Ούτε κι εγώ είμαι ειδικός, φυσικά. Απλώς, προσπαθούμε να φωτίσουμε, ο καθένας όπως μπορεί, διάφορες πλευρές του θέματος, ώστε από το άθροισμα όλων των απόψεων που ακούγονται να γίνει πιο εύκολο το να καταλάβουμε τι παίζεται.Conan1982 έγραψε: ↑Παρ Μαρ 06, 2026 11:41 amΧωρίς να είμαι ειδικός δεν νομίζω ότι η Κίνα στραγγαλίζεται έτσι εύκολα ή δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο του Ιράν από αλλού αν κοιτάξεις λίγο πάνω από το 10% των εισαγωγών της εικάζεται ότι είναι από το Ιράν.Leon Man έγραψε: ↑Παρ Μαρ 06, 2026 10:42 am
Η πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι αυτή. Κατά τη γνώμη μου, μάλιστα, το κίνητρο της επίθεση των ΗΠΑ δεν είναι ούτε καν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κυρίως (αυτό είναι το κίνητρο του Ισραήλ). Εγώ πιστεύω ότι αυτό που θέλει να πετύχει η Αμερική είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός της Κίνας που προμηθεύεται φτηνό πετρέλαιο από το Ιράν (και τη Βενεζουέλα), δηλαδή το κίνητρο των ΗΠΑ είναι γεωστρατηγικοί λόγοι.
Το Ιράν θέλει να ελέγξει και την περιφερειακή του ισχύ και επιρροή στην γύρω περιοχή όπως και να ανακόψει την επιρροή Ρωσίας-Κίνας εκεί.
Αυτό που λες στη δεύτερη πρότασή σου είναι απολύτως σωστό. Στους γεωστρατηγικούς λόγους, που έγραψα παραπάνω, σαφέστατα μπαίνει και αυτό που λες. Κανονικά, αν ήθελα να είμαι πλήρης στο σχόλιό μου, θα έπρεπε να το βάλω κι εγώ, αλλά καμμιά φορά προσπαθώντας να γράψεις γρήγορα κάτι, αφήνεις κάποια πράγματα απ' έξω.
Πάντως, νομίζω ότι συμφωνούμε ότι ο κύριος λόγος της αμερικανικής επέμβασης δεν είναι ούτε η αποκατάσταση της δημοκρατίας ούτε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Στο πρώτο που λες, για τον στραγγαλισμό της Κίνας, έχω ελαφρώς διαφορετική άποψη, ξεκινώντας από αυτό που έχει πολλές φορές αναφέρει ο ίδιος ο Τραμπ, ότι δηλαδή ο κύριος εχθρός των ΗΠΑ είναι η Κίνα. Όχι τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο (αφού η Κίνα υστερεί σημαντικά σε αυτό το πεδίο), αλλά σε οικονομικό. Για αυτό και έχει κάνει όλες αυτές τις ιστορίες με τους δασμούς κινεζικών (και όχι μόνο) προϊόντων, για αυτό και έχει φτιάξει στον Νότιο Ειρηνικό μια ναυτική συμμαχία με την συμμετοχή της Αυστραλίας (ίσως και άλλων, αλλά τώρα δεν το έχω πρόχειρο) που να περικυκλώνει από θαλάσσης την Κίνα.
Η Κίνα πετρέλαιο έπαιρνε κυρίως από Ρωσία, Βενεζουέλα και Ιράν. Τη Βενεζουέλα την έκοψε, το ίδιο θέλει να κάνει με το Ιράν. Δεν μένουν πολλές άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Οι χώρες του Κόλπου ελέγχονται από ΗΠΑ, η Νιγηρία το ίδιο. Νομίζω πως είναι φανερό ότι η Κίνα θα αποκτήσει σημαντικό ενεργειακό πρόβλημα, που θα κάνει τα κινεζικά προΪόντα να χάσουν (;;;) το πλεονέκτημα φτήνειας που έχουν.
Τέλος, μη νομίζουμε πως οι ΗΠΑ ως υπερδύναμη έχουν λυμένα στο μυαλό τους όλα τα θέματα και ότι κινούνται πάντα ορθολογικά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Τσαλαβουτάνε κι αυτές σε θολά νερά και ό,τι βγει. Απλώς πιστεύουν ότι, επειδή έχουν τόσο μεγάλη στρατιωτική ισχύ, όλα μπορούν να τα λύσουν μέσω αυτής. Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα.

BasketForum – Ιστορικό Αρχείο