Euroleague Play-in 2026 : Panathinaikos (7) vs Monaco (8)

Συντονιστής: Captains

Νικητής

Παναθηναϊκός
24
65%
Μονακό
13
35%

Σύνολο ψήφων: 37
Άβαταρ μέλους
shaq7

champion
Reactions:
Αγαπημένη θέση: SG, C
Αγαπημένη ομάδα: Olympiacos
Προειδοποιήσεις: 0

Τετ Απρ 22, 2026 11:15 am

απο την αλλη το 1 με το 4 εχουν τις περισσοτερες πιθανοτητες μιας και δεν εχουν ξαναβγει απο εκει...(ελπιζω να λεγονται για τρολ αυτα και να μην το πιστευει οντως καποιος οτι καποιες θεσεις ειναι καταραμενες :roofl: )

Άβαταρ μέλους
kein

allstar
Reactions:
Αγαπημένη ομάδα: Panathinaikos7star

Τετ Απρ 22, 2026 11:19 am

shaq7 έγραψε:
απο την αλλη το 1 με το 4 εχουν τις περισσοτερες πιθανοτητες μιας και δεν εχουν ξαναβγει απο εκει...(ελπιζω να λεγονται για τρολ αυτα και να μην το πιστευει οντως καποιος οτι καποιες θεσεις ειναι καταραμενες :roofl: )
Κάποιοι τα πιστεύουν αδερφέ ! Εδώ υπήρχε κόσμος που πίστευε το νερού του Καματερού, σε αυτά που είναι και νούμερα θα κωλώσει ; :mrgreen:

:bball: :bball: :bball: :bball: :bball: :bball: :bball:
11/4/1996 : Paris - 20/4/2000 : Thessaloniki
5/5/2002 : Bologna - 6/5/2007 : Athens - 3/5/2009 : Berlin
8/5/2011 : Barcelona - 26/5/2024 : Berlin
Άβαταρ μέλους
MichaelKoch

senior
Reactions:
Αγαπημένη θέση: SF
Mood:
Προειδοποιήσεις: 1

Τετ Απρ 22, 2026 11:31 am

Δεν είναι κατάρες είναι πραγματικότητα και στατιστική, δεν είναι επιθυμίες, συνέβη, έχει διαφορά.

Εικόνα
redcard

a1greece
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Roy

Τετ Απρ 22, 2026 11:59 am

Δε ξερω τι θα γινει φετος ουτε του χρονου ουτε του παραχρονου, δεν ειμαι μαντης αλλα εχω μια ειλικρινή απορια:

Η Ευρωλιγκα, ζωη να χει, θα εχει αλλα 100-200 χρονια ζωης που λεει ο λόγος. Πιστευετε όντως καποιοι οτι σε ΟΛΑ τα επομενα χρονια (του φετινου συμπεριλαμβανομενου) δε θα συμβει ΠΟΤΕ ο πρωτος ή ο τέταρτος της regular να κερδισει τη κουπα επειδη αυτο δεν εχει γινει ως τωρα; Οτι αυτο ας πουμε στεκει δλδ στατιστικά, λογικά κλπ;

Για καποιο παραξενο λόγο θυμηθηκα μια φραση ενος φιλου μου στην Ελλαδα που οταν του εξηγουσα πριν χρόνια καποια πραγματα που παρατηρουσα στην ελληνικη καθημερινοτητα και δεν εβγαζαν κανενα νόημα, μου ειπε το εξης αποκαλυπτικο που μου εμεινε για παντα: "Δε μπορεις να διανοηθεις σε ποσους ανθρωπους εκει εξω λειπει η κοινη λογικη".

Σκληρη αληθεια, την εχω θυμηθει πολλες φορες τα επομενα χρονια και εχει εξηγησει πολλά.

