Ελληνοποίηση ξένων αθλητών

Συντονιστής: Captains

Συμφωνείτε με την ελληνοποίηση ξένων αθλητών?

ΝΑΙ
21
29%
ΟΧΙ
42
58%
ΑΔΙΑΦΟΡΟ
10
14%

Σύνολο ψήφων: 73
Άβαταρ μέλους
nikolas_asteri

allstar
Reactions: 3115
Αγαπημένη ομάδα: New-York-Knicks
Προειδοποιήσεις: 0

Τετ Ιουν 25, 2025 1:44 am

yawn.brigade έγραψε:
Τετ Ιουν 25, 2025 1:21 am
είναι λίγο αντιφατικά αυτά που λες. η σωστή παραδοχή ότι στο φόρουμ χρησιμοποιείται το "εμείς" και το "εσείς" ως τσουβάλιασμα των φιλάθλων κάθε ομάδας καταλήγει σε ακριβώς αυτό το τσουβάλιασμα, ότι τότε οι Ολυμπιακοί δεν έλεγαν τίποτα γιατί αυτό θα τους έφερνε απέναντι στην πλειοψηφία.

δεν είμαι σίγουρος για το τι γράφτηκε τότε, δε θυμάμαι καν αν έμπαινα στο φόρουμ ώστε να έχω άποψη, σίγουρα όμως κατά καιρούς έχω διαβάσει αρκετά σχόλια κατά της ελληνοποίησης του Γουόκαπ από Ολυμπιακούς, συνήθως στα θέματα της Εθνικής.

σε κάθε περίπτωση αυτή η τάση να πας με το ρεύμα της πλειοψηφίας νομίζω δεν υπάρχει ιδιαίτερα στο φόρουμ, ούτε στους Ολυμπιακούς ούτε στους Παναθηναϊκούς, το αντίθετο μάλλον συμβαίνει. "σφαζόμαστε" για τα πάντα, για συγκεκριμένους παίκτες, για προπονητές, για διαιτησία, για την ΕΟΚ, για την Ευρωλίγκα, έτσι γινόταν όσο τουλάχιστον μπαίνω εγώ εδώ και έτσι είναι και το ωραίο να γίνεται κατά την άποψη μου.
Μπορεί να το είπα λάθος; Δεν ξέρω στο μυαλό μου ήταν πιο ξεκάθαρο :D Το "τσουβάλιασμα" για το οποίο μιλάω έχει να κάνει όταν απευθύνεται ένας φίλος της ομάδας Α σε κάποιον της ομάδας Β. Δηλαδή γράφει κάποιος "τότε λέγατε άλλα όμως" μην έχοντας στοιχεία για το τι έλεγε ο συγκεκριμένος συνομιλητής. Στο δικό μου σχόλιο αναφέρομαι σε μια γενικότερη τάση που υπήρχε τότε kai κρατάω ένα μικρότερο τσουβαλάκι για εκείνους που λένε "Α εγώ φυσικά και είμαι κατά", διότι ενώ τώρα (εκ των υστέρων) μοιάζουν πολλοί, η επικρατούσα άποψη τότε ήταν "ε μα το καλό της εθνικής", "το κάνουν και άλλοι γιατί όχι εμείς;", "αν έκαναν παίκτη του παναθηναικού τα ίδια θα λέγατε. Είναι λογικό να είσαι κατά ραντομ ελληνοποιήσεων διασήμων αν έχεις ελάχιστες κοινωνικές ανησυχίες όμως σου ξαναλέω πως τότε απλά επέλεγαν τη σιωπή ή το "ε τι να κάνουμε τώρα". Δεν λέω ότι όλοι τότε συμφωνούσαν, λέω ότι δεν υπήρχε το ρεύμα έντονης αντίρρησης που βλέπουμε τώρα. Και δεν ξέρω πόσο νόημα έχει εκ των υστέρων να εμφανίζεται σαν να υπήρχε τότε πολύ ισχυρή αντίθεση.

Για το αν πας με ή ενάντια στο ρεύμα της πλειοψηφίας έχει να κάνει με την συμμετοχή. Όντως θα βρίσκουμε κάθε λογής αίτιο να τσακωνόμαστε όμως όταν το θέμα βρίσκει τις δύο ομάδες αντίπαλες τότε οι απόψεις παίρνουν πολύ εύκολα χρώμα. Δεν θέλω να το πάρεις ως μομφή προς τα εσένα. Δεν αναφερόμουν σε εσένα όταν τα λέω αυτά. Με τα παιδιά που γράφουν συχνά εδώ είναι πιο εύκολο να ξέρεις/θυμάσαι τις θέσεις τους και όταν απευθύνεσαι σε αυτούς να είσαι πιο συγκεκριμένος.

