Από το free intertet σέ ένα κόσμο συνδρομών

Συντονιστής: Captains

Άβαταρ μέλους
Conan1982

Site Admin
Reactions:
Αγαπημένη θέση: PG
Αγαπημένος παίκτης: Ja Morant, Luka Doncic
Αγαπημένη ομάδα: Olympiacos
Mood:
Προειδοποιήσεις: 0

Κυρ Σεπ 14, 2025 10:31 am

Παίρνω την ευκαιρία από το ποστ του Κόμη:
montechristo έγραψε:
Σάβ Σεπ 13, 2025 4:47 pm
Ευχαριστώ που νοιάστηκες να απαντήσεις!
Δεν είναι στα 15 ευρώ το θέμα. Είναι ότι δεν γουστάρω να τους τα σκάω. Φτάνει όσα μας παίρνουν με τις πιο ακριβές υπηρεσίες στην Ευρώπη.
Δεν αφορά αποκλειστικά το ίντερνετ αλλά έχει ένα δίκιο.
Πόσο διαφορετικά ήταν παλιά τα πράγματα; Ότι βλέπαμε το βλεπαμε στην ελεύθερη τηλεόραση με ότι περιορισμούς είχε αυτό τότε. Στην συνέχεια ήρθε το filmnet αν θυμάμαι καλά πήρε το Ελληνικό πρωτάθλημα ποσοσφαίρου, μπάσκετ, τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια, τις ομάδες των Εθνικών, σταδιακά είτε αυτό είτε οι όποιοι συνεχιστές του. Στην συνέχεια έγινε το φυσιολογικό, με διαφορετικές χρονολογίες το ίδιο πάνω κάτω συνέβη σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Τι άλλαξε όλο αυτό; Απλώς να γιγαντωθούν τα οικονομικά μεγέθη, να γίνουν τα πάντα γύρω από τα οικονομικά μεγέθη, περισσότερα παιχνίδια, περισσότερος ανταγωνισμός (ή και το αντίθετο τώρα που το σκέφτομαι), τα πάντα ακριβότερα ακριβώς για τα ίδια αθλήματα που αγαπάμε. Αν κανείς δεν είχε κάνει συνδρομή άραγε στο filmnet τι θα είχε γίνει τότε; Αν δεν είχε δημιουργηθεί η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα; Τα παιχνίδια θα συνέχιζαν να είναι ελεύθερα σε όλα τα αθλήματα αλλά τα έσοδα των ομάδων θα ήταν λιγότερα, θα ήταν όλο και πιο πίσω από τον διεθνή ανταγωνισμό, οι ομάδες μας θα ήταν πολύ πίσω στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θα ήμασταν άραγε εντάξει με κάτι τέτοιο; Θα ήταν δυνατόν να είχε γίνει κάτι τέτοιο σε παγκόσμιο επίπεδο; Να είχαν αποφασίσει ξαφνικα οι φίλαθλοι σε παγκόσμιο επίπεδο ότι όχι δεν θα πληρώνω για να βλέπω παιχνίδια, δεν θα πηγαίνω στο γήπεδο και θα πληρώνο 100 λίρες, 100 δολάρα, 60 ευρώ για να δω το οποιοδήποτε άθλημα; (θα έλεγα τώρα και για την μάστιγα του στοιχήματος αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα).
Θα αλλάξω λίγο φαινομενικά θέμα. Θα θυμίσω το Napster, το δικό μας gamato που είχε φτάσει να έχει 1.000.000 μέλη! Την άνθιση των blog με την ελεύθερη διάδωση γνώσης και περιεχομένου και φτάνουμε στο σήμερα και τους content creators. Περιηγειθείτε σε τεχνολογικά φόρουμ, θα δείτε να γίνεται ως και επίθεση σε όσους λένε ότι χρησιμοποιούν το ublock origin, το sponsorblock, πειρατικά προγράμματα για να μην πληρώνουν συνδρομές. Το ότι πρέπει να πληρώνεις για να έχεις πρόσβαση κάπου είναι πλέον η νόρμα και όχι το αντίθετο. Το ότι κάνεις κάτι επειδή σ' άρέσει και όχι για να βγάλεις κέρδος είναι το φυσιολογικό, ίσως γι' αυτό και η παρακμή των φόρουμ πλεόν.
Και έχουμε φτάσει να έχουμε συνδρομές για το τηλεοπτικό περιεχόμενο Netflix, Euroleague TV, Cosmote Tv, Youtube Premium., συνδρομές για τα ειδησεογραφικά σάιτ, συνδρομές για το ένα και για το άλλο. Όλοι μας λίγο πολύ κάτι θα πληρώνουμε και στην τελική ίσως να μην είναι και λάθος ως ένα βαθμό. Που οδηγάει όμως άραγε όλο αυτό;

tarp7

champion
Reactions:

Κυρ Σεπ 14, 2025 10:36 am

Αν πληρώνουμε συνδρομές για όλα αυτά ένας μισθός δεν φτάνει

Άβαταρ μέλους
Ευγενές αέριο

junior
Reactions:
Αγαπημένη θέση: Bench
Αγαπημένη ομάδα: Panathinaikos7star

Κυρ Σεπ 14, 2025 11:23 am

Συμπτωματικά χτες το συζητούσα αυτό. Για ταινίες ένας καλός φίλος πληρώνει συνδρομή σε Cinobo, Cosmote, Netflix και βάλε από κοντά το Ερτφλιξ που δεν ξέρω αν μπορεί να θεωρηθεί δωρεάν εν τέλει. Και πάλι καλά που δεν έχει βάλει επιπλέον Amazon tv, Disney, HBO και δεν ξέρω και γω τί άλλο.

