Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο μισό της σεζόν που πέρασε είχε το εξής depth chart:
Walkup, Goss, Mitrou-Long
Canaan, Larentzakis
Papanikolaou, McKissic
Peters, Petrusev, Sikma
Fall, Milutinov/Wright
Και λέω Milutinov ή Wright γιατί πρακτικά δεν ήταν ποτέ ταυτόχρονα διαθέσιμοι. Σε αυτό το δεύτερο μισό ο Ολυμπιακός ήταν αποδεδειγμένα μέσα στις 3 καλύτερες ομάδες της Euroleague. Αποδεδειγμένα όμως δεν ήταν και αρκετά καλός για να κερδίσει τη Real στο Final 4. Ούτε αρκετά καλός για να πάρει το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό (αν και χωρίς Fall και Wright). Στο παραπάνω depth chart το ρόλο του Sikma (σαν 5ος ψηλός) τον παίρνει ο Wright, το οποίο αποτελεί μεγάλη αναβάθμιση, καθώς έχεις 5 ποιοτικές λύσεις στο 4-5. Ενώ το ρόλο του Canaan τον παίρνει ο Dorsey. Νομίζω πως μιλάμε για δύο παίκτες ίδιου επιπέδου (με κάποιες ομοιότητες και κάποιες διαφορές). Στα θετικά το ότι ο Dorsey έχει ελληνικό διαβατήριο. Το υπάρχον depth chart διαμορφώνεται ως εξής:
Walkup, Goss, Mitrou-Long
Dorsey, Larentzakis
Papanikolaou, McKissic
Peters, Petrusev
Fall, Milutinov, Wright
Δεν έχω συμπεριλάβει τον Brazdeikis καθώς θεωρώ ότι δεν υπολογίζεται και θα αποδεσμευτεί. Μιλάμε για ένα roster 12 παικτών, με τον Τανούλη 13. Επομένως σίγουρα χρειάζονται 1 με 2 προσθήκες ακόμα. Προσωπικά θα ήθελα η μία να είναι ο Keenan Evans. Νιώθω ότι αφενός αξίζει το ρίσκο, καθώς μιλάμε για παίκτη που θα μπορούσε να γίνει superstar στην Euroleague ΑΝ είναι υγιής. Και νομίζω πως πρέπει να γίνει και άλλη μια προσθήκη. Αυτή κατά τη γνώμη μου θα αργήσει. Διότι είτε θα είναι ο Vezenkov, αν τελικά φύγει απ' το NBA, κάτι του θα φέρει και κάποιες ανακατατάξεις (McKissic στο 2, Peters στο 3). Είτε θα είναι κάποιο 2-3άρι από το NBA, αν ο Sasha δείξει ότι μένει τελικά στην Αμερική. Πιθανές επιλογές είναι ο Lonnie Walker, ο Shake Milton ή ο Evan Fournier. Το πλεονέκτημα είναι ότι αυτοί οι παίκτες θα μπορούσαν να προσφέρουν στο 2, όσο ο Evans είναι εκτός και να κατέβουν στο 3 (στη θέση του McKissic ουσιαστικά), όταν με το καλό επιστρέψει ο Evans. Σε κάθε περίπτωση ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει υπομονή καθώς δεν ελέγχει τις εξελίξεις στην περίπτωση Vezenkov, αλλά δεν πρέπει να χάσει και το τρένο αφήνοντας άλλες περιπτώσεις παικτών να πάνε χαμένες. Τέλος παραθέτω ένα ιδανικό/ρεαλιστικό roster για την ερχόμενη σεζόν.
Backcourt: Walkup, Goss, Mitrou-Long, Dorsey, Evans*
Wings: Papanikolaou, McKissic, Larentzakis, Walker/Milton/Fournier ή Peters**
Frontcourt: Peters ή Vezenkov**, Petrusev, Wright, Milutinov, Fall, (Τανούλης)
* όταν επιστρέψει (Ιανουάριο/Φεβρουάριο)
** αν ο Sasha τελικά φύγει από το NBA και επιλέξει Ολυμπιακό
Θεωρώ πως είναι μια ρεαλιστική πρόταση, ένα αρκετά βελτιωμένο roster σχετικά με το ήδη καλό roster του περσινού δεύτερου μισού. Χρειάζεται μια αύξηση κοντά στα 4 εκ. σε σχέση με πέρσι, κάτι που μοιάζει αναγκαίο καθώς ο Παναθηναϊκός ήδη από πέρσι είχε κατά 6 εκ. περίπου μεγαλύτερο budget. Πόσο μάλλον τώρα με την προσθήκη Lorenzo + 5άρι + κάποιες ανανεώσεις που έκανε και θα κάνει (Grant, Grigonis, Μήτογλου κτλ.). Αλλά αν θες να είσαι ανταγωνιστικός πρέπει τουλάχιστον να πλησιάσεις το budget των ανταγωνιστών σου.