1
1 Εικόνα
Εικόνα
JohnnyPao

champion
Reactions: 2485
Αγαπημένη θέση: SG
Αγαπημένος παίκτης: Bogdan Bogdanovic
Αγαπημένη ομάδα: Panathinaikos7star
Προειδοποιήσεις: 2

Τετ Ιουν 25, 2025 2:31 am

yawn.brigade έγραψε:
Τρί Ιουν 24, 2025 11:18 pm
Coach Periklis έγραψε:
Τρί Ιουν 24, 2025 10:50 pm

Δεν αρνήθηκε :welcome: :sorry:
το να μη κατέβει με την Γαλλία ο Λεσόρ μετά από τον τραυματισμό του είναι λογικότατο παρόλο που έπαιξε στο φάιναλ 4.

ο Γκριγκόνις με πρόβλημα στη μέση έχασε όλη τη σεζόν και υπάρχει αμφιβολία για το μέλλον του.

ο Γουόκαπ με πρόβλημα στη μέση που τον κράτησε 4 μήνες εκτός αγώνων είναι ΣΚΑΝΔΑΛΟ να χρειάζεται αποκατάσταση.

αυτά διαβάζουμε εδώ μέσα.
Μίλησε κανείς για σκάνδαλο? Σκάνδαλο ήταν που πήρε το διαβατήριο εξαρχής... Το ότι το αρνήθηκε να παίξει φέτος είναι δικαίωμα του και επιλογή του, ωστόσο οι επιλογές στη ζωή έχουν και συνέπειες, ο ίδιος ο παίχτης στην αίτηση του για το διαβατήριο δήλωσε πως αν αρνηθεί να παίξει με την εθνική έστω μια φορά να του το πάρουν πίσω. Η διαφορά με τον Λεσσορ και οποιονδήποτε άλλον αρνείται να παίξει με την εθνική του είναι πως αυτοί δεν είναι εθνοποιημένοι και κανεις δεν μπορεί να τους αφαιρέσει το διαβατήριο επειδή δεν παίζουν σε ένα τουρνουά με την εθνική τους. Απλά τα πράγματα...

Η σύγκριση με τον Γκριγκονις είναι εντελώς άτοπη...

1
1 Εικόνα
JohnnyPao

champion

Τετ Ιουν 25, 2025 2:33 am

Coach Periklis έγραψε:
JohnnyPao έγραψε:
Τρί Ιουν 24, 2025 10:03 pm

ΥΓ. Ο Γουοκαπ φαντάζομαι θα επιστρέψει πίσω το διαβατήριο του φέτος αφού αρνήθηκε να παίξει με την εθνική, όπως είχε δηλώσει, σωστά?

https://www.sdna.gr/mpasket/1324338_slo ... gares-xana
Άρνηση είναι να παίζεις στους τελικούς και μετά να λες πως δεν μπορείς. Δεν του λέει κανείς να παίξει με το ζόρι, αλλά αφού δεν παίζει να δωσει πίσω το διαβατήριο. Απλά τα πράγματα... Ή τέλος πάντων να ελληνοποιησουν όποιον γουσταρουν για την εθνική (ο Ναν ταιριάζει λες?) αλλά να μην μετράει σαν Έλληνας στην Α1. Απλό κι αυτό.

1
1 Εικόνα
JohnnyPao

champion

Τετ Ιουν 25, 2025 2:35 am

Erether έγραψε:
Τρί Ιουν 24, 2025 11:26 pm
Τα διαβατήρια του Λαρκιν και του Γουιλμπεκιν αφαιρέθηκαν ή μονο στην περίπτωση των ελληνικών διαβατηρίων υπάρχει τέτοιος κανονισμος; Τη μια διαβάζουμε ότι είναι ηθικό ζήτημα και την άλλη ότι υπάρχει κανονισμός κιολας.
Εκείνη τη χρονιά σταμάτησαν να λογίζονται ως Τούρκοι στο εγχώριο πρωτάθλημα τους. Επόμενη ερώτηση για να μπορείτε να έχετε έναν ακόμα "Έλληνα" στους τελικούς της Α1?

