Πολιτική ορθότητα και η ελευθερία του λόγου

Συντονιστής: Captains

Άβαταρ μέλους
Ευγενές αέριο

junior
Reactions:
Αγαπημένη θέση: Bench
Αγαπημένη ομάδα: Panathinaikos7star
Προειδοποιήσεις: 0

Πέμ Ιαν 08, 2026 3:04 am

nikolas_asteri έγραψε:
Τρί Νοέμ 25, 2025 3:01 pm
Ευγενές αέριο έγραψε:
Τρί Νοέμ 18, 2025 9:36 pm
Ενδιαφέρον θέμα. Ευχαριστούμε Αστρονικόλα.

Εικόνα

Bonjour, έλειπα και άργησα να απαντήσω αλλά δεν σας ξεχνάω :dribble: Θα προσπαθήσω να είμαι λιγάκι πιο σύντομος και περιεκτικός στις απαντήσεις μου ώστε να προσπαθήσω να αποφύγουμε τις βόλτες και να μείνουμε εντός θέματος όσο γίνεται.

Ο όρος δεν ξεκίνησε από κάποια επιτροπή. Νομίζω εμφανίζεται κάπου στα 60ς ως "ειρωνία" μέσα στην Αριστερά για συντρόφους που ήθελαν να μιλάνε "σωστά" με ιδεολογικούς όρους. Μετά χρησιμοποιήθηκε από δεξιά ρεύματα (80ς και μετά) για να περιγράψει κάθε θεσμική προσπάθεια περιορισμού ρατσιστικού λόγου και γενικά ό,τι δεν τους άρεσε. Το "political" δεν σημαίνει "η πολιτεία ορίζει τον λόγο", αλλά ότι οι κανόνες λόγου είναι πολιτικοί επειδή αφορούν ισχύ, αναγνώριση, και κοινωνική ιεραρχία. Το "correctness" σημαίνει αντικειμενική ορθότητα. Είναι περισσότερο κοινωνικά αποδεκτοί τρόποι να μην υποτιμάς τους πιο αδύναμους. Δεν βλέπω να είναι νεολογισμός που θέλει να αντικαταστήσει κάποιον όρο, τον βλέπω σαν προιόν συγκρούσεων. Επίσης δεν μπορώ να δώ την σύγκριση που κάνεις με fake news. "Fake news" όντως αντικατέστησε λέξεις που ήδη υπήρχαν (propaganda, disinformation), αλλά για τον τελείως συγκεκριμένο λόγο πως τα social media δημιούργησαν έναν ολόφρεσκο μηχανισμό διάδοσης παραπληροφόρησης. Έχουμε έναν τεχνικό μετασχηματισμό, δεν άλλαξε απλά η λέξη.

Παρακάτω μιλάς για ένα πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζω κι εγώ. Κάθε κοινωνικός κανόνας μπορεί να ακολουθηθεί επιφανειακά. Δεν χρειάζεται να πας πολύ μακριά. Θα το δεις από από τις ευγένειες στο χώρο εργασίας μέχρι τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς. Όμως η πολιτική ορθότητα δεν σχεδιάστηκε ως παιδαγωγικός μηχανισμός που θα αλλάξει εσωτερικές πεποιθήσεις. Είναι κώδικας δημόσιας συμπεριφοράς. Πιο κοντά σε αυτό που (νομίζω) στην κοινωνιολογία λέγεται normative constraints. Περιορίζουν το τι θεωρείται αποδεκτό να πεις δημοσίως, όχι το τι σκέφτεσαι. Είναι προφανές νομίζω και το έχω κάνει καθαρό (ελπίζω) ότι δεν μιλάω για αστυνομίες σκέψης πουθενά. Ο καθένας είναι ελεύθερος να σκέφτεται ό,τι θέλει. Μπορούμε να κάνουμε συζήτηση πάνω σε αυτό αλλά είναι εκτός θέματος. Αρκετοί (οι περισσότεροι; το βρήκα σε αρκετά μέερη) επιστήμονες (κοινωνινιογλωσσολόγοι; :D ) δείχνουν ότι η γλωσσική αλλαγή προηγείται της αλλαγής στάσεων. Δηλαδή, πρώτα αλλάζει ο τρόπος που μιλάμε δημόσια, και μετά ακολουθούν πιο αργά οι εσωτερικές νοοτροπίες. Αυτό δεν το βλέπω σαν υποκρισία, το δέχομαι σαν μηχανισμό "κοινωνικής μάθησης" (δεν έχω κάποιον καλύτερο ορισμό). Όσο για τον φόβο της εκτόνωσης στα ανώνυμα social media τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν μάλλον το αντίθετο. Σε papers που βρήκα για online toxicity και polarizing behavior φαίνεται ότι η ανωνυμία ενθαρρύνει βίαιο λόγο ανεξάρτητα από το αν μια κοινωνία έχει αυστηρή ή χαλαρή πολιτική ορθότητα. Απλά οι άνθρωποι πίσω από την ανωνυμία γίνονται ζώα γενικά, δεν προκύπτει από κάποια "καταστολή" του λόγου.

Κανένας κανόνας ευπρέπειας δεν αλλάζει αμέσως τι έχει κάποιος μέσα στην καρδιά του. Αλλάζει όμως τα όρια του δημόσιου λόγου, και αυτό με τον χρόνο αλλάζει και την ηθική της κοινωνίας. Οι κοινωνικές μετατοπίσεις ξεκινούν από νέους κανόνες συμπεριφοράς και καταλήγουν, μετά από δύο γενιές, να φαίνονται αυτονόητοι.

Και για το ερώτημα "μήπως απλώς κρύβει πρόβλημα κάτω από το χαλί;". Η πολιτική ορθότητα δεν απαγορεύει συζητήσεις, θέλει απαγορεύει ντροπιαστικές και απρόσεκτες μορφές λόγου. Δεν σε εμποδίζει να συζητήσεις για μετανάστευση, φύλο, εγκληματικότητα, πολιτισμικές διαφορές. Σε εμποδίζει να το κάνεις με τρόπο που χρησιμοποιεί μειωτικούς όρους ή κληρονομεί ιεραρχίες που δεν έχουν θέση σε σύγχρονα δημοκρατικά περιβάλλοντα. Αυτό το σημείο το έχω εξηγήσει αρκετά νομίζω οπότε αν υπάρχει κάτι που δεν είναι κατανοητό θα ήθελα σε παρακαλώ να μου πεις συγκεκριμένα ώστε να το διορθώσω.