Άβαταρ μέλους
steph.larry

euroleague
Reactions:
Αγαπημένη θέση: PG, PF
Mood:

Τετ Απρ 22, 2026 12:31 pm

redcard έγραψε:
Δε ξερω τι θα γινει φετος ουτε του χρονου ουτε του παραχρονου, δεν ειμαι μαντης αλλα εχω μια ειλικρινή απορια:

Η Ευρωλιγκα, ζωη να χει, θα εχει αλλα 100-200 χρονια ζωης που λεει ο λόγος. Πιστευετε όντως καποιοι οτι σε ΟΛΑ τα επομενα χρονια (του φετινου συμπεριλαμβανομενου) δε θα συμβει ΠΟΤΕ ο πρωτος ή ο τέταρτος της regular να κερδισει τη κουπα επειδη αυτο δεν εχει γινει ως τωρα; Οτι αυτο ας πουμε στεκει δλδ στατιστικά, λογικά κλπ;

Για καποιο παραξενο λόγο θυμηθηκα μια φραση ενος φιλου μου στην Ελλαδα που οταν του εξηγουσα πριν χρόνια καποια πραγματα που παρατηρουσα στην ελληνικη καθημερινοτητα και δεν εβγαζαν κανενα νόημα, μου ειπε το εξης αποκαλυπτικο που μου εμεινε για παντα: "Δε μπορεις να διανοηθεις σε ποσους ανθρωπους εκει εξω λειπει η κοινη λογικη".

Σκληρη αληθεια, την εχω θυμηθει πολλες φορες τα επομενα χρονια και εχει εξηγησει πολλά.
Μπορεί κάποιες θέσεις να έχουνε μόνιμα ανάδρομο τον Ερμή και να μη τις ευνοούν τα αστρά.

Ας βγει επιτέλους καποιά κυρία Πατέρα η Παγιατάκη να ενημερώσει υπεύθυνα το φιλοθεάμον Ελληνικό κοινό. :P

Άβαταρ μέλους
Conan1982

Site Admin
Reactions:
Αγαπημένη θέση: PG
Αγαπημένος παίκτης: Ja Morant, Luka Doncic
Mood:

Τετ Απρ 22, 2026 12:32 pm

MichaelKoch έγραψε:
Δεν είναι κατάρες είναι πραγματικότητα και στατιστική, δεν είναι επιθυμίες, συνέβη, έχει διαφορά.
Ότι συνέβη συνέβη και αυτό δεν το αρνείται κανείς, στα 8 χρόνια που μετράς από το 2016-2017 έως κα τώρα (γιατί είχαμε μια χρονιά που δεν ολοκληρώθηκε)
Το ζήτημα είναι πως παίρνεις ένα μικρό δείγμα (8 χρονιές) παίρνεις τα αποτελέσματα και τους αποδίδεις προβλεπτική ικανότητα χωρίς να υπάρχει απαραίτητα σοβαρή αιτιώδης συνάφεια μεταξύ θέσης και τελικού πρωταθλητή.
Τι πιστεύεις ότι θα άλλαζε την χρονιά που βγήκατε πρωταθλητές αν πρώτη ήταν η Ρεάλ και δεύτερος ο Παναθηναϊκός και φτάνατε στον τελικό και οι 2, θα είχατε λιγότερες πιθανότητες να το σηκώσετε λόγο της θέσης που τερματίσατε;

Άβαταρ μέλους
big_lebowski

Moderator
Reactions:
Αγαπημένος παίκτης: Μποντιρογκα

Τετ Απρ 22, 2026 12:40 pm

Αυτό με το τι κάνει η κάθε θέση ξεχωριστά κλπ δεν είναι στατιστική είναι περιπτωσιολογια.
Το μόνο στατιστικο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθει ειναι ότι περίπου 1 στις 3 θα περάσει τελικο φ4 κάποιος με μειονέκτημα εδρας(περίπου το ίδιο ισχύει κ στο NBA για τους τελικους )

Άβαταρ μέλους
nikolas_asteri

champion
Reactions:
Αγαπημένη ομάδα: New-York-Knicks

Τετ Απρ 22, 2026 12:43 pm

redcard έγραψε:
Οτι αυτο ας πουμε στεκει δλδ στατιστικά, λογικά κλπ;
Λολ τι κάθεσαι και ψάχνεις τώρα; :P

Το "μέχρι τώρα δεν έγινε" μεταφράζεται ως "άρα δεν γίνεται" :lol: Άριστα 10, ορίστε η υποτροφία σας.
Εικόνα