0
JohnnyPao

champion

Τετ Ιουν 25, 2025 2:37 am

Erether έγραψε:
Τετ Ιουν 25, 2025 12:16 am
Kαι του χρόνου δηλαδή που θα είναι υγιής, να μην παίξει; Δε γίνονται αυτά ρε παιδιά. Του δώθηκε, τελειωσε. Να συζητήσουμε το στάτους του στην Α1, αν θέλετε. Το διαβατήριο όμως δεν αφαιρείται βάση νόμου. Αντιθέτως η τιμητική πολιτογράφηση είναι νόμιμη και θεσμοθετημένη.
Ας ήταν κάνας παικταρας που βάζει 25αρες ή παίκτης του Παναθηναϊκου και ξέρουμε πολύ καλά ότι θα άλλαζε η άποψη των περισσότερων.
Αν έβαζε 25αρες δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα, ακόμα κι αν ήταν δικός σας παίχτης. Πχ αν έπαιζε ως Έλληνας ο υγιής Κιναν Έβανς εγώ θα πέταγα τη σκουφια μου. Το θέμα είναι ότι από όλους τους διαθέσιμους παίχτες δώσαμε διαβατήριο σε μια μετριατζα που δεν ταιριάζει και καθόλου δίπλα στον Γιάννη, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθεί μια ΚΑΕ.

1
1 Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Coach Periklis

allstar
Reactions: 2293
Αγαπημένος παίκτης: Σπανούλης , Kobe Bryant
Αγαπημένη ομάδα: Olympiacos

Τετ Ιουν 25, 2025 5:50 am

JohnnyPao έγραψε:
Τετ Ιουν 25, 2025 2:33 am
Coach Periklis έγραψε:

Άρνηση είναι να παίζεις στους τελικούς και μετά να λες πως δεν μπορείς. Δεν του λέει κανείς να παίξει με το ζόρι, αλλά αφού δεν παίζει να δωσει πίσω το διαβατήριο. Απλά τα πράγματα... Ή τέλος πάντων να ελληνοποιησουν όποιον γουσταρουν για την εθνική (ο Ναν ταιριάζει λες?) αλλά να μην μετράει σαν Έλληνας στην Α1. Απλό κι αυτό.
κοίτα να δεις τι μου θυμίζει αυτό τώρα .........

βρε οκ, να παραδώσει πίσω το διαβατήριο, εντάξει . Μακάρι να το παρέδιδε ο ίδιος και να έλεγε εγώ τόσο μπορούσα τόσο προσφερα . Αλλά να αναλωνόμαστε 5-6 σελίδες να συζητάμε αν ο τραυματισμός στη μέση είναι ΑΡΝΗΣΗ ενώ είναι ΑΔΥΝΑΜΙΑ είναι αν μη τι άλλο κακεντρεχές και ντροπή . Αυτονόητα πράγματα .

Να κάτσω να εξηγήσω σε κάποιον που πόσταρε εμετικό αρθρο Μπούκουρα ότι το "δεν μπορώ" δεν σημαίνει "δεν θέλω", αρνούμαι να το κάνω . Τα ίδια έγιναν και πέρυσι και όσο και να ψάξεις θα δεις ότι δεν μπήκα στο τρυπάκι , ειδικά εφόσον δεν πήγε ΟΑ τρώγοντας τη θέση κάποιου που δικαιωματικά άξιζε να πάει , ήμουν πολύ οκ με τη στάση

Ειδικά και μόνο για το κατάπτυστο άρθρο Μπουκουρα που τον παρουσιάζει ως ΥΓΙΗ , θέλω Γουοκαπ μέχρι τα 40 στο λιμάνι με ελληνικό διαβατήριο παρέα με Μιλου και κάθε χρόνο να λέει ότι πονάει γιατί μέχρι εδώ ήταν τα όρια μου

1
1 Εικόνα
"ο Ολυμπιακός δεν αγοράζεται, είναι κάτι τεράστιο, είναι μία ιδέα"
Erether

junior
Reactions: 92
Αγαπημένος παίκτης: Μακκολουμ
Προειδοποιήσεις: 1

Τετ Ιουν 25, 2025 7:46 am

JohnnyPao έγραψε:
Τετ Ιουν 25, 2025 2:37 am
Erether έγραψε:
Τετ Ιουν 25, 2025 12:16 am
Kαι του χρόνου δηλαδή που θα είναι υγιής, να μην παίξει; Δε γίνονται αυτά ρε παιδιά. Του δώθηκε, τελειωσε. Να συζητήσουμε το στάτους του στην Α1, αν θέλετε. Το διαβατήριο όμως δεν αφαιρείται βάση νόμου. Αντιθέτως η τιμητική πολιτογράφηση είναι νόμιμη και θεσμοθετημένη.
Ας ήταν κάνας παικταρας που βάζει 25αρες ή παίκτης του Παναθηναϊκου και ξέρουμε πολύ καλά ότι θα άλλαζε η άποψη των περισσότερων.
Αν έβαζε 25αρες δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα, ακόμα κι αν ήταν δικός σας παίχτης. Πχ αν έπαιζε ως Έλληνας ο υγιής Κιναν Έβανς εγώ θα πέταγα τη σκουφια μου. Το θέμα είναι ότι από όλους τους διαθέσιμους παίχτες δώσαμε διαβατήριο σε μια μετριατζα που δεν ταιριάζει και καθόλου δίπλα στον Γιάννη, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθεί μια ΚΑΕ.
Μα δε λέτε ποιον άλλο μπορούσαν να φέρουν. Επαναλαμβάνω το 2023. Όχι τωρα. Παίκτη ελληνικής ομάδας. Η απάντηση σου σε αυτή την ερώτηση ήταν ότι δεν έπρεπε να φέρουν κανενα. Δηλαδή να μην το πάλευαν καθόλου και να πήγαιναν στη διοργάνωση να χάσουν με κάτω τα χέρια όλα τα ματς. Τώρα όμως θα ήθελες παικτη. Κούρασες φίλε, ειλικρινά.

