O Elon δεν είναι φίλος σου - Η βιογραφία ενός παπατζή
Συντονιστής: Captains
- SteveNashidis

- Reactions:
- Αγαπημένη θέση: PG
- Αγαπημένος παίκτης: Steve Nash, Devin Booker
- Αγαπημένη ομάδα:

- Αγαπημένη ομάδα: Εθνική Ελλάδας
- Προειδοποιήσεις:
0
Steve Nash. 2× NBA ΜVP (2005, 2006)SSOL- Seven Second or Less Len - 2006-07 : True champions

Basketforum Fantasy Champion 2025-26

Basketforum Fantasy Champion 2025-26
- nikolas_asteri

- Reactions:
- Αγαπημένη ομάδα:

- Προειδοποιήσεις:
0
Τα έβαλε με την έρευνα ο παπατζής οπότε μιας και μπήκε στην αυλή μας ήρθε η ώρα να βγάλω λίγο ακόμα κόμπλεξ. Εδώ ο άρχοντας δείχνει για ακόμα μία φορά την γύμνια του όσον αφορά στη γνώση του για τον ακαδημαικό κόσμο και το πως οι ιδέες γίνονται προιόντα. Θεωρεί πως οι δουλειές του "researcher" και "engineer" είναι απλώς θέμα ορολογίας ενώ στην πραγματικότητα είναι μήλα - πορτοκάλια. Είναι θέμα διαφορετικής λογικής, μεθοδολογίας και στόχων.
Η έρευνα, είτε γίνεται σε πανεπιστήμιο είτε σε εταιρείες, ακολουθεί την επιστημονική μέθοδο για να ανακαλύψει νέες αρχές, να δείξει ότι δουλεύουν, να αναλύσει τα όρια τους και φυσικά να τις θέσει προς κριτική στην κοινότητα. Η αξιολόγηση γίνεται με διάφορα (υποκειμενικά) κριτήρια όπως το πόσο "κομψή" είναι η ιδέα, η επεξηγησιμότητα, το πόσο βελτιώνει τις προηγούμενες δουλειές (σε κάποια γνωστά) benchmarks. Αυτά δεν είναι πολυτέλειες που απλά έχουμε τριγύρω για να τρίβουμε το μούσι μας και να λέμε πόσο γαμάτοι είμαστε. Είναι ο μόνος τρόπος να παραχθούν καινούριες ιδέες.
Το engineering από την άλλη έχει διαφορετικό προσανατολισμό. Παίρνει μεθόδους (συχνά προερχόμενες από την έρευνα) και τις ενσωματώνει σε συστήματα που πρέπει να δουλέψουν σήμερα (άμεσα). Η προτεραιότητα για τον μηχανικό είναι να είναι "good enough", με όλη τη δημιουργική ακαταστασία που μπορεί να παρατηρηθεί όπως πειραματισμός, βελτιστοποιήσεις, "μπαλώματα" κλπ.
Αν απομακρύνουμε αυτή τη διάκριση και αξιολογούμε όλους με τα ίδια κριτήρια (όπως το άμεσο impact στην αγορά), τότε καταδικάζουμε την έρευνα να μετατραπεί σε μία διαδικασία που αντί να παράγει ιδέες, παράγει μικροβελτιώσεις. Οι πραγματικές καινοτομίες απαιτούν ομάδες που έχουν στη διάθεση τους πολλά χρόνια και ελάχιστους περιορισμούς από deadlines και ανάγκες της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι μέρη όπως τα Bell Labs ή η IBM Research έχουν μείνει στην ιστορία. Συνέβη επειδή είχαν ξεχωριστές ερευνητικές δομές.
Η στάση του παπατζή δείχνει άγνοια (ή αδιαφορία αλλά μάλλον άγνοια) για τη δυναμική που χρειάζεται η έρευνα. Ίσως φυσικά να δείχνει μια επιθυμία να την αποφύγει εντελώς προς όφελος της γρήγορης εμπορικής αξιοποίησης. Το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς μία "ενοποίηση τίτλων" που κουβαλάει ο καθένας αλλά πιθανή απαξίωση της έρευνας μέσα στην εταιρεία. Σε βάθος χρόνου αυτό θα περιορίσει σοβαρά την ικανότητα της xAI να παράγει πραγματικές επιστημονικές ανακαλύψεις και θα την καταδικάσει να κάνει απλά fine-tune μοντέλα.
Η στάση "δεν θέλουμε περιττή γραφειοκρατία, όλοι είμαστε μηχανικοί" πουλάει κλασσικό startup πνεύμα. Στην πράξη όμως αυτό συχνά σημαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή λιγότερες σαφείς διακριτές δομές και ρόλοι σημαίνει ότι όλη η ισχύς συγκεντρώνεται στην κορυφή. Όταν εξαφανίζεις τον τίτλο του ερευνητή δεν καταργείς την ιεραρχία, απλώς θολώνεις τα όρια και βάζεις την έρευνα να λογοδοτεί με λάθος κριτήρια. Αυτό είναι πολύ κλασσικό εργαλείο ελέγχου. Αφαιρείς θεσμική ανεξαρτησία από τα ερευνητικά κομμάτια και τα κάνεις να τρέχουν με ρυθμούς παραγωγής.