Εδώ και 3-4 χρόνια ξανά ψάχνω το "παλιό" ίντερνετ όπως το χαρακτήρισες. Το πιο "ζωντανό" θα πω εγώ. Μέρη που εκφράζονταν μη-στρατευμένες απόψεις. Μπαίνω σε φόρουμ καλή ώρα. Ψάχνω παλιούς λογαριασμούς μου που βέβαια δεν υπάρχουν πια. Προσπαθώ να ανακαλύψω μπλογκς που δεν σταμάτησαν να ανανεώνονται το 2011. Σε ό τι αφορά τις ταινίες, απλά να πηγαίνω σινεμά και μετά για καμιά μπύρα για μπλα μπλα.

Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα νομίζω είναι πως κατά κύριο λόγο όλο αυτό αποσκοπεί στο να πάρουνε λίγα από πολλούς. Από την άλλη τώρα δεν είμαι φαν του πειρατικού. Προτιμώ ή να πληρώσω ή να μείνω με την επιθυμία. Επίσης θεωρώ πλατφόρμες όπως το cinobo που ανέφερα στην αρχή ή το euroleague tv εξαιρετικές και νομίζω ότι προωθούν και αναδεικνύουν το προιόν που εμπορεύονται σε βαθμό τέτοιο που αξίζουν τα λεφτά τους και με το παραπάνω. Δε νομίζω ότι είχα ξαναδεί ποτέ τόσους αγώνες Ευρωλίγκας όσους είδα πέρυσι (ούτε κι ότι θα ξαναδώ τόσους φέτος λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά θα μου λείψουν :).

Νομίζω το ίντερνετ ακολούθησε το δρόμο που είχε ήδη χαράξει η τηλεόραση. Τα ίδια οικονομικά μοντέλα, αν όχι πιο σύγχρονα, οι ίδιοι παίχτες, τα ίδια μίντια. Ήταν δεδομένο πως θα γίνει έτσι μόλις οι
χρήστες του ίντερνετ πολλαπλασιαστούν. Ποιός θυμάται το YouTube πριν 20 χρόνια χωρίς διαφημίσεις; Αλλά ποιός το ήξερε κι όλας, συγκριτικά με σήμερα; Αυτό δε με πειράζει τόσο (αν και σιχτιρίζω κάθε φορά που παταω skip) όσο όταν βλέπω ότι το συνώνυμο του ίντερνετ είναι συγκεκριμένα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως για τους νέους). Ή όταν χρησιμοποιούμε το ίντερνετ σα μια φορητή τηλεόραση: ειδήσεις, ειδήσεις, ειδήσεις (για τους πιο παλιούς). Δηλαδή εν τέλει κουτσομπολιό και νέα. Σα να άλλαξε το μέσον αλλά όχι το περιεχόμενο.

Άβαταρ μέλους
Conan1982

Site Admin
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Ja Morant, Luka Doncic
Mood:

Κυρ Σεπ 14, 2025 11:46 am

Ευγενές αέριο έγραψε:
Συμπτωματικά χτες το συζητούσα αυτό. Για ταινίες ένας καλός φίλος πληρώνει συνδρομή σε Cinobo, Cosmote, Netflix και βάλε από κοντά το Ερτφλιξ που δεν ξέρω αν μπορεί να θεωρηθεί δωρεάν εν τέλει. Και πάλι καλά που δεν έχει βάλει επιπλέον Amazon tv, Disney, HBO και δεν ξέρω και γω τί άλλο.

Εδώ και 3-4 χρόνια ξανά ψάχνω το "παλιό" ίντερνετ όπως το χαρακτήρισες. Το πιο "ζωντανό" θα πω εγώ. Μέρη που εκφράζονταν μη-στρατευμένες απόψεις. Μπαίνω σε φόρουμ καλή ώρα. Ψάχνω παλιούς λογαριασμούς μου που βέβαια δεν υπάρχουν πια. Προσπαθώ να ανακαλύψω μπλογκς που δεν σταμάτησαν να ανανεώνονται το 2011. Σε ό τι αφορά τις ταινίες, απλά να πηγαίνω σινεμά και μετά για καμιά μπύρα για μπλα μπλα.

Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα νομίζω είναι πως κατά κύριο λόγο όλο αυτό αποσκοπεί στο να πάρουνε λίγα από πολλούς. Από την άλλη τώρα δεν είμαι φαν του πειρατικού. Προτιμώ ή να πληρώσω ή να μείνω με την επιθυμία. Επίσης θεωρώ πλατφόρμες όπως το cinobo που ανέφερα στην αρχή ή το euroleague tv εξαιρετικές και νομίζω ότι προωθούν και αναδεικνύουν το προιόν που εμπορεύονται σε βαθμό τέτοιο που αξίζουν τα λεφτά τους και με το παραπάνω. Δε νομίζω ότι είχα ξαναδεί ποτέ τόσους αγώνες Ευρωλίγκας όσους είδα πέρυσι (ούτε κι ότι θα ξαναδώ τόσους φέτος λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά θα μου λείψουν :).