Τι να κάνουμε; Ο μπετατζης το 2023 προερχόταν από φοβερή σεζόν, ήταν στην πιο παραγωγική ηλικία και ταιριαζε πολύ καλά με τον Σλουκα με τον οποίο τότε ήταν ακόμα συμπαίκτες, είχαν άλλες σχέσεις και ο οποίος Σλούκας ακόμα δεν ειχε ακόμα δηλώσει ότι δε θα πάει στο τουρνουά εκείνου του καλοκαιριού :)

0
Erether

junior

Τετ Ιουν 25, 2025 8:11 am

JohnnyPao έγραψε:
Τετ Ιουν 25, 2025 2:35 am
Erether έγραψε:
Τρί Ιουν 24, 2025 11:26 pm
Τα διαβατήρια του Λαρκιν και του Γουιλμπεκιν αφαιρέθηκαν ή μονο στην περίπτωση των ελληνικών διαβατηρίων υπάρχει τέτοιος κανονισμος; Τη μια διαβάζουμε ότι είναι ηθικό ζήτημα και την άλλη ότι υπάρχει κανονισμός κιολας.
Εκείνη τη χρονιά σταμάτησαν να λογίζονται ως Τούρκοι στο εγχώριο πρωτάθλημα τους. Επόμενη ερώτηση για να μπορείτε να έχετε έναν ακόμα "Έλληνα" στους τελικούς της Α1?
Δεν σταμάτησαν να λογίζονται ως γηγενείς στο πρωτάθλημα. Τους αφαιρέθηκαν τα διαβατήρια. Ωραία και δημοκρατικα, όπως ξέρουν εκεί. Έχει διαφορά.

0
Άβαταρ μέλους
GK_23

allstar
Reactions: 2569
Αγαπημένη θέση: PG
Αγαπημένος παίκτης: SGA, Andrew Bogut

Τετ Ιουν 25, 2025 8:18 am

Το θέμα δεν είναι η ελληνοποίηση του Walkup αλλά αν ο Walkup ή ένας παίκτης με παρόμοια χαρακτηριστικά είναι ταιριαστός στις ανάγκες της ομάδας.

Για εμένα τουλάχιστον είναι προφανές πως όσοι λένε ότι η εθνική δεν θέλει τέτοιου στυλ παίκτη ή πως η εθνική έχει επιθετικό πρόβλημα ή πως ο Τολιόπουλος θα παίζει πεντάλεπτα (πέρυσι έπαιξε σχεδόν 19 λεπτά στους ΟΑ) δεν έχουν δει αγώνα της εθνικής ομάδας τα τελευταία 3-4 χρόνια.

Με τον Καλάθη στα 36 του και τραυματία σχεδόν όλοκληρη τη σεζόν, τον Σλούκα στα 35 του και με αρκετούς τραυματισμούς την τελευταία διετία, τον Παπανικολάου επίσης στα 35 του και τον Τολιόπουλο που δεν έχει μέγεθος και είναι μέτριος αμυντικός, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η εθνική στην περιφέρειά της είναι ένας παίκτης που παίζει για τα στατιστικά του στην επίθεση και το 2022 προκάλεσε μια φάση που έγινε αφορμή να χαλάσει το κλίμα στην ομάδα (αυτό το είπε ο Γιάννης, δεν το έβγαλα από το μυαλό μου).

Επομένως, όσο και αν δεν αρέσει σε ορισμένους, ένας παίκτης που μπορεί να σπάσει τον τσαμπουκά στους αντίπαλους περιφερειακούς όπως ο Walkup ή ο Jerian Grant, είναι πολύ καλύτερο fit από τον Dorsey σε αυτήν την ομάδα.

