Stam Tziant έγραψε: ↑Δευ Ιαν 26, 2026 2:04 pm
Dimmitz έγραψε: ↑Κυρ Ιαν 25, 2026 8:53 pm
Ναι μα δεν διαφώνησε κανείς σε αυτό. Πράγματι έτσι είναι.
Εγώ δεν έγραψα ποτέ ότι επειδή ο Μπι έχει 0/4, ξαφνικά το ποσοστό μας θα πάει στο 50%. Πάλι 25%.
Η διαφορά ξεκινάει όταν το δείγμα αρχίζει και αυξάνεται. Στα επόμενα 3 φ4 οι πιθανότητες να έχουμε τουλάχιστον μια κατάκτηση ίδιες είναι.
Στατικά μιλώντας, όμως, μπορεί να κατακτήσουμε δύο στα επόμενα τρία για να διορθωθεί η στατιστική ανωμαλία. Αυτό γράφω.
Τεσπα δεν είναι μαθηματικός και δεν τα εξηγώ καλά, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτό που λέω είναι 100% σωστό.
Αν τρέξεις το πείραμα "Φάιναλ Φορ" πολλές φορές (κι όταν λέω πολλές εννοώ 50, 100, 1000, 100.000), πράγματι θα δεις το ποσοστό επιτυχίας σιγά σιγά να σταθεροποιείται γύρω στο 25%. Παρόλα αυτά δεν περιμένεις να σταθεροποιηθεί στις επόμενες 2-3 δοκιμές, επειδή στις πρώτες 4 είχες 0 επιτυχίες (ή και 4 επιτυχίες να είχες αντίστοιχα). Ούτε καν στις επόμενες 10-15. Σε κάθε δοκιμή (εφόσον είναι ανεξάρτητες) το ποσοστό επιτυχίας παραμένει το ίδιο.
Το όλο θέμα ξεκίνησε από διαφωνία που είχα με τον Shaq που είπε ότι αν έχεις 0/5 με Μπαρτζώκα σε φ4 είναι πιο πιθανό να γίνει 0/7.
Εκεί διαφώνησα και του είπα (λανθασμένα) ότι το 0/5 είναι πιο πιθανό να γίνει 1/7 ή 2/7.
Εκεί μου απάντησε ο Knoxville και είπε πολύ σωστά ότι οι πιθανότητες το 0/5 να γίνει 0/7 είναι ίδιες με τις πιθανότητες το 0/5 να γίνει 2/7 (φέρνοντας το παράδειγμα το σουτέρ των 50%).
Κάπου το έχουμε κάνει τεράστιο θέμα χωρίς λόγο.
Shaq.. το 25% που έχει κάθε ομάδα είναι χοντρικός υπολογισμός. Το έχω πει εξαρχής και συνεχίσεις και το τονίζεις.
Καμία ομάδα σε φ4 δεν έχει πάνω από 30%. Γιατί πάνω κάτω είναι στην ίδια δυναμικότητα, δεν βλέπουμε φ4 πχ με Ζαλγκίρις, Βίρτους, Ολυμπιακό, ΠΑΟ για να έχουν μεγάλη απόκλιση τα ποσοστά.
Οπότε στην χειρότερη μια ομάδα θα έχει 17% και μια άλλη 30%.
Αν έρχονταν οι Μπουλς του 90’, τότε το ποσοστό θα πήγαινε πάνω από 50%. Αλλά στον περσινό φ4 πάνω κάτω όλοι από 25% είχαν.