montechristo έγραψε: ↑Παρ Μάιος 23, 2025 11:55 pm
Θα πω κι εγώ μερικά λόγια, τώρα που το τοπίο δείχνει να καθάρισε ως προς την διεκδίκηση της ευρωκούπας. Θα είμαι ψύχραιμος, χωρίς κραυγές, και χωρίς να θέλω να τσακωθώ με κανέναν από τους γνωστούς "σασταλεγάκηδες":
Η σεζόν για τον Ολυμπιακό στην ευρωλίγκα ολοκληρώθηκε χωρίς την κατάκτηση της κορυφής. Αυτό από μόνο του δεν συνιστά αποτυχία. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι το αποτέλεσμα, αλλά το πώς φτάσαμε σε αυτό. Ο Ολυμπιακός δεν παρουσιάστηκε ποτέ έτοιμος να διεκδικήσει με συνέπεια το τρόπαιο. Υπήρξε αστάθεια, έλλειψη φρεσκάδας, και μια ομάδα που έμοιαζε να κυνηγά την περσινή της σκιά. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, καθιστά την πορεία φέτος αποτυχημένη, όχι επειδή δεν πήραμε την κούπα, αλλά γιατί δεν μπήκαμε στη μάχη με ρεαλιστικές πιθανότητες να την πάρουμε.
Παραμένοντας υποστηρικτής του Γιώργου Μπαρτζώκα και αναγνωρίζοντας το τεράστιο έργο του τα τελευταία χρόνια, πιστεύω πως ο κύκλος του στον πάγκο της ομάδας έχει ολοκληρωθεί. Οι μεγάλες πορείες, η κατάκτηση τίτλων, η αλλαγή επιπέδου του συλλόγου, όλα αυτά έχουν τη σφραγίδα του. Όμως, όταν η ομάδα δείχνει κορεσμό και στασιμότητα, τότε το ταβάνι έχει φτάσει και χρειάζεται ανανέωση όχι μόνο στο ρόστερ αλλά και στην τεχνική ηγεσία.
Το μεγάλο ζήτημα, βέβαια, είναι ποιος μπορεί να αναλάβει αυτή την τεράστια ευθύνη. Στο μπασκετικό τοπίο αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να υπάρχει πιο κατάλληλος διάδοχος από τον Βασίλη Σπανούλη. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει τον Ολυμπιακό όσο λίγοι, έχει αρχίσει να χτίζει την προπονητική του φιλοσοφία, δείχνει φιλοδοξία και έχει, ήδη, δείγματα γραφής στη Μονακό. Ωστόσο, δεσμεύεται με συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, θεωρώ πως η αποχώρηση του Μπαρτζώκα, όσο κι αν μοιάζει αναγκαία, δεν πρέπει να γίνει τώρα. Ο φετινός απολογισμός πρέπει να γίνει ψύχραιμα και στρατηγικά. Ο κόουτς Μπαρτζώκας και η διοίκηση έχουν μπροστά τους μία τελευταία αποστολή: να "ξεσκαρτάρουν" το ρόστερ, να προχωρήσουν σε στοχευμένες προσθήκες εκεί που υπάρχει πρόβλημα και να στήσουν μια ομάδα φρέσκια, με ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα.
Μια τέτοια ομάδα, δουλεμένη και σταθερή, θα μπορεί την επόμενη χρονιά να παραδοθεί στον διάδοχό του, εφόσον τότε θα είναι διαθέσιμος ο Σπανούλης, ώστε να κάνει το δικό του ξεκίνημα με την ομάδα που μεγαλούργησε ως παίκτης με τις καλύτερες βάσεις.
Ο Ολυμπιακός οφείλει να σκεφτεί στρατηγικά και όχι παρορμητικά. Και αυτό, ενίοτε, σημαίνει να πάρεις δύσκολες αποφάσεις... την κατάλληλη στιγμή.
Το ρόστερ θέλει ξεσκαρτάρισμα και στοχευμένες προσθήκες, αλλά αυτά θα τα πούμε άλλη φορά, όταν θα ολοκληρωθεί και το ελληνικό πρωτάθλημα, που πιστεύω πως έχουμε όλα τα φόντα για να το κατακτήσουμε.
Αυτά προς το παρόν.