Τους κωμικούς τους άφησα επίτηδες απ'έξω γιατί δεν πιστεύω ότι είναι ξεχωριστή ομάδα που να χρειάζεται ειδική μεταχείριση και έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαμάχη χωρίς να τον δικαιούνται imo αλλά αφού ζήτησες τη γνώμη μου, θα την αμολύσω.

Για μένα το χιούμορ δεν "πρέπει" να είναι πολιτικά ορθά. Η σάτιρα από τη φύση της ζορίζει, προκαλεί, ρωτάει, υπερβάλλει. Αλλά υπάρχει μια διάκριση που για μένα δεν είναι θέμα πολιτικής ορθότητας. Αλλο η σάτιρα προς τα πάνω (punching up που λένε - θεσμοί, εξουσία, δημόσια πρόσωπα με ισχύ) και άλλο προς τα κάτω (μειονότητες, ομάδες που ήδη φορτώνονται κοινωνικό βάρος). Γνώμη μου είναι πως το χιούμορ αλλάζει ηθικό χρώμα ανάλογα με το ποιος το κάνει και προς τα πού κοιτάει. Δεν υπάρχει κάποιος ρυθμιστικός κανόνας αλλά δεν παύει να υπάρχει η δημόσια κρίση, τα κοινωνικά όρια που μετακινούνται. Όταν η κοινωνία γίνεται πιο ευαίσθητη σε θέματα μειονοτήτων, το κοινό γέρνει πιο εύκολα στην πλευρά του "αυτό είναι φτηνό" και όχι "αυτό είναι αστείο". Δεν χώθηκε κάποιος μπάτσος σκέψης όμως άλλαξε η ηθική.

Για το τελευταίο κομμάτι:
Οι πολυεθνικές δεν κάνουν inclusion policies από φιλανθρωπία, ούτε επειδή η κυβέρνηση τούς είπε "κάντε το". Κοιτάνε που υπάρχουν λεφτά.

Το επιχείρημα "τώρα που άλλαξαν οι όροι, θα κυνηγήσουν όσους είχαν μιλήσει ανοιχτά;" δεν ξέρω αν στηρίζεται κάπου. Σε μελέτες που έχω δει η συμπερίληψη LGBTQ+ εργαζομένων θεωρείται asset καθώς αυξάνει retention, μειώνει turnover και βοηθά στο employer branding. Κανένα σοβαρό board δεν έχει κίνητρο να τιμωρήσει ομάδες που πλέον είναι κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας. Το ότι το corporate έχει δική του "πολιτική" (με την έννοια της διαχείρισης ισχύος και συμφερόντων) δεν σημαίνει ότι "corporate = political correctness". Η πολιτική ορθότητα είναι κοινωνικός κανόνας δεν είναι κάποια εταιρική συνωμοσία. Το corporate απλώς προσαρμόζεται σε αυτό το περιβάλλον, όπως έχει προσαρμοστεί σε δεκάδες άλλες κοινωνικές αλλαγές εδώ και δεκαετίες (φύλο, ηλικία, συνδικάτα, εργασιακοί νόμοι).

Η καχυποψία σου προς το "πολιτική" μου είναι κατανοητή. Αλλά εδώ το "πολιτική" δεν σημαίνει κομματική ή κρατική. Ο αλληλοσεβασμός, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν χτίζεται μόνο από ηθική καλή θέληση, αλλά και από θεσμικά και κοινωνικά πλαίσια. Το ότι αυτά τα πλαίσια έχουν πολιτικό χαρακτήρα δεν τα ακυρώνει.
Eυχαριστώ για τις διευκρινίσεις. Του δε πόιντ. Όπως σου είπα μου πήρε λίγο καιρό να τα βάλω σε μια σειρά (λέμε τώρα) αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Πάντως μπορώ να πω ότι αναθεώρησα κάποια πράγματα (όπως την καχυποψία).
Ο όρος δεν ξεκίνησε από κάποια επιτροπή. Νομίζω εμφανίζεται κάπου στα 60ς ως "ειρωνία" μέσα στην Αριστερά για συντρόφους που ήθελαν να μιλάνε "σωστά" με ιδεολογικούς όρους. Μετά χρησιμοποιήθηκε από δεξιά ρεύματα.
Επίσης,
"Η καχυποψία σου προς το "πολιτική" μου είναι κατανοητή. Αλλά εδώ το "πολιτική" δεν σημαίνει κομματική ή κρατική."
Σε πρώτη ανάγνωση αυτά τα δύο αποσπάσματα μου φάνηκαν αντιφατικά. Αλλά σε δεύτερη αναρωτιέμαι αν εννοείς πως η προέλευση είναι κυρίως ιδεολογική παρά κομματική (όσο κι αν υπάρχει μια αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των δύο). Ίσως η αρχική μου σύχγυση (όχι τόσο γι'αυτό που έγραψες, όσο για αυτό που καταλάβαινα με τον όρο "political") να πηγάζει από το γεγονός ότι αδιαμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια ο όρος political correctness συζητιέται εντόνως σε κοινοβουλευτικά πλαίσια.

Για παράδειγμα, δες τις πρόσφατες δηλώσεις του POTUS: “I think they're weak,” Trump said of Europe's political leaders. “But I also think that they want to be so politically correct.”
https://www.politico.com/news/2025/12/0 ... e-00682016

Δεν ειπε πως η πλειοψηφία των Ευρωπαίων είναι πολιτικά ορθή. Είπε πως οι πολιτικοί ηγέτες είναι πολιτικά ορθοί. Οπότε αυτό δίνει την αίσθηση πως η πολιτική ορθότητα αφορά τον πολιτικό (και κατ'επέκταση κομματικό) κόσμο και πως η ορθότητα αυτή προσπαθεί να μεταλαμπεδευτεί στους πολίτες ώστε να γίνει κοινωνική νόρμα: Πολιτικοί/Πολιτική Ορθότητα --> Πολίτες/Κοινωνική Νόρμα. Αναγνωρίζω βέβαια ότι κοινωνικοί και πολιτικοί θεσμοί αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, ωστόσο έβαλα το βελάκι να δείχνει μόνο προς μια κατεύθυνση λόγω της λέξης "νόρμας" (μια καθολική εφαρμογή). Βέβαια ο Τραμπ δεν είναι καθηγητής κοινωνιολογίας και μπορεί ο λόγος που το έθεσε σε αυτή τη βάση να κρύβει πολιτική σκοπιμότητα. Όπως και να 'χει, η πολιτική ορθότητα κομματοποιήθηκε εντόνως τα τελευταία χρόνια εξού και το μπέρδεμά μου.