- Ευγενές αέριο

- Reactions:
- Αγαπημένη θέση: Bench
- Αγαπημένη ομάδα:

- Προειδοποιήσεις:
0
Γενικά έχει την τάση να παρουσιάζει τους αφορισμούς του σα γνωμικά. Είναι το μικρόβιο όσων πιάνουν μικρόφωνο και μια καρέκλα, οπότε δε θα είναι αυτουνού;
Η μόνη αντίδραση πάντως που μου έρχεται στο μυαλό γι'αυτά που γράφει είναι αυτή:
https://www.youtube.com/embed/Vr95MdfqY ... 09&end=114
Η μόνη αντίδραση πάντως που μου έρχεται στο μυαλό γι'αυτά που γράφει είναι αυτή:
https://www.youtube.com/embed/Vr95MdfqY ... 09&end=114
-
modernam

- Reactions:
- Αγαπημένη ομάδα:

- Προειδοποιήσεις:
0
Άλλη μια παπατζα απο τον Έλον.
Γυρνώντας από μικρό ελληνικό νησί , όλοι οι επιχειρηματίες μου είπαν ότι σκέφτονται να φτιάξουν ανδριάντα του Μασκ στη κεντρική πλατεία μιας και το Starlink τους έσωσε.
Προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι το engineering του δεν είναι σωστό μιας και το RnD του είναι υποστελεχωμένο ... αλλά οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ...
Περαστικά μας και καλά μπάνια.
Γυρνώντας από μικρό ελληνικό νησί , όλοι οι επιχειρηματίες μου είπαν ότι σκέφτονται να φτιάξουν ανδριάντα του Μασκ στη κεντρική πλατεία μιας και το Starlink τους έσωσε.
Προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι το engineering του δεν είναι σωστό μιας και το RnD του είναι υποστελεχωμένο ... αλλά οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ...
- nikolas_asteri

- Reactions:
- Αγαπημένη ομάδα:

- Προειδοποιήσεις:
0
Το ότι ο παναθηναϊκός του Γιαννακόπουλου πήρε ευρωπαϊκό, δεν σημαίνει ότι ο Γιαννακόπουλους ξέρει μπάσκετ. Καλά μπάνια και ελπίζω το κρύο νεράκι να σε βοηθήσει να καταλάβεις τις διαφορές αντί να επιχειρηματολογείς μονολεκτικά πάνω σε πράγματα που δεν έχω πει απλά και μόνο επειδή θαυμάζεις εκατομμυριούχους.modernam έγραψε: ↑Σάβ Αύγ 02, 2025 2:51 pmΆλλη μια παπατζα απο τον Έλον.

