Ξεκίνησε στην Αυστραλία πριν λίγες ημέρες η σεζόν με 10 ομάδες για πρώτη φορά (τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον). Το πρωτάθλημα αυτό ίσως είναι το τρίτο καλύτερο στον κόσμο μετά το NBA και την ACB. Σίγουρα όμως είναι πολύ οργανωμένο και αρκετά κοντά στα πρότυπα του NBA.
ΟΜΑΔΕΣ
Φέτος λοιπόν προστέθηκε η ομάδα από την νήσο της Τασμανίας, ονόματι Tasmania JackJumpers με το όνομα και το Logo να τίθονται στη διαδικασία του κοινού της χώρας για να επιλεχθεί. Συνεχίζουν κανονικά οι υπόλοιπες 9 ομάδες που όλοι γνωρίζουμε, δηλαδή: οι Adelaide 36ers, οι Brisbane Bullets, οι Cairns Taiparns, οι Illawarra Hawks, οι Melbourne United, οι New Zealand Breakers (που έχουν κοινό στο φόρουμ

), οι Perth Wildcats, οι Southeastern Melbourne Phoenix και οι Sydney Kings.
Γεωγραφικά έχουμε 9 ομάδες από την Αυστραλία, 1 από τη Νέα Ζηλανδία και πλην των Wildcats όλες οι υπόλοιπες βρίσκονται Ανατολικά και "σχετικά" κοντά.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Ειλικρινά δεν γνώριζα πως έχει τόσες πολλές ομοιότητες με το κορυφαίο πρωτάθλημα και βρέθηκα προ εκπλήξεως όταν διάβασα πως έχει Free Agency, Salary Cap, Pre-season και πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Η σεζόν χωρίζεται σε 21 γύρους όπου κάθε ομάδα θα δώσει 28 παιχνίδια συν άλλα 8 του κυπέλλου. Φέτος θα γίνουν κανονικά οι αγώνες σε έδρες ενώ κάθε αγωνιστική εβδομάδα το λιγότερο 2 ομάδες θα δίνουν από δύο παιχνίδια.
Οι 4 πρώτοι παίζουν play-offs για την ανάδειξη τουπρωταθλητή, με τους Melbourne United να είναι οι κάτοχοι και τους Perth Wildcats οι πολυνίκες του θεσμού.
ΓΗΠΕΔΑ
Εντάξει έχουν γηπεδάρες οι άνθρωποι.
Στο Σίδνευ:
Στο Περθ:
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
Εδώ υπήρχε ανέκαθεν ένα κράμα από Αμερικάνους και Αυστραλούς προπονητές με τον Brian Goorjian να βρίσκεται στους Hawks. Οι Breakers φέτος θα έχουν Ισραηλινό προπονητή, τον Dan Shamir ο οποίος έχει θητεία σε CSKA και Maccabi σαν βοηθός.
ΧΟΡΗΓΟΙ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ
Τι κοινό έχουν οι Zach Randolph, Kevin Martin, John Wall, Adrian Bogut, Josh Childress και Victor Oladipo;
Όλοι τους άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο έχουν επενδύσει σε ομάδες στο συγκεκριμμένο πρωτάθλημα. Και αυτό ίσως δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει από τις ΗΠΑ.
ΞΕΝΟΙ
Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να έχει 4 ξένους (imports). Οι περισσότερες ομάδες δεν έχουν τόσους κάποιες έχουν μόνον έναν, όμως είτε έχουν δυνατό τοπικό κορμό όπως οι Melbourne United, είτε έχουν αποφασίσει να επενδύσουν σε κάτι πιο νεανικό όπως οι Adelaide 36ers.
Ξεχωρίζει ο Bryce Cotton των Wildcats που ίσως είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης, ενώ φέτος έχει προστεθεί ο "δικός" μας Josh Adams, της Virus, στη νεοσύστατη ομάδα της Τασμανίας, ενώ πήγε εκεί και ο Νιγηριανός Agada με τον παικταρά αλλά γυάλινο Siva . Σταθερές αξίες είναι οι Vic Law, Tyrell Harvey, Scott Machado και Lamar Patterson.
ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΙΑΤΑ
Φέτος υπήρξε η απόσυρση από τη δράση δύο σπουδαίων γηγενών παικτών του γνωστού μας 41χρονου David Andersen και του Daniel Kickert. Υπήρξε η φυγή του Landale στο San Antonio, όμως η Melbourne United επαναπάτρισε τον Dellavedova σαν τη μετεγγραφή της χρονιάς.
Όμως σε έναν άλλο τομέα κινήθηκαν έξυπνα και έφεραν από την Ευρώπη κάποια φιντανάκια. Συγκεκριμμένα φέτος ήρθαν για να παίξουν στην Αυστραλία οι: Ousmane Dieng, Ariel Hukporti, Nikita Mikhailovskii και Tom Digbeu (ο γιος του παλιού παίκτη).
Αν συνυπολογίσουμε την άφιξη του Zhou Qi του καλύτερου Κινέζου παίκτη αυτή τη στιγμή, του Φιλιππινέζου Kai Sotto ή του Ινδού Princepal Singh που επίσης λέγονται πολύ καλά λόγια, τότε φαίνεται πως η αυτραλιανή λίγκα έχει στοχεύσει κάπου συγκεκριμμένα.
* Τα αδέρφια Webster, όπως και ο πολύ καλός Αμερικάνος Travis Trice αποδεσμεύτηκαν λόγω εμβολίου. Ο ένας βρήκε δουλειά στην Πολωνία, ο άλλος στη Λιθουανία και ο τρίτος στα Εμιράτα. Χωρίς περαιτέρω σχόλιο
*Το ερώτημα είναι ότι στην Ευρώπη δεν δίνουν πλέον δεκάρα για ανάπτυξη και βελτίωση αθλητών που μπορούν να αποφέρουν κέρδη ενώ ταυτόχρονα έχουμε κολλήσει σε ένα λάθος σύστημα διεξαγωγής με γερασμένους πλέον γηγενείς παίκτες και αμφιλεγόμενης ποιότητας ξένους.