετσι συμπεριφερονταν εκεινες τις εποχες. Ο Τουρκοκυπριος κυριος Νουρι αναγκαστηκε το 74 να γινει προσφυγας και να φυγει για τα κατεχομενα. Οταν το 2004 αποφασισε ανοιξαν τα οδοφραγματα ως γεροντακι γυρισε να δει τους γειτονες καλους του φιλους και οταν εμαθε οτι εκεινοι ειχαν ηδη πεθανει εκλαιγε σαν παιδι(μαρτυριες απο την αδελφη του πατερα μου η οποια κατοικει εκει και την οποια σπουδασε με δικα του εξοδα ο κυριος Νουρι). Δεν υπηρχε διαμαχη αναμεσα σε τουρκους και ελληνες αλλα υπηρχαν ανθρωποι που πιστευαν στον Αλλαχ και αλλοι που πιστευαν στην Αγια τριαδα.
Η τουρκια ηρθε εκανε εισβολη, σκοτωσε βιασε εποικισε τον τοπο και εκανε προσφυγες πολλες χιλιαδες κοσμο. Το προβλημα δεν ειναι να βρεθει λυση το προβλημα ειναι οτι για να δοθει η λυση πρεπει να επιστρεψουν ολοι οι προσφυγες στα απιτια τους (καιναπο τις δυο πλευρες) καο να φυγει απο το νησι το μισο εκατομμυριο εποικοι μαζι με τα παιδια και τα εγγονια τους. Οπως αντιλαμβανεστε αυτο δεν ειναι εφικτο( πως να πεις σε ενα παιδι που γεννηθηκε και μεγαλωσε εκει φυγε γιατι οι παππουδες σου ειναι εποικοι - θα δημιουργησεις καινουργια γεννια προσφυγων). Οσο περνανε τα χρονια ο κοσμος που πονεσε φευγει, ο κοσμος που μεγαλωσε με αγαπη για τον διπλανο μουσουλμανο φευγει, οι προσφυγες που ηταν παιδια ειναινπλεον παππουδες και δεν θα γυρισουν σε ενα σπιτι που εφυγαν πριν 50 χρονια γιατι εχτισαν ενα καινουργιο. Οι νεες γεννιες ασχολουνται με την κριση τα σκανδαλα την ακριβεια και το κυπριακο εχει περασει σε δευτερη μοιρα. Ο κυπριος θα παει να φαει στην ψαροταβερνα στην κερυνεια, θα περασει τα «συνορα» για να παει να βαλει φτηνη βενζινη, θα πηγαινε να φαει μια περιουσια στο καζινο γιατι δεν υπηρχε στις ελευθερες περιοχες , θα παει να περασει ενα διημερο σε ξενοδοχειο στην αμμοχωστο γιατι ειναι πιο φθηνα δειχνοντας ταυτοτητα ή διαβατηριοστον ιδιο του τον τοπο αναγνωριζοντας το ψευδοκρατος που δημιουργησε η Τουρκια. Εγω προσωπικα ντρεπομαι για ολα αυτα, δεν εχω επισκεφθει τα κατεχομενα, θα ηθελα να παω να προσκυνησω στο μοναστηρι του αποστολου αντρεα και να αφησω ενα λουλουδι σαν φορο τιμης στο υψωμα Λαπατσα στην περιοχη Σκυλουρα στη Κερυνεια που επεσε μαχομενος ο αδελφος του πατερα μου. Η συζυγος μου εχει στρεμματα γης και το σπιτι της μαμας της στην μορφου. Δεν θα το κανω δεν θα παω στα κατεχομεν εδαφηνοσο απαιτειται να δειξω ταυτοτητα αναγνωριζοντας συνορα μεσα στην ιδια μου την πατριδα.
Φιλε connan μιας και ρωτας . Η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι λυση δεν θα δοθει. Ενωση δεν θα ύπαρξει και οι σημερινοι Κυπριοι δεν επιθυμουν να συνυπαρξουν με τους Τουρκοκυπριους γιατι πολυ απλα για να συμβει πρεπει να φυγουν μισο και βαλε εκατομυρριο εποικοι Τουρκοι . Οσο περνανε τα χρονια τοσο πιο δυσκολο θα ειναι να βρεθει λυση.
Να τονισω οτι Κυπριακη κυβερνηση παρεχει ρευμα στα κατεχομενα, οτι οι Τουρκοκυπριοι που ηταν καταγεγραμμενοι ως νομιμοι πολιτες του κρατους μπορουν να εκδωσουν κυπριακη ταυτοτητα και διαβατηριο και να ταξιδεψουν παντου ως ευρωπαιοι πολιτες, λαμβανουν τα ιδια επιδοματα στεγασης πολυτεκνων κλπ οπως οι ελληνοκυπριοι, δικαιούνται δωρεαν υγεια οπως εμεις. Για εμας τα συνορα του κρατους ειναι η θαλασσα και νομιμοι πολιτες της οι ελληνοκυπριοι τουρκοκυπριοι αρμενιοι και μαρωνιτες και ολες οι αλλες μειωνοτητεα. Το προβλημα ειναι η Τουρκια και οι εποικοι της. Για αυτο οταν Κυπριοι επεφημουν εναν Τουρκο ενεργα πολιτικοποιημενο με σκληροπυρηνικές αποψεις και φωναζουν ρυθμικα το ονομα του εμενα μου γυριζουν τα εντερα. Για να μην γινει αυτο και να βγει προς τα εξω αυτη η εικονα απλα δεν προσκαλεις εστω και εμμεσα εναν τετοιον ανθρωπο στο νησι. Προσοχη ο κ. Αταμαν για μενα ηταν φιλοξενουμενος και ως τετοιος επρεπε να αντιμετωπιστει ασχετα αν για μενα ηταν λαθος ημπροσκληση του
Αυτα ελπιζω να μην κουρασα