Νομίζω το ίντερνετ ακολούθησε το δρόμο που είχε ήδη χαράξει η τηλεόραση. Τα ίδια οικονομικά μοντέλα, αν όχι πιο σύγχρονα, οι ίδιοι παίχτες, τα ίδια μίντια. Ήταν δεδομένο πως θα γίνει έτσι μόλις οι
χρήστες του ίντερνετ πολλαπλασιαστούν. Ποιός θυμάται το YouTube πριν 20 χρόνια χωρίς διαφημίσεις; Αλλά ποιός το ήξερε κι όλας, συγκριτικά με σήμερα; Αυτό δε με πειράζει τόσο (αν και σιχτιρίζω κάθε φορά που παταω skip) όσο όταν βλέπω ότι το συνώνυμο του ίντερνετ είναι συγκεκριμένα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως για τους νέους). Ή όταν χρησιμοποιούμε το ίντερνετ σα μια φορητή τηλεόραση: ειδήσεις, ειδήσεις, ειδήσεις (για τους πιο παλιούς). Δηλαδή εν τέλει κουτσομπολιό και νέα. Σα να άλλαξε το μέσον αλλά όχι το περιεχόμενο.
Έχει το Youtube...διαφημίσεις; :D
Αυτο που κατάφεραν είναι να αλλάξουν την νοοτροπία των ίδιων μας, να ωθήσουν στην ...δημιουργία των δημιουργών περιεχομένου και να απωθήσουν όσους το έκαναν επειδή απλως τους άρεσε.
Όοσι κάνουν περιεχόμενο στο youtube, στο tik tok έχετε παρατηρήσει τον συνεχή αγώνα τους να δημιουργούν συνεχώς περιεχόμενο; Είναι για να τους πρωωθουν οι αλγόριρθμοι και να τους εμφανίζουν στους χρήστες.
Είχα δημιουργήσει κάποτε ένα μπλογκ όπου ανέβαζα θέλω να πιστεύω (ίσως ήταν και άλλοι σαν εμένα με το ίδιο πρόβλημα βέβαια) τελείως πρωτότυπο περιεχόμενο με προβλήματα της περιοχής μου που δεν είχαν καμία προβολή από τις πιο "εμπορικές" ιστοσελίες της περιοχής μου. Τα άρθρα που ανέβαζα μπορεί να ήταν ένα την εβδομάδα, το δεκαπενθήμερο ή και αραιότερα. Δεν είναι ότι ποτέ δεν εμφανίστηκε στα αποτελέσματα της ανατήζητης του google. Δεν εμφανιζόταν ακόμα και αν έψαχνε κανείς με τους συγκεκριμένους όρους όπου δεν υπήρχε κανένα άλλο άρθρο. Αυτό προσπάθησαν να μας κάνουν να παράγουμε ή να καταναλώνουμε συνεχώς "δημιουργικό" περιεχόμενο, στην αρχή δωρεάν και κατόπιν αμοιβής.

Άβαταρ μέλους
ssoulliss

champion
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Φάνης Χριστοδούλου
Αγαπημένη ομάδα: Detroit-Pistons
Mood:

Κυρ Σεπ 14, 2025 11:55 am

Ωραίο θέμα. Θα το συνδέσω με το αθλητικό κομμάτι.

Πλέον δεν υπάρχει ελευθερη αθλητική διοργάνωση ποδοσφαίρου ή μπάσκετ. Πρέπει είτε να πληρώσεις, είτε να αναζητήσεις την πλάγια μέθοδο. Αν κάποια στιγμή αποφασισθεί, ας πούμε κεντρικά, ότι κάποιο ή όλα από το ΝΒΑ, την Euroleague, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και το Champions League επιστρέψουν σε ελεύθερο κανάλι τότε αφενώς θα γίνει μια μίνι "επανάσταση" από τις πλατφόρμες αφετέρου δε θα έχουν λόγο ύπαρξης τα υπόλοιπα προγράμματα των σταθμών.

Έχουμε 7 ελεύθερα ιδιωτικά κανάλια - ίσως τα περισσότερα στην ΕΕ - όπου κανέναν από αυτά ασχολείται με τα αθλητικά, πλην μικρών εξαιρέσεων. Τέλος βρισκόμαστε ως πολίτεςσε μια διαρκή αφαίμαξη σε όλα τα επίπεδα, σιγά μην απουσίαζε το κομμάτι των αθλητικών μεταδόσεων. :)

Άβαταρ μέλους
nikolas_asteri

champion
Reactions:
Αγαπημένη ομάδα: New-York-Knicks

Δευ Σεπ 15, 2025 3:34 pm

Τι έχουμε εδώ; Τόπικ με μεγάλα ποστς άσχετα με το μπάσκετ; Παρών :D

Γενικά η σχέση μας με την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό και την πληροφόρηση έχει αλλάξει πάρα πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Κάποια από αυτά τα έχετε αναφέρει, στην αρχή έκανα κάποια quotes αλλά χαλούσε λιγάκι το πως διαβαζόταν το ποστ οπότε δεν θα τα αναφέρω, ελπίζω να μην προσβληθείτε. Είχαμε τα ελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια το 80 και το 90 και περάσαμε στα πρώτα πειράματα συνδρομητικής τηλεόρασης, και στη μετά έχουμε την έκρηξη των platforms στο internet. Τώρα, σχεδόν κάθε πτυχή της πολιτιστικής κατανάλωσης (σειρές, ταινίες, αθλητικά, μουσική, ακόμη και ενημέρωση) έχει τοποθετηθεί πίσω από κάποιο paywall.

