Θα κάνω μια προσπάθεια να εξηγήσω το σκεπτικό μου. Θεωρώ ότι ο Peters, του οποίου την "παικτικη" ανάλυση έκανα στο προηγούμενο post, δεν πρέπει να μείνει στην ομάδα ΑΝ έρθει ο Σάσα και εξηγουμαι.
1. Είναι εκτίμηση μου ότι ο Peters για να κάνει καλή χρονιά, απλά καλή αξιοπρεπή χρονιά, πρέπει να έχει ρόλο τουλάχιστον 20 λεπτών στο παρκέ. Νομίζω (και φυσικά μπορεί να κάνω λάθος) ότι αν επιστρέψει σε ένα άχαρο ρόλο 15λεπτου (ή και λιγότερο) θα είναι αρκετά κακός. Αυτό προσπάθησα να εξηγήσω και στο προηγούμενο ποστ, ότι τα νούμερα της περσινής χρονιάς οφείλονται στο γεγονός ότι αποτελούσε τον κύριο επιθετικό πόλο της ομάδας. Αν γίνει πάλι δεύτερο - τρίτη επιλογή νομίζω θα τουβλαρει ασυστολα και θα δούμε ένα παίκτη που θα αναρωτιεμαστε αν ξέχασε το μπάσκετ που ήξερε. Αλλά ξαναλέω αυτή είναι προσωπική εκτίμηση και φυσικά μπορεί να έχω άδικο.
2. Αν θεωρείτε ότι μπορεί να πάρει χρόνο στο 3, τότε εδώ διαφωνούμε κάθετα και οριζόντια και διαγώνια. Έχει αργά πόδια, δεν είναι αθλητικός, δεν έχει χειρισμό μπάλας (το σκάσιμο της μπάλας ντε). Τα αντίπαλα τριάρια θα κάνουν πάρτι. Το ίδιο λέω χρόνια για τον Παπαπέτρου, ο οποίος βέβαια επιμένει ότι είναι 3αρι. Τουλάχιστον όμως ο Ιωάννης έχει καλό ποστ παιχνίδι και λόγω σωματοδομής μπορεί να ποσταρει τα περισσότερα 3αρια της λίγκας. Ο Peters ούτε αυτό.
3. Ο Peters είναι μια χειρότερη εκδοχή του Σάσα σε όλους τους τομείς, αλλά το point είναι ότι το παιχνίδι τους μοιάζει πάρα πολύ. Δεν συμπληρώνει ο ένας τον άλλο, πράγμα που συμβαίνει με Σάσα - Πετρούσεφ. Και για να γίνει πιο κατανοητό το point μου, ποια από τα παρακάτω ζευγάρια θα προτιμούσατε:
- Walkup - Σλούκας ή Walkup - Καλάθης;
- Μιλουτινοφ - Φαλ ή Μιλουτινοφ - Ράιτ;
- Παπανικολάου - Παπαπέτρου ή Παπανικολάου - Γκριγκόνις;
4. Και κυριότερο όλων, αν μείνει ο Peters θεωρώ ότι δε θα αποκτηθεί άλλο 3αρι με απόλυτη βεβαιότητα. Άρα πας στις θέσεις 3-4 με : Παπανικολάου - Λάρυ - Μακ/Μπραζ - Πίτερς - Σάσα.
Αν όμως έφευγε ο Αλέκος και ερχόταν ένα καθαρό 3αρι (λέγε με Ojeleye για παράδειγμα) θα ήσουν : Παπανικολάου - Ojeleye - Λάρυ - Σάσα - Πετρούσεφ.
Τώρα αν εσείς προτιμάτε την 1η επιλογή, εγώ πάω πάσο.
Σημείωση: επίτηδες έβαλα σαν πιθανό 3αρι τον Ojeleye και όχι κάποιο βαρύ όνομα από το NBA που θα ήθελα φυσικά, για να κάνω ακόμα πιο έντονο το point μου για απόκτηση καθαρού 3ου!
[/quote]
Έχετε φαγωθεί να βγάλετε τον Πίτερς μέτριο παίχτη, γιατί απλά είναι το πιο βολικό θύμα για να δημιουργηθεί χώρος στο ρόστερ και να αποκτηθεί το 3άρι κράχτης - ηγέτης. Τα επιχειρήματα σας, όμως, δεν στέκουν και εξηγούμαι:
1. Από που προκύπτει ότι ο Πίτερς θέλει 20 λεπτά στο παρκέ για να αποδώσει; Αντίθετα, ο τρόπος που παίζει δείχνει το ανάποδο, ότι είναι πάρα πολύ efficient παίκτης, παίρνει λίγα σουτ με τρομερό ποσοστό ευστοχίας και δεν χρειάζεται να μείνει στο παρκέ για πολύ ώρα (πχ Βιλτόζα) γιατί δεν είναι παίκτης ρυθμού.