-
modernam

- Reactions:
- Αγαπημένη ομάδα:

- Προειδοποιήσεις:
0
Σε έχασα εδώ ....nikolas_asteri έγραψε: ↑Σάβ Αύγ 02, 2025 2:58 pm
Το ότι ο παναθηναϊκός του Γιαννακόπουλου πήρε ευρωπαϊκό, δεν σημαίνει ότι ο Γιαννακόπουλους ξέρει μπάσκετ.
Τι εννοείς εδώ; Ότι είναι άσχετος επειδή δεν φτιάχνει ο ίδιος με τα χέρια του τους δορυφόρους;
- nikolas_asteri

- Reactions:
- Αγαπημένη ομάδα:

- Προειδοποιήσεις:
0
Νομίζω δεν έχεις διαβάσει με καλή πίστη το κείμενο μου. Μέσες άκρες το επιχείρημα που προσπαθώ να δείξω είναι πως ο Μασκ δεν είναι η ιδιοφυΐα που πουλάει πως είναι. Το ότι βάζει λεφτά σε εταιρείες που κάνουν όντως καλό (όπως η spacex και η starlink) δεν τον ξεχωρίζει σε κάτι από σένα κι εμένα όσον άφορα στην αναλυτική του ικανότητα. Είναι απλά ο τύπος με τα λεφτά. Εσύ τώρα μπορείς να πεις «ναι χαίρω πολύ, είναι πολύ έξυπνος και ξέρει που βάζει λεφτά» αλλά αυτό δεν είναι το image που πουλάει. Αν ισχυριζόταν αυτό δεν θα είχα κανένα θέμα. Τώρα φυσικά στο σεντόνι έχω επεκταθεί και σε άλλα, που έχουν να κάνουν με το ποιον του γενικά αλλά το βασικό αυτό που είπα πιο πριν είναι.modernam έγραψε: ↑Σάβ Αύγ 02, 2025 3:27 pmΣε έχασα εδώ ....nikolas_asteri έγραψε: ↑Σάβ Αύγ 02, 2025 2:58 pm
Το ότι ο παναθηναϊκός του Γιαννακόπουλου πήρε ευρωπαϊκό, δεν σημαίνει ότι ο Γιαννακόπουλους ξέρει μπάσκετ.
Τι εννοείς εδώ; Ότι είναι άσχετος επειδή δεν φτιάχνει ο ίδιος με τα χέρια του τους δορυφόρους;

-
modernam

- Reactions:
- Αγαπημένη ομάδα:

- Προειδοποιήσεις:
0
Μα δεν βάζει λεφτά σε ήδη υπάρχουσες στημένες δουλειές.nikolas_asteri έγραψε: ↑Σάβ Αύγ 02, 2025 3:35 pmΝομίζω δεν έχεις διαβάσει με καλή πίστη το κείμενο μου. Μέσες άκρες το επιχείρημα που προσπαθώ να δείξω είναι πως ο Μασκ δεν είναι η ιδιοφυΐα που πουλάει πως είναι. Το ότι βάζει λεφτά σε εταιρείες που κάνουν όντως καλό (όπως η spacex και η starlink) δεν τον ξεχωρίζει σε κάτι από σένα κι εμένα όσον άφορα στην αναλυτική του ικανότητα. Είναι απλά ο τύπος με τα λεφτά. Εσύ τώρα μπορείς να πεις «ναι χαίρω πολύ, είναι πολύ έξυπνος και ξέρει που βάζει λεφτά» αλλά αυτό δεν είναι το image που πουλάει. Αν ισχυριζόταν αυτό δεν θα είχα κανένα θέμα. Τώρα φυσικά στο σεντόνι έχω επεκταθεί και σε άλλα, που έχουν να κάνουν με το ποιον του γενικά αλλά το βασικό αυτό που είπα πιο πριν είναι.
Δεν έχει κληρονομήσει κάτι.
Όλες οι επιχειρησει του είναι πρωτότυπες και στημένες απο αυτόν.
Πριν τον Έλον δε ξέραμε για :
ΑΙ
Ηλεκτροκίνηση
Paypal
Αυτόνομη οδήγηση
Neurlink
Δορυφορικό internet
η τα βλέπαμε μόνο σε ταινίες Ε.Φ.
- nikolas_asteri

- Reactions:
- Αγαπημένη ομάδα:

- Προειδοποιήσεις:
0
Οκ, τώρα αρχίζω και καταλαβαίνω γιατί τον θεωρείς τόσο τρομερό.modernam έγραψε: ↑Σάβ Αύγ 02, 2025 3:47 pmΜα δεν βάζει λεφτά σε ήδη υπάρχουσες στημένες δουλειές.
Δεν έχει κληρονομήσει κάτι.
Όλες οι επιχειρησει του είναι πρωτότυπες και στημένες απο αυτόν.
Πριν τον Έλον δε ξέραμε για :
ΑΙ
Ηλεκτροκίνηση
Paypal
Αυτόνομη οδήγηση
Neurlink
Δορυφορικό internet
η τα βλέπαμε μόνο σε ταινίες Ε.Φ.
Κοίτα, δεν ξέρω το υπόβαθρο σου και δεν θέλω επουδενί να σε μειώσω αλλά όλα αυτά που αναφέρεις είναι γνωστά εδώ και πολλές δεκαετίες. Για κάποιο λόγο εσύ δεν τα ήξερες και αυτό δεν είναι κακό αλλά δεν χρειάζεται να τα γράφεις σαν αλήθειες αν δεν είσαι σίγουρος.
Αν τα πάρουμε ένα ένα:
ΑΙ - Εδώ ειλικρινά δεν ξέρω τι σε εντυπωσίασε. Εννοώ πως μαζί με πολλούς άλλους έβαλε λεφτά στην OpenAI στην πολύ αρχή. Μετά έφυγε και αργότερα έγινε το (καλό) ChatGPT. Ο Μασκ δεν αντιμετωπίζεται το ίδιο όπως ο Sam Altman πχ. Δεν θα το πάω εντελώς ιστορικά αλλά υπάρχουν chatbots από τα 60s, μηχανές σκάκι στα 90s. Πιο εξειδικευμένα έχουμε το AlexNet που κέρδισε διαγωνισμούς αναγνώσρισης εικόνων, Generative Adversarial Networks (GANs) (μία αρχιτεκτονική), το ResNet, το AlphaGo στα 2010s. To AI προυπάρχει του Μασκ για δεκαετίες. Αυτός απλά έβαλε αρχικά λεφτά σε μία εταιρεία που χρόνια μετά έφτιαξε ένα πολύ καλό chatbot.
Ηλεκτρονίνηση - Κατ'αρχάς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να υπάρχουν 100 χρόνια πριν τον Μασκ. H Tesla δεν ιδρύθηκε από εκείνον και μάλιστα έχει υπάρξει αρκετά προβληματικός στην ανάπτυξη προιόντων (μην κοιτάς μόνο της αξία της μετοχής). Είναι πιο αναλυτικά στο αρχικό κείμενο αν σε ενδιαφέρει.
Paypal - Μέθοδοι ηλεκτρονικών πληρωμών επίσης υπάρχουν δεκατίες πριν τον Μασκ. Επίσης η εταιρεία που είχε (x.com) έγινε merge με την Confinity ώστε να γίνει η paypal και μάλιστα η εκδοχή του προιόντος της x.com τελικά παραγκωνίσθηκε. Επίσης στην paypal ήταν αρκετά αρνητικός όσον αφορά στην ανάπτυξη των προιόντων. Έχω γράψει αναλυτικά για αυτό στο αρχικό κείμενο αν θέλεις λεπτομέρειες.
Αυτόνομη οδήγηση - Και από αυτό έχουμε εδώ και δεκαετίες. Νομίζω υπήρχαν κάτι βανάκια στο CMU στα 80s που πήγαιναν μόνα τους
Neuralink - Το πρώτο implant chip που βοήθησε έναν παράλυτο άνθρωπο να ελέχγει έναν cursor στον υπολογιστή ήταν στα 90s ενώ το 2004 στο Brown ένας τετραπληγικός κατάφερε να ελέγχει ένα ρομποτικό χέρι. Η Neuralink έχει βελιτώσει λίγο κάποιες υπάρχουσες τεχνολογίες, δεν έχει κάνει κάποιο τεχνολογικό άλμα. Υπάρχουν FDA approved εταιρείες με παρόμοια έρευνα εδώ και 10-15 χρόνια.
Δορυφορικό internet - Είναι νομίζω προφανές πως έχουμε δορυφορικό ιντερνετ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η starlink κάνει τη διαφορά στο scale και στο κόστος (που είναι φυσικά πολύ θετικό) εκμεταλλευόμενη την spacex που όμω έχει πάρει όλη την τεχνολογία και τα λεφτά από τη NASA.
Φυσικά όλα αυτά έγιναν δυνατά με τα λεφτά που είχε και κληρονόμησε. Γενικά όπως καταλαβαίνεις η όλη φάση είναι πως ο Μασκ βάζει λεφτά και πουλάει το hype. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό από μόνο του επαναλαμβάνω, αλλά είναι σημαντικό να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε, ειδικά όταν νομίζουμε ότι κάποιος είναι σωτήρας της ανθρωπότητας ενώ απλά είναι ένας φαφλατάς λεφτάς.
Κάτι ακόμα: Σε κάποια ερευνητικά πεδία όταν κάποιοι γράφουν μία εργασία, παραδοσιακά βάζουν τα ονόματα τους με σειρά προσφοράς. Για αυτό είναι σημαντικό αν ακούσεις κάποιον να λέει "έχω 2 first author papers" να ξέρεις ότι έγραψε 2 εργασίες που αυτός ήταν που έκανε την περισσότερη δουλειά. Σε αρκετά από αυτά τα πεδία είναι επίσης παράδοση να μπαίνει το όνομα αυτού με τα λεφτά στο τέλος. Μπορεί να μην έχει κάνει τίποτα απολύτως εκτός από το να πληρώνει τους μισθούς των διδακτορικών. Αυτό μπορεί να το ξέρω εγώ αλλά πχ αν κάποιος πάει στη σελίδα με τις δημοσιεύσεις του πχ https://dblp.org/pid/j/MichaelIJordan.html να νομίζει ότι φτύνει 150 papers τον χρόνο. Αυτός φυσικά μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις δημοσιεύσεις για να πάρει το επόμενο grant κλπ αλλά όπως καταλαβαίνεις δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έκανε δουλειά. Ήξερε απλώς πως να μανατζάρει τα λεφτά σωστά. Στο δικό μου πεδίο τα ονόματα μπαίνουν αλφαβητικά οπότε δεν έχουμε τέτοια

