Η αγροφιλία - το αντίθετο της αστυφιλίας - είναι η λύση μια για το μέλλον μας;

Συντονιστής: Captains

Θα φεύγατε από τη μεγάλη πόλη ώστε να ζήσετε σε μια μικρότερη, ανεξαρτήτως κινήτρων;

1. Ναι, χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα δεν αντέχω πλέον τους ρυθμούς της πόλης.
8
42%
2. Όχι δεν την παλεύω σε μικρές πόλεις/χωριά έχω συνηθίσει τον συγκεκριμμένο τρόπο ζωής των πόλεων.
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
3. Ναι, θα αλλάζα μάλιστα και τη ζωή μου. Θα ασχολιόμουν ευχάριστα με π.χ. γεωργικές εργασίες.
4
21%
4. Όχι, διότι εδώ ζω μια χαρά. Τα έχω όλα δε μου λείπει τίποτε.
1
5%
5. Ζω σε μικρή πόλη και θα ήθελα να μεγαλώσει, να αναπτυχθεί. Θα ήθελα να αυξηθεί ο πληθυσμός της.
3
16%
6. Ζω σε μικρή πόλη μ'αρέσει εδώ, δε θα ήθελα όμως να έρθουν "ξένοι" στην κουλτούρα και στα ήθη της περιοχής μας.
3
16%
7. Ζω σε μικρή πόλη και θα ήθελα να πάω σε μεγαλύτερη, δε μ'αρέσει η ζωή εδώ, δεν πιστεύω ότι μπορεί να βελτιωθεί.
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι

Σύνολο ψήφων: 19
Άβαταρ μέλους
ggr

allstar
Reactions:
Αγαπημένη θέση: SF, PF
Αγαπημένος παίκτης: Φ.Χριστοδούλου
Αγαπημένη ομάδα: Panionios
Αγαπημένη ομάδα: Πανιώνιος, Detroit Pistons
Προειδοποιήσεις: 0

Τρί Φεβ 17, 2026 2:39 pm

tarp7 έγραψε:
Τρί Φεβ 17, 2026 9:20 am

Από τον Κορονοιο και μετά ζούμε την καταστροφή της ελληνικής επαρχίας και της χώρας λέω εγω. Ερημοποιηση, μεγάλο κόστος παραγωγής για τον αγροτοκτηνοτροφικο τομέα, τα μαγαζιά υποφέρουν κυριολεκτικά. Ο τουρισμός δεν είναι το φάρμακο για όλα όπως μας πουλάνε στα μμμε και σοσιαλ. Η Λευκάδα από τα νησιά με πολύ ανεπτυγμένο τουρισμό είναι από τους πιο γηρασμενους νόμους στην χώρα .
https://www.ygeiamou.gr/idisis/513398/i ... -gennisis/
Είμαστε στην Ευρώπη η χώρα με το μικρότερο σιδηροδρομικό Δίκτυο και όχι και πολύ ασφαλές . Τα ΚΤΕΛ έχουν μειώσει παντού τα δρομολόγια.
Ακριβώς. Τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε την κτηνοτροφία να ξεκληριζεται κανονικά. Υπάρχουν κάποιοι που αντέχουν αλλά δεν ξέρω για πόσο. Ευτυχώς, οι τοπικές κοινωνίες τους στηρίζουν όσο μπορούν, αφού προτιμαμε τα προϊόντα τους και πολλοί δίνουν και σε κρεοπωλεία. Όμως, ο συναιτερισμος πέρσι για πρώτη φορά δεν πούλησε όλες τις ζωοτροφές.

