N.I.2022 έγραψε: ↑Τετ Δεκ 13, 2023 12:49 pm
Μια απλή ερώτηση, υπάρχει καθαρή πηγή ενέργειας που τωρα να μπορεί να μας αποδώσει στην διάρκεια ζωής της ενέργεια περισσότερη από ότι χρειάστηκε για την παραγωγή και την εγκατάσταση της??
Οι μόνες με αξιόλογο συντελεστή τώρα είναι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά και αυτά λόγο των φραγμάτων κάνουνε μεγάλη οικολογικοί καταστροφή. Και τα πυρηνικά εργοστάσια νέας τεχνολογίας (ελάχιστά απόβλητα) αλλά με τους κίνδυνους που ακόμα υπάρχουν.
Η Κίνα τωρα βλέπει ότι το συμφέρον της είναι να μπει στην αγοράς σαν κατασκευαστής στις ανανεώσιμές πηγές, βλέποντας το μεγάλό οικονομικοί κέρδος και ας έχει αντίκτυπο στην παραγωγή και χρήση άνθρακα.
Πραγματική ανανεώσιμη πηγή είναι το Η2 και με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακά, αλλά επειδή αυτό θα το έχουμε άφθονο από το νερό, η ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών άργα η γρήγορα θα μπορούσαν να έκαναν τα κρατεί ενεργειακά ανεξάρτητα με ότι αυτό θα μπορούσες να σημαίνει
Δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που ρωτάς
Στο ενεργειακό μείγμα της κάθε χώρας, Ηπείρου και τελικά του κόσμου ολοκλήρου υπάρχουν ορυκτά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα μεγαλύτερα άλματα στην τεχνολογία έχουν γίνει στην ηλιακή ενέργεια, αλλά και εκεί υπάρχουν ακόμα περιορισμοί. Προφανώς και το υδρογόνο (πράσινο, ακόμα και μπλε) είναι επίσης ένα από τα "όπλα" μας. Αυτό είναι άλλωστε και το τεχνολογικά πιο εύκολο να χρησιμοποιήσουμε σε "μηχανές" που δουλεύουν με ορυκτά, η μετάβαση είναι εύκολη και για αυτό και η παγκόσμια ναυτιλία για πρώτη φορά στην ιστορία της εξέτασε μήπως ασχοληθεί και αυτή με την ενεργειακή μετάβαση με μπλε υδρογόνο (και αυτό έχει εκπομπές άνθρακα, αλλά σε μικρότερο βαθμό προφανώς).
Το βασικό πρόβλημα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ότι δεν μπορούν να σου καλύπτουν συνεχόμενα τις ανάγκες ενέργειας γιατί α) στηρίζονται στο κλίμα και σε μη σταθερούς παράγοντες και β) δεν έχουμε ακόμα καλό τρόπο να αποθηκεύουμε την ενέργεια που παράγεται "τις ώρες αιχμής".
Άρα αν στην Ελλάδα πχ είχαμε αιολική και ηλιακή ενέργεια σε σταθερή βάση, θα χρειαζόμασταν οπωσδήποτε ΚΑΙ ένα σταθερό δίκτυο με ρεύμα από ορυκτά καύσιμα για να έρχεται να καλύπτει τις ανάγκες μας τις ώρες που δεν παίρνουμε αρκετή ενέργεια από τον ήλιο και τον αέρα.
Το αποτέλεσμα θα ήταν ότι θα κάναμε μεν χρήση ορυκτών, αλλά θα ήταν περίπου στο 10-20% της σημερινής χρήσης. Καμία σχέση δηλαδή. Οικονομικά στον μέσο πολίτη δεν θα άλλαζε τίποτα γιατί το "χρηματιστήριο ενέργειας" που έχουν στήσει μας χρεώνει πάντα σε τιμές φυσικού αερίου για όλο μας το ρεύμα, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.
Επειδή ξανά διάβασα την πρώτη σου ερώτηση... όλες. Δεν υπάρχει ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που να χρειάζεται να ξοδέψεις παραπάνω ενέργεια από αυτήν που (καθαρά) θα παράξει.
Όπως έγραψα και πιο πάνω, η πιο efficient προς το παρόν είναι η ηλιακή ενέργεια. Επίσης, πολλές από τις εξορύξεις που γίνονται, έχουν τεράστιο κόστος και ο μόνος λόγος που συμφέρουν... είναι επειδή οι φόροι μας πηγαίνουν σε επιδοτήσεις. Πληρώνουμε δηλαδή σαν κράτη τις μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων για να μας δίνουν ενέργεια με κέρδος, ενώ καταστρέφουν και το περιβάλλον. Με συγχωρείτε αλλά αυτά είναι τρέλες. Γενικά, όταν οι Αμερικάνοι κάνουν φράκινγκ, δεν μπορούμε να μιλάμε οτιδήποτε άλλο, δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό.
Τέλος, η Κίνα έδωσε αγώνα να μπορεί να συνεχίσει να καίει κάρβουνο, ενώ με τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις έχει πρόσβαση σε πετρέλαιο Ρωσικό και του των χωρών του κόλπου. Δεν την συμφέρει να γίνει ακόμα η μετάβαση. Ούτε την Ινδία συμφέρει, ούτε την Ινδονησία. Ούτε οι Αμερικανοί προφανώς. Η μόνη γεωγραφική περιοχή (από τους ισχυρούς του κόσμου) που έχει πραγματικό συμφέρον να γίνει η ενεργειακή μετάβαση είναι η Ευρώπη.
Στηριζομαστε στους Ρώσους και τους Αμερικανούς, δεν έχουμε δική μας παραγωγή ορυκτών, ακόμα και αν αποφασίζαμε να κάναμε κάποιες εξορύξεις για να είμαστε σε καλύτερη θέση "εμπορικά", λογικά θα μας έβαζαν μπλόκο οι λοιπές μεγάλες δυνάμεις ή θα έπαιρναν το μεγαλύτερο μέρος της πίτας.