2
2 Εικόνα
Erether

junior

Τετ Ιουν 25, 2025 8:30 am

Ασχετο, μιας και το αναφεραμε. Διαβασα τωρα δηλωσεις του Αταμαν απο τον Νοεμβριο οτι φετος ο Λαρκιν θα ξαναπαιξει στην εθνικη μετα απο 3 σεζον

0
Άβαταρ μέλους
Conan1982

Site Admin
Reactions: 3602
Αγαπημένος παίκτης: JO Morant, Luka Doncic

Τετ Ιουν 25, 2025 8:37 am

GK_23 έγραψε:
Τετ Ιουν 25, 2025 8:18 am
Το θέμα δεν είναι η ελληνοποίηση του Walkup αλλά αν ο Walkup ή ένας παίκτης με παρόμοια χαρακτηριστικά είναι ταιριαστός στις ανάγκες της ομάδας.

Για εμένα τουλάχιστον είναι προφανές πως όσοι λένε ότι η εθνική δεν θέλει τέτοιου στυλ παίκτη ή πως η εθνική έχει επιθετικό πρόβλημα ή πως ο Τολιόπουλος θα παίζει πεντάλεπτα (πέρυσι έπαιξε σχεδόν 19 λεπτά στους ΟΑ) δεν έχουν δει αγώνα της εθνικής ομάδας τα τελευταία 3-4 χρόνια.

Με τον Καλάθη στα 36 του και τραυματία σχεδόν όλοκληρη τη σεζόν, τον Σλούκα στα 35 του και με αρκετούς τραυματισμούς την τελευταία διετία, τον Παπανικολάου επίσης στα 35 του και τον Τολιόπουλο που δεν έχει μέγεθος και είναι μέτριος αμυντικός, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η εθνική στην περιφέρειά της είναι ένας παίκτης που παίζει για τα στατιστικά του στην επίθεση και το 2022 προκάλεσε μια φάση που έγινε αφορμή να χαλάσει το κλίμα στην ομάδα (αυτό το είπε ο Γιάννης, δεν το έβγαλα από το μυαλό μου).

Επομένως, όσο και αν δεν αρέσει σε ορισμένους, ένας παίκτης που μπορεί να σπάσει τον τσαμπουκά στους αντίπαλους περιφερειακούς όπως ο Walkup ή ο Jerian Grant, είναι πολύ καλύτερο fit από τον Dorsey σε αυτήν την ομάδα.
Εγώ πιστεύω ότι οι παίκτες μπορούν να αλλάξουν, έγινε κάτι το 2022, μου φαίνεται και υπερβολή να χάλασε όλο το κλίμα από μια μόνο φάση και μόνο έναν παίκτη. Έχουν περάσει 3 χρόνια, το ίδιο και με τον Ρογκαβόπουλο, δεν θυμόμουν τα προκριματικά αλλά και εκεί πέρασε καιρός, μεγάλα παιδιά είναι, μπορούν να αφήσουν στην άκρη τα προσωπικά αν υπάρχουν και να τα βρουν, καλό είναι για όλους.
Αγωνιστικά και για φέτος το ζήτημα είναι ότι ο Γουόκαπ δεν είναι διαθέσιμος όπως και να έχει, δεν τίθεται κάποιυ είδους δίλλημα μεταξύ Γουόκαπ και Ντόρσεϊ, για φέτος τουλάχιστον. Οπότε αν ο Ντόρσεϊ θέλει να έρθει υπάρχει καλύτερη εναλλακτική άραγε; Είναι καλύτερα να πάμε με κάποιον άλλον;

2
2 Εικόνα
Άβαταρ μέλους
GK_23

allstar
Reactions: 2569
Αγαπημένος παίκτης: SGA, Andrew Bogut

Τετ Ιουν 25, 2025 8:42 am

Erether έγραψε:
Τετ Ιουν 25, 2025 8:30 am
Ασχετο, μιας και το αναφεραμε. Διαβασα τωρα δηλωσεις του Αταμαν απο τον Νοεμβριο οτι φετος ο Λαρκιν θα ξαναπαιξει στην εθνικη μετα απο 3 σεζον
O Larkin έπαιξε ήδη ξανά με την εθνική Τουρκίας στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Δεν ισχύει επίσης πως του είχε αφαιρεθεί το τουρκικό διαβατήριο. Και η σελίδα της τουρκικής ομοσπονδίας, τον δείχνει να αγωνίζεται ως "Τούρκος" και όχι ως "Αμερικάνος" στο φετινό πρωτάθλημα.

https://www.tbf.org.tr/ligler/bsl-2024- ... tay/442131
Conan1982 έγραψε:
Τετ Ιουν 25, 2025 8:37 am
Αγωνιστικά και για φέτος το ζήτημα είναι ότι ο Γουόκαπ δεν είναι διαθέσιμος όπως και να έχει, δεν τίθεται κάποιυ είδους δίλλημα μεταξύ Γουόκαπ και Ντόρσεϊ, για φέτος τουλάχιστον. Οπότε αν ο Ντόρσεϊ θέλει να έρθει υπάρχει καλύτερη εναλλακτική άραγε; Είναι καλύτερα να πάμε με κάποιον άλλον;
Πιθανότατα όχι αλλά εγώ, αν ήμουν ο Σπανούλης, θα καλούσα στην προετοιμασία και τα αδέρφια Μήτρου-Long. Και θα τους έδινα μια ευκαιρία σε 1-2 φιλικά, ειδικά στον Elijah που έκανε καλή σεζόν φέτος.