Η ελιά δεν έχει τιμή, το ίδιο και τα σπαρτά (Σιταριά, κριθαρια) . Εδώ αντέχει ακόμη ο αγροτικός κόσμος χάρη στο φιστίκι, αφού είμαστε από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στη χώρα και έχει τιμή. Βέβαια, έχει πολλά έξοδα και , αν στραβωσει ο καιρός τον Αύγουστο που είναι η συγκομιδή, μπορεί να σε καταστρέψει. Το είχα δει το 2008 με το χαλάζι και πέρσι με κάτι βροχές που έριξε και τα διαπέρασε. Δεν γίνεται όμως αγροτική παραγωγή με ένα μόνο προϊόν, το οποίο ωφελήθηκε και από τον πόλεμο στη Συρία. Δεν θα πωλείται πάντα τόσο ψηλά.

Kαι μια συμβουλή σε όσους τρώνε φιστίκια. Προσέξτε την προέλευση τους, γιατί απαιτούνται πολλά φυτοφάρμακα. Η Ε.Ε. είναι αυστηρή ως προς τις προδιαγραφές των φαρμάκων και αυτά που χρησιμοποιούνται δεν διαπερνούν τον φλοιό. Δε συμβαίνει το ίδιο και σε γειτονικές χώρες με χαμηλότερες προδιαγραφές.

Άβαταρ μέλους
ssoulliss

champion
Reactions:
Αγαπημένη θέση: PG
Αγαπημένος παίκτης: Φάνης Χριστοδούλου
Αγαπημένη ομάδα: Detroit-Pistons
Mood:

Τρί Φεβ 17, 2026 4:31 pm

nikolas_asteri έγραψε:
Δευ Φεβ 16, 2026 5:12 pm
ssoulliss έγραψε:
Δευ Φεβ 16, 2026 4:43 pm
Δε γίνεται να υπάρχει μέρη με επάρκεια σε παπάδες και όχι σε γιατρούς ή δασκάλους ή δημόσιους λειτουργούς!
Πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους πρόγραμμα για να βρεθούν περισσότεροι άνθρωποι έξω από τις πόλεις. Για να αλλάξεις κάτι, για να παλέψεις απέναντι στην αδράνεια, χρειάζεται κάποια εξωτερική δύναμη.

Πχ ακούμε (δεν έχω κάποια προσωπική μαρτυρία) ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για δασκάλους και γιατρούς να βρουν σπίτι σε νησιά γιατί όλοι τους τα δίνουν μόνο για 9 μήνες. Δεν πρέπει να υπάρξει κάποια παρέμβαση γι'αυτό;

Ας πούμε ότι λαμβάνεται η απόφαση ότι είναι "καλύτερο" (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) για τη χώρα να υπάρχει αποκέντρωση. Δεν πρέπει αν δοθούν έξτρα κίνητρα σε δασκάλους/γιατρούς/λειτουργούς να φύγουν από τις πόλεις; Δεν γίνεται να είναι μόνο προσωπική η απόφαση "α δεν μπορώ άλλο στην πόλη, θέλω να πάω στο χωριό", πρέπει να πιέσεις λίγο τη ζυγαριά με το δάχτυλο (δεν ξέρω αν υπάρχει αυτή η φράση στα ελληνικά για να πω την αλήθεια) ώστε να ωθήσεις τον κόσμο και μακροπρόθεσμα να αρχίζει να δημιουργείται ένα ρεύμα.
Συμφωνούμε. Και σίγουρα το κίνητρο δε θα πρέπει να είναι μόνο οικονομικό.
gourgou έγραψε:
Δευ Φεβ 16, 2026 7:40 pm
ssoulliss έγραψε:
. Δε γίνεται να υπάρχει μέρη με επάρκεια σε παπάδες και όχι σε γιατρούς ή δασκάλους ή δημόσιους λειτουργούς! Για αυτό λοιπόν πιστεύω ότι το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο και ουσιαστικά δεν ενδιαφέρει κανέναν να προσπαθήσει να δώσει μια λύση στο θέμα αυτό.
Τέτοια γράφεις και σκανδαλίζεις τον Νικόλα.
Έγινε καταλάθος...εξεπίτηδες! :P
ggr έγραψε:
Δευ Φεβ 16, 2026 6:11 pm
ssoulliss έγραψε:
Τρίτο και τελευταίο αφορά τη γη. Είναι μια υποχρέωση για όσους έχουν έστω ένα κομμάτι γης, να το φροντίζουν και να μην το αφήνουν να ρημάξει. Αν συμβεί το τελευταίο είναι σχεδόν σίγουρο ότι το παιδί της οικογένειας που θα έχει αφήσει την πόλη θα έχει ένα λόγο λιγότερο να συνεχίσει να μείνει στην ύπαιθρο, πιθανότατα η σημασία της γης θα του είναι άγνωστη - δε λέω να πας να μείνεις κάπου ώστε να γίνεις αγρότης. Π.χ. από τη Θεσσαλία και κάτω, όπως και στα μεγάλα νησία σχεδόν κάθε οικογένεια έχει ένα χωράφι (μικρό/μεγάλο δεν έχει σημασία) με ελιές. Δε γίνεται να μην τις μαζεύεις και να το αφήνεις να ρημάζει. Σας το λέω από προσωπική εμπειρία ότι στο χωριό μας όλο και λιγότεροι φροντίζουν/μαζεύουν τις ελιές τους.