-
modernam

- Reactions:
- Αγαπημένη ομάδα:

- Προειδοποιήσεις:
0
Έιμαι μηχ.μηχ του ΕΜΠ στο 40+.
Προφανώς κ ξέρω για τι μιλάω.
Στο μυαλό σου μπορεί ο Έλον να είναι ένας χαζός που κατά τύχη επενδύει κάπου ... Και με ένα παράξενο τρόπο πάντα βγαίνει κερδισμένος.
Αυτά που αναφέρουμε παραπάνω είναι ένα μόνο μέρος του τι έχει πετύχει.
Θυμάμαι να μιλάμε με συμφοιτητές στη σχολή κ να λέμε πόσο τρελό είναι το ηλεκτρικό αμάξι σε μεγάλη παραγωγή. Όχι μόνο βάση τεχνικών δυσκολιών αλλά της υποδομής που χρειάζεται ( φορτιστές, δίκτυα, μονοπώλιο συμβατικών ΜΕΚ, αύξηση παραγωγής ηλ. Ενέργειας κλπ) . Και όμως τα κατάφερε ...μόνος του ... Εναντίον όλων ...
Μετά λέγαμε για ιδιωτικό πρόγραμμα δορυφόρων και ανταγωνισμός με NASA ... Πάλι μας φαινόταν αδιανόητο το όλο εγχείρημα ... Και όμως ο Έλον το έκανε πραγματικότητα ...
Δεν ξέρω ποια είναι η δική σου σχέση με τη τεχνολογία ... Αλλά είναι σίγουρα μικρότερη από την σχέση σου με τα κομματικά.
Επειδή βαριέμαι να γράφω, θα απαντάω πλέον με ΑΙ αλλά κάτι μου λέει ότι ούτε αυτές οι απαντήσεις θα σου αρέσουν...
Στο μυαλό σου μπορεί ο Έλον να είναι ένας χαζός που κατά τύχη επενδύει κάπου ... Και με ένα παράξενο τρόπο πάντα βγαίνει κερδισμένος.
Θυμάμαι να μιλάμε με συμφοιτητές στη σχολή κ να λέμε πόσο τρελό είναι το ηλεκτρικό αμάξι σε μεγάλη παραγωγή. Όχι μόνο βάση τεχνικών δυσκολιών αλλά της υποδομής που χρειάζεται ( φορτιστές, δίκτυα, μονοπώλιο συμβατικών ΜΕΚ, αύξηση παραγωγής ηλ. Ενέργειας κλπ) . Και όμως τα κατάφερε ...μόνος του ... Εναντίον όλων ...
Μετά λέγαμε για ιδιωτικό πρόγραμμα δορυφόρων και ανταγωνισμός με NASA ... Πάλι μας φαινόταν αδιανόητο το όλο εγχείρημα ... Και όμως ο Έλον το έκανε πραγματικότητα ...
Δεν ξέρω ποια είναι η δική σου σχέση με τη τεχνολογία ... Αλλά είναι σίγουρα μικρότερη από την σχέση σου με τα κομματικά.
Επειδή βαριέμαι να γράφω, θα απαντάω πλέον με ΑΙ αλλά κάτι μου λέει ότι ούτε αυτές οι απαντήσεις θα σου αρέσουν...
- nikolas_asteri

