nikolas_asteri έγραψε: ↑Πέμ Ιούλ 24, 2025 3:40 pm
ggr έγραψε: ↑Πέμ Ιούλ 24, 2025 2:59 pm
Κι όμως Νικόλα έχει δίκιο ο Conan. Μεγάλωσα σε μια μπασκετική συνοικία της Αθήνας, στη Νέα Σμύρνη. Τα περισσότερα παιδιά στο σχολείο πηγαίναμε στον Πανιώνιο, τον Μίλωνα ή τον Ίκαρο. Πέρα από τις προπονήσεις των ακαδημιών, παίζαμε μονά στο σχολείο ή στα ανοιχτά της γειτονιάς συχνά. Ήταν στο μυαλό μας, στη νοοτροπία μας. Είχαμε κι εμείς φορτωμένο πρόγραμμα και μάλιστα πηγαίναμε μια βδομάδα πρωί, μια απόγευμα στο Γυμνάσιο και στο λύκειο. Πολλές φορές μετά το σχολείο είχαμε φροντιστήριο και γυρίζαμε μετά τις δέκα στο σπίτι.
Στα ανοιχτά που πήγαινα στο Φάληρο πριν 10-15 χρόνια, τις Τετάρτες και τις Παρασκευές γινόταν χαμός και όχι μόνο από άτομα της ηλικίας μου αλλά και από πιτσιρικάδες. Τώρα, δεν είναι έτσι. Ακόμη, τα καλοκαίρια που ερχόμουν στο χωριό, μαζεύονταν κάθε μέρα τα παιδιά που έπαιζαν στην ομάδα και παίζαμε μονά μέχρι το βράδυ. Ούτε αυτό γίνεται. Επειδή είμαι μέλος της ομάδας και υπεύθυνος της ακαδημίας, φέτος είχαμε μια μικρή αύξηση παιδιών κυρίως λόγω του προπονητή αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το παρελθόν. Εδώ όμως μπαίνει και ένα άλλο ζήτημα, η μείωση του αριθμού των παιδιών γενικά. Το βλέπω και στα σχολεία, οπότε είναι λογικό να έρχεται και στις δραστηριότητες. Κάποια παιδιά μαζεύονται και πηγαίνουν στο κλειστό δύο φορές την εβδομάδα αλλά τα περισσότερα δεν παίζουν εκτός προπονήσεων. Είναι ο μόνιμος λόγος διενέξεων με την κόρη μου, η οποία, ενώ γουστάρει το μπάσκετ, δύσκολα παίζει εκτός ακαδημίας. Αντιθέτως, προπονείται εντατικά στο "Σόι σου", στο "Παρά πέντε" και εσχάτως στο "Ευτυχισμένοι μαζί" και καταληγουμε διαπληκτισμενοι μαζί

!!!
Το μόνο που έχω καταφέρει να βρω είναι αυτό:
https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... l_activity που δείχνει ότι από το 2014 στο 2019 αυξήθηκε ελαφρώς ο αριθμός των νέων (15-24) που αθλούνται μία φορά την εβδομάδα. Στην ομάδα που έπαιζα μικρός (Ολυμπιάδα Παπάγου) τα παιδιά έχουν αυξηθεί κατά πάάάρα πολύ και επειδή κι εγώ έχω ασχοληθεί λίγο με την ομάδα, και κόσμος που ξέρω είμαι σίγουρος ότι τουλάχιστον στην ΕΣΚΑ τα παιδιά είναι παραπάνω. Δυστυχώς δεν έχω νούμερα/άποψη για ΕΣΚΑΝΑ και επαρχία. Μπορεί να είναι όπως τα λέτε, δεν αντιλέγω.
Είναι πολύ διαφορετικές οι εποχές τώρα, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πίεση στα παιδιά. Αλλά ακόμα δεν ξέρω αν το να "παίζεις μονό" ανεβάζει τη δημοφιλία ενός αθλήματος. Έγραψα και πριν ότι ενώ το ποδόσφαιρο είναι δημοφιλές, δεν νομίζω ότι όλοι είναι στον δρόμο με μία μπάλα. Κάτι άλλο τους ωθεί στο να το βλέπουν. Αυτοί που έκατσαν να δουν την Εθνική πόλο δεν νομίζω ότι περνάνε τον ελεύθερο τους χρόνο σε μία πισίνα. Το ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μπορούν να ενδιαφέρουν τα παιδιά τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάτσουν να δουν ένα παιχνίδι μπάσκετ. Μάλιστα οι περισσότεροι από τους φίλους μου που βλέπουμε ματς μαζί δεν έχουν παίξει μπάσκετ μετά τα 14 ξέρω γω. Δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος ότι χρειάζεται να παίζεις πολύ για να σου αρέσει να βλέπεις κάτι.
kite26 έγραψε: ↑Πέμ Ιούλ 24, 2025 2:59 pm
Αλλά ο ίδιος ο λαός δε θα βγει απέξω από αυτό. Η ουσιαστική εκπαίδευση με σκοπό τη μεταλαμπάδευση βασικών αξιών στους νέους όπως ο σεβασμός, η πειθαρχεία, οι χριστιανικές αξίες είναι απαραίτητη!