Συνήθως μάλιστα τέτοιες ανοησίες εκφέρονται με ύφος "κοινής λογικής". Υπάρχει ένα άλλο ρητό που λέει πως η λεγόμενη κοινή λογική πολλές φορές δεν είναι ούτε κοινή ούτε λογική. Στην ουσία είναι λίγο πρόχειρη διαίσθηση, με λίγο ένστικτο, πασπαλισμένη παραμύθα, λίγο η ανάγκη να πούμε κάτι που ακούγεται έξυπνο. Ο κόσμος γενικά νομίζει πολύ εύκολα ότι σκέφτεται λογικά, ενώ στην πραγματικότητα απλώς συνηθίζει κάποια patterns και τα βαφτίζει κανόνες.

Εδώ ένα παλιό μέλος ο Ελβετός που ήταν πολύ δυνατός επιστήμονας είχε μπει σε ένα τριπάκι σε κάποια φάση να αποδείξει διαιτητικό bias κάνοντας assign πιθανότητες σε διαιτητικά λάθη :P Η αγάπη για την ομάδα σε κάνει να μη βλέπεις τα προφανή καμία φορά.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
MichaelKoch

senior
Reactions:
Mood:

Τετ Απρ 22, 2026 12:48 pm

Conan1982 έγραψε:
Τετ Απρ 22, 2026 12:32 pm
MichaelKoch έγραψε:
Ότι συνέβη συνέβη και αυτό δεν το αρνείται κανείς, στα 8 χρόνια που μετράς από το 2016-2017 έως κα τώρα (γιατί είχαμε μια χρονιά που δεν ολοκληρώθηκε)
Το ζήτημα είναι πως παίρνεις ένα μικρό δείγμα (8 χρονιές) παίρνεις τα αποτελέσματα και τους αποδίδεις προβλεπτική ικανότητα χωρίς να υπάρχει απαραίτητα σοβαρή αιτιώδης συνάφεια μεταξύ θέσης και τελικού πρωταθλητή.
Τι πιστεύεις ότι θα άλλαζε την χρονιά που βγήκατε πρωταθλητές αν πρώτη ήταν η Ρεάλ και δεύτερος ο Παναθηναϊκός και φτάνατε στον τελικό και οι 2, θα είχατε λιγότερες πιθανότητες να το σηκώσετε λόγο της θέσης που τερματίσατε;
Ακριβώς, αυτό που υπογράμμισα πιο πάνω είναι και η θέση μου.
Ο παναθηναϊκός πήγε στο Final4 παίζοντας μια σειρά με την Μακάμπι που ήταν αίμα και άμμος. Μια σειρά που πέρασε από σκληρές δοκιμασίες κάτι που τον έκανε αργότερα στο Final4 na κατασπαράξει σαν άγριο θηρίο όποιον βρέθηκε στο δρόμο του.
Η Μακάμπι ήταν καλύτερη ομάδα απ όλες τις ομάδες του Final4 που συνάντησε ο παναθηναϊκός εκείνη τη χρονιά.
Ενδεχομένως αν και βγαίνε πρώτος και έπαιζε κουκουρουκου σειρά τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, ίσως να μη κατακτούσε την Ευρωλίγκα.

Οπότε, το εξηγώ και το έχω γράψει και σε παλιότερο ποστ, αυτή η στατιστική δείχνει για μένα, πόσο σημαντικό είναι να περάσεις Final4 μέσα από μια σειρά απαιτητική πάρα σβηστά. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που θεωρώ ότι η πρώτη θέση είναι παγίδα.