Κανένα σοβαρό board δεν έχει κίνητρο να τιμωρήσει ομάδες που πλέον είναι κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας.
Βoard ίσως όχι. Αλλά ακόμα και γι'αυτό πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε αφού και οι δύο συμφωνούμε ότι οι πολυεθνικές κοιτάνε που υπάρχουν λεφτά; Λες πως δεν αρκεί η κυβέρνησή τους να τους πει "κάντε αυτό" ή "κόψτε εκείνο". Αλλά μπορεί να τους το πει μια άλλη κυβέρνηση που να τους αγγίξει εξίσου καθώς τους δίνει πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη αγορά:

https://www.forbes.com/sites/conormurra ... programs/

https://www.fiercepharma.com/pharma/am ... sity-plans

Το εν λόγω άρθρο δίνει στο τέλος μια ενδιαφέρουσα διάσταση αναφορικά με τις όποιες οπισθοχωρήσεις γίνονται: https://www.dw.com/en/how-trumps-anti-w ... a-72676465

Αυτό που εννοούσα λοιπόν είναι πως αν γυρίσει ο άνεμος (πολιτικά) πριν προλάβουν οι νέες τάσεις να μπολιαστούν στην κοινωνία θα μπορούσε να οδηγήσει το ΔΣ να αλλάξει κι'αυτό ρότα ή χαμηλόβαθμα στελέχη να αλλάξουν συμπεριφορά (με την ανοχή της εταιρείας) προς συναδέλφους που μέχρι πρότινος η πολιτική (ορθότητα) της εταιρείας "προστάτευε". Σαν πιθανότητα το παραθέτω όχι σα φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Σε ό τι αφορά το άλλο που έγραψα αρχικά, "μήπως η πολιτική ορθότητα απλώς κρύβει πρόβλημα κάτω από το χαλί", μήπως δηλαδή ωραιοποιεί καταστάσεις, αν δεχτούμε αυτά που είπες καταλαβαίνω πως βάση ορισμού ήμουν λίγο εκτός θέματος. Η συγκεκριμένη άποψη είχε να κάνει κυρίως με την καχυποψία μου γύρω από το επίθετο "πολιτική".

Σε ό τι αφορά τους κοινωνικούς κανόνες και το πως τελικά αυτοί αφομοιώνονται από την κοινωνία παραμένω μπερδεμένος. Παρακάτω μοιράζομαι κάποιους προβληματισμούς χωρίς να καταλήγω και κάπου συγκεκριμένα:

Έγραψες,
Η πολιτική ορθότητα δεν απαγορεύει συζητήσεις, απαγορεύει ντροπιαστικές και απρόσεκτες μορφές λόγου.
Μέχρι εδώ καλά. Είναι όμως μόνο αυτό; Τί γίνεται όταν η πολιτική ορθότητα μετουσιώνεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε νόμο, σε δικαίωμα; Συνεχίζουμε να μιλάμε για πολιτική ορθότητα ή ο ορισμός δίνει τη σκυτάλη στην πολιτική (σκέτο); Με άλλα λόγια υπάρχει κάποιος διαχωρισμός ή η εκχώρηση δικαιωμάτων είναι μέρος της πολιτικής ορθότητας; Το λέω γιατί κάποιος μπορεί να δέχεται να μη μιλήσει απαξιωτικά για μια κοινωνική ομάδα αλλά να μη δέχεται να παραχωρήσει δικαιώματα (γάμου, εργασίας). Παραμένει πολιτικά ορθός;

Από αυτό που έγραψες πιο μετά καταλαβαίνω πως όχι:
Ο αλληλοσεβασμός, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν χτίζεται μόνο από ηθική καλή θέληση, αλλά και από θεσμικά και κοινωνικά πλαίσια. Το ότι αυτά τα πλαίσια έχουν πολιτικό χαρακτήρα δεν τα ακυρώνει.
Νομίζω εδώ τα πράγματα γίνονται κάπως πιο πολύπλοκα. Από τη στιγμή που το political correctness αναφέρεται σε μειονότητες, δεν είναι λογικό μέρος της υπόλοιπης πλειοψηφίας να αντιτίθεται σε αυτό; Οι παρακάτω προτάσεις νομίζω εκφράζουν αυτούς που στην πολιτική ορθότητα βλέπουν καταπίεση ("σε εμποδίζει"), βλέπουν αλλαγή των πεποιθήσεών τους και των πιστεύω τους ("μέσα στην καρδιά του") και που γενικά νιώθουν πως είναι οι πραγματικά ριγμένοι και θιγμένοι.
Κανένας κανόνας ευπρέπειας δεν αλλάζει αμέσως τι έχει κάποιος μέσα στην καρδιά του.
Σε εμποδίζει να το κάνεις με τρόπο που χρησιμοποιεί μειωτικούς όρους ή κληρονομεί ιεραρχίες που δεν έχουν θέση σε σύγχρονα δημοκρατικά περιβάλλοντα.
Τί γίνεται λοιπόν με αυτούς που διαφωνούν, όχι στο να μιλήσουν κόσμια, αλλά στην εκχώρηση δικαιωμάτων;

Εντελώς μπακαλίστικα ας χωρίσουμε το κοινωνικό σύνολο σε δύο ομάδες. Tην ομάδα Α, που αποτελείται από το τμήμα της κοινωνίας το οποίο η πολιτική ορθότητα έρχεται να υποστηρίξει, και την ομάδα Β, που καλείται να εφαρμόσει αυτό που η πολιτική ορθότητα προτείνει (και που δεν εμπεριέχει την ομάδα Α). Η ομάδα Β με τη σειρά της μπορεί να χωριστεί σε δύο υπο-ομάδες. Tη Β1, που συμφωνεί με την πρόταση της πολιτικής ορθότητας και βλέπει την πρόταση ως πρόοδο, και τη Β2, που δε συμφωνεί και βλέπει την πρόταση ως επιβολή.