- Reactions:
- Αγαπημένη ομάδα:

- Προειδοποιήσεις:
0
Μπορείς να ρωτήσεις τώρα τους συμφοιτητές σου για το αν αε 20δις κυβερνητικά contracts, τα 15 από αυτά από NASA υπάρχει κάποιος "ανταγωνισμός". Συνεχίζοντας την κουβέντα σας μπορείς να τους πεις για τo "μόνος του και όλοι σας" που δεν ξέρω από που προκύπτει όταν η Tesla συντηρηθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια σε φιλικά δάνεια και όταν η κυβέρνηση έχει σπρώξει τα ηλεκτρικά με tax credits, grants, reimbursements κλπmodernam έγραψε: ↑Σάβ Αύγ 02, 2025 5:49 pmΈιμαι μηχ.μηχ του ΕΜΠ στο 40+.
Αν όντως ενδιαφέρεσαι για την σχέση μου με την τεχνολογία έχω μιλήσει αρκετές φορές για το ποιος είμαι και τι κάνω. Είναι πολύ εύκολο να βρεις ποιος είμαι. Τώρα αυτά τα "βαριέμαι να σου απαντήσω" είναι μεν δεκτά, αλλά μάλλον κρύβουν μία άγνοια γιατί τελικά δεν έχεις απαντήσει ουσιαστικά σε τίποτα, παρά μόνο κρίνεις την ιδεολογική μου ταυτότητα. Που και αυτό λάθος το κάνεις γιατί την μπερδεύεις με τα κομματικά αλλά δε βαριέσαι, μάλλον ήσουν πολύ απασχολημένος με το διάβασμα στη σχολή.
Νομίζω κι εγώ δεν σου απαντήσω άλλο γιατί ενώ βάζω κόπο να σου δείξω με στοιχεία ότι αυτά που ισχυρίζεσαι είναι λάθος, εσύ δεν αφιερώνεις τον ανάλογο χρόνο και βρίσκεις αποκούμπι σε προσωπικές εμπειρίες και επι προσωπικού επιθέσεις. Δεν έχω θέμα να απαντάς με ΑΙ, ίσως τουλάχιστον να έχουν κάποια στοιχειοθέτηση τότε τα post σου.