Σε όλα τα παραπάνω, όπως επίσης στο θέμα δημοσίων υπηρεσιών, σχολικών εγκαταστάσεων και προσωπικού, σε πρωτοβαθμια και δευτεροβαθμια υγεια, σε αστυνομία να έχουμε επιστέψει στο 1950. Δε γίνεται να υπάρχει μέρη με επάρκεια σε παπάδες και όχι σε γιατρούς ή δασκάλους ή δημόσιους λειτουργούς! Για αυτό λοιπόν πιστεύω ότι το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο και ουσιαστικά δεν ενδιαφέρει κανέναν να προσπαθήσει να δώσει μια λύση στο θέμα αυτό.
Θα σου απαντήσω επειδή έχω τρία χωράφια με ελιές. Τα περιποιούμαστε και τις μαζεύουμε για το λάδι αλλά να ξέρεις πως ουσιαστικά το χρυσοπληρωνουμε. Δεν έχω τρακτέρ και βάζω άνθρωπο να οργώσει ή να ραντίσει. Στο μάζεμα και στο κλάδεμα πηγαίνω κι εγώ, όπως και στο καθάρισμα γύρω από τις ρίζες. Κοστίζουν όμως πολύ όπως σου είπα, ενώ και η επιδότηση που παίρνουμε είναι αστεία, 300 ευρώ και κάτι. Ούτε για τα μεροκάματα της συγκομιδής δε φτάνουν. Δεν μου πάει όμως η καρδιά να τα αφήσω, πηγαίνω από μικρό παιδί εκεί.

Όσο για τις υποδομές, μακάρι σε κάποια πράγματα να ήμασταν στο 1950. Τότε η κωμόπολη που μένω είχε δική της χωροφυλακή, αγροφύλακες, καθώς και περισσότερα παιδιά στα σχολεία. Δυστυχώς, στο τέλος θα μείνουν τα κτίρια με την υπογεννητικότητα που υπάρχει. Το έγραψα και παραπάνω, ο Καλλικράτης μας αφάνισε. Όσο για τις γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, αυτό είναι ανέκδοτο. Εδώ κοιτούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα εις βάρος της προόδου του τόπου. Το θέμα είναι πόσο το καταλαβαίνει και ο κόσμος...
Τα γνωρίζω από πρώτο χέρι φίλε μου. Σύμπασχω και κατανοώ απόλυτα τους προβληματισμούς σου. Άλλωστε η συγκομιδή των ελιών (και όχι μόνο) είναι μανίκι ειδικά αν δεν έχεις τα μέσα (πλέον δεν υπάρχουν ούτε τα χέρια) και αναγκάζεσαι να καταλήξεις σε παλιές μεθόδους.

