Συμφορουμίτη lefpan, τα λόγια μου θέλω να τα ερμηνεύσεις με τον καλύτερο δυνατό τόνο. Αν πιστεύεις ότι το παίζω εξυπνάκιας ή αφ ̓ υψηλού δώσε μου σε παρακαλώ το benefit of the doubt. Θα σου μιλήσω όπως θα μιλούσα σε κάποιον φίλο μου. Δεν ξέρω ποια είναι η σχέση σου με την ακαδημία, με τις δημοσιεύσεις, με την έρευνα γενικότερα. Αν είσαι στον χώρο, συγχώρεσε μου αν λέω πράγματα που σου είναι γνωστά και προφανή.lefpan έγραψε: ↑Παρ Σεπ 01, 2023 9:35 pmΣυμφωνώντας απόλυτα στο θέμα αυτό με τον basket72 και ελπίζοντας στο ανοιχτό σου μυαλό (που με έχεις πείσει ότι διαθέτεις), σου παραθέτω -στα πρόχειρα- ένα άρθρο του καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνη Φώσκολου ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι ασήμαντη.
Αν ψάξεις λίγο θα βρεις ότι υπάρχουν διεθνώς πάρα πολλοί έγκριτοι επιστήμονες που διαφωνούν με την κρατούσα και υπερπροβαλλόμενη καθημερινώς "αλ-γκοριανή" άποψη.
https://slpress.gr/koinonia/giati-i-ant ... -asimanti/
Διάβασα το άρθρο που μου έστειλες. Οι παρατηρήσεις μου είναι οι κάτωθι. Θα ξεκινήσω με ότι έχει να κάνει εκτός του άρθρου. Θα τα βάλω σε λίστα για να μη γράφω πάλι σεντόνια. Ευχαρίστως να επεκταθώ σε ό,τι ζητήσεις. Στο άρθρο, δεν θα προσπαθήσω να αντικρούσω κάθε λεπτομέρεια. Είναι εξουθενωτικό. Θα διαλέξω μερικές παραγράφους, θα εξηγήσω αναλυτικά τη σκέψη μου και ελπίζω ότι θα συνεχίσεις από εκεί.
- Το ότι είναι κάποιος καθηγητής, δεν τον κάνει ειδικό. Έχω γνωρίσει στην σταδιοδρομία μου ένα κάρο καθηγητές που δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Είτε το PhD τους ήταν μια μετριότητα οπότε δεν ήταν ποτέ ειδικοί, είτε έχουν βαρεθεί με τα χρόνια και δεν ακολουθούν τις εξελίξεις. Το δεύτερο συμβαίνει αρκετά στην Ελλάδα btw.
- Έψαξα τον συγκεκριμένο κύριο λοιπόν και ξέρεις τι βρήκα; Απολύτως τίποτα. Μόνο αυτό το άρθρο του στο (αμφιβόλου ποιότητας) SLpress. Δεν έχει google scholar, δεν βρίσκω δημοσιεύσεις του online. Αυτό είναι σπάνιο για ακαδημαικους.
- Όμως (για να είμαι δίκαιος) έψαξα αρκετά, και βρήκα το βιογραφικό του στο site του Πολυτεχνείου. Αυτός ο άνθρωπος είναι emeritus καθηγητής, σχεδόν 90 χρονών. Η τελευταία του δημοσίευση ήταν το 2003, σχεδόν 20 χρόνια πριν. Μέχρι και ο μεγάλος Michael Atiyah (https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Atiyah), από τους γίγαντες μαθηματικούς των τελευταίων 50 χρόνων βγήκε και έλεγε κάποια πράγματα που δυστυχώς έδειχναν ότι το μυαλό του είχε αρχίσει να τον προδίδει προς το τέλος της ζωής του. Μπορείς αν θέλεις να διαβάσεις τις δύο τελευταίες παραγράφους στο later work στη wiki.
- Όσον αφορά στις δημοσιεύσεις του, γεωχημικός είναι ο άνθρωπος και οι περισσότερες δουλειές του έχουν να κάνουν με τη γη και τα ορυκτά. Δυστυχώς δεν έχω την γνώση να κρίνω το επίπεδο των δημοσιεύσεων αλλά 4-5 που κοίταξα ήταν δημοσιευμένες σε πολύ χαμηλού επιπέδου venues. Μπορεί να είμαι λάθος εδώ φυσικά, αλλά δεν μπορώ να κάνω ολόκληρη ανάλυση σε ένα πεδίο που δεν ξέρω. Δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει κάποια βαθιά γνώση επί του περιβάλλοντος.
Όλα αυτά βέβαια, δεν σημαίνουν ότι το άρθρο είναι του είναι κακό ή λάθος. Όπως όμως έγραψα πιο πάνω, δεν είναι δουλειά της επιστημονικής κοινότητας να διαψεύδει κάθε λίγο και λιγάκι τις ιδέες του κάθε τυχάρπαστου. Έρχονταν στο φόρουμ τησ σχολής κάθε τόσο κάτι τύποι που πίστευαν ότι είχαν το τέλειο αντισεισμικό σύστημα ή ότι ήξεραν πως με την πυρηνική ενέργεια μπορούσαν να νικήσουν τον καρκίνο και όταν τους αγνοούσαμε μας έλεγαν "Γιατι; Που είναι το λάθος; Πες μου". Αν έχεις κάποια καλή ιδέα, την βάζεις σε paper και την στέλνεις. Θα σου πει ο reviewer που είναι το λάθος σου. Αν είναι καλή ιδέα θα δημοσιευτεί. Οι επιστήμονες είναι άρρωστοι, έχουν πρόβλημα, θέλουν να λύνουν προβλήματα. Δεν ησυχάζουν μέχρι να βρουν λύση στο πρόβλημα που τους απασχολεί. Και αν όντως κάποιος κακός reviewer θέλει να κρύψει την αλήθεια, υπάρχουν μέρη όπως το arxiv που μπορείς να βάλεις online το paper σου. Αν είναι σωστό, θα υπάρχει σούσουρο. Εκτός αν πιστεύουμε ότι χιλιάδες άνθρωποι ταυτόχρονα (καθηγητές, ερευνητές, postdocs, διδακτορικοί) έχουν συμφωνήσει κρυφά να σε έχουν στη μπούκα.
Πάμε στο άρθρο τώρα μιας και τελείωσα με το ad hominem