Προφανώς όσο πιο μικρό το ποσοστό της Β2 επί του συνόλου τόσο πιο ομαλή η μετάβαση σε μια νέα νόρμα. Και ίσως και πιο ριζική. Ίσως κάπου εδώ έχουμε την "κοινωνική μάθηση" όπως την ανέφερες.

Ξανά πάμε λίγο στο ότι
Ο αλληλοσεβασμός, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν χτίζεται μόνο από ηθική καλή θέληση, αλλά και από θεσμικά και κοινωνικά πλαίσια.
Κατανοητό. Ιδανικα ας πούμε πως τέτοιες αλλαγές επέρχονται μετά από μακροχρόνιες ζυμώσεις μεταξύ διαφορετικών κοινωνικοπολιτικών θεσμών (οικογένεια, εκπαίδευση, θρησκεία κτλ). Τί γίνεται όμως όταν η όποια αλλαγή πρέπει να επιταχυνθεί και οι ζυμώσεις δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να πραγματοποιηθούν; Σε αυτή την περίπτωση πάμε για μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ θεσμών που εκπροσωπούνται από ισοδύναμες ομάδες; Τί γίνεται δηλαδή στην περίπτωση που ενώ το ποσοστό της Β2 είναι αυξημένο, η αλλαγή (στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού) είναι ή θεωρείται επιβεβλημένη; Αναγνωρίζω ότι το θέμα δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό (π.χ. ποιά αξιώματα κατέχει η κάθε ομάδα και πολλά ακόμα που λογικά αγνοώ).

Νομίζω σε ένα τέτοιο σκηνικό, ακόμα και αν η σύγκρουση συντελείται μέσα σε πλαίσια πολιτισμένα, μια πιθανή εφαρμογή της πολιτικής ορθότητας είναι φαινομενική άρα και εύθραυστη. Δεν εφαρμόστηκε η πολιτική ορθότητα σήμερα απλώς επειδή συμφώνησαν οι άρχοντες να περάσουν ως νόμο μια συγκεκριμένη ηθική στάση. Δεν είναι δηλαδή εγγυημένη η κοινωνική μάθηση (το γνωστό resistance to change). Ίσα ίσα αυτό μπορεί να συσπειρώσει την ομάδα Β2 η οποία θα προσπαθήσει να βρει αποκούμπι σε πολιτικά πρόσωπα που την εκπροσωπούν (βλ. πρόεδρο Τράμπ):

Με μια υπερ-πρόχειρη αναζήτηση, βρήκα ένα σχετικό άρθρο. Δεν ξέρω πόσο αξιόλογο είναι, επίσης το δείγμα μου φάνηκε κάπως μικρό, παρόλα αυτά το άρθρο θίγει κάποια ενδιαφέροντα θέματα:

https://jspp.psychopen.eu/index.php/jsp ... l?inline=1
As restrictive norms become ever more salient and heavy-handed, the more they will work in the short-term. But in the long-term, this salient heavy-handedness increases the likelihood that they will ultimately backfire. And this backfiring doesn’t just occur for norms that are genuinely repressive to political freedom – it also occurs for norms that have a clearly good and noble aim

Κλείνοντας να πω πως χάρις σε αυτά που έγραψες και τα όσα λίγα πρόλαβα να σκεφτώ και να διαβάσω, πλέον αντιλαμβάνομαι την (όποια) πολιτική ορθότητα ως μια πρόταση με κοινωνικές προεκτάσεις και όχι απαραίτητα ως πολιτική ατζέντα ή κομματικό μανιφέστο. Ως μια κατεύθυνση προς έναν προορισμό με νέες κοινωνικές νόρμες και όχι σα μια παγιωμένη κατάσταση, όπως ο εδραιωμένος πολιτισμός. Δεν ξέρω αν αυτό ήθελες να περάσεις αλλά εγώ εκεί πήγα :) Αν η πολιτική ορθότητα επιβληθεί άγαρμπα μάλλον είναι και εύθραυστη. Τουλάχιστον πολύ πιο εύθραυστη από έναν πολιτισμό και μια κουλτούρα. Κάτι που για παράδειγμα δίνει πάτημα στον Τράμπ να κυρήξει τον πόλεμο στην πολιτική ορθότητα της Ευρώπης, όπως διάβασα σε ένα άρθρο που δεν μπόρεσα να βρω δυστυχώς. Θα μπορούσε άραγε να κυρήξει τόσο εύκολα και τόσο απροκάλυπτα πόλεμο στον πολιτισμό της;

Άβαταρ μέλους
nikolas_asteri

champion
Reactions:
Αγαπημένη ομάδα: New-York-Knicks

Πέμ Ιαν 08, 2026 11:38 am

Ευγενές αέριο έγραψε:
Πέμ Ιαν 08, 2026 3:04 am
Μέχρι εδώ καλά. Είναι όμως μόνο αυτό;
Έγραψες πολύ πράμα :D Είναι περίοδος αιτήσεων τώρα οπότε είναι λίγο μειωμένος ο χρόνος, σου υπόσχομαι ότι θα διαβάσω/απαντήσω την επόμενη εβδομάδα (έχω ένα deadline για αίτηση την Δευτέρα) :)

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
nikolas_asteri

champion
Reactions:

Σάβ Ιαν 17, 2026 11:55 pm

Ευγενές αέριο έγραψε:
Πέμ Ιαν 08, 2026 2:47 am
...
Γειααααα! Όπως υποσχέθηκα είμαι εδώ (έστω και στο τέλος της εβδομάδας). Άναψε κάνα κεράκι να μας πάρουν στις δουλειές :D

Κατ'αρχάς να πω πως ως συνήθως τα λες ωραία και με εμπεριστατωμένο λόγο. Επίσης ευχαριστώ που διαβάζεις με προσοχή αυτά που θέλω να πω :) Η "μπακαλίστικη" (όπως την είπες) ανάλυση με τις Ομάδες Α και Β είναι στην πραγματικότητα πολύ κοντά σε κοινωνιολογικά μοντέλα (όπως το Social Identity Theory) [1,2]. Θα παραθέσω ένα-ένα τα (κατ'εμέ) καίρια σημεία που έθιξες.

