shtarkws έγραψε: ↑Κυρ Αύγ 27, 2023 8:06 pm
papp7 έγραψε: ↑Κυρ Αύγ 27, 2023 6:15 pm
Υπάρχει καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό κάνει τη μεγάλη διαφορά στην Ευρώπη στα εργασιακά από χώρα σε χώρα, ενώ έχουν θεωρητικά το ίδιο καπιταλιστικό σύστημα.
Αυτό πιστεύω και εγώ, ότι για να υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίες με καλές συνθήκες και με καλές αποδοχές πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που να ευνοεί την υγιή επιχειρηματικότητα ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τον εργαζόμενο όσο του δίνει κίνητρα να βελριωνεται.
Αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να οριστεί από ιδεολογίες, πορείες, διαμαρτυρίες κτλ. Θέλω να πω πως δεν θα έπρεπε γιατί θα έπρεπε τα πράγματα να είναι απλά και ξεκάθαρα. Οι περισσότεροι (και όχι όλοι) από αυτούς που διαδηλώνουν το κάνουν επειδή είναι κάτι σαν επάγγελμα ή επειδή πρέπει να κολλήσουν κομματικά ένσημα και όχι επειδή θέλουν πραγματικά να υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση.
Όσο δεν το καταλαβαινουμε τα χρόνια περνούν, όλο και περισσότεροι νέοι εξειδικευμένοι φεύγουν στο εξωτερικό, όντας παράγωγα του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος για να απολαμβάνει μια άλλη χώρα, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα να μένουν είτε γερασμένοι είτε ανειδικευτο εργατικό προσωπικό. Μια χαρά είναι όλοι αυτοί και χρήσιμοι, αλλά μόνο με αυτούς δεν πρόκειται να πάει μπροστά η χώρα όταν ο υπόλοιπος κόσμος ετοιμάζεται για την νέα βιομηχανική επανάσταση.
Και η ημέρα της μαρμοτας συνεχίζεται.
Δεν μπορεί να οριστεί μέσα από ιδεολογίες;
Συγγνώμη, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό.
Τι πάει να πει "απλά και ξεκάθαρα";
Απλά και ξεκάθαρα ως προς τι;
Από την ώρα που το μέγεθος του κέρδους του επιχειρηματία είναι σε άμεση συνάρτηση με το ευνοϊκό για εκείνον νομοθετικό πλαίσιο στα εργασιακά, για εκείνον απλά και ξεκάθαρα το θέμα είναι να μπορεί να έχει εργαζόμενους αναλωσιμους με χαμηλό κόστος να δουλεύουν σε "συνθήκες γαλέρας", ενώ είναι προφανές ότι το συμφέρον των εργαζομένων είναι εντελώς ανάποδο.
Κάνω κάπου λάθος;
Έτσι όπως το βλέπω όσα χρόνια ζω και από όσα διαβάζω, το τι θα επικρατήσει, είναι θέμα
πολιτικών συσχετισμων και μάχη ιδεολογιών , είναι θέμα ζυμωσεων από τα κάτω ως προς τις διεκδικήσεις και συσπείρωσης στους από τα πάνω ως προς το πως θα διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η αγορά (εργασίας).
Η ανώτερη τάξη στην Δύση έχει πλέον μια αρκετά υψηλή συσπείρωση, οργάνωση και αρκετά μεγάλη επιτυχία στην επίτευξη των στόχων έναντι της εργατικής τάξης.
Ο τρόπος που εφαρμόστηκαν τα μέτρα για να έρθουν τα λεγόμενα πακέτα διάσωσης την περασμένη δεκαετία είναι ενδεικτικός.
Και στην μνημονιακη Ελλάδα όμως του 2010, ο μόνος τρόπος με τον οποίο αντιστάθηκε η εργατική τάξη ήταν με πορείες και απεργίες.
Έτσι καθυστέρησε την εφαρμογή των μέτρων και αυτό προσπάθησε να χτυπήσει και η άρχουσα τάξη, είτε με προβοκάτσιες, είτε με προπαγάνδα (κάθε φορά που ξεκοίλιαζαν έναν κλάδο έπαιζε στην τηλεόραση για το πόσο κακοί και προνομιούχοι έναντι των υπολοίπων ήταν), είτε με ωμή καταστολή με μηχανάκια να πέφτουν σε ηλικιωμένους, ληγμένα χημικά απαγορευμένα σε καιρό πολέμου με την σέσουλα και ΜΑΤ να κυνηγάνε γυναικόπαιδα σα λυσσασμενα σκυλιά.
Τελικά τα κατάφεραν με Τσίπρα on the rocks και προδοσία του κινήματος των πορειών κτλ κτλ.
Δεν νομίζω την περασμένη δεκαετία όλη αυτή η θάλασσα κόσμου που βγήκε στους δρόμους να ήταν "επαγγελματίες", ούτε νομίζω ότι δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα (και ας έχασε στο τέλος).
Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής: συμφωνείς και εσύ αν καταλαβαίνω καλά ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι όπως θα έπρεπε.
Πιστεύεις ότι οι πορείες δεν είναι η λύση.
Ας πούμε ότι το δέχομαι για την οικονομία της συζήτησης.
Εσύ τι προτείνεις δεν έχω καταλάβει;
Το θα έπρεπε να είναι απλά και ξεκάθαρα δεν δουλεύει, δεν ισχύει, δεν είναι απλά και ξεκάθαρα και ωραία για όλους.
Τι θα μπορούσε να είναι κάτι που θα βοηθούσε ως προς κάποιες λύσεις; πως θα πειστεί η κυβέρνηση να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες ή με ποιον άλλον τρόπο θα γίνει;