pan24 έγραψε: ↑Τρί Αύγ 19, 2025 10:18 pm
JohnnyPao έγραψε: ↑Δευ Αύγ 18, 2025 10:24 pm
Στο σετ εμενα δεν θα μου φαινοταν κακη ιδεα ο Γιαννης να λειτουγει περισσοτερο ως Λεσσορ (στο τρανζισιον ας κανει οτι γουσταρει), δλδ κυριως να παιζει ως ρολ μαν (στο σορτ ρολ ειναι εκπληκτικος) ή στο λοου ποστ. Στο φιμπα δεν νομιζω πως εχει τους χωρους να παιξει σαν περιφερειακος με τη μπαλα κατω απτο τριποντο και να κοπαναει πανω σε 3 αμυντικους.
Σαν σκέψη δεν είναι παράλογο όμως υπάρχουν μερικά θέματα με αυτό.
Το ένα είναι ότι ο μόνος κοντός μας που μπορεί να στήσει πικ εν ρολ σε ψηλό επίπεδο είναι ο Σλούκας
Το άλλο είναι το γνωστό θέμα με το σουτ σε συνδυασμό με το πόσο μεγαλύτερη απειλή είναι ο Γιάννης σε σχέση με τους άλλους. Εννοώ ότι πολύ ευχαρίστως κάθε αντίπαλος θα αφήσει το σουτ από το 3 και το 5 μας για να έχει 3 μεγάλα κορμιά μόνιμα μέσα στη ρακέτα να μην βρει χώρους ο Γιάννης.
Σε τέτοιες συνθήκες είναι αρκετά δύσκολο να παίξεις pick n roll ή να περάσεις την μπάλα στο low post ειδικά αν έχουν καλούς περιφερειακούς αμυντικούς.
Γενικά στο 5-5 δεν είμαστε καλοί πρέπει να προσπαθούμε να τρέξουμε όσο γίνεται περισσότερο.
Ένα άλλο θέμα είναι το ροτέισον.
Θεωρητικά θες Σλούκα-Ντόρσει μαζί με Γιάννη μόνιμα αλλά από την άλλη δεν γίνεται να μην παίζει με την second unit κάποιος από τους 3, δεν θα υπάρχει επίθεση.
Αν ο Τολιόπουλος είναι υγιής και σε καλή κατάσταση θα δοκιμάζα για αρκετά λεπτά Τολιόπουλο στην first unit και Σλούκα στην second. Ο Τολιόπουλος δίνει σουτ και η υστέρηση του στην δημιουργία καλύπτεται αν αυτά τα λεπτά ο Γιάννης παίζει σαν point forward.
Βέβαια βλέπω ότι ο Τολιόπουλος φέτος είχε 30% τρίποντο στο Eurocup και 27% Α1 οπότε έχω κάποιες αμφιβολίες τι τρίποντο δίνει, πρέπει να το δούμε...
Καταρχάς συμφωνούμε απόλυτα ότι αυτή η ομάδα πρέπει να τρέχει όσο περισσότερο μπορεί στο τρανζίσιον και να παίζει ελάχιστο σετ. Το πρόβλημα είναι πως για να τρέξεις πρέπει αρχικά να παίξεις άμυνα και κατά δεύτερον αν παίξεις άμυνα να διασφαλίσεις και το ριμπάουντ. Εμείς με πρώτη γραμμή άμυνας τους Σλουκα, Τολιόπουλο, Λαρεντζάκη, Ντόρσεϊ και κάτω απτο καλάθι τον Ντίνο και τον Κωστακουμπο ως σεντερ, όπως καταλαβαίνεις πασχουμε και στα δύο.
Πάμε τώρα στο κομμάτι του τρόπου αξιοποίησης του Γιάννη, να πω την αλήθεια, αυτό που λέω ήθελα να το δω κυρίως στους ολυμπιακούς αγώνες, τη μπάλα κυρίως στα χέρια του Νικ ή του Γουοκαπ και τον Γιάννη ως ρολερ "αλα Λεσσορ", στο short roll ειδικά κάνει μαγικά. Γιατί σκέψου το spacing να έχει ο Γιάννης τη μπάλα στα χέρια και να παίζουν οφφ μπολ οι Νικ και Γουοκαπ που ουσιαστικά γίνονται non factors έτσι και λόγω ασουτιασης πέφτανε 3-4 πάνω στον Γιάννη κι απτην άλλη σκέψου να παίζει ως χειριστής είτε ο Νικ, είτε ο Γουοκαπ με τον Γιάννη να ρολαρει και τους υπόλοιπους να ανοίγουν χώρους.
Τώρα με Σλούκα ακόμα και ο Γιάννης να έχει τη μπάλα στα χέρια δεν είναι τόσο θεμα γιατί τον Σλουκα δεν τον αφήνεις ελεύθερο και δεν δίνεις τόσο εύκολα βοήθεια από εκεί. Δηλαδή φέτος θα έχει ο Γιάννης τη μπάλα και γύρω του ο Ντίνος, ο Σλούκας, ο Ντόρσεϊ και ο Παπ, δεν μου φαίνεται τόσο κακό το spacing. Και αντίστροφα με Σλουκα ball handler και Γιάννη roller και τους άλλους 3 στημένους για το σουτ. Πόσο κακή μπορεί να είναι μια τέτοια επίθεση? Μόνο εμένα μου θυμίζει τον παο του 2024?

Με Γιάννη ως μια βελτιωμένη έκδοση του Λεσσορ και Ντόρσεϊ ως έναν χειρότερο Ναν.
Το πρόβλημα μετά βέβαια είναι ο πάγκος και πολύ σωστά αναφέρεις πως πρέπει να βρούμε το ιδανικό rotation. Γιατί αν η 2nd unit απαρτίζεται από τους Τολιόπουλο, Λαρε, ΠΚ, Θανάση και Κώστα πραγματικά καήκαμε. 11ος και 12ος θα είναι οι Κατσιβελης και Σαμοντούροφ λογικά που ούτε αυτοί αλλάζουν κάτι αισθητά. Νομίζω θα χρειαστεί είτε ο Σλούκας, είτε ο Μήτογλου να έρχονται από τον πάγκο, είτε και οι δύο. Ο Ντόρσεϊ πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να πηγαίνει πακέτο με τον Γιάννη, να μπαίνουν και να βγαίνουν ταυτόχρονα στο παρκέ, από εκεί και πέρα είτε συμπληρώνεις τη 5αδα με Τολιοπουλο, Παπ, Ντίνο και κάνεις τον Γιάννη 100% point forward (νομίζω του αρέσει κάτι τέτοιο), έτσι έχεις και τον Σλουκα πιο φρέσκο να παίζει όπως συνηθίζει, δηλαδή ως 6th man, είτε ξεκινάς τους Σλούκα, Ντορσει, Παπ, Σαμοντούροφ δίπλα στον Γιάννη και φέρνεις απτον πάγκο τον Ντίνο ως τον απόλυτο σταρ του πάγκου μας, είτε ξεκινάς και τον Τολιόπουλο και τον Σαμοντούροφ και φέρνεις απτον πάγκο δυάδα Σλουκα & Μήτογλου. Ο ΠΚ καλό είναι να παίζει όσο βρίσκεται στο παρκέ ο Σλουκας και δεν βρίσκεται ο Γιάννης. Δύσκολα τα πράγματα γενικά.