Ελπιζω να τα εξήγησα όπως τα θες

Το ίδιο θα συμβεί και φέτος αν ο παναθηναϊκός περάσει βαλενθια θα ξεκινήσει από άλλη βάση απ ότι πχ ο ολυμπιακός που ενδεχόμενος να παίξει σειρά κουκουρουκου και χαλάρωσης

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Conan1982

Site Admin
Reactions:
Mood:

Τετ Απρ 22, 2026 1:01 pm

MichaelKoch έγραψε:

Ο παναθηναϊκός πήγε στο Final4 παίζοντας μια σειρά με την Μακάμπι που ήταν αίμα και άμμος. Μια σειρά που πέρασε από σκληρές δοκιμασίες κάτι που τον έκανε αργότερα στο Final4 na κατασπαράξει σαν άγριο θηρίο όποιον βρέθηκε στο δρόμο του.
Η Μακάμπι ήταν καλύτερη ομάδα απ όλες τις ομάδες του Final4 που συνάντησε ο παναθηναϊκός εκείνη τη χρονιά.
Ενδεχομένως αν και βγαίνε πρώτος και έπαιζε κουκουρουκου σειρά τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, ίσως να μη κατακτούσε την Ευρωλίγκα.

Οπότε, το εξηγώ και το έχω γράψει και σε παλιότερο ποστ, αυτή η στατιστική δείχνει για μένα, πόσο σημαντικό είναι να περάσεις Final4 μέσα από μια σειρά απαιτητική πάρα σβηστά. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που θεωρώ ότι η πρώτη θέση είναι παγίδα.

Το ίδιο θα συμβεί και φέτος αν ο παναθηναϊκός περάσει βαλενθια θα ξεκινήσει από άλλη βάση απ ότι πχ ο ολυμπιακός που ενδεχόμενος να παίξει σειρά κουκουρουκου και χαλάρωσης
Τέλεια, πάμε να το ελέγξουμε:
Από το 2016 έως σήμερα στα 8 χρόνια που είχαμε πρωταθλητή οι πρωταθλητές εκείνης της χρονιάς προκρίθηκαν στο F4
με 3-0 2 φορές
με 3-1 3 φορές
με 3-2 2 φορές.

Δεν φαίνεται να ισχύει με αυτό το δείγμα το συμπέρασμα σου.

Άβαταρ μέλους
MichaelKoch

senior
Reactions:
Mood:

Τετ Απρ 22, 2026 1:14 pm

redcard έγραψε:

Δεν είπε κανείς ότι ο 1ος ή ο 4ος δεν θα το πάρει ποτέ. Αυτό είναι δικό σου άλμα, όχι δικό μου point.

Το point είναι πολύ πιο απλό: μέχρι σήμερα, στο συγκεκριμένο format, κανείς από αυτές τις θέσεις δεν το έχει σηκώσει. Αυτό δεν είναι μαντεία, ούτε μεταφυσική, ούτε “θεωρία”. Είναι καταγραφή αυτού που έχει συμβεί.

Άλλο το “δεν έχει γίνει μέχρι τώρα” και άλλο το “δεν θα γίνει ποτέ”. Το πρώτο είναι fact. Το δεύτερο είναι πρόβλεψη. Εγώ μίλησα για το πρώτο, εσύ απαντάς λες και ειπώθηκε το δεύτερο.

Αν το πάρει φέτος ο 1ος ή ο 4ος, πολύ ωραία. Τότε θα αλλάξει και το στατιστικό. Μέχρι τότε όμως το ιστορικό record παραμένει αυτό που είναι, όχι αυτό που θα θέλαμε να είναι.

Οπότε δεν χρειάζεται ούτε “κοινή λογική”, ούτε βαρύγδουπες ατάκες. Χρειάζεται απλώς να ξεχωρίζουμε το μέχρι σήμερα από το από εδώ και πέρα.

Το να λες “κάποτε μπορεί να γίνει” δεν αναιρεί το “μέχρι τώρα δεν έχει γίνει”. Απλώς είναι μια άλλη κουβέντα.

Επίσης, αυτό με τη κοινή λογική και τη σοφία του φίλου σου, δεν ήταν και καμμία γαμάτη σκέψη πάντως, define κοινή λογική (!;)

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Conan1982

Site Admin
Reactions:
Mood:

Τετ Απρ 22, 2026 1:16 pm

MichaelKoch έγραψε:
Τετ Απρ 22, 2026 1:14 pm
Να θυμίσω για χάρη της συζήτησης ότι εσύ είσαι αυτός που δίνει προβλεπτική ισχύ σ' αυτό.