Μπορεί να αντέξει αυτό το μοντέλο;

Στην Ελλάδα, η πρώτη μεγάλη τομή ήρθε στα 90ς με το Filmnet. Για πρώτη φορά, αθλητικά γεγονότα μεταδίδονταν αποκλειστικά μέσω συνδρομής. Το ίδιο συνέβη και αλλού φυσικά. Σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, τα μεγάλα πρωταθλήματα πέρασαν από τη δημόσια σφαίρα στην ιδιωτική. Η κίνηση αυτή σήμανε το τέλος μιας εποχής όπου ο αθλητισμός λειτουργούσε ως κοινό αγαθό, και την αρχή μιας περιόδου όπου το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ έγιναν εμπορικά προιόντα. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατακόρυφα, οι ομάδες έγιναν πιο ανταγωνιστικές, αλλά η πρόσβαση έγινε προνόμιο όσων μπορούσαν να πληρώσουν.

Το μοντέλο της συνδρομητικής τηλεόρασης διατηρήθηκε σχετικά σταθερό μέχρι τα μέσα των 2010ς. Τότε εμφανίστηκε το Netflix (το οποίο νοίκιαζε DVD πιο πριν btw). Το Netflix κατάφερε να σπάσει την κυριαρχία των καναλιών επειδή πρόσφερε κάτι ριζικά διαφορετικό. Βασικά θα σταθώ στο (κατ'εμέ πιο σημαντικό). Την ας την πούμε "καθολικότητα" της πλατφόρμας. Δηλαδή ο χρήστης είχε την αίσθηση ότι "όλα είναι σε ένα μέρος". Η επιτυχία του Netflix ήταν τέτοια ώστε αρχικά μείωσε την πειρατεία. Οι χρήστες που κατέβαζαν σειρές από torrent sites στράφηκαν στο νόμιμο μοντέλο γιατί ήταν απλά πιο εύκολο.

Προφανώς το success story δεν θα περνούσε "έτσι" από τις άλλες εταιρείες. Ειδικά από αυτές που τους άνηκαν media. Σύντομα η Disney απέσυρε τον κατάλογό της για να λανσάρει το Disney+. Το HBO δημιούργησε το HBO Max. Η Amazon ενίσχυσε το Prime Video. Η Apple έκανε κι εκείνη κάτι μπούρδες. Το αποτέλεσμα όλου αυτού είναι ο χρήστης που ήθελε να έχει πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο βρέθηκε να πληρώνει πολλαπλές συνδρομές, πολλές φορές για λίγες μόνο σειρές ή αγώνες. Το βασικότερο πλεονέκτημα τουπου είχε το Netflix -η ενιαία συνδρομή- εξαφανίστηκε. Αντί να ξεκλειδωθεί η ψυχαγωγία, το streaming την κατακερμάτισε σε μικρά ιδιωτικά φέουδα. Οι άρχοντες αυτών των εταιρειών πραγματικά ξεχνάνε αυτό το πολύ βασικό στοιχείο. Αν κάνουν τη ζωή των καταναλωτών δύσκολη, δεν θα κάτσουν να σκάσουν, θα σηκώσουν πάλι τον Jolly Roger και βίρα τις άγκυρες.

Το γιατί έγινε αυτή η διάσπαση δεν νομίζω πως χρειάζεται πολλή ανάλυση. Μπορεί να κάνω και λάθος φυσικά αλλά μοιάζει προφανές. Οικονομικά, το μοντέλο "λίγα από πολλούς" είναι εξαιρετικά ελκυστικό. Αν μια πλατφόρμα πείσει δέκα εκατομμύρια συνδρομητές να πληρώνουν 10 ευρώ τον μήνα, εξασφαλίζει...δεν ξέρω κάντε τα μαθηματικά.

Τα στούντιο, που παλιότερα πουλούσαν τα δικαιώματά τους στο Netflix, συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να κρατήσουν αυτά τα έσοδα οι ίδιοι. Η Disney για παράδειγμα που είπαμε πριν απέσυρε σειρές και ταινίες που έκαναν το Netflix δημοφιλές, ώστε να τις έχει στο δικό της Disney+. Ο χρήστης, αντί να έχει ένα ενιαίο πακέτο, βρέθηκε μπροστά σε δέκα μικρότερα. Η οικονομία του streaming είναι λοιπόν οικονομία κατακερματισμού και αποκλειστικότητας. Κάθε πλατφόρμα παλεύει να έχει "την ΓΑΜΑΤΗ σειρά", ώστε να σε αναγκάσει να εγγραφείς. Στην πραγματικότητα δηλαδή αντί να σου πουλάνε content σου πουλάνε την απουσία εναλλακτικής.

Αν στον κινηματογράφο και τις σειρές η διάσπαση είναι ενοχλητική, στον αθλητισμό είναι καταστροφική. Ο φίλαθλος δεν θέλει να δει "μερικά" παιχνίδια της ομάδας του. Θέλει να τα δει όλα. Στο NBA, η λύση ήταν το League Pass. Είναι μία πλατφόρμα που προσφέρει όλους τους αγώνες. Όμως ακόμα και εκεί, τα πράγματα είναι περίπλοκα. Κάθε ομάδα έχει δικό της τοπικό δίκτυο, με δικά του δικαιώματα. Έτσι, οι φίλαθλοι συναντούν τα περιβόητα "blackouts". Δηλαδή το League Pass δεν δείχνει τα παιχνίδια της τοπικής ομάδας γιατί τα δικαιώματα ανήκουν σε άλλο κανάλι. Ο φίλαθλος καλείται να πληρώσει δύο φορές για να δει το ίδιο άθλημα. Makes sense.

Το ίδιο ισχύει και σε άλλα αθλήματα και πάω στοίχημα ότι ισχύει σε σε ευρωπαικές χώρες. Αν όχι το ίδιο τότε κάτι παρόμοια ενοχλητικό. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κοινή εμπειρία του αθλητισμού χάνεται. Ο αθλητισμός μετατρέπεται από λαική γιορτή σε προιόν πολυτελείας.