-
modernam

- Reactions:
- Αγαπημένη ομάδα:

- Προειδοποιήσεις:
0
Conclusion:
Yes, many do consider Elon Musk one of the brightest minds of this generation—particularly in terms of visionary entrepreneurship, systems thinking, and ambition. But he's more accurately described as a highly intelligent, high-impact innovator and strategist rather than a traditional scientific genius.
Δεν ξέρω αν το παραπάνω περιγράφει σωστά τα περί "παπατζης" ...
Yes, many do consider Elon Musk one of the brightest minds of this generation—particularly in terms of visionary entrepreneurship, systems thinking, and ambition. But he's more accurately described as a highly intelligent, high-impact innovator and strategist rather than a traditional scientific genius.
Δεν ξέρω αν το παραπάνω περιγράφει σωστά τα περί "παπατζης" ...
Σαν προγραμματιστής που έχω δουλέψει 2 χρόνια σε πανεπιστήμιο εξωτερικού σε έρευνα, αλλά και από φίλους πληροφορικάριους που δουλεύουν σε γνωστά "ερευνητικά κέντρα", εντός και εκτός ελλάδας, η άποψη μου έχει διαμορφωθεί στο ότι το 99% της έρευνας που γίνεται είναι κουράδες, και το θέτω πολύ επιεικά.nikolas_asteri έγραψε: ↑Πέμ Ιούλ 31, 2025 6:17 pm
Τα έβαλε με την έρευνα ο παπατζής οπότε μιας και μπήκε στην αυλή μας ήρθε η ώρα να βγάλω λίγο ακόμα κόμπλεξ. Εδώ ο άρχοντας δείχνει για ακόμα μία φορά την γύμνια του όσον αφορά στη γνώση του για τον ακαδημαικό κόσμο και το πως οι ιδέες γίνονται προιόντα. Θεωρεί πως οι δουλειές του "researcher" και "engineer" είναι απλώς θέμα ορολογίας ενώ στην πραγματικότητα είναι μήλα - πορτοκάλια. Είναι θέμα διαφορετικής λογικής, μεθοδολογίας και στόχων.
Η έρευνα, είτε γίνεται σε πανεπιστήμιο είτε σε εταιρείες, ακολουθεί την επιστημονική μέθοδο για να ανακαλύψει νέες αρχές, να δείξει ότι δουλεύουν, να αναλύσει τα όρια τους και φυσικά να τις θέσει προς κριτική στην κοινότητα. Η αξιολόγηση γίνεται με διάφορα (υποκειμενικά) κριτήρια όπως το πόσο "κομψή" είναι η ιδέα, η επεξηγησιμότητα, το πόσο βελτιώνει τις προηγούμενες δουλειές (σε κάποια γνωστά) benchmarks. Αυτά δεν είναι πολυτέλειες που απλά έχουμε τριγύρω για να τρίβουμε το μούσι μας και να λέμε πόσο γαμάτοι είμαστε. Είναι ο μόνος τρόπος να παραχθούν καινούριες ιδέες.
Το engineering από την άλλη έχει διαφορετικό προσανατολισμό. Παίρνει μεθόδους (συχνά προερχόμενες από την έρευνα) και τις ενσωματώνει σε συστήματα που πρέπει να δουλέψουν σήμερα (άμεσα). Η προτεραιότητα για τον μηχανικό είναι να είναι "good enough", με όλη τη δημιουργική ακαταστασία που μπορεί να παρατηρηθεί όπως πειραματισμός, βελτιστοποιήσεις, "μπαλώματα" κλπ.
Αν απομακρύνουμε αυτή τη διάκριση και αξιολογούμε όλους με τα ίδια κριτήρια (όπως το άμεσο impact στην αγορά), τότε καταδικάζουμε την έρευνα να μετατραπεί σε μία διαδικασία που αντί να παράγει ιδέες, παράγει μικροβελτιώσεις. Οι πραγματικές καινοτομίες απαιτούν ομάδες που έχουν στη διάθεση τους πολλά χρόνια και ελάχιστους περιορισμούς από deadlines και ανάγκες της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι μέρη όπως τα Bell Labs ή η IBM Research έχουν μείνει στην ιστορία. Συνέβη επειδή είχαν ξεχωριστές ερευνητικές δομές.
Η στάση του παπατζή δείχνει άγνοια (ή αδιαφορία αλλά μάλλον άγνοια) για τη δυναμική που χρειάζεται η έρευνα. Ίσως φυσικά να δείχνει μια επιθυμία να την αποφύγει εντελώς προς όφελος της γρήγορης εμπορικής αξιοποίησης. Το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς μία "ενοποίηση τίτλων" που κουβαλάει ο καθένας αλλά πιθανή απαξίωση της έρευνας μέσα στην εταιρεία. Σε βάθος χρόνου αυτό θα περιορίσει σοβαρά την ικανότητα της xAI να παράγει πραγματικές επιστημονικές ανακαλύψεις και θα την καταδικάσει να κάνει απλά fine-tune μοντέλα.
Η στάση "δεν θέλουμε περιττή γραφειοκρατία, όλοι είμαστε μηχανικοί" πουλάει κλασσικό startup πνεύμα. Στην πράξη όμως αυτό συχνά σημαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή λιγότερες σαφείς διακριτές δομές και ρόλοι σημαίνει ότι όλη η ισχύς συγκεντρώνεται στην κορυφή. Όταν εξαφανίζεις τον τίτλο του ερευνητή δεν καταργείς την ιεραρχία, απλώς θολώνεις τα όρια και βάζεις την έρευνα να λογοδοτεί με λάθος κριτήρια. Αυτό είναι πολύ κλασσικό εργαλείο ελέγχου. Αφαιρείς θεσμική ανεξαρτησία από τα ερευνητικά κομμάτια και τα κάνεις να τρέχουν με ρυθμούς παραγωγής.
Το ποσοστό είναι κατα προσέγγιση, αλλά όλος ο σκοπός της έρευνας όπως την έχω δει εγώ είναι το κυνήγι της χρηματοδότησης. Καμία ουσία, κανένα επιστημονικό ενδιαφέρον, τίποτα. Zero.
Σε άλλους τομείς, βιολογία, ιατρική και δεν ξέρω και γω που αλλού, το παραπάνω μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό.
Τώρα για τον Elon Musk, για να μην είμαστε και offtopic
Παρόλα αυτά, επιχειρηματικά δεν μπορώ να τον πω αποτυχημένο. Αυτό έλειπε. Οι ιδέες του, ή με ότι καταπιάνεται αν δεν είναι δικές του ιδέες, είναι πρωτοποριακό και κερδοφόρο. Αλλά προφανώς τον αντιμετωπίζω σαν επιχειρηματία. Άλλοι τραβάνε το κουπί για να προβάλλεται ο Musk σαν ένας πανέξυπνος queerky.
- τουλουμπα