1. Το "Political" στο Political Correctness (Κομματικό vs Πολιτικό)

Έχεις απόλυτο δίκιο ότι υπάρχει σύγχυση και οι δηλώσεις τύπου Trump (ή αντίστοιχων Ευρωπαίων) την επιτείνουν σκόπιμα. Όταν λέω ότι η πολιτική ορθότητα είναι "πολιτική", εννοώ την ευρεία έννοια του όρου όσον αφορά στις σχέσεις εξουσίας μέσα στην κοινωνία (πόλη). Ποιος έχει δικαίωμα λόγου; Ποιος είναι ορατός; Ο Trump και οι όμοιοί του, όμως, κάνουν το εξής τρικ. Παίρνουν μια κοινωνική διεργασία και την βαφτίζουν "εργαλείο της ελίτ" για να συσπειρώσουν το κοινό τους. Όταν ο Trump λέει "οι ηγέτες είναι politically correct", στην ουσία λέει στους ψηφοφόρους του: "Αυτοί είναι φλώροι/υποκριτές, εγώ είμαι αληθινός γιατί λέω ό,τι γουστάρω". Δηλαδή έχεις 100% δίκιο πως έχει εργαλειοποιηθεί κομματικά. Αλλά η ρίζα της παραμένει κοινωνική. Η "νόρμα" που λες, δεν κατεβαίνει (μόνο) από πάνω προς τα κάτω. Συχνά ανεβαίνει και από κάτω (πχ το MeToo ή το BLM δεν ξεκίνησαν από κανένα κοινοβούλιο, ξεκίνησαν από το "δρόμο" και ανάγκασαν τους πολιτικούς να πάρουν θέση).

2. Οι Εταιρείες

Πολύ σωστή η παρατήρηση και τα λινκς για το rollback των DEI (Diversity, Equity, and Inclusion) προγραμμάτων. Συμφωνούμε πως οι εταιρείες δεν έχουν ηθική, έχουν συμφέροντα. Αν ο Τραμπ ή ο ΝτεΣάντις απειλούν με φορολογικές κυρώσεις, οι εταιρείες θα κάνουν πίσω φαινομενικά. Υπάρχει όμως ένας παράγοντας που είναι πιο ισχυρός από τον Τραμπ πιστεύω και αυτός είναι το demographic. Οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές του αύριο (Gen Z, Alpha) θεωρούν αυτά τα θέματα λυμένα. Μια εταιρεία που θα γίνει full "anti-woke" σήμερα για να ικανοποιήσει την κυβέρνηση, κινδυνεύει να χάσει το talent pool των 25άρηδων αύριο. Οπότε μπορεί να βλέπουμε μια οπισθοχώρηση τώρα (τακτική κίνηση), αλλά η μακροπρόθεσμη στρατηγική δύσκολα θα γυρίσει στο 1950, γιατί η αγορά είναι παγκόσμια και η παγκόσμια αγορά είναι diverse. Αλλά ναι δεν αντιλέγω πως είμαστε σε φάση "διορθώσεων" και συγκρούσεων.

3. Λόγος vs Δικαιώματα (Ο ευγενικός ρατσιστής)

Εδώ χτύπησες το καλό. Καρωτίδα :D
Κάποιος μπορεί να δέχεται να μη μιλήσει απαξιωτικά... αλλά να μη δέχεται να παραχωρήσει δικαιώματα.
Αυτό είναι το λεγόμενο "Modern Racism" στην ψυχολογία [3]. Δεν βρίζω τον μαύρο/γκέι/μετανάστη (γιατί δεν είναι PC), αλλά ψηφίζω πολιτικές που τον αποκλείουν. Η πολιτική ορθότητα δεν μπορεί να το λύσει αυτό άμεσα. Όμως, η θεωρία λέει πως η γλώσσα φτιάχνει το κλίμα. Αν επιτρέπεται να λες δημοσίως ότι "αυτοί είναι υπάνθρωποι", τότε είναι πολύ πιο εύκολο να περάσεις νόμους που τους στερούν δικαιώματα. Αν η κοινωνία το θεωρεί ντροπή να το πεις, σιγά-σιγά (πολύ σιγά) γίνεται δυσκολότερο να νομοθετήσεις εναντίον τους. Άρα μπορείς να δεις την πολιτική ορθότητα σαν ανάχωμα στον δημόσιο λόγο και όχι απαραίτητα λύση στην κάλπη.

4. Η ταχύτητα της αλλαγής και το Backfire Effect (Ομάδα Β2)

Εδώ πιστεύω είναι το περισσότερο ενδιαφέρον κομμάτι της εποχής μας και η ουσία του άρθρου που παρέθεσες (Psychological Reactance - όταν πιέζεις κάποιον πολύ, αντιδρά ακόμα και αν έχεις δίκιο) [4]. Το ερώτημα προφανώς και δεν είναι απλό και είναι και ηθικό εκτός από πολιτικό. Η "Ομάδα Β2" (που νιώθει ότι της επιβάλλουν πράγματα) αντιδρά και ριζοσπαστικοποιείται (βλέπε άνοδο ακροδεξιάς παντού). Το δίλημμα όμως που προφανώς έχεις αναγνωρίσει είναι: Πρέπει η "Ομάδα Α" (οι καταπιεσμένοι) να περιμένουν να ωριμάσει αργά-αργά η "Ομάδα Β", για να μην έχουμε αντιδράσεις;

Ο Martin Luther King έγραφε στο Letter from Birmingham Jail ότι απογοητεύεται περισσότερο από τον "μετριοπαθή λευκό" που του λέει "περίμενε την κατάλληλη στιγμή", παρά από τον κλανσμαν. Δεν αντιλέγω πως η γρήγορη αλλαγή φέρνει τον Τραμπ. Φέρνει την αντίδραση. Αλλά η αργή αλλαγή σημαίνει ότι μερικές γενιές ακόμα θα ζήσουν στο περιθώριο για να μην "τρομάξουμε" τους νοικοκυραίους. Δεν έχω απάντηση σε αυτό, είναι η σύγκρουση της εποχής μας. Πιθανώς η λύση να είναι αυτό που λες, να βάλουμε στο νιονιό μας πως η αλλαγή είναι εύθραυστη και θέλει χρόνο για να γίνει "πολιτισμός" και κουλτούρα.

Ομολογώ πως μου άρεσε η εξής πρόταση σου:
Αν η πολιτική ορθότητα επιβληθεί άγαρμπα μάλλον είναι και εύθραυστη.
Ισχύει νομίζω σε μεγάλο βαθμό. Αλλά ίσως αυτή η "εύθραυστη" φάση είναι το αναγκαίο στάδιο της ενηλικίωσης μιας κοινωνίας. Πρώτα βάζεις τον κανόνα (που ενοχλεί), μετά γίνεται συνήθεια, και στο τέλος γίνεται πολιτισμός. Εμείς είμαστε ακόμα στη φάση που ο κανόνας ενοχλεί.