- Θα αρχίσω με κάτι που έψαξα πρόσφατα διότι μου έκανε εντύπωση κάτι που έγραψε ο μπασκετ72. Το νούμερο για το CO2 το 1850 είναι λάθος. Έχω παραθέσει το διάγραμμα σε προηγούμενο ποστ. Στην εικόνα 10, κάνει cite το paper του Beck από το 2007. Ψάχνοντας λίγο βρήκα αυτή την κριτκή στη δουλειά του Beck: https://pure.rug.nl/ws/files/14453908/2 ... Meijer.pdf
Ελπίζω να μην βαρεθείς να το διαβάσεις, εξηγεί γιατί ο Beck έχει σημαντικά λάθη. Αυτός που κάνει την κριτική, είναι ο Meijer (https://www.rug.nl/staff/h.a.j.meijer/?lang=en) ο οποίος σύμφωνα με την ίδια ψαχτική που έκανα για τον κύριο Αντώνη πιο πάνω, μοιάζει να είναι πολύ πιο ενημερωμένος και σύγχρονος επιστήμονας.
- Έχει μία σούμα προς το τέλος που ουσιαστικά λέει ότι φταίει ο ήλιος για την κλιματική αλλαγή. Η NASA (και πολλοί άλλοι) διαφωνούν:
https://climate.nasa.gov/faq/14/is-the- ... al-warming
https://www.climate.gov/news-features/c ... al-warming
- Επίσης στο άρθρο του, είναι αρκετά γραφήματα τα οποία δεν λέει από που είναι οπότε δεν έχω τρόπο να διασταυρώσω τις πληροφορίες που παραθέτει (το να μην κάνεις cite πηγές είναι ίσως το μεγαλύτερο αμάρτημα στην έρευνα).
Αυτά για τώρα. Έχω ακόμα jet lag και δεν έχω τι να κάνω νυχτιάτικα



Είναι πάρα πολύ κουραστικό να πρέπει να αντικρούεις πράγματα που έχουν ειπωθεί ήδη από την επιστημονική κοινότητα ξανά και ξανά. Ήθελα όμως με αυτό το ποστ να κάνω ένα μικρό βήμα στο να σας πείσω ότι οι ιδέες δεν απορρίπτονται λόγω κάποιας συνομωσίας. Είναι απλά λάθος.
Ελπίζω να ήταν αρκετή η προσπάθεια μου.

Έψαξα (ειλικρινά) και δεν βρήκα πολλούς. Δύο-τρεις βρήκα. Και από αυτούς, ο ένας απλά λέει "Δεν ξέρουμε καλά τι συμβαίνει, είναι λίγο απλοικά τα μοντέλα μας". Τελοσπάντων, όπως είπα, δεν είμαι ειδικός και δεν μου αρέσει να το παίζω έξυπνος. Υπάρχουν άνθρωποι πολύ πιο φωτεινοί από εμένα (τον Αστέρη ε;