Αλλά αυτό δε συμφέρει, γιατί τότε θα παράγονταν φωτεινά μυαλά και αυτό δεν συμφέρει τον κοινοβουλευτισμό. Πάλι εκεί γυρνάμε...
Φωτεινά μυαλά υπάρχουν μία χαρά.
Τα υπόλοιπα που αναφέρεις είναι δυστυχώς λίγο εκτός θέματος και ανοίγουν πολύ μεγάλες κουβέντες. Κατ'αρχάς ο σεβασμός κερδίζεται. Δεν ακούς συχνά έναν 14χρονο να λέει "Ξέρεις τι; Πρέπει όλοι να σεβόμαστε τους μεγαλύτερους. Ας πάω σπίτι τώρα να δείξω σεβασμό". Συνήθως αυτή είναι φράση που τη λένε οι μεγαλύτεροι όταν θέλουν οι μικρότεροι να βουλώσουν το "χαζό" στοματάκι τους. Είτε έχει κάποια δόση αλήθειας είτε όχι, όταν το λέει κάποιος μεγαλύτερος, αυτό που εννοεί πραγματικά είναι "Μην τολμήσεις να μου μιλάς έτσι αλαζονικό κωλόπαιδο. Δεν ξέρεις τι σου γίνεται".
Τώρα για το χριστιανικές αξίες...

*
οποία ομοιότητα με mod γνωστού μπασκετικού καφενείου είναι εντελώς τυχαία.
Μόλις το έβαλα στο τετραδιάκι μου για μελλοντικό σεντόνι. Αλλά δεν θέλω να το αφήσω έτσι οπότε θα γράψω κάτι μικρό.
Η ιδέα ότι η ηθική χρειάζεται τον χριστιανισμό είναι όχι μόνο λάθος αλλά είναι και βαθιά προσβλητική για κάθε κοινωνία, άτομο ή φιλοσοφικό ρεύμα που έχει παράξει ηθική χωρίς να πιστεύει σε κάποιον θεό. Πριν την εμφάνιση του χριστιανισμού (το μεγαλύτερο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας δηλαδή) υπήρχαν πλήρη ηθικά συστήματα στην Ελλάδα, την Κίνα, την Ινδία κλπ. Ο Σωκράτης είπε για το αγαθό, ο Κομφούκιος δίδασκε αρετή, οι Στωικοί μιλούσαν για καθήκον και λογική αυτοκυριαρχία. Η ιδέα πως "χωρίς θεό όλα επιτρέπονται" δεν αντέχει στον παραμικρό έλεγχο, ούτε φιλοσοφικό ούτε εμπειρικό.
Δεν θα κάνω name dropping θα το αφήσω σαν quiz για το ποιος δούλεψε τι. Aν κάτι είναι καλό απλώς επειδή το θέλει ο Θεός, τότε η ηθική γίνεται αυθαίρετη αν όμως ο Θεός το θέλει επειδή είναι καλό, τότε το "καλό" είναι ανεξάρτητο από αυτόν. Αργότερα ένας άλλος πρότεινε πως οι ηθικές κρίσεις πηγάζουν από συναισθηματικές και κοινωνικές ρίζες. Και ένας άλλος αγαπημένος έφτιαξε μια ηθική βασισμένη αποκλειστικά στη λογική και την καθολικότητα, χωρίς καμία ανάγκη για επιτήρηση από θεικό μάτι. Σύγχρονοι θεωρητικοί χτίζουν μοντέλα ηθικής ενσυναίσθησης, δικαιοσύνης και αρετής που δεν χρειάζονται καμία μεταφυσική θεμελίωση.
Ούτε και τα ιστορικά παραδείγματα βοηθούν τους θιασώτες της "χριστιανικής ηθικής" (ναι σε εισαγωγικά). Από τις Σταυροφορίες και την Ιερά Εξέταση μέχρι τον καπιταλισμό του Προτεσταντισμού και την αδιαφορία της Εκκλησίας για σύγχρονα εγκλήματα, η επίκληση του Χριστού δεν εξασφαλίζει καμία ηθική ανωτερότητα. Την ίδια στιγμή, οι πιο ειρηνικές, δημοκρατικές και κοινωνικά δίκαιες χώρες του πλανήτη σήμερα είναι σχεδόν πλήρως "αποχριστιανικοποιημένες". Αντίθετα, όσο πιο έντονη είναι η δημόσια θρησκευτική ρητορεία, τόσο συχνότερα συγκαλύπτονται η ανισότητα, η βία, και η υποκρισία.
Η χριστιανική ηθική είναι απλά ένα από πολλά ιστορικά συστήματα αξιών, με ισχυρό φορτίο ενοχής, υπακοής και ιεραρχίας. Η πραγματική ηθική αρχίζει όταν μπορείς να εξηγήσεις γιατί μια πράξη είναι σωστή ή λάθος, χωρίς να χρειαστείς κάποιον να σε βλέπει από τον ουρανό. Αν αυτό το φοβάται κάποιος, τότε το τελευταίο του πρόβλημά θα έπρεπε να είναι η έλλειψη θεού.
Φυσικά όλα αυτά είναι πολύ επιφανειακά οπότε δεν είναι πως το κείμενο είναι συμπαγές απλά ήθελα να βγάλω μερικές ιδέες "εκεί έξω" σαν ένα μικρό teaser