yorgos έγραψε: ↑Σάβ Απρ 02, 2022 9:52 pm
- Αν εκτιμάς ότι το grayzone, είναι χρηματοδοτούμενο από τη Βενεζουέλα ή τη Ρωσία, τότε δύσκολα μπορούμε να κάνουμε κουβέντα.
Δεν ξέρω ποιος κάνει την παραγωγή έγραψα, ξέρω ότι είναι τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση σε πουτινικά μέσα, όπως και στα βενεζολάνικα-μαδουρικά. Διανομή μια χαρά έχουν σε τέτοιου είδους χώρες.
Άσε που δεν είπες κουβέντα για όσα λέει το συγκεκριμένο βίντεο και τα οποία αγνοούσες (το συνάγω από αυτά που λες στο νήμα αλλά και στο τελευταίο σου ποστ) εσύ αλλά κι η πλειοψηφία όσων ζούνε στην ελέυθερη Δύση.
Ξαναγράφω ότι επειδή οι συγκεκριμένοι είναι καθημερινότητα στη χώρα που ζω (τον περισσότερο καιρό τέλος πάντων) και καμια δυο άλλες που κινούμαι (ή που κινούμουν, η πρώην μου είναι Βενεζολάνα, έχω πάει πάνω από 45 φορές κι έχω μείνει συνολικά πάνω από έτος) τους βλέπω πολύ συχνά. Βλέπεις στις μη δυτικές χώρες δεν επιλέγουμε και τι βλέπουμε ακριβώς, μονοπώλιο είναι η τηλεόραση σε πολλά από τις χώρες τα καθεστώτα των οποίων στηρίζουν με πάθος οι συγκεκριμένοι.
Δεν είπα ούτε αν συμφωνώ, ούτε αν διαφωνώ. Είπα ότι δεν είναι κανένα μυστικό, συγκεκριμένη ρητορική είναι (πουτινική στη συγκερκιμένη περίπτωση, όποιο πουτινικό μέσο κι αν ανοίξεις τα ίδια λέει), όσοι περνάμε χρόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα την ακούμε καθημερινά και σίγουρα δεν είναι η μία και μοναδική αλήθεια. Σε πολλά νομίζω ΄ότι ξέρουν τι λένε (περισσότερα πιο κάτω), σε άλλα είναι επικίνδυνα παραπληροφορήσαντες, σε άλλα μου θυμίζουν μια σημείωση που έγραφε μια καθηγήτριά μου όταν έβλεπε κακή μετάφραση: "Atenta contra la logica", δηλαδή "επιχειρεί κατά της λογικής"

.
Δεύτερον μια χαρά έγνοιες έχω, όπως όλοι, γιατί εξαρτώνται από μένα άνθρωποι που δε ζουν στην άνετη Δύση (με τα μετριασμένα της προβλήματα) αλλά υποφέρουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, δεν ξέρουν τι θα φάνε αύριο, αν θα συλληφθούν επειδή ψιθύρισαν ότι έχουν χαμηλό μισθό ή πόσες ώρες θα περιμένουν στην ουρά για ένα σάπιο λουκάνικο που τους δίνουν οι κοτερούχοι κυβερνώντες τους κι αν δεν ήταν γι αυτούς θα ζούσα αλλού. Ναι, τυχερός είμαι που ταξιδεύω, ανοίγει τα μάτια. Ή δίνει την ψευδαίσθηση ότι το κάνει, δε διαφωνώ, το έχω πάθει κι ίσως να το παθαίνω ακόμη. Αλλά είναι εθιστικό το ρημάδι.
Σε κάτι τέτοια πάντα θα σου θυμίζω το ρητού του Κομφούκιου: ¨Μπορείς να δεις τον κόσμο, ακόμα κι αν ατενίζεις από το παράθυρό σου".
Το πρόβλημα είναι τι φίλτρο βάζεις στο παράθυρό σου. ΘΑ σου δώσω ένα παράδειγμα για τους grayzone: τους έχω δει να γελάνε ή να ειρωνεύονται καταγγελίες ανθρώπων που βασανίζονται σε κάποια από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που υπερασπίζονται. Δεν ξέρουμ δηλαδή εμείς που τα ζούμε καθημερινά τι τραβάνε οι γείτονές μας, ποιος συμφοιτητής βασανίστηκε ή η αδερφή ποιας πρώην απολύθηκε και ξυλοκοπήθηκε γι αυτό που ψήφισε, αλλά ξέρουν αυτοί από το βολικό τους στούντιο και ειρωνεύονται κιόλας. Τους έχω δει να διαψεύδουν με μανία τις καταχρήσεις βίας στο Θιβέτ όταν στα ταξίδια μου πολλοί Θιβετιανοί μας έδειχναν τις κομμένες θηλές τους από τα βασανιστήρια της κινεζικής αστυνομίας, δεν ήταν ηθοποιοί αυτοί. Ναι, στο να βγάζουν τα άπλυτα των ΗΠΑ για την ανάμιξή τους στα εσωτερικά των άλλων χωρών είναι πάρα πολύ καλοί (καμία αντίρρηση, η κουβανική κυβέρνηση επίσης είναι εξαιρετική στην κατάδειξη αυτών, δεν είναι κάτι άγνωστο, ποιος αφελής δεν τα ξέρει; ) αλλά για το τι γίνεται στο εσωτερικό της κάθε χώρας θα μου επιτρέψεις να έχω αμφιβολίες, με δεδομένο το πάθος με το οποίο υπερασπίζονται καθεστώτα γνωστά (σε προσωπικό επίπεδο, δεν τα διάβασα, δεν τα είδα σε βίντεο) για τα εγκλήματά τους, από το Ιράν μέχρι τη Νικαράγουα. Τι αμφιβολίες δηλαδή, βεβαιότητα. Αν θες να δεις τι επιρροή έχουν οι Αζοφ πχ μπορείς να μιλήσεις με Ουκρανούς, να ταξιδέψεις στην Ουκρανία να διαβάσεις και την άλλη άποψη και από δυο μυωπικές απόψεις να βγάλεις ένα συμπέρασμα. Στα δικά μου μάτια οι συγκεκριμένοι κάνουν ως πηγή ενημέρωσης για κάποια πράγματα και σε άλλα είναι φορ δε μπαζ, ή ιδέα δεν έχουν ή εκτελούν συμβόλαια.