Για τους δασκάλους που γράφετε, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει καταγγελίες για ανθρώπους που ζουν στην επαρχία και είτε τους αναγκάζουν να αφήσουν το σπίτι τους (για τουριστικούς λόγους) είτε ακόμη (άκουσον, άκουσον) να πάνε για 2-3 εβδομάδες (τις τελευταίες της χρονιάς), να καταλύσουν σε...κάμπινγκ! :drunk:

Γνωρίζω ότι η κεντρική εξουσία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στέλνει αστυνομικές δυνάμεις (συνήθως από τις μεγάλες πόλεις) στα τουριστικά μέρη ώστε να αυξηθεί η τοπική δύναμη των τμημάτων και να είναι ομαλότερη η περίοδος. Σωστό είναι αυτό και από όσο γνωρίζω τα τοπικά ξενοδοχεία/καταλύματα συνεργάζονται με τον εκάστοτε δήμο ώστε να διατεθεί για αυτό το τετράμηνο περίπου δωμάτιο προς τους αστυνομικούς. Οι δάσκαλοι, οι γιατροί δεν έχουν όμως τέτοιες διευκολύνσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα. Δεν πρόκειται ποτέ να πάει μια κοινωνία μπροστά όταν έχει τον αστυνομικό και τον τουρίστα πιο ψηλά σε σημαντικότητα από το δάσκαλο ή τον γιατρό.

Θα σας βάλω ένα - σα σφήνα :P - ακόμη πρόβλημα που καθιστά δύσκολη την μετακίνηση στην επαρχία και αφορά αυτούς που έχουν κάποιο σπίτι. Είναι η εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησία. Ένα σπίτι, ένα χωράφι στα 3 αδέρφια στα 10 εγγόνια, δεν ασχολείται κανείς με αυτά, ρημάζουν και τα δύο και γίνεται οικόπεδο μη καλλιέργησιμο ή μη κατοικίσιμο αν μιλάμε για σπίτι. Οι γονείς των γονιών μας δεν γνώριζαν γραμμάτα ή από συμβόλαια και καλή την πίστη τα άφηνα όλα στο "δια τόσο". Φτάσαμε σήμερα να υπάρχουν σπίτια φαντάσματα, με κομμένο ρεύμα και χωρίς νερό και χωράφια με 1-1,5 μέτρο ζιζάνια.

Κλείνω με ένα νούμερο: σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (αυτή του 2021) εκτός των δύο μεγάλων νομών ζουν 5,575,504 κάτοικοι σε 124,525 τ.χλμ. Δηλαδή περίπου 45 άνθρωποι ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο, κάτι που είναι λίγο και γίνεται λιγότερο αν αφαιρέσουμε και τις 3-4 επόμενες μεγάλες πόλεις.

Άβαταρ μέλους
ggr

allstar
Reactions:
Αγαπημένη θέση: SF, PF
Αγαπημένος παίκτης: Φ.Χριστοδούλου
Αγαπημένη ομάδα: Panionios
Αγαπημένη ομάδα: Πανιώνιος, Detroit Pistons

Τρί Φεβ 17, 2026 9:09 pm

Για τους δασκάλους απλά θα αναφέρω ότι ένας συνάδελφος χρειάστηκε να κάνει σοβαρή εγχείρηση στο μάτι, λείπει εδώ και ένα μήνα και δεν έχει έρθει αντικαταστάτης. Οι οδηγίες που έχουμε και εφαρμόζουμε είναι η αναπλήρωση των ωρών από το υπόλοιπο προσωπικό. Λες και τα παιδιά αυτά είναι ενός κατώτερου θεού.

Redoctor_33

a1greece
Reactions:

Τετ Μαρ 11, 2026 1:44 pm

Έτοιμοι για ζωή χωρίς πετρέλαιο;
Αγρόκτημα θα λέμε και θα κλαιμε

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κόσμος, εξελίξεις”