Θα κάνω μια προσπάθεια απλά να δώσω μια ερμηνεία στο ανεξήγητο, χωρίς να έχει ιδιαίτερη αξία καθώς καμία ειδικότητα επί του θέματος δεν έχω, βασιζόμενος απλά σε όσα έχω ακούσει ανά τα χρόνια για τους τραυματισμούς (κυρίως τέτοιου είδους).
Καταρχάς βλέποντας ξανά και ξανά το βίντεο και εστιάζοντας σε λεπτομέρειες παρατηρώ τα εξής. Στην αρχή της φάσης ο Έβανς κινείται με πίσω βήματα. Το πρώτο ερωτηματικό έχει να κάνει με την κινησιολογία. Κατά πόσο δηλαδή ο μηχανισμός κίνησης του αθλητή ακόμα και σε τόσο απλές φαινομενικά κινήσεις επιβαρύνει συγκεκριμένες ομάδες μυών. Διαχρονικά έχω ακούσει από αθλητές που προέρχονται από μακροχρόνιους τραυματισμούς (και κυρίως αλλεπάλληλους), ότι ουσιαστικά πρέπει να μάθεις να περπατάς από την αρχή. Έχω ακούσει επίσης από φίλο που ασχολείται με πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών ότι ο μηχανισμός της κίνησης σχετίζεται σε κάποιο βαθμό με την εμφάνιση τραυματισμών. Κρατάμε λοιπόν σε πρώτη φάση το ενδεχόμενο να παίζει κάποιο ρόλο ο μηχανισμός κίνησης του Έβανς, καθώς επίσης και το ιστορικό του στους τραυματισμούς, αφού ίσως το σώμα του για να προστατεύσει τα επιβαρυμένα σημεία, επιβάρυνε ασυναίσθητα κάποια υγιή.
Με βάση το τελευταίο, μία ακόμα παρατήρηση είναι πως πολλοί τραυματισμοί αχιλλείου που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια (κυρίως στο ΝΒΑ), ήρθαν σε περιόδους που οι παίκτες (παθόντες) προέρχονταν από κάποιον άλλο τραυματισμό. Αυτό μάλλον δεν είναι τυχαίο, αλλά υπάρχει μία λογική σύνδεση.
Τέλος πηγαίνοντας το βίντεο ένα βήμα παρακάτω στη μάλλον επίμαχη στιγμή, στο τελευταίο βήμα του Έβανς πριν νιώσει το λεγόμενο "pop" στον αχίλλειό του και πέσει στο έδαφος, νομίζω παρατηρώ τα εξής. Ο Έβανς στρίβει ελαφρώς το σώμα του για να βγει μπροστά από τον αντίπαλο του στο ποστ. Ήδη από τα δύο προηγούμενα πατήματά του με το αριστερό πόδι δείχνει να βάζει μια παραπάνω πίεση στην περιοχή (αυτό ίσως είναι ιδέα μου). Όταν πάει ωστόσο να βγει μπροστά από τον αντίπαλο, με το δεξί πόδι (αν δε με απατά η εικόνα) πατάει πάνω στο πέλμα του αντιπάλου. Ίσως αυτή η μικρή ανισορροπία, σε συνδυασμό με τον υποσυνείδητο φόβο που ίσως είχε ο αθλητής στις επαφές και στα πατήματα, να τον οδήγησαν στο να επιβαρύνει άθελα του τον αριστερό αχίλλειο.
Ξαναλέω όλα τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και τίποτα περισσότερο και στην τελική μικρή σημασία έχουν. Το πιθανότερο είναι ότι μιλάμε για έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων (κάποιοι από αυτούς και αστάθμητοι) που οδήγησαν στο χθεσινό.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος
Stam Tziant την Πέμ Νοέμ 13, 2025 11:49 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.