2. Λέτε ότι δεν έχει ντρίμπλα, πράγμα λογικό γιατί ο τύπος είναι 4άρι. Κάνω λάθος ή αυτός δεν κατέβαζε την μπάλα πέρυσι σε όλα τα συστήματα του Μπαρτζώκα; Ο Παπανικολάου που παίζει 3 έχει καλύτερη ντρίμπλα από τον Πίτερς; Και στην τελική το αν έχει τρίπλα ο Πίτερς είναι αδιάφορο, διότι η ομάδα παίζει motion στην επίθεση και ο στόχος είναι να μην κρατάει κάποιος την μπάλα για πάνω από 3 δευτερόλεπτα. Για αυτό δεν διώξαμε τον Σλούκα από την ομάδα; Επειδή έκανε overdribling;
3. Πάω τώρα και στο post up παιχνίδι. Πράγματι ο Πίτερς δεν είναι καλός σε αυτό το σημείο του παιχνιδιού. Η ομάδα, όμως, δεν παίζει με post up παιχνίδι!!! Κανείς δεν ποστάρει, ούτε καν ο Φαλ, ακόμα και ο Μίλου πέρυσι ελάχιστα το έκανε, που είναι και το δυνατό του σημείο. Επίσης, αν πατήσετε και δείτε στο YouTube highlights ακόμα και από την πρώτη χρονιά του Πίτερς στην ομάδα (που ήταν κακός) μια χαρά πόσταρε κοντότερους παίκτες και τελείωνε με fade away shout με τρομερή ευστοχία. Εν κατακλείδι, η ομάδα παίζει motion στην επίθεση με συνεχισμένα off ball κοψήματα, στο οποίο είναι εξαιρετικός ο Πίτερς (πήραμε πολλούς πόντους με αυτά τα plays πέρυσι ακόμα και από επαναφορά) και ο μόνος καλύτερος του είναι ο Σάσα.
4. Συνύπαρξη Σάσα - Πίτερς: προφανώς δεν υπάρχει σύγκριση για το ποιος είναι καλύτερος. Το γεγονός ότι είναι ίδιου τύπου παίκτες δεν είναι απαραίτητα κακό, εγώ καλό το βλέπω. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο Σάσα είναι στο πάγκο, η ομάδα θα παίζει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο σε άμυνα και επίθεση χωρίς να χρειαστεί να γίνονται προσαρμογές. Αν μάλιστα βρεθούν και οι δύο μαζί στο παρκέ, όπως έχω προαναφέρει και δεν έχω δει κανέναν να κάνει comment σε αυτό, το γήπεδο θα ανοίγει ακόμα περισσότερο, θα έχεις δύο απειλές από την περιφέρεια αντί για μία, θα ανοίξει έξτρα χώρος για τα γκάρντ για μπούκες και ο Φάλ θα κάνει double -double σε κάθε παιχνίδι.
5. Θέμα Άμυνα: πράγματι ο Πίτερς είναι κακός αμυντικός. Η ομάδα, όμως, μπορεί να καλύψει τις αδυναμίες του όπως φάνηκε πέρυσι που είχαμε την καλύτερη άμυνα στην Ευρωλίγκα. Παίζουμε, συνήθως, άμυνα με αλλαγές. Θα δώσω, επίσης, το παράδειγμα του ΠΑΟ. Λεσόρ και Μήτρογλου θεωρούνται κακοί αμυντικοί ακόμα και από τους οπαδούς του. Παρόλαυτα, τα 3/4 της χρονιάς και οι δύο παίζανε 30+ λεπτά και ο ΠΑΟ σε πολλά παιχνίδια έπαιξε τρομερή άμυνα. Δεν θεωρώ, λοιπόν, ότι τα πρόσωπα παίζουν τόσο μεγάλος ρόλο στην άμυνα, αλλά ο τρόπος που αμύνεται η ομάδα μαζικά. Είχαμε την καλύτερη άμυνα με διαφορά πέρυσι και δεν είχαμε εμφανές πρόβλημα στο ριμπάουντ. Πως ξαφνικά με την έλευση του Βέζε (ο οποίος είναι πολύ καλός ριμπάουντερ) ξαφνικά θα φανούν τα αμυντικά κενά του Πίτερς (ενώ δεν φάνηκαν πέρυσι), πάλι δεν το καταλαβαίνω.
6. Απόκτηση 3αριού τύπου ojeleye ή Nbaer: σε έναν ιδανικό κόσμο, η απόκτηση 3αριου είναι το πιο ορθολογικό πλάνο και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Όταν, όμως, προκύπτει θέμα Σάσα, αναγκάζεσαι να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα. Θα προτιμούσα ο Σάσα να μην ερχόταν φέτος και να παίρναμε κανονικό τριάρι. Όμως, δεν γίνονται τα πράγματα όπως τα θέλουμε ιδανικά. Με τα νέα δεδομένα, για να πάρεις 3 πρέπει να διώξεις δύο παίκτες κάτι που δεν θα γίνει γιατί δεν είναι ρεαλιστικό. (Αν ήθελε ο Μπαρτζώ παίκτη τύπου ojeleye θα τον είχε πάρει από πέρυσι).