Όπως έγραψα και πιο πάνω είμαι πεπεισμένος πως μόνος λόγος που η πειρατεία είχε υποχωρήσει ήταν η ευκολία. Το Netflix, το Spotify, το League Pass πρόσφεραν κάτι πιο απλό από τα torrents και τα παράνομα streams (μην πω για τη μανούρα με τους υπότιτλους :) ). Αν όμως η ευκολία χαθεί, αν πρέπει να ψάχνεις ποια πλατφόρμα έχει τα δικαιώματα, να πληρώνεις πέντε συνδρομές, να σκοντάφτεις σε "blackouts", τότε η πειρατεία αρχίζει και σου φαίνεται όπως εκεινο το τρίκαλο sandwich στην Πανόρμου μετά τα ξύδια. Και αυτό ήδη συμβαίνει. Οι παράνομες μεταδόσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ γνωρίζουν ξανά άνθηση, όχι γιατί ο κόσμος γουστάρει να παρανομεί, αλλά γιατί το νόμιμο έγινε δύσχρηστο και ακριβό.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα σημείο καμπής. Το συνδρομητικό μοντέλο που έφερε ανάπτυξη και νομιμοποίησε την ψηφιακή ψυχαγωγία, αρχίζει να δείχνει τα όρια του. Οι χρήστες δεν μπορούν να πληρώνουν ατέλειωτες συνδρομές. Οι πλατφόρμες παλεύουν μεταξύ τους, αλλά τελικά τρώνε από την ίδια πίτα. Το αποτέλεσμα είναι κόπωση. Ο μέσος χρήστης δεν ξέρει πού να στραφεί. Προτιμά να μείνει με ελάχιστες συνδρομές και να αγνοεί το υπόλοιπο περιεχόμενο. Κάποιοι γυρίζουν στο σινεμά ή στο ραδιόφωνο, άλλοι ξαναβρίσκουν τα πειρατικά. Ο πολιτισμός, αντί να γίνει πιο προσβάσιμος, ξαναγίνεται κατακερματισμένος.

Για να το γενικεύσω λίγο, αυτό φαίνεται να γίνεται και σε άλλα κομμάτια της ζωής μας. Στην Ευρώπη εξακολουθούμε να έχουμε δημόσια συστήματα, αλλά ακόμα κι εκεί, ο πολίτης ωθείται προς ιδιωτικές συνδρομές. Το μοντέλο είναι το ίδιο. Το κράτος σου παρέχει μια βασική τσάμπα έκδοση, αλλά για οτιδήποτε ποιοτικότερο, γρηγορότερο ή πιο εξειδικευμένο, πρέπει να πληρώσεις συνδρομή.

Μετακινήσεις. Αντί να έχεις δικό σου αυτοκίνητο, πληρώνεις μια μηνιαία συνδρομή για car-sharing. Αντί να έχεις δικό σου ποδήλατο, χρησιμοποιείς υπηρεσίες τύπου Lime. Δεν δεσμεύεσαι, πληρώνεις μόνο όταν χρειάζεσαι. Σύντομα όμως χωρίς τη συνδρομή, δεν έχεις καμία πρόσβαση. Το ίδιο συμβαίνει στις αεροπορικές που πειραματίζονται με το πόσο μπορούν να σε χρεώσουν ή με τις εταιρείες που πουλάνε "premium lanes" στα διόδια. Έφαγε απίστευτο σκατό η BMW (νομίζω) όταν είχε συνδρομή για τα θερμαινόμενα καθίσματα της.

Σχέσεις. Tinder, Bumble, Hinge κλπ έχουν δωρεάν εκδοχή, αλλά οι ουσιαστικές δυνατότητες είναι πίσω από paywall. Θέλεις να δεις ποιος σε έκανε like; Συνδρομή. Θέλεις να ξεχωρίσεις από το πλήθος; Boost με χρέωση.

Η ουσία όλων αυτών δεν είναι η τιμή. Δεν είναι αν δίνεις 10 ή 50 ευρώ. Είναι η διάρρηξη του κοινού βίου. Όταν ο αθλητισμός μεταδίδεται σε ελεύθερα κανάλια, όταν η εκπαίδευση είναι δημόσια, όταν η υγεία είναι καθολική, τότε η κοινωνία μοιράζεται κοινές εμπειρίες και θεμελιώνει κοινά δικαιώματα. Όταν όλα αυτά μετατρέπονται σε συνδρομές, το κοινό διαλύεται σε ιδιωτικούς μικρόκοσμους. Ξέρετε τι έλεγε ο Αριστοτέλης για τον άνθρωπο ε; Μη λέμε τα βασικά τώρα :D

Θα καταρρεύσει το μοντέλο αυτό κάτω από το ίδιο του το βάρος; Η εμπειρία δείχνει ότι όταν η αγορά γίνεται υπερβολικά κατακερματισμένη και ακριβή, η κοινωνία θα βρει παράλληλους δρόμους. Από την πειρατεία στις ταινίες, μέχρι την αυτοοργάνωση σε δομές υγείας ή παιδείας. Κανείς δεν θέλει να είναι παράνομος ή εκτός συστήματος απλώς όταν η πρόσβαση γίνεται δύσκολη, αναζητάς εναλλακτικές.