Θενκς για τον κόπο.

References
[1] Tajfel, H., & Turner, J. C. (1979). An integrative theory of intergroup conflict. In W. G. Austin & S. Worchel (Eds.), The social psychology of intergroup relations. Brooks/Cole.
[2] Tajfel, H. (1974). Social identity and intergroup behaviour. Social Science Information, 13(2), 65–93.
[3] McConahay, J. B. (1986). Modern racism, ambivalence, and the Modern Racism Scale. In J. F. Dovidio & S. L. Gaertner (Eds.), Prejudice, discrimination, and racism. Academic Press.
[4] Brehm, S. S., & Brehm, J. W. (1981). Psychological reactance: A theory of freedom and control. Academic Press.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Leon Man

a1greece
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Βασίλης Σπανούλης
Αγαπημένη ομάδα: Olympiacos
Προειδοποιήσεις: 1

Κυρ Ιαν 18, 2026 1:00 am

Τα διάβασα όλα με την ησυχία μου και αποφάσισα να τα εφαρμόσω στη ζωή μου από εδώ και πέρα.
Και αρχίζω πρώτα-πρώτα από το τραγούδι που παίζει αυτή την ώρα σ' ένα σταθμό στο ραδιόφωνο που έπεσα πάνω του τυχαία.
Άκουσα τους στίχους και έφριξα. Τι πράγματα είναι αυτά;;; Πρέπει ν' αλλάξουν όλα.

Λέει, λοιπόν, το τραγούδι:

Ένα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή
Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή.
Θέλει νεκροί χιλιάδες να 'ναι στους τροχούς,
Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους.
Θεέ μου πρωτομάστορα μ' έχτισες μέσα στα βουνά,
Θεέ μου πρωτομάστορα μ' έκλεισες μες στη θάλασσα.

Α, πα, πα, πα!!! Απαράδεκτο !!!

1. Γιατί ένα το "χελιδόνι";
Τα άλλα πουλιά στο πηγάδι κατουρήσανε; Όχι στον αποκλεισμό και τις διακρίσεις σε βάρος των άλλων πουλιών.
Επίσης, γιατί μόνο η άνοιξη να είναι ακριβή; Γιατί όχι και το φθινόπωρο ή το καλοκαίρι.
Οπότε ο πρώτος στίχος πρέπει να γίνει:
Ένα το αποδημητικό πουλί και μια εποχή του χρόνου ακριβή.

2. Γιατί να γυρίσει μόνο ο ήλιος και όχι και το φεγγάρι ή άλλα ουράνια σώματα. Είπαμε, όχι διακρίσεις.
Επίσης, η λέξη "δουλειά" παραπέμπει στη δουλεία και πρέπει να καταργηθεί.
Οπότε ο δεύτερος στίχος πρέπει να γίνει:
Για να γυρίσει οποιοδήποτε ουράνιο σώμα θέλει αξιοπρεπή εργασία πολλή.

3. Οι λέξεις "νεκροί" και "ζωντανοί" γιατί να είναι στο αρσενικό γένος. Είπαμε, συμπερίληψη.
Οπότε οι επόμενοι στίχοι πρέπει να γίνουν:
Θέλει νεκροί και νεκρές και νεκρά χιλιάδες να 'ναι στους τροχούς,
θέλει κι οι ζωντανοί κι οι ζωντανές και τα ζωντανά να δίνουν το αίμα τους.

4. Κακώς αναφέρεται ο Θεός, καθώς θα πρέπει να σεβόμαστε τις θρησκευτικές ή αγνωστικιστικές ή αθεϊστικές πεποιθήσεις όλων σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.
Επίσης, τι πάει να πει "πρωτομάστορα"; Οι άλλοι μάστορες δεν μετράνε;
Οπότε οι τελευταίοι στίχοι πρέπει να γίνουν:
Ανώτερη δύναμη στην οποία κάποιοι/κάποιες/κάποια πιστεύουν και κάποιοι/κάποιες/κάποια όχι
μ' έχτισες μέσα στα βουνά,
Ανώτερη δύναμη στην οποία κάποιοι/κάποιες/κάποια πιστεύουν και κάποιοι/κάποιες/κάποια όχι
μ' έκλεισες μες στη θάλασσα.

Άρπα την, Ελύτη, σου άλλαξα τα φώτα !!!

Άβαταρ μέλους
Ευγενές αέριο

junior
Reactions:
Αγαπημένη θέση: Bench
Αγαπημένη ομάδα: Panathinaikos7star

Κυρ Ιαν 18, 2026 2:26 pm

Σε συνέχεια αυτού που έγραψε ο Leon Man θα έλεγα πως, να, κάτι τέτοιο θα ήταν ίσως ένα καλό παράδειγμα άγαρμπης εφαρμογής. Μια τύποις πολιτική ορθότητα που ενδεχομένως να εκνευρίζει ακόμα και τις κοινωνικές ομάδες που εκπροσωπεί ή έστω εκφράζει και να προκαλεί καχυποψία.

Τώρα για να έρθω στην τριτολογία σου, Νικόλα. Καταρχάς καλή τύχη με τις αιτήσεις σου. Από κει και πέρα δεν έχω να γράψω κάτι άλλο. Προφανώς το θέμα δεν εξαντλήθηκε, αλλά νομίζω ήσουν αρκετά κατανοητός. Ελπίζω να βρεις χρόνο και για άλλα αντίστοιχα άρθρα. Αν και για κάτι τέτοιες περιπτώσεις θα ήταν ωραίο να υπήρχε κουμπί "Άπάντηση με τσίπουρο και μεζέ"... για όσο οι καιροί το επιτρέπουν τουλάχιστον (πλημμύρισα με αισιοδοξία κυριακάτικα :peace: ).

Άβαταρ μέλους
Leon Man

a1greece
Reactions:

Τρί Ιαν 20, 2026 12:10 am

Περί πολιτικής ορθότητας ο λόγος: ό,τι ξεκίνησε (ή τουλάχιστον έτσι δηλώθηκε) σαν αίτημα για δικαιοσύνη, έχει γίνει πλέον μια στυλιστική αναβάθμιση της (ίδιας) εξουσίας. Ο καθένας, ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, έχει πρόσβαση ή αποκλεισμό με τον ίδιο τρόπο. Η εξουσία, όμως, είναι η ίδια και αναλλοίωτη. Απλώς, τώρα μπαίνουν και παίρνουν τζούρα και άλλοι, που μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένοι.