- Reactions:
- Αγαπημένη ομάδα:

- Mood:
- Προειδοποιήσεις:
0
υπαρχουν παιχνιδια που ειναι τα λεγομενα p2w ,αυτα δεν χρειαζεται να αφιερωσεις πολυ χρονο αρκει να αγοραζεις με αληθινα λεφτα τις αναβαθμισεις που πουλανεmanos_89 έγραψε: ↑Κυρ Αύγ 03, 2025 12:30 am
Τώρα για τον Elon Musk, για να μην είμαστε και offtopic, η άποψη μου είναι ότι δεν είναι prodigy. Έχει εκμεταλλευτεί καταστάσεις και όντως πουλάει άπειρη παπάτζα. Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί αλλά είχε βγει και έλεγε ότι είναι top-10 στον κόσμο σε κάποιο παιχνίδι (να με σχωράτε δεν θυμάμαι ποιο) παίζοντας 1-2 ώρες την ημέρα, ή κάτι ακραία λίγο. Για όποιον παίζει παιχνίδια αυτή η δήλωση πολύ προφανής ακραία παπάτζα.
Παρόλα αυτά, επιχειρηματικά δεν μπορώ να τον πω αποτυχημένο. Αυτό έλειπε. Οι ιδέες του, ή με ότι καταπιάνεται αν δεν είναι δικές του ιδέες, είναι πρωτοποριακό και κερδοφόρο. Αλλά προφανώς τον αντιμετωπίζω σαν επιχειρηματία. Άλλοι τραβάνε το κουπί για να προβάλλεται ο Musk σαν ένας πανέξυπνος queerky.

BasketForum – Ιστορικό Αρχείο