Το ερώτημα για μένα είναι αν η κοινωνία μπορεί να αντέξει να ζει ολόκληρη τη ζωή της με δόσεις.
Ευγενές αέριο έγραψε:
Εδώ και 3-4 χρόνια ξανά ψάχνω το "παλιό" ίντερνετ όπως το χαρακτήρισες. Το πιο "ζωντανό" θα πω εγώ.
Δεν ξέρω αν χρησιμοποίησες τη λέξη "ζωντανό" συνειδητά, αλλά σε περίπτωση που δεν το ξέρεις, υπάρχει το "dead internet theory" [1] που λέει ότι πλέον το internet είναι απλά bots που παράγουν, ποστάρουν, απαντάνε.
Conan1982 έγραψε:
σε όσους λένε ότι χρησιμοποιούν το ublock origin
Πεθαμένο αυτό btw. Ublock origin Lite πλέον.

Κάτι που ξέχασα να αναφέρω οπότε το βάζω σαν edit και μία θετική νότα είναι πως δεν είναι όλα μαύρα με το internet. Απλά πρέπει να φιλτράρεις πολύ περισσότερο το firehose σκατών που έρχεται κατά πάνω σου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ψηφιακή εποχή έφερε και πρωτοφανή ελευθερία. Στην εποχή της τηλεόρασης, το ποιος θα γινόταν δημιουργός ήταν υπόθεση λίγων. Έπρεπε να έχεις κεφάλαια, επαφές, πρόσβαση σε κανάλια. Σήμερα, ένα μικρόφωνο, μια κάμερα και λίγη φαντασία αρκούν για να φτιάξεις το δικό σου κανάλι στο YouTube. Συνηθίζεται η οικονομία των συνδρομών να είναι εθελοντική συμμετοχή. Αρκετοί έχουν κάποιο τύπου Patreon που δεν σε υποχρεώνουν να συμμετέχεις. Αν σου αρέσει ένας δημιουργός, μπορείς να τον στηρίξεις. Αν όχι, μένεις με το δωρεάν περιεχόμενο.

Υπάρχει λοιπόν και η θετική πλευρά της αποκέντρωση. Η εξουσία της δημιουργίας δεν βρίσκεται πια αποκλειστικά σε χέρια λίγων αλλά βρίσκεται σε χιλιάδες μικρούς δημιουργούς που μοιράζονται περιεχόμενο και βρίσκουν κοινό χωρίς μεσάζοντες.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Dead_Internet_theory

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
shaq7

champion
Reactions:
Αγαπημένη θέση: SG, C

Δευ Σεπ 15, 2025 4:58 pm

βεβαια σε σχεση με παλιοτερα καταναλωνουμε πολυ περισσοτερο υλικο..Εγω θυμαμαι πιτσιρικας μαζευα λεφτα και επαιρνα ενα CD το οποιο το ελιωνα..δεν ηταν και φθηνο νομιζω αν το παμε αναλογικα με τωρα παιζει να ηθελε ενα 30ευρω.Τωρα με 7ε τον μηνα (η αν ψαχτεις και αγορασεις συνδρομες αργεντινης/τουρκιας/ινδιας κτλ με 20ε τον χρονο)εχεις να ακουσεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Πηγαιναμε στο βιντεο κλαμπ και διναμε 2ε για μια ταινια..οσο δεν ειχαν μπλοκαρει να εχουν οι συνδρομητες ιδια ip καλα ηταν ,πληρωναμε μια συνδρομη 15 ατομα και μας εβγαινε τσαμπα..πλεον εχει παει 14ε τον μηνα αλλα αυτο ειναι μονο το νετφλιξ,στο ντισνει εχει αλλα και παει λεγοντας..Οποτε νομιζω εκει η λυση ειναι να γινεις ο τζακ σπαροου αλλιως δεν βγαινει.

Στα αθλητικα η φαση βελτιωθηκε πολυ που με μια συνδρομη 30ε τα εχεις ολα..και αποτι λετε μπορεις να την μοιραστεις κιολας..για μενα δεν αξιζει να ψαχνω λινκ να τα βλεπω σε λαπτοπ που κολλαει καθε τρεις και λιγο κτλ..Αμα βλεπεις ποδοσφαιρο ευρωλιγκα ΝΒΑ κτλ ενα 15ε τα αξιζει ..μια φορα να πας σε καφενειο το εφαγες το 10ρικο..

Άβαταρ μέλους
ssoulliss

champion
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Φάνης Χριστοδούλου
Αγαπημένη ομάδα: Detroit-Pistons
Mood:

Δευ Σεπ 15, 2025 5:25 pm

Τους τελευταίους περίπου 20 μήνες, έχω αρχίσει και πηγαίνω ξανά κινηματογράφο. Έχω Netflix, το χρησιμοποιώ, αλλά προτιμώ πλέον να πάω σινεμά παρά να βάλω 2 ή 3 ακόμη πλατφόρμες για να δω τη "γαμάτη σειρά". Εντωμεταξύ πριν 15-20 χρόνια βλέπαμε καθολικά το Prison Break, το Lost και το Breaking Bad. Λίγο πιο πριν τα "φιλαράκια" κ.ο.κ.

- Τώρα σου λένε πλήρωσε γιατί εγώ (η Χ πλατφόρμα) έχω τη σειρά της χρονιάς. Παίζει αυτός ο ηθοποιός που είναι τρομερός.
- Όχι κάνεις λάθος, εγώ έχω (η Ψ πλατφόρμα) τη σειρά της χρονιάς. Όχι ο δικός μου ο πρωταγωνιστής είναι καλύτερος.