Δηλαδή, η πολιτική ορθότητα είναι ένα εργαλείο για να "καλοπιάνουμε" τις κοινωνικές ανισότητες και όχι να τις ξεριζώνουμε. Πίσω από τα πολύχρωμα, πολυπολιτισμικά πανηγύρια που λένε ότι γιορτάζουν τη διαφορετικότητα, υπάρχουν γραφειοκρατικοί κανόνες, επιτροπές, νόμοι, σεμινάρια και αμέτρητοι μηχανισμοί που θέλουν να ελέγξουν τι λες και τι κάνεις. Δεν πρόκειται πια μόνο για την καταπολέμηση του ρατσισμού ή του σεξισμού: πρόκειται για ένα ολόκληρο σύστημα επιτήρησης και πλύσης εγκεφάλου, που θυμίζει λίγο τη βικτωριανή υποκρισία.

Οι κανόνες αυτοί δεν κρίνουν μόνο τις πράξεις μας, αλλά και τις ιδέες μας και το υποσυνείδητό μας ακόμα. Αν δεν είσαι "σωστός" στο μυαλό και στις λέξεις σου, θεωρείσαι ύποπτος. Ο διάλογος περιορίζεται, η αυθόρμητη σκέψη και έκφραση πνίγεται. Και όσο η πολιτική ορθότητα επεκτείνεται, τόσο η αντίδραση της Δεξιάς ή και Ακροδεξιάς γίνεται πιο δυνατή.

Την ίδια στιγμή, η ελευθερία που μας δίνεται είναι εντελώς επιφανειακή. Μας αφήνουν να μιλάμε μόνο για πράγματα που δεν ενοχλούν κανέναν. Η σύγχρονη Αριστερά, αντί να αντιστέκεται, συχνά χρησιμοποιεί τα ίδια όπλα λογοκρισίας που υποτίθεται ότι πολεμάει. Τα νέα κινήματα, αντί να επιδιώκουν την αλλαγή του κόσμου συλλογικά, εστιάζουν στο προσωπικό, στο "ατομικό δικαίωμα", φτιάχνοντας μια επιδερμική κοινωνία, όπου ο καθένας νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του. Το σύστημα παραμένει αλώβητο, η ταξική προσέγγιση και λύση των αντιφάσεων έχει εξαφανιστεί.

Το αποτέλεσμα; Μια κοινωνία όπου όλοι φροντίζουν να μην προσβάλλουν κανέναν, αλλά παράλληλα χάνουν την ουσία της ελευθερίας. Η διαφορετικότητα δεν σπάει φράγματα. Γίνεται η ίδια ένα φράγμα, όλοι μοιάζουν μεταξύ τους, και οι μόνοι που ξεχωρίζουν είναι όσοι δεν δέχονται την διαφορετικότητα. Αυτό κι αν είναι αντίφαση! Όλη αυτή η επέκταση των ατομικών δικαιωμάτων δεν εγγυάται καλύτερο κόσμο, αλλά φτιάχνει μια κοινωνία που η συλλογική ελευθερία υποχωρεί μπροστά στην ατομική. Που η εξουσία συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να αναπαράγεται κανονικά, απλώς με πιο "πολιτισμένο" περιτύλιγμα. Πουθενά δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε ταξική προσέγγιση και πρόταση λύσης για οποιοδήποτε πρόβλημα. Φαίνεται πως η πολιτική ορθότητα κατάργησε διά παντός την πάλη των τάξεων!!!

Με άλλα λόγια: η πολιτική ορθότητα μοιάζει με ένα τεράστιο αστείο. Μας δίνει την αίσθηση ότι είμαστε ελεύθεροι, αλλά στην πραγματικότητα μας βάζει μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων και αυτολογοκρισίας, όπου η παραμικρή παραφωνία μπορεί να τιμωρηθεί. Ο δημόσιος λόγος, η καθημερινή ζωή, ακόμα και η τέχνη και η διασκέδαση ελέγχονται, έτσι ώστε η κοινωνία να παραμένει ευαίσθητη, αδρανής και ήσυχη. Πάνω από όλα, ήσυχη!

Άβαταρ μέλους
Gerasimos Moraitis

a1greece
Reactions:
Αγαπημένη θέση: SG
Αγαπημένος παίκτης: Νικ Γεωργαλής, M. Jordan
Αγαπημένη ομάδα: Chicago Bulls

Παρ Ιαν 23, 2026 5:40 pm

Στην πράξη, η πολιτική ορθότητα συνήθως είναι εργαλείο φίμωσης και ακύρωσης της όποιας κουλτούρας , ο λόγος διαγράφεται με βάση το δήθεν αποτέλεσμα και όχι με την πρόθεση. θεωρητικά στοχεύει στην αποφυγή διακρίσεων, στην πραγματικότητα όμως οδηγεί σε έμμεση λογοκρισία και περιορισμό του ελεύθερου διαλόγου... το ορθό να λέγεται και οι διακρίσεις να αποφεύγονται χωρίς να βάζουμε ταμπέλα στα αυτονόητα.

Άβαταρ μέλους
nikolas_asteri

champion
Reactions:

Παρ Ιαν 23, 2026 5:56 pm

Gerasimos Moraitis έγραψε:
Στην πράξη, η πολιτική ορθότητα συνήθως είναι εργαλείο φίμωσης και ακύρωσης της όποιας κουλτούρας , ο λόγος διαγράφεται με βάση το δήθεν αποτέλεσμα και όχι με την πρόθεση. θεωρητικά στοχεύει στην αποφυγή διακρίσεων, στην πραγματικότητα όμως οδηγεί σε έμμεση λογοκρισία και περιορισμό του ελεύθερου διαλόγου... το ορθό να λέγεται και οι διακρίσεις να αποφεύγονται χωρίς να βάζουμε ταμπέλα στα αυτονόητα.
Όλα αυτά τα δραματικά γιατί οι μοντς δεν σε αφήνουν να γράψεις το αγαπημένο σου ποίημα;

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Conan1982

Site Admin
Reactions:
Αγαπημένη θέση: PG
Αγαπημένος παίκτης: Ja Morant, Luka Doncic
Mood:

Παρ Ιαν 23, 2026 6:10 pm

nikolas_asteri έγραψε:
Όλα αυτά τα δραματικά γιατί οι μοντς δεν σε αφήνουν να γράψεις το αγαπημένο σου ποίημα;
Φαντάζομαι πως όχι, γιατί εμείς αγαπάμε τον Καββαδία και διαγραψαμε βάσει της πρόθεσης του Γεράσιμου και όχι του αποτελεσματος, ακριβώς το αντίθετο δηλαδή και εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί πως σπάνια λογοκρινουμε απόψεις, αρκεί να μην παραβιάζουν τους κανόνες εμμέσως η ευθέως.

