Με αφορμή όλο το θέμα με τις βολές μεταξύ ΠΑΟ-Ολυμπιακού, και επειδή, προσωπικά, το θεωρώ πολύ χαζή μπασκετική ανάλυση το «είχατε διπλάσιες βολές, άρα Λιόλιος/Βασιλακόπουλος» (Βασιλακόπουλος/ Λιόλιος διαλέξτε εσείς), είπα να κάνω μια έρευνα. Και κυρίως επειδή είμαι σπασικλάκι, που από ότι έχω δει είμαστε η πλειοψηφία εδώ μέσα

.
Κατέγραψα για τις 24 αγωνιστικές της Regular Season του ΕΣΑΚΕ για κάθε μία ομάδα τα εξής:
1. Βολές που σούταρε η κάθε ομάδα, κατά μέσο όρο (ΜΟ)
2. Βολές που σούταραν οι αντίπαλοι κάθε ομάδας, κατά ΜΟ
3. Φάουλ ομάδας ΜΟ
4. Φάουλ αντιπάλων ΜΟ
Επειδή είμαι και νιούμπακας

δεν ξέρω πως να ανεβάσω εδώ τα διαγράμματα, σας γραφώ τα αποτελέσματα, συνοπτικά. (εννοείται δεν μπήκα σε σκληροπυρηνικές στατιστικές αναλύσεις, κυριακή είναι)
Βολές που σούταραν οι ομάδες, κατά ΜΟ
Το λιγότερο ενδιαφέρον αποτέλεσμα
Κατά ΜΟ 21.2 βολές
Ουσιαστικά όλες οι ομάδες έχουν μικρές διαφορές από τη 2η θέση στην προ-τελευταία θέση, όταν τις κατατάξεις από τις περισσότερες στις λιγότερες βολές. Μεταξύ τους διαφέρουν από 0 (μηδέν) έως 0.6 βολές (δηλαδή από τη μία ομάδα στη διπλανή της στην κατάταξη).
Όμως, υπάρχει ένα «αλματάκι» διαφοράς 1.8 βολές προς την ομάδα με τις λιγότερες, που είναι ο Πανιώνιος (ΜΟ 17.8).
Και ένα «αλματάκι» 1.3 βολές προς την ομάδα με τις περισσότερες που είναι η ΑΕΚ (ΜΟ 24).
Βολές που σούταραν οι αντίπαλοι κάθε ομάδας, κατά ΜΟ
Εδώ έχει περισσότερο ενδιαφέρον.
Διακρίνονται εύκολα 4 κατηγορίες, με «αλματάκια» μεταξύ τους (από τις λιγότερες «εις βάρος» βολές, στις περισσότερες).
1η Ολυμπιακός και ΠΑΟ με 15.8 και 16.3 βολές «εις βάρος» τους
2η ΑΕΚ με 18.1
3η όλοι οι υπόλοιποι με 20.7-23.8, όπου κάθε ομάδα από τη διπλανή της έχει διαφορά 0-0.6 βολές
4η Μαρούσι με 26.8 βολές «εις βάρος» του (3 βολές διαφορά από τον προ-τελευταίο)
Διαφορά: βολές «υπέρ» μείον βολές «εις βάρος»
4 ομάδες έχουν καθαρό θετικό πρόσημο (δηλ. σούταραν περισσότερες βολές από ότι «χρεώθηκαν»). Η Καρδίτσα, ως 5η, έχει μόλις +0.5.
Οι 4 ομάδες είναι ΑΕΚ, ΠΑΟ, Ολυμπιακός με +6 βολές.
Την 4άδα συμπληρώνει ο Προμηθέας με +1.6.
Οι υπόλοιπες 8 ομάδες έχουν αρνητικό πρόσημο – είναι πιο πολλές ομάδες αλλά είναι μεγάλες οι διαφορές των τριών με το +6 (για να γίνει κατανοητή η διαφορά πολλαπλασιάστε με 24 αγωνιστικές).
Το χειρότερο ισοζύγιο έχει το Μαρούσι με -6 βολές. Ακολουθεί ο Πανιώνιος με -5. Άντε και το Περιστέρι με -3.5. Οι άλλοι αρνητικό, αλλά όχι πολύ.
Φάουλ που έκαναν οι ομάδες, κατά ΜΟ
Κατά ΜΟ 22 φάουλ.
Εδώ 5 κατηγορίες με «αλματάκια», με κατάταξη από τα λιγότερα χρεωμένα φάουλ στα περισσότερα
1η ΠΑΟ και Ολυμπιακός με τα λιγότερα φάουλ 18.3 ΜΟ
2η ΑΕΚ με 20.2
3η Προμηθέας και ΠΑΟΚ με 21.1 και 21.5
4η όλοι οι υπόλοιποι με 22.5-23.7, όπου κάθε ομάδα από τη διπλανή της έχει διαφορά 0.1-0.3 φάουλ
5η Μαρούσι με 24.9 φάουλ «εις βάρος» του
Φάουλ που έκαναν οι αντίπαλοι των ομάδων, κατά ΜΟ
Δεν υπάρχουν πολλές κατηγορίες με «αλματάκια» αλλά μια γενικότερη διαβάθμιση από τον Κολοσσό με 22.9 φάουλ των αντιπάλων του ΜΟ, μέχρι την Καρδίτσα με 20.9 φάουλ των αντιπάλων της. Μεταξύ των ομάδων διαφορές από 0-0.5 (με τα 0.5 να είναι λίγα).