Τελικά νομίζω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να βγαίνουμε από τα σπίτια μας, εκεί έχω καταλήξει ότι είναι η λύση. :)

Άβαταρ μέλους
Tuvok

junior
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Tarpley, Massey
Αγαπημένη ομάδα: Aris

Δευ Σεπ 15, 2025 8:18 pm

ssoulliss έγραψε:
Κυρ Σεπ 14, 2025 11:55 am
Έχουμε 7 ελεύθερα ιδιωτικά κανάλια - ίσως τα περισσότερα στην ΕΕ - όπου κανέναν από αυτά ασχολείται με τα αθλητικά, πλην μικρών εξαιρέσεων.
Δεν νομίζω να έχουμε τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια στην Ε.Ε. Όταν πήγα Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, θυμάμαι στο ξενοδοχείο έκανα ζάπιγκ και εμφανίζονταν ένα σκασμό κανάλια.

Για να ασχοληθούν με τα αθλητικά, θα πρέπει να έχουν έσοδα ώστε να πληρώνουν τα δικαιώματα των αγώνων (οι ομάδες θέλουν έσοδα για να πληρώσουν τους παίκτες τους.). Αν λοιπόν τα έσοδα των καναλιών περιορίζονται μόνο στις διαφημίσεις (αφού δεν έχουν έσοδα από συνδρομές), τότε γιατί να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και να αγοράσουν δικαιώματα αγώνων;

Πάλι καλά να λέμε που έχουμε την ΕΡΤ που τα σκάει για να βλέπουμε δωρεάν Α1. Αν θυμάμαι καλά, κάπου στη δεκαετία του '90 το πρωτάθλημα μπάσκετ το είχε πάρει το ΦΙΛΜΝΕΤ πως λεγότανε (όπως σήμερα συμβαίνει με το ποδόσφαιρο).

Άβαταρ μέλους
SteveNashidis

Site Admin
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Steve Nash, Devin Booker
Αγαπημένη ομάδα: Phoenix-Suns
Αγαπημένη ομάδα: Εθνική Ελλάδας

Δευ Σεπ 15, 2025 8:55 pm

Έχουν εκτοξευθεί τα συμβόλαια με τέτοιο τρόπο για να σου δώσουν το προϊόν με πιο ακριβή τιμή κάθε φορά και κάθε χρόνο.
Δεν έχει λογική και κάποια στιγμή θα φτάσει σε lock down ο αθλητισμός γιατί πόσο παραπάνω να χρεώσεις το εισητηριο, το διαρκείας, την συνδρομή κλπ...

Στα αθλητικά υπάρχει πρόβλημα και δεν λύνεται μόνο με την ένωση κοσμοτε και νόβα, η οποία αξίζει τώρα που είναι αρχή της.

Στο μπάσκετ ειδικά θέλεις σίγουρα δύο ή τρεις συνδρομές για να δεις το περιεχόμενο.
NBA League Pass, Euroleague Pass, Courtside FIBA.
Αν βάλεις την συνδρομητική δεν έχεις πλήρη πρόσβαση στα πακέτα.
Επίσης κάποια μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης στο μπάσκετ δεν έχεις καμία δυνατότητα να τα δεις. Αδριατική, Γερμανικό Ισπανική λίγκα, Ιταλική λίγκα και θέλουν την συνδρομή τους.
Το δε NCAA δεν έχει καν ακόμη νόμιμο τρόπο παρακολούθησης στην Ελλάδα.
Θέλει συνδρομή σε VPN (άλλη μια συνδρομή) για να το δεις.
Σε λίγο θέλουν να μπουν στο κόλπο η YouTube TV, Amazon και Espn για κάποια περιεχόμενα.

Steve Nash. 2× NBA ΜVP (2005, 2006)SSOL- Seven Second or Less Len - 2006-07 : True champions
Εικόνα
Basketforum Fantasy Champion 2025-26🏆
Άβαταρ μέλους
Coach Periklis

allstar
Reactions:
Αγαπημένη θέση: SG
Αγαπημένος παίκτης: Σπανούλης , Kobe Bryant

Δευ Σεπ 15, 2025 9:46 pm

Conan1982 έγραψε:
Παίρνω την ευκαιρία από το ποστ του Κόμη:
(θα έλεγα τώρα και για την μάστιγα του στοιχήματος αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα).
Δεν είναι ακριβώς άλλο θέμα, σχετίζεται και πιστεύω είναι και ο #1 παράγοντας

Πιστεύω ο τζόγος ώθησε σε περισσότερους αγώνες και έσοδα παρά η συνδρομητική

Εξαιρετικά σχόλια από ολόυς, σας βγάζω το καπέλο, ειδική μνεία σε @nikolas_asteri για το τεράστιο κείμενο

Δεν χαλούσα ποτέ το μυαλό μου για την συνδρομητική κουλτούρα και για αυτό δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω τέτοια διατρηβή στο θέμα, ρισπεκτ

Αυτό που ξέρω, είναι ότι ο άνθρωπος πάντα θα βρίσκει λύση να hack the system :P

Το πρόβλημα είναι όταν εδραιώνεσαι τόσο ισχυρά που δεν σε αγγίζει ούτε μια μαζική αντίδραση

Πχ το Spotify είναι ένα σκουπίδι που ξεφτιλίζει κάθε έννοια τέχνης. Έχω ακόμα συνδρομή , έχω ψιλοβρει εναλλακτική και μένει να εξακριβώσω αν η άλλη πλατφόρμα έχει επίσης το 90% της παγκόσμιας μουσικής όλων των εποχών ( για αυτό εδραιώθηκαν και τους βγάζω το καπέλο ) :mrgreen:

Το Νετφλιξ στο οποίο επίσης έχω συνδρομή είναι ο απόλυτος μάγκας καθώς έχει καταφέρει να εντάξει και αθλητισμό στην πλατφόρμα του . Δεν θα απέκλεια κάποια στιγμή να καταφέρει να αποκτήσει και δικαιώματα προβολής ποδοσφαίρου ραγκμπι τενις μπασκετ κλπ ......έχει ήδη μποξ και WWE :shock:

Αν σκεφτούμε επίσης ότι το σινεμά κοστίζει 9,50 ευρώ και άλλα 15 τα σνακ, λεω και χαλάλι με μισή καρδιά, αλλά το λέω

Το ποδόσφαιρο είναι το μεγάλο άθλημα που στα μάτια μου καταστράφηκε ολοκληρωτικά από όλο αυτό, αλλά guess what, είναι 150 χρόνια τόσο βαθειά εδραιωμένο στην κοινωνική συνείδηση που δεν το αγγίζει ούτε αυτό

Για να δω Ολυμπιακό πρέπει να έχω και το καναλι του ελλ. πρωταθλήματος και το κανάλι που δείχνει τα ευρωπαικά ματς . Και να περιμένω και 5 λεπτά αν θα μετρήσει το γκολ ή το πεναλτι

Ευτυχώς αγάπησα το μπασκετ και την βγάζω με γιουρολιγκ ΤιΒι και ΕΡΤ . Θα μπορούσε αυτό να ωθήσει κόσμο προς το μπασκετ αλλά δεν το έχει καταφέρει ούτε κατ ελάχιστο :oops:

όλοι αυτοί ποντάρουν στο ότι δεν μπορείς χωρίς αυτό που πρσφέρουν και στην αποκλειστικότητα . Εγώ μπορώ χωρίς πολλά από αυτά . Ο φίλος μου ο Παντελής από τη δουλειά που πρόσφατα πήρε σύνταξη δεν μπορεί χωρίς την ΑΕΚ . Νομίζω το 80% είναι ....Παντελής

τουλαχ. υπάρχει ακόμα η αισθητική προποτζίδικο και αντέχουμε στην Ελλάδα :P :P :P

Υπήρξαν και 1000 άτομα κάποτε , φίλοι της λιβερπουλ που είπαν νισάφι και έφτιαξαν την A(ffordable)FC Liverpool :drunk: ....

Θα κλείσω με ένα σχόλιο από τον τομέα που πραγματικά με ενδιαφέρει . Τη μουσική και το χεβι μεταλ....Η εναλλακτική στην εντυπωσιακά αυξανόμενη ακρίβεια στις συναυλίες και το μερτς, την βρήκα στηρίζοντας καλές τοπικές μπάντες. Ίσως βγει κάτι καλό από αυτό . Το 90% όμως θα πάει Μεταλλικα με 150-200-300 ευρώ και δεν θα έχει λεφτά να πάει σε κάποια άλλη :wink:

"ο Ολυμπιακός δεν αγοράζεται, είναι κάτι τεράστιο, είναι μία ιδέα"
Άβαταρ μέλους
shaq7

champion
Reactions:

Δευ Σεπ 15, 2025 10:26 pm

αν βαλεις παντως νοβα η κοσμοτε απο αθλητικα βλεπεις ολα τα ποδοσφαιρα ελλαδα τσ λ κονφερανς αγγλια ισπανια,την ευρωλιγκα και εχει και μερικα ματς ΝΒΑ..οκ τωρα αν θες να βλεπεις αργεντινικο ποδοσφαιρο η κολλεγιακο μπασκετ δεν τα χει..Για εναν νορμαλ θεατη ειναι καλυμμενος.. Θυμαμαι πριν καμια δεκαετια που μαρεσε να βλεπω πολυ μπαλα να πληρωνω και κοσμοτε και νοβα,πρεπει να ταν κανα 50ρικο εκαστος..

Άβαταρ μέλους
nikolas_asteri

champion
Reactions:

Δευ Σεπ 15, 2025 10:42 pm

Coach Periklis έγραψε:
Πχ το Spotify είναι ένα σκουπίδι που ξεφτιλίζει κάθε έννοια τέχνης. Έχω ακόμα συνδρομή , έχω ψιλοβρει εναλλακτική και μένει να εξακριβώσω αν η άλλη πλατφόρμα έχει επίσης το 90% της παγκόσμιας μουσικής όλων των εποχών ( για αυτό εδραιώθηκαν και τους βγάζω το καπέλο ) :mrgreen:
Για πες ποια είναι η εναλλακτική, δεν έχω ιδέα. Είμαι δέσμιος του Spotify σχεδόν 10 χρόνια τώρα :shock:

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
shaq7

champion
Reactions:

Δευ Σεπ 15, 2025 10:50 pm

σποτιφαι παντως ειναι κατι καλα παιδια απο ινδια που πουλανε τις συνδρομες τους για 16ε τον χρονο..οσο κοστιζουν 2 μηνες απο ελλαδα..αποτι εχω ακουσει δηλαδη :twisted:

γιουρολιγκ πας επισης με ενα ΄΄ταξιδακι΄΄ στην τουρκια εχει κανα 30ρι το χρονο.

Άβαταρ μέλους
berry

Honorary
Reactions:
Αγαπημένη θέση: SF
Αγαπημένος παίκτης: Magic
Αγαπημένη ομάδα: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Δευ Σεπ 15, 2025 11:05 pm

nikolas_asteri έγραψε:
Δευ Σεπ 15, 2025 10:42 pm
Coach Periklis έγραψε:
Για πες ποια είναι η εναλλακτική, δεν έχω ιδέα. Είμαι δέσμιος του Spotify σχεδόν 10 χρόνια τώρα :shock:
Tidal?

Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Pop Culture”