Christofis

allstar
Reactions:

Τετ Απρ 22, 2026 1:17 pm

shaq7 έγραψε:
Το οτι παραθετουν στατιστικη αναλυση με δειγμα λιγοτερο απο μια δεκαετια με ξεπερνα. Καποτε ειχα στειλει για δημοσιευση ενα αρθρο στο JAAD (ενα απο τα καλυτερα περιοδικα δερματολογιας) απο το μεγαλυτερο νοσοκομειο της μεση ανατολης ενα απο τα 10 καλυτερα στο κοσμο (δεν το λεω εγω αλλα οι αξιολογησεις) με δειγμα πανω απο 1000 περιστατικα και η απαντηση τους ηταν ποκυ ενδιαφεροντα αυτα που λετε αλλα το δειγμα ειναι πολυ μικρο. Μπορειτε να συνεργαστειτε μετο ταδε Νοσοκομειο της Αυστραλιας που διερευνουν παρομοια δεδομενα με εσας και να αντλεισετε δεδομενα απο την βαση δεδομενων τους (20 φορες περισσοτερα περιστατικα απο εμας).

Οπως αντιλαμβανεσαι οταν βλεπω στατιστικες αναλυσεις με δειγμα τοσο μικρονπου καποιοι το θεωρουν και αυθεντια πραγματικα με κανει να αναρωτιεμαι. Πριν ηταν η καταρα του 5ου παιχνιδου για τους φιλοξενουμενους, τωρα ειναι ηνπρωτη θεση, αυριονθα ειναι αν γινεται βορεια ή νοτια κοντα σε θαλασσα ή σε βουνο

Άβαταρ μέλους
MichaelKoch

senior
Reactions:
Mood:

Τετ Απρ 22, 2026 1:18 pm

Conan1982 έγραψε:
Τετ Απρ 22, 2026 1:01 pm
MichaelKoch έγραψε:

Τέλεια, πάμε να το ελέγξουμε:
Από το 2016 έως σήμερα στα 8 χρόνια που είχαμε πρωταθλητή οι πρωταθλητές εκείνης της χρονιάς προκρίθηκαν στο F4
με 3-0 2 φορές
με 3-1 3 φορές
με 3-2 2 φορές.

Δεν φαίνεται να ισχύει με αυτό το δείγμα το συμπέρασμα σου.
Το να προκριθείς με 3-0 ή 3-1 πάλι δε σημαίνει κατι απόλυτο. Μπορεί να έπαιξες 2 παιχνίδια στον πόντο και να ήταν αίμα και άμμος ή να κέρδισες στη παράταση κτλ. Αυτή είναι δικιά μου θέση και φιλοσοφία, δε γουστάρω πρωτιά στη κανονική διάρκεια, θέλω δύσκολα ματς και ματς χωρίς χαλάρωση, εσύ μπορεί να έχεις άλλη φιλοσοφία, ιτς οκ

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
βήματα εκτός φάσης

euroleague
Reactions:
Αγαπημένη ομάδα: Askatuak

Τετ Απρ 22, 2026 1:20 pm

nikolas_asteri έγραψε:
Τετ Απρ 22, 2026 12:43 pm
Εδώ ένα παλιό μέλος ο Ελβετός που ήταν πολύ δυνατός επιστήμονας είχε μπει σε ένα τριπάκι σε κάποια φάση να αποδείξει διαιτητικό bias κάνοντας assign πιθανότητες σε διαιτητικά λάθη :P Η αγάπη για την ομάδα σε κάνει να μη βλέπεις τα προφανή καμία φορά.
Πέρα από τη διαιτητική αδικία είχε προσπαθήσει με ίδια «επιστημονική» λογική να μας πείσει ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει τα επόμενα χρόνια δυνατότητες μεγαλύτερης οικονομικής μεγέθυνσης από τον εγχώριο ανταγωνισμό (κατά βάση τον Ολυμπιακό) γιατί απευθυνόταν σε κοινωνικά -και ως εκ τούτου οικονομικά- ανώτερο κοινό επικαλούμενος κάτι αόριστες κοινωνιολογικές έρευνες που δεν μας έδειξε ποτέ! Δυνατή επιστημοσύνη... :wink:

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος βήματα εκτός φάσης την Τετ Απρ 22, 2026 1:21 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Euroleague 2025-2026”