Όμως, υπάρχει ένα «αλματάκι» προς την 1η ομάδα της κατάταξης, αυτή με τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ, που είναι ο Προμηθέας με 23.7 (διαφορά 1.2 από τον 2ο).
Διαφορά: φάουλ «υπέρ» μείον φάουλ «εις βάρος»
4 ομάδες με θετικό πρόσημο (άντε 5 με τον ΠΑΟΚ με μόλις +0.1)
Αυτές είναι οι ΠΑΟ (+4.5), Ολυμπιακός (+3.3), ΑΕΚ (+2.5) και Προμηθέας (+2.3)
Όλοι οι άλλοι αρνητικό, με το Μαρούσι να ξεφεύγει τελείως από όλους (όλοι γενικά στο -1.5 με -2) το οποίο έχει -3.9 φάουλ.
Γενικά συμπεράσματα
1. Οι ΠΑΟ, Ολυμπιακός και ΑΕΚ ξεχωρίζουν για τις λιγότερες βολές που σουτάρουν οι αντίπαλοι τους (πρώτοι στην κατάταξη), ενώ οι ίδιοι σουτάρουν αρκετές (ΑΕΚ 1η, ΠΑΟ 4ος, Ολυμπιακός 5ος), όπως επίσης και τα λιγότερα φάουλ που χρεώνονται (πρώτοι στην κατάταξη).
2. Από κοντά ο Προμηθέας με πολλά φάουλ των αντιπάλων (1ος) και πολλές βολές υπέρ του (2ος στην κατάταξη με 22.7).
3. Κάτι δεν πήγε καλά με το Μαρούσι…
Τι γίνεται μεταξύ ΠΑΟ-Ολυμπιακού;;
Κοίταξα τους 4 αγώνες μεταξύ τους (2 regular, 2 playoffs), κι έβγαλα ΜΟ.
Από τη σκοπιά του Ολυμπιακού:
Ο Ολυμπιακός έχει 21.2 «κερδισμένες» βολές με τον ΠΑΟ, όταν ο ΜΟ του είναι 21.9
Ο Ολυμπιακός έχει 19.8 «εις βάρος» του φάουλ με τον ΠΑΟ, όταν ο ΜΟ του είναι 18.3
Ο Ολυμπιακός «χρεώνει» τον ΠΑΟ με 21 φάουλ, όταν συνήθως οι αντίπαλοι του στο πρωτάθλημα «χρεώνονται» με 21.5 φάουλ.
Ο Ολυμπιακός δέχεται από τον ΠΑΟ 12.3 βολές, όταν συνήθως οι αντίπαλοι του στο πρωτάθλημα σουτάρουν 15.8 βολές.
Δεν υπάρχουν αποκλίσεις ούτε στα κερδισμένα φάουλ ούτε στις κερδισμένες βολές για τον Ολυμπιακό. Κάνει 1.5 φάουλ παραπάνω και δέχεται 3.5 βολές λιγότερες από ότι με όλους τους άλλους του πρωταθλήματος (εδώ υπάρχει μια διαφορά).
Από τη σκοπιά του ΠΑΟ:
Ο ΠΑΟ έχει 12.3 «κερδισμένες» βολές με τον Ολυμπιακό, όταν ο ΜΟ του είναι 22.3
Ο ΠΑΟ έχει 21 «εις βάρος» του φάουλ με τον Ολυμπιακό, όταν ο ΜΟ του είναι 18.3
Ο ΠΑΟ «χρεώνει» τον Ολυμπιακό με 19.8 φάουλ, όταν συνήθως οι αντίπαλοι του στο πρωτάθλημα «χρεώνονται» με 22.8 φάουλ.
Ο ΠΑΟ δέχεται από τον Ολυμπιακό 21.2 βολές, όταν συνήθως οι αντίπαλοι του στο πρωτάθλημα σουτάρουν 16.3 βολές.
Ο ΠΑΟ σουτάρει 10 βολές λιγότερες με τον Ολυμπιακό, από το ΜΟ του.
Χρεώνεται 2.7 φάουλ παραπάνω.
Ο αντίπαλος του χρεώνεται με 3 φάουλ λιγότερα, από ότι οι άλλοι αντίπαλοι του πρωταθλήματος.
Ο αντίπαλος του σουτάρει 4.9 βολές παραπάνω, από ότι άλλοι αντίπαλοι του πρωταθλήματος.
Οπότε, η διαφορές δεν αφορούν στο τί συμβαίνει με τον Ολυμπιακό, γιατί τα δικά stats είναι σχεδόν τα ίδια ή με μικρές αποκλίσεις.
Οι διαφορές προκύπτουν από την πλευρά του ΠΑΟ και τα δικά του stats.
Με άλλα λόγια, λιοντάρια και γαζέλες.
Στο πρωτάθλημα οι δύο ισχυροί είναι τα λιοντάρια και οι άλλοι οι γαζέλες.
Ξέρω ξέρω, ας είχαν και αυτοί προέδρους με λεφτά να γίνουν και αυτοί λιοντάρια.
Όμως, στα μεταξύ τους ο ΠΑΟ μοιάζει πιο πολύ με γαζέλα, ενώ ο Ολυμπιακός είναι το ίδιο με αυτό που έχει «συνηθίσει».
Του χρόνου θα έχει και άλλα λιονταράκια και – συνεπώς – λιγότερες γαζέλες...
Πολλοί περιμένουν κι εύχονται αυτό να μειώσει την τοξικότητα.
Εγώ, τώρα, γιατί νομίζω ότι θα αυξηθεί?...