1
1 Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Conan1982

Site Admin

Τετ Ιουν 25, 2025 8:57 am

JohnnyPao έγραψε:
Τετ Ιουν 25, 2025 2:31 am
Το ότι το αρνήθηκε να παίξει φέτος είναι δικαίωμα του και επιλογή του, ωστόσο οι επιλογές στη ζωή έχουν και συνέπειες, ο ίδιος ο παίχτης στην αίτηση του για το διαβατήριο δήλωσε πως αν αρνηθεί να παίξει με την εθνική έστω μια φορά να του το πάρουν πίσω.
Καλημέρα, παιδιά, αυτό που το είδες; Η αίτηση είναι συγκεκριμένη. Κλασικά οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα γράφουν τα δικά τους.
Σε κάθε περίπτωση ο νόμος ορίζει πως αποκτάται η Ιθαγένεια αλλά και πως χάνεται.
Το ΦΕΚ ελληνοποίησης είναι αυτό: 2023/Β/2547:
Τιμητική Πολιτογράφηση του αλλοδαπού
ΓΟΥΟΚΑΠ ΤΟΜΑΣ ΡΑΪΑΝ του ΡΕΪΜΟΝΤ ΜΠΟΪΝΤ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Το άρθρο 13 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας (ν. 3284/2004, A’ 217), όπως ισχύει.
2. Το γεγονός ότι ο αλλοδαπός ΓΟΥΟΚΑΠ ΤΟΜΑΣ ΡΑΪΑΝ μέσω της επαγγελματικής του δραστηριότητας δύναται να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στη χώρα συνεισφέροντας στις διακρίσεις της εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης στις αθλητικές διοργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, αποφασίζουμε:
Πολιτογραφούμε τιμητικά ως Έλληνα πολίτη τον αλλοδαπό ΓΟΥΟΚΑΠ ΤΟΜΑΣ ΡΑΪΑΝ του ΡΕΪΜΟΝΤ ΜΠΟΪΝΤ γεννηθέντα στις 30.12.1992 στο Χιούστον του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Στον Υπουργό Εσωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Αθήνα, 18 Απριλίου 2023
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Υπουργός Εσωτερικών
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

Το άρθρο 13 του κώδικα αναφέρει: Άρθρο 13
Τιμητική πολιτογράφηση.
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών,μπορεί να πολιτογραφηθεί Έλληνας, τηρουμένων των προϋποθέσεων της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5, ανεξαρτήτως της συνδρομής των λοιπών προϋποθέσεων του άρθρου 5, καθώς και αυτών των άρθρων 6 έως και 8 του παρόντος, αλλοδαπός που προσέφερε στην Ελλάδα εξαιρετικές υπηρεσίες ή του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζεται, για την εφαρμογή του παρόντος, ο τρόπος βεβαίωσης της συνδρομής των προϋποθέσεων της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι δεν αναφέρεται κάτι για αφαίρεση της, δεν θα μπορούσε κιόλας, το πλαίσιο για την αφαίρεση της ιθαγένειας είναι επίσης συγκεκριμένο και προβλέπεται σε επόμενα άρθρα:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
ΑΠΩΛΕΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

Ι. Λόγω κτήσης αλλοδαπής ιθαγένειας.
Άρθρο 16
1.Αποβάλλει την Ελληνική Ιθαγένεια, μετά από άδεια του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, όποιος: α) Απέκτησε με τη βούλησή του αλλοδαπή ιθαγένεια, ή β) Ανέλαβε δημόσια υπηρεσία σε αλλοδαπό κράτος, εφόσον η ανάληψη της υπηρεσίας αυτής συνεπάγεται κτήση της ιθαγένειας του εν λόγω κράτους. Η άδεια δύναται για εξαιρετικούς λόγους να παρέχεται και μετά την κτήση της αλλοδαπής ιθαγένειας, οπότε η αποβολή της Ελληνικής Ιθαγένειας επέρχεται από την παροχή της άδειας.
2.Αποβάλλει επίσης την Ελληνική Ιθαγένεια όποιος έχει αποκτήσει και αλλοδαπή ιθαγένεια, εφόσον γίνει δεκτή από τον πιο πάνω Υπουργό αίτησή του περί αποβολής της Ελληνικής Ιθαγένειας. Στην περίπτωση αυτή η αποβολή της Ελληνικής Ιθαγένειας επέρχεται από την αποδοχή της αίτησης.
3.Η κατά την παρ. 1 άδεια παρέχεται και η κατά την παρ. 2 αποδοχή της αιτήσεως γίνεται μετά από γνώμη του Συμβουλίου Ιθαγένειας. Δεν δύναται να παρασχεθεί η άδεια ή να γίνει δεκτή αίτηση, εάν ο αιτών υπέχει ή καθυστερεί στρατιωτική υποχρέωση ή διώκεται για κακούργημα ή πλημμέλημα.