Άβαταρ μέλους
Gerasimos Moraitis

a1greece
Reactions:

Παρ Ιαν 23, 2026 6:27 pm

Conan1982 έγραψε:
nikolas_asteri έγραψε:

Φαντάζομαι πως όχι, γιατί εμείς αγαπάμε τον Καββαδία και διαγραψαμε βάσει της πρόθεσης του Γεράσιμου και όχι του αποτελεσματος, ακριβώς το αντίθετο δηλαδή και εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί πως σπάνια λογοκρινουμε απόψεις, αρκεί να μην παραβιάζουν τους κανόνες εμμέσως η ευθέως.
Με σεβασμό προς όλους, ρωτώ... η πρόθεση μου ήταν να προσβάλλω τους αφρικανούς;

Υ. Γ.
Δεν μ' ενόχλησε η διαγραφή, αλλά το υπονοούμενο της διαγραφής.

Άβαταρ μέλους
Conan1982

Site Admin
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Ja Morant, Luka Doncic
Mood:

Παρ Ιαν 23, 2026 6:40 pm

Conan1982 έγραψε:

Αναφέρεσαι στο πρώτο ποστ που διαγράφηκε ή στο δεύτερο; Σε κανένα δεν είχες πρόθεση φαντάζομαι να προσβάλεις κανένα. Το πρώτο διαγράφηκε γιατί εύκολα μπορουσε να θεωρηθεί προσβλητικό, δεν βλέπω κάποια παρεμπόδιση του διαλόγου εδώ και δεν σου έγινε νομίζω καμία παρατήρηση.

Στο δεύτερο νομιζω ήταν σαφής η πρόθεση σου όχι να προσβάλλεις αλλα να μας δείξεις ότι κακώς σβήσαμε το πρώτο ποστ σου, επιμένοντας με αυτό, διόρθωσε με αν κάνω λάθος αλλά το θεώρησα ως καλοπροαίρετο τρολαρισμα και απάντησα στον Νικολα ελαφρώς αστειευόμενος κι εγω. Αν δημιούργησα λάθος εντύπωση ζητώ συγγνώμη, δεν με ενόχλησαν προσωπικά τα ποστ σου, ούτε υπονοώ κάτι άσχημο.

Άβαταρ μέλους
Gerasimos Moraitis

a1greece
Reactions:

Παρ Ιαν 23, 2026 6:45 pm

Conan1982 έγραψε:
Παρ Ιαν 23, 2026 6:40 pm

Αναφέρεσαι στο πρώτο ποστ που διαγράφηκε ή στο δεύτερο; Σε κανένα δεν είχες πρόθεση φαντάζομαι να προσβάλεις κανένα. Το πρώτο διαγράφηκε γιατί εύκολα μπορουσε να θεωρηθεί προσβλητικό, δεν βλέπω κάποια παρεμπόδιση του διαλόγου εδώ και δεν σου έγινε νομίζω καμία παρατήρηση.

Στο δεύτερο νομιζω ήταν σαφής η πρόθεση σου όχι να προσβάλλεις αλλα να μας δείξεις ότι κακώς σβήσαμε το πρώτο ποστ σου, επιμένοντας με αυτό, διόρθωσε με αν κάνω λάθος αλλά το θεώρησα ως καλοπροαίρετο τρολαρισμα και απάντησα στον Νικολα ελαφρώς αστειευόμενος κι εγω. Αν δημιούργησα λάθος εντύπωση ζητώ συγγνώμη, δεν με ενόχλησαν προσωπικά τα ποστ σου, ούτε υπονοώ κάτι άσχημο.
Συμφωνώ με τη διαγραφή, διαφωνώ με το φάουλ και τη δικαιολογία του.

Άβαταρ μέλους
Leon Man

a1greece
Reactions:

Παρ Ιαν 23, 2026 9:42 pm

Να πω κι εγώ το αγαπημένο μου ποίημα (απ' όταν ήμουνα παιδάκι στο δημοτικό) ή δεν κάνει;

Σ’ Ανατολή και Δύση, και Νότον και Βοριά
Για την Πατρίδα, όλοι, να 'χωμεν μια καρδιά
Στην πίστιν του καθ’ ένας, ελεύθερος να ζη
Στην δόξαν του πολέμου, να τρέξωμεν μαζί.

Βουλγάροι κι Αρβανήτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί
Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινήν ορμή
Για την ελευθερίαν, να ζώσωμεν σπαθί
Πως είμαστ’ αντριωμένοι, παντού να ξακουσθή.

Από τον Θούριο του γνωστού ρατσιστή Ρήγα Φεραίου !!! :D :D :D

Άβαταρ μέλους
SteveNashidis

Site Admin
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Steve Nash, Devin Booker
Αγαπημένη ομάδα: Phoenix-Suns
Αγαπημένη ομάδα: Εθνική Ελλάδας

Παρ Ιαν 23, 2026 10:23 pm

Ληξτε το και οι δύο.
Ή παραθεστε γόνιμα επιχειρήματα επί της συζήτησης ή πηγαίνετε αλλού να τρολαρετε.

Steve Nash. 2× NBA ΜVP (2005, 2006)SSOL- Seven Second or Less Len - 2006-07 : True champions
Εικόνα
Basketforum Fantasy Champion 2025-26🏆
Άβαταρ μέλους
Gerasimos Moraitis

a1greece
Reactions:

Σάβ Ιαν 24, 2026 2:29 am

nikolas_asteri έγραψε:
ε, όχι βέβαια...

Υ.Γ.
Όλα καλά!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ο Χώρος των Μελών: Προτάσεις - Mπασκετικές Αγγελίες - Συζητήσεις - Αναφορές Προβλημάτων”