ΙΙ. Λόγω εκπτώσεως.
Άρθρο 17
1.Μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος της ελληνικής ιθαγένειας:
α. Όποιος ανέλαβε δημόσια υπηρεσία σε αλλοδαπό κράτος και, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης προς αυτόν να απόσχει εντός οριζόμενης προθεσμίας από την υπηρεσία αυτή, ως αντίθετη προς τα συμφέροντα της χώρας, εμμένει σε αυτή, και
β. Όποιος κατά τη διαμονή του στην αλλοδαπή ενήργησε προς όφελος αλλοδαπού κράτους πράξεις ασυμβίβαστες προς την ιδιότητα του Έλληνα και αντίθετες προς τα συμφέροντα της Ελλάδας.
2.Η κατά την προηγούμενη παράγραφο έκπτωση απαγγέλλεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μετά από αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ιθαγένειας, η δε
απώλεια της ιθαγένειας επέρχεται από τη δημοσίευση της απόφασης αυτής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3.Η κατά το άρθρο αυτό κήρυξη κάποιου ως εκπτώτου της Ελληνικής Ιθαγένειας ενεργεί ατομικά και δεν επηρεάζει την ιθαγένειά του, της συζύγου και των ανήλικων ή ενήλικων τέκνων του.

ΙΙΙ. Λόγω δήλωσης αποποίησης.
Άρθρο 18
Επιτρέπεται η αποποίηση της ελληνικής ιθαγένειας, εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι ενήλικος, δηλώνει ότι έχει παύσει να υφίσταται πλέον γνήσιος δεσμός του με τη Χώρα και διαμένει στην αλλοδαπή. Για την αποποίηση υποβάλλονται δήλωση ενώπιον του Έλληνα προξένου του τόπου διαμονής του ενδιαφερομένου και αίτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Η αποδοχή της αίτησης γίνεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ιθαγένειας, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο χρόνος απώλειας της ιθαγένειας ανατρέχει στο χρόνο αποδοχής της αίτησης.

IV. Απώλεια της Ελληνικής Ιθαγένειας τέκνων πολιτογραφηθέντων Ελλήνων.
Άρθρο 19
1.Τα τέκνα πολιτογραφηθέντων Ελλήνων, τα οποία έγιναν Έλληνες σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 11, μπορούν να αποβάλουν την ελληνική ιθαγένεια, αν:
α) Είναι αλλογενή.
β) Διατηρούν την ιθαγένεια που είχαν κατά την πολιτογράφηση του γονέα τους και
γ) Δηλώσουν τη θέλησή τους για αποβολή της Ελληνικής Ιθαγένειας στο Δήμαρχο ή στον Πρόεδρο της Κοινότητας ή στην Ελληνική Προξενική Αρχή του τόπου κατοικίας τους ή της διαμονής τους, μέσα σε ένα έτος από την ενηλικίωσή τους. Αντίγραφο της δήλωσης υποβάλλεται αμέσως από τις παραπάνω αρχές στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
2.Γ ια την αποβολή της Ελληνικής Ιθαγένειας εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

V. Λόγω υιοθεσίας από αλλοδαπό.
Άρθρο 20
Έλληνας που υιοθετήθηκε πριν από την ενηλικίωσή του ως τέκνο αλλοδαπού, δύναται μετά από αίτηση του υιοθετήσαντος, εάν αποκτά την ιθαγένεια αυτού, να αποβάλει την Ελληνική ιθαγένεια με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ο οποίος εκτιμά τις ειδικές συνθήκες, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Ιθαγένειας. Η αίτηση δεν μπορεί να γίνει δεκτή, εάν ο υιοθετηθείς υπέχει ή καθυστερεί στρατιωτική υποχρέωση ή διώκεται για κακούργημα ή πλημμέλημα.

VI.Απώλεια με δήλωση λόγω γάμου με Έλληνα.
Άρθρο 21
Αλλοδαπή που απέκτησε την Ελληνική ιθαγένεια λόγω του γάμου της με Έλληνα και διατηρεί αλλοδαπή ιθαγένεια, αποβάλλει την Ελληνική ιθαγένεια, αν δηλώσει τη σχετική βούλησή της στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ή στην Ελληνική Προξενική Αρχή του τόπου της κατοικίας της ή της διαμονής της. Για την αποβολή της Ελληνικής ιθαγένειας εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας.

Η μοναδική περίπτωση από αυτές θα ήταν να κάνει ο ίδιος ο Γούοκαπ αίτηση αφαίρεσης της Ιθαγένειας και αυτή να γίνει δεκτή.

Το να συγκρίνουμε με άλλες χώρες, όπως η Τουρκία στην περίπτωση μας, είναι λίγο αδόκιμο καθώς δεν ξέρουμε το νομοθετικό πλαίσιο της κάθε χώρας.

0
Άβαταρ μέλους
Conan1982

Site Admin

Τετ Ιουν 25, 2025 9:06 am

GK_23 έγραψε:
Τετ Ιουν 25, 2025 8:42 am

Πιθανότατα όχι αλλά εγώ, αν ήμουν ο Σπανούλης, θα καλούσα στην προετοιμασία και τα αδέρφια Μήτρου-Long. Και θα τους έδινα μια ευκαιρία σε 1-2 φιλικά, ειδικά στον Elijah που έκανε καλή σεζόν φέτος.
Δεν είναι και απίθανο, ο Ντόρσεϊ δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι θα δεχτεί την κλήση (δεν ξέρω κάτι, σκέψη μου είναι), κανείς από τους 2 βέβαια δεν μας λύνει ιδιαίτερα το πρόβλημα που έχουμε στα γκαρντ.

0
Άβαταρ μέλους
SteveNashidis

Site Admin
Reactions: 3355
Αγαπημένος παίκτης: Steve Nash, Devin Booker
Αγαπημένη ομάδα: Phoenix-Suns

Τετ Ιουν 25, 2025 9:06 am

Αλλάζω κουβέντα από τα χιλιοειπωμένα.

Χθες ο Στέφανος Μακρής του Sport24 είπε ότι στην ACB οι ομάδες πηγαίνουν στα u16 παγκοσμια πρωταθλήματα και προσελκύουν παίκτες να παίξουν στις ακαδημίες τους. Μόλις συμπληρώσουν τριετία παραμονής ή εκπαίδευσης λογίζονται "Ισπανοί" στο εγχώριο πρωτάθλημα και όχι ξένοι. Δεν είναι Ισπανοί για την εθνική τους ομάδα.

Οπότε το όλο θέμα που συζητάτε είναι ξανά θέμα ΕΣΑΚΕ.

Πάμε στο δια ταύτα. Ο Ντόρσει δεν θα έπρεπε να είναι νατουραλιζέ. Εγκληματικό λάθος της προηγούμενης διοίκησης. Ο Βεζενκοφ όπως υπονόησε ο Καβαλιεράτος είχε μια άσχημη συμπεριφορά από την επίσης προηγούμενη διοίκηση όταν ο Άρης πήρε το προηγούμενο πανελλήνιο κάπου στο 2013 και τότε αποφάσισε ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με την Εθνική Ελλάδος. 2ο εγκληματικό λάθος. Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της Εθνικής σε σχέση με άλλες χώρες.

https://en.wikipedia.org/wiki/France_me ... tball_team
Αν τσεκάρουμε για παράδειγμα την Γαλλία, τι χρησιμοποίησε στα παράθυρα , θα βρούμε:
Strazel από Γουαδελούπη
Amine Noua ρίζες από Μαρόκο και Αλγερία
Τheo Maledon ρίζες από Γουαδελούπη
Cordinier ρίζες του πατέρα του από Μαρτινίκα
Αlbicy η μαμά του από Μαρτινίκα
Luwawu-Cabarrot ρίζες από Κονγκό του πατέρα του
Okobo ρίζες από Κονγκό
και δεν με βοηθάει η Wikipedia να δω από που είναι οι Sako, Massa, Moukoundou.

Ολόκληρη Γαλλία στηρίζεται σε γενιές πρώτων, δεύτερων και τρίτων γενεών μεταναστών. Και τα παιδιά καλά κάνουν και νιώθουν ή παίζουν ως Γάλλοι με την εθνική τους ομάδα.

Άλλο λοιπόν τι γίνεται με την Εθνική και άλλο με τον ΕΣΑΚΕ και προφανώς εμείς δεν ζούμε ξεκομμένοι από την πραγματικότητα για την στελέχωση των εθνικών ομάδων.

1
1 Εικόνα
Steve Nash. 2× NBA ΜVP (2005, 2006)SSOL- Seven Second or Less Len - 2006-07 : True champions